مرثیه‌ای برای مطبوعات استان کرمانشاه؛ وقتی کاغذی برای چاپ ‌روزنامه وجود ندارد‌

مرثیه‌ای برای مطبوعات استان کرمانشاه؛ وقتی کاغذی برای چاپ ‌روزنامه وجود ندارد‌

مدیران مسئول نشریات قدیمی کرمانشاه گفتند که کاغذی برای چاپ هفته‌نامه یا روزنامه در این استان وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، اگر کیفیت کاغذ مصرفی در سال‌های گذشته یکی از چالش‌های صنعت چاپ بود امروز کمبود آن به یک مشکل برای بخشی از بدنه جامعه که با آن درگیر هستند، تبدیل شده است. بیش از یک سال از اقدامات دولتی برای سامان‌دهی بازار کاغذ می‌گذرد، اما امروز قیمت آن به بیش از نیم میلیون تومان برای هر بند کاغذ مصرفی نشریات رسیده است.

یکی از مهمترین دغدغه رهبر معظم انقلاب در جریان بازدید یک ماه پیش از نمایشگاه کتاب تهران،‌ حل این معضل بود و در بخشی از بیانات فرمودند: صورت‌ وضعیت نشان‌دهنده این است که مردم هنوز کتاب می‌خرند و برای خواندن، می‌خرند. دنیای کتاب، دنیای پیچیده‌ای است و این نکته‌ای است که آقای صالحی [وزیر ارشاد] باید توجه کند. باید مسئله‌ کاغذ را حل کرد؛ این‌طور نمی‌شود.

در یک ماه گذشته خبرهای بسیاری از واردات کاغذ، کشف انبارهای احتکار کاغذ و افرادی که ارز دولتی برای واردات کاغذ گرفته‌اند منتشر شد اما اقدامات همچنان ناکافی است زیرا به گفته مدیران مسئول نشریات استان کرمانشاه کاغذ همچنان گران و با کمبود مواجه است و نشریات محلی برای انتشار هفتگی و روزانه از شمارگان و صفحات خود کاسته‌اند.

مدیران نشریات قدیمی استان که در بیش از دو دهه فعالیت مطبوعاتی از پس سختی‌های سال‌های گذشته بر آمده‌اند اما در برابر غول کاغذ کم آورده و راهکار موقت خود را کاهش صفحات و کاهش شمارگان قرار داده‌اند اما اذعان دارند که احتمال تعطیلی مطبوعه تحت مدیریت‌شان وجود دارد زیرا کاغذ با وجود گرانی همچنان کمیاب است.

وزارت ارشاد از آغاز به نشریات استانی بی‌توجه بوده است / 290هزار تن کاغذ وارداتی کجاست؟

غلامرضا نوری‌علا مدیرمسئول روزنامه نقدحال، در مورد گرانی کاغذ در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، گفت: شرایط کنونی مطبوعات بسیار نامناسب است و بسیاری از نشریات و مطبوعات تعطیل هستند.

مدیر مسئول روزنامه نقدحال با بیان اینکه سئوال ما این است که 290هزار تن کاغذ که با ارز 4200 تومانی وارد کشور شده کجاست؟ بیان کرد: در این فضای بحرانی و به مدت یک ماه اخیر رسانه‌های دولتی و حاکمیتی و دارای ردیف بودجه اعتباری مانند روزنامه ایران، جام جم و همشهری در حال تعطیل شدن هستند بنابراین تکلیف روزنامه‌های شهرستانی به وضوح مشخص است و به این زودی سایر نشریات و روزنامه‌ها هم تعطیل می‌شوند.

نوری‌علا افزود: به دلیل اینکه روزنامه نقدحال از ابتدا بدون تکیه بر آگهی منتشر شده اکنون خیلی فشارها را احساس نمی‌کند اما بیشتر فشار گرانی کاغذ و محدودیتهای ایجاد شده را کسانی احساس می‌کنند که با تکیه بر آگهی رشد کرده‌اند.

وی با بیان اینکه اکنون ما کاغذ 2000 تومانی سال گذشته را به قیمت 20 هزار تومان خریداری می‌کنیم، بیان کرد: در شرایط کنونی روزنامه نقدحال تیراژ خود را کاهش داده است و بدون استثنا اکنون نشریه‌ای در ایران نیست که تیراژ آن کاهش پیدا نکرده باشد.

