بن‌بست عربستان در موضع‌گیری ضدایرانی نشست‌‌های مکه

بن بست عربستان در موضع‌گیری ضدایرانی نشست‌‌های مکه

نشست‌های سه‌گانه عربستان و برخی سران کشورهای عربی که با هدف موضع‌گیری‌های ضدایرانی برگزار شد، نتیجه‌ای برای آنها در بر نداشت.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه خبری المیادین، تکیه عربستان بر ایران‌هراسی در نشست سه‌گانه سران که در مکه برگزار شد، آن‌گونه که ریاض انتظار داشت بازخورد مثبتی نداشت و تنها شورای نظامی سودان از آن حمایت کرد؛ اما افزایش شکاف میان عربستان و نزدیکانش، شاید بر این موضوع دلالت کند که گزینه‌های عربستان به بن‌بست خورده است.

سناریوسازی ریاض با ادعای جدید ضدتهران

انتخاب مکه مکرمه برای برگزاری نشست‌های سه‌گانه سران کشورهای عربی و حاشیه خلیج فارس و دولت‌های اسلامی، آخرین حد توانایی عربستان در نفوذ به افکار عمومی را نشان می‌دهد. عربستان می‌خواهد وانمود کند که ریاض به‌دنبال کمک و حمایت از مکان‌های مقدس و جهت‌دهی به افکار عمومی به‌منظور مقابله با خطر تجاوز به ملاحظات سیاسی و حتی استراتژیک است.

در این راستا عربستان خیال می‌کند که پس از متهم کردن ارتش یمن به هدف‌گیری مکه مکرمه، هدف قرار دادن ایران نتیجه این نشست‌هاست. در راستای این نشست‌ها ریاض با رونمایی قطعه‌ای از پهپادهای ارتش یمن مدعی شد که این هواپیماهای جنگی متعلق به ایران بوده‌اند که در عربستان فرود آمدند.

بر اساس این ادعا سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان از همه سران کشورهای عربی خواست که از همه امکانات برای بازدارندگی ضد ایران استفاده کنند و یک تصمیم قطعی برای توقف فعالیت‌های تخریبی در منطقه بگیرند.

اقدامات قاطعی که ریاض برای آنها تلاش می‌کند، درواقع تنها و پایین‌ترین حد موضع عربستان ضد ایران است.

این تلاش عربستان به نتیجه نرسید و بازخورد مثبتی از سمت عبدالفتاح البرهان رئیس شورای نظامی سودان نیز نداشت.

وی اعلام کرد که از همه اقداماتی که کشورهای دوست در خلیج فارس برای حفظ امنیت آنها انجام دهند، حمایت می‌کند به‌ویژه مشارکت در طرح حمایت قانونی از یمن.

کشورهای عربی و حاشیه خلیج فارس و دیگر کشورهای اسلامی از موضع جنگ عربستان ضد ایران حمایت نمی‌کنند، بلکه با دعوت احمد صباح امیر کویت به گفتگو برای مهار این وضعیت و ازبین‌بردن درگیری‌های منطقه هم‌سو هستند.

علاوه بر این، عراق تأکید کرد که تهدید امنیت ایران در واقع خطری است که امنیت خلیج فارس و منطقه عربی را تهدید می‌کند و بیانیه پایانی عراق نشان داد که این کشور در این پیش‌نویس عربستان مشارکت نمی‌کند. این یک بیانیه دیپلماتیک بود که تمایلات کشور میزبان را نیز در نظر گرفته بود.

آن‌گونه که عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصارالله توصیف می‌کند صحبت از محکومیت مداخلات ایران در امور داخلی کشورهای عربی به‌شکل مستقیم یا غیرمستقیم، شبیه جراحی‌های زیبایی است و به تعمیق سطح حمایت از موضع عربستان کمکی نمی‌کند. شاید حمایت از این موضع آن چیزی باشد که جان بولتون در خلال نشست‌های سه‌گانه سران در ابوظبی اعلام کرد و امیدوار بود که عربستان از نومحافظه‌کاران آمریکایی پشتیبانی کند.

مواضع حمایت‌کننده عربستان در سران کشورهای عربی و حاشیه خلیج فارس و اسلامی در نشست مکه مکرمه، بر اقدامات این کشور مبنی بر اعلام جنگ ضد ایران صحه نگذاشتند. در موضع‌گیری جنگی عربستان ضد یمن فقط عمر البشیر بود که از آن حمایت کرد. پس از روشن شدن این خطرات، عربستان و رژیم صهیونیستی و نومحافظه‌کاران آمریکایی در تکیه بر پروژه ناتوی عربی و یا پیمان ورشو عربی در مرکز لهستان شکست خوردند.

در این راستا، در نشست‌های سه‌گانه سران در مکه بیشتر امارات و شورای نظامی سودان به‌علاوه رژیم صهیونیستی و نومحافظه‌کاران آمریکایی از عربستان حمایت کردند. اما عقب‌نشینی دونالد ترامپ از تشدید تنش‌ها ضد ایران ترس از کشیده شدن به یک جنگ ویرانگر است. نگرانی ترامپ زمانی بیشتر شد که جان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه که یکی از بزرگترین حامیان عربستان است، از عربستان و امارات خواست تا این جنگ کثیف ضدیمن را متوقف کنند.

گزینه‌های عربستان در تکیه بر جنگ ضد ایران و یمن و ویرانگری در لیبی و سودان و... به بن‌بست رسید که منجر به تغییر مواضع در نشست‌های سرگردان سه‌گانه شد. شاید ایران به‌عنوان متهم به جنگ ضدعربستان، در تلاش برای نجات عربستان از بحران‌های وجودی آن است که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران برای توافق بر سر یک معاهده هماهنگی خوب و حفظ امنیت مشترک در منطقه اقدام به آن کرده است.

در همین چارچوب سرگئی لاوروف اعلام کرد که می‌داند که تعدادی از کشورهای حاشیه خلیج فارس برای بحث درباره توافق عدم‌استفاده از زور آماده هستند.

وی تأکید کرد که مسکو نیز برای کمک آماده است و این امر بر گسترش شکاف میان این کشورها از یک جهت و میان عربستان و امارات از سوی دیگر و بیشتر از همه بر