وی با اشاره به اینکه قیمت کنونی کاغذ نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته 10 برابر شده است، عنوان کرد: فقط کاغذ شامل این گرانی نشده بلکه سایر موارد مصرفی مطبوعات مثل زینک و جوهر و هزینه چاپخانه‌ها هم مشمول گرانی شده‌اند.

مدیرمسئول روزنامه نقدحال با بیان اینکه وزارت ارشاد از ابتدا تاکنون نشریات استانی را به طور جدی مورد حمایت خود خود قرار نداده است و سازوکار یارانه مبتنی بر حمایت از نشریات استان تهران برنامه‌ریزی شده است، گفت: روزنامه‌ای که از هر حیث با روزنامه نقدحال قابل مقایسه نیست اما چون یک روزنامه سراسری است یک میلیارد و 800 میلیون تومان یارانه دریافت می‌کند، در حالی که به نقدحال تنها 10 میلیون تومان یارانه تعلق می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه به هیچ‌وجه به نشریات شهرستانی اعتنا نمی‌شود، افزود: به هیچ وجه این نشریات استانی با وضعیت کنونی دوام نخواهند آورد به طور مثال روزنامه باختر قبل از این بحران کاغذ در 30 صفحه منتشر می‌شد اما اکنون آن را به هشت صفحه تقلیل داده است.

نوری‌علا با اشاره به اینکه اکنون با توجه به اینکه کاغذ کیلویی 20 هزار تومان شده هیچ کدام از نشریات استانی قادر به ادامه حیات خود نخواهند بود، اظهار کرد: تک‌فروشی نشریه هم به هیچ وجه جوابگو نیست و هیچ روزنامه‌ای با تک‌فروشی اداره نمی‌شود.

وی افزود: اگر مسئولان مربوطه از بنده مشورت بخواهند به آنها خواهم گفت که چطور از این گمراهی در بیایند زیرا مسئولان هیچ اراده‌ای برای خارج شدن از این فساد ندارند و باید تکلیف 290 هزار تن کاغذ وارداتی هرچه سریعتر مشخص شود.

تلاش سلاطین کاغذ برای التهاب بازار / از براندازی نرم تا تعطیلی هدفمند مطبوعات غیردولتی

محمدحسین ترکمن مدیرمسئول هفته‌نامه ابوذر با بیان اینکه با وجود گرانی کاغذ اما همچنان این هفته‌نامه منتشر می‌شود، گفت: دولت متأسفانه از حل این مشکل ناتوان است و با وجود توجهات مقام معظم رهبری در نمایشگاه کتاب که تأکید کردند در حوزه انتشار باید یک تغییر اساسی صورت بگیرد اما مسئولان تا الان فعالیت تأثیرگذاری انجام نداده‌اند.

ترکمن با اشاره به اینکه اکنون وضعیت انتشار این هفته‌نامه با قبل قابل مقایسه نیست و اگر کاغذ در دسترس ما قرار بگیرد امکان چاپ داریم، افزود: برخی از هفته‌ها امکان انتشار هفته‌نامه وجود ندارد زیرا چاپخانه و مراکز فروش کاغذ، کاغذ نداشته یا در اختیار نشریه قرار نمی‌دهند.

وی با بیان اینکه اکنون وضعیت صنعت چاپ در مرحله فوق بحرانی قرار دارد و قیمت کاغذ افزایشی بیش از حد تصور داشته است، عنوان کرد: اکنون اگر ما بخواهیم برای تهیه کاغذ به چاپخانه‌ها مراجعه کنیم کاغذی برای انتشار هفته‌نامه وجود ندارد و تنها یک مقدار محدود کاغذ در اختیار ما قرار می‌دهند.

مدیرمسئول هفته‌نامه ابوذر با بیان اینکه به طور قطع دستهایی اکنون در بازار کاغذ در کار است و ما مثل بقیه حوزه‌ها سلاطین کاغذ هم داریم، گفت: به ما می‌گویند کاغذ نداریم و وارد نمی‌شود اما به طور قطع این طور نیست.

وی با اشاره به اینکه در بخش یارانه که وزارت ارشاد متولی آن است خود مسئولان اکنون اذعان می‌کنند که منابع مالی برای پرداخت یارانه مطبوعات ندارند، گفت: یارانه مطبوعات پرداخت نمی‌شود یا بسیار کمتر از حد انتظار نشریات پرداخت می‌شود.

ترکمن با بیان اینکه بسیاری از هفته نامه‌ها و روزنامه‌های استان کرمانشاه به گاهنامه تبدیل شده‌اند، افزود: چندین بار با معاونت مطبوعات وزارت ارشاد ملاقات کردیم و این مسائل را بیان کردیم اما با پاسخ قانع کننده‌ای مواجه نشدیم.

وی با بیان اینکه خطری که اکنون حوزه خبرنگاری و مطبوعات را تهدید می‌کند خیلی بزرگ است، عنوان کرد: اکنون بیکاری پنهان مطبوعات گسترده‌تر از ظاهر آن است و خیلی از نشریات در کشور به طور کلی تعطیل شده‌اند و بقیه نشریات هم با حداقل تیراژ منتشر می‌شوند.

مدیرمسئول هفته‌نامه ابوذر با اشاره به اینکه حتی برای نشریات بزرگ هم کاغذ به اندازه نیاز وجود ندارد، افزود: راهکار این بحران مشخص است اما دولت در حوزه مطبوعات به احتمال زیاد دنبال این است که نشریاتی که مدیر و خط‌مشی مشخص دارند و در برابر خبرشان پاسخگو هستند را در قبال فضای مجازی بدون هویت تعطیل کند.

وی با بیان اینکه دولت برای مهار حقایق موجود در مطبوعات سانسور اقتصادی را در پیش گرفته است، بیان کرد: براندازی نرم مطبوعاتی که وابستگی به دولت و اتکای مالی آنها به دولت صفر است وجود دارد و این مطبوعات را در فشار اقتصادی قرار می‌دهند که این بحران را برای مطبوعات به دنبال بیاورد و این تعطیلی یک تعطیلی هدفمند است.

ترکمن افزود: وابستگان به دولت هزاران رسانه در فضای مجازی راه انداخته و این رسانه‌ها با انتشار انواع تهمتها، تهدیدها و تخریبها به حیات خود ادامه می‌دهند ولی رسانه‌های قانونی و دارای مجوز قانونی از سوی دولت حمایت نمی‌شوند تا منتقدان تعطیل شوند.

برخی مسئولان اعتقاد دارند که بهبود اوضاع متصور نیست

روزنامه باختر با سابقه‌ترین نشریه استان کرمانشاه که به علت عدم دسترسی به مدیرمسئول روزنامه باختر درباره موضوع افزایش قیمت کاغذ و تأثیر آن بر وضعیت چاپ  با سردبیر این روزنامه به گفت‌وگو نشستیم.

سردبیر روزنامه باختر در این رابطه اظهار کرد: این روزنامه سالها است که به طور منظم در حال چاپ است اما متأسفانه وضعیت بحران کاغذ آنقدر وضعیت همه مطبوعات از جمله روزنامه باختر را تحت‌تأثیر خود قرار داده است که این روزنامه به‌عنوان پر مخاطب‌ترین روزنامه غرب کشور، به دلیل کمبود کاغذ تعداد صفحات خود را کاهش داده است.

هادی نوروزی با بیان اینکه چاپخانه به ما اعلام کرده که دیگر کاغذ نداریم و نمی‌توانیم برای شما تیراژ بزنیم، بیان کرد: ما هم چاره‌ای نداشتیم و باید تیراژ خود را کاهش می‌دادیم یا باید تعداد صفحات را کم می‌کردیم اما به دلیل این که نمی‌خواستیم مخاطب خود را از دست بدهیم ناچار تعداد صفحات خود را کاهش دادیم و از شانزده صفحه به هشت صفحه بسنده کردیم.

وی با بیان اینکه اکنون در تأمین کاغذ دچار مشکل اساسی شده‌ایم و این یک فاجعه است، افزود: اگر مسئولان مربوطه به زودی چاره‌اندیشی نکنند و وزارت فرهنگ و ارشاد فکر اساسی در رابطه با بحران کاغذ نکند به زودی همه مطبوعات محلی تعطیل خواهند شد.

نوروزی در مورد پیگیری بهبود وضعیت کاغذ گفت: نامه‌ای به معاون مطبوعاتی استان و کشور نوشتیم و به طور حضوری نیز با معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد دیداری داشتیم و زمانی که در مورد وضعیت پیش‌آمده صحبت کردیم، برخی از این مسئولان بهبود اوضاع کاغذ را دور از ذهن بیان کردند.

سردبیر روزنامه باختر افزود: این موضوع مربوط به استان کرمانشاه نیست و یک موضوع سراسری و یک بحران عجیب است و تنها مطبوعات با مشکل گرانی کاغذ گرفتار نشدند و کمبود و گرانی کاغذ خیلی از حوزه‌ها را درگیر خود کرده است.

با بیان اینکه امیدوارم مسئولان یک فکر اساسی برای این مشکل بیاندیشند، گفت: مقام معظم رهبری در بازدید از نمایشگاه مطبوعات از مسئولان خواستند هر چه سریعتر این موضوع را پیگیری کنند تا کاغذ مورد نیاز صنعت چاپ تهیه شود اما معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد تنها راه کار ما را در این دانست که ما به سمت الکترونیکی شدن پیش برویم و وارد فضای مجازی شویم تا نیازی به کاغذ چاپی نداشته باشیم.

نوروزی با اشاره به اینکه خیلی از کشورهای توسعه‌یافته با وجود فضای مجازی پیشرفته‌تر از ما به هیچ‌وجه روزنامه‌ها و مطبوعات را تعطیل نکرده‌اند افزود: مگر می‌شود روزنامه و کتابی به صورت مکتوب برای مطالعه وجود نداشته باشد صرف اینکه بگوییم چون فضای مجازی وجود دارد و به نظر بنده دلیل قانع کننده‌ای نیست.

وی با بیان اینکه ما مجبوریم در این شرایط جدید صورت خود را با سیلی سرخ نگه داریم و تعداد صفحات روزنامه را کاهش دادیم اما اگر این قضیه به همین صورت پیش برود مجبوریم تیراژ روزنامه را هم در آینده نزدیک کاهش دهیم، بیان کرد: به طور قطع اگر این روند ادامه پیدا کند روزی ناچار خواهیم شد که زیاد هم دور نیست به طور کلی تعطیل کنیم.

سردبیر روزنامه باختر با اشاره به اینکه وقتی ما دیگر قادر به ادامه فعالیت نباشیم و تیراژ خود را کاهش دهیم به طور مرتب نیروهای کار ما هم بیکار خواهند شد، عنوان کرد: ما اکنون مبالغ هنگفتی به چاپخانه‌های تهران بدهکار هستیم زیرا نتوانستیم منابع مالی آن را تهیه کنیم.

وی با بیان اینکه قیمت کنونی کاغذ نسبت به شهریور ماه سال گذشته بیش از ده برابر افزایش قیمت داشته است، بیان کرد: البته با وجود این افزایش قیمتها درآمد روزنامه افزایشی نداشته است و ما با مشکلات اساسی مواجه شدیم.

نوروزی با اشاره به اینکه روزنامه باختر یک روزنامه خصوصی است و باید یک درآمد کسب کند تا بتواند هزینه‌های خود را پرداخت کند، عنوان کرد: اما ما در این مدت نتوانستیم درآمدی متناسب با هزینه‌های موجود کسب کنیم و به طور طبیعی ناچاریم که روزنامه را تعطیل کنیم.

وی با بیان اینکه امیدواریم مسئولان هم در سطح کلان و وزارت ارشاد و معاون مطبوعاتی پیگیر این ماجرا باشند و بحران کاغذ را به سرانجام مناسبی برسانند، بیان کرد: در این اواخر وقتی به چاپخانه برای تهیه کاغذ مراجعه می‌کنیم به ما می‌گویند که باید بروید بازار آزاد و کاغذ خود را از این بازار تهیه کنید.

سردبیر روزنامه باختر با اشاره به اینکه اکنون برای پرداخت حقوق همکاران با مشکلات متعدد مواجه هستیم و میزان درآمدها کاهش پیدا کرده و سیستم عادلانه ای هم در رابطه با توزیع آگهی‌ها در بین مطبوعات وجود ندارد، گفت: آگهی‌های دریافتی روزنامه باختر با این قدمت و چاپ از بسیاری از هفته‌نامه کمتر است و این نظام توزیع به هیچ وجه عادلانه نیست.

فشار وارده بر مطبوعات غیرمتعارف است

مدیر مسئول هفته‌نامه بیستون با بیان اینکه برای انتشار هفته‌نامه با مشکلات اساسی مواجه هستیم گفت: هزینه‌ها سرسام‌آور است و هر لحظه به هزینه کاغذ افزوده می‌شود و باید یک فکر اساسی از سوی وزارت فرهنگ، ارشاد و وزارت صمت اندیشیده شود و این فشار وارده بر مطبوعات غیرمتعارف است.

فریدون معتمدیان با بیان اینکه قیمت کاغذ نسبت به مدت مشابه سال گذشته بسیار غیرمتعارف افزایش و از یک طرف درآمد روزنامه‌ها و تعداد آگهی‌ها هم کاهش پیدا کرده است، بیان کرد: افزایش چند برابری قیمت کاغذ نشریات استان را کمیاب کرده است تا مخاطبان برای نیاز مطالعه خود به سمت فضای مجازی بروند.

وی با اشاره به اینکه کار برای رسانه‌های مکتوب اکنون بسیار سخت شده‌است، گفت: اکنون به سختی کاغذ هفته‌نامه ما تهیه می‌شود و هر زمانی که به چاپخانه‌ها مراجعه می‌کنیم قیمت‌ها تغییر زیادی پیدا می‌کند.

مدیر مسئول هفته‌نامه بیستون با بیان اینکه معاون مطبوعاتی باید داستان افزایش قیمت کاغذ را حل کند و بازار اشباع شود و دست دلالها از این بازار قطع شود تا کاغذ به قیمت مناسب به دست مطبوعات برای چاپ روزنامه و کتاب برسد، بیان کرد: امیدواریم با توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر حل مسئله کاغذ برنامه‌ریزی‌های مناسبی برای این مشکل در روزهای آینده چاره‌اندیشی شود.

هیچ کدام از نشریات استانی به دلیل این گرانی‌ها تعطیل نشده است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه وزارت ارشاد کشور باید پاسخگوی مسئله افزایش قیمت کاغذ باشد، گفت: در شرایط کنونی هیچ کدام از نشریات استانی به دلیل این گرانی‌ها تعطیل نشده است زیرا این موضوع گرانی کاغذ مسئله سراسری است و تنها منوط به استان کرمانشاه نمی‌شود.

حجت‌الاسلام رحیم جعفری با بیان اینکه برای حل این مشکل در حال پیگیری و رایزنی با مسئولان مربوطه هستیم، اظهار کرد: جلسه‌ای در این رابطه با برخی از مدیران چاپخانه‌ها داریم تا سهمیه‌هایی از کاغذ با نرخ مناسب از طریق خود اتحادیه چاپخانه در اختیار مطبوعات قرار دهیم.

وی با بیان اینکه در رابطه با بحث حل مشکلات کاغذ به دنبال این هستیم که معاون مطبوعاتی را به استان دعوت کنیم تا تصمیماتی اتخاذ شود، بیان کرد: حسین انتظامی رئیس کارگروه ساماندهی کاغذ هم چند شب گذشته اعلام کرد چند تن کاغذ در گمرک آزاد شده و نظام توزیع به محض اتمام کارهای ترخیص این کاغذها را در بین شرکتها توزیع خواهد کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه امیدواریم همین توزیع کاغذها در شرایط کنونی تأثیرگذار باشد و مشکلات مطبوعات حل شود، افزود: وزیر ارشاد هم به دستور مقام معظم رهبری این موضوع را به طور خاص پیگیری می‌کند و ما منتظریم ببینیم وزیر ارشاد چه دستوری را به استانها ابلاغ می‌کند.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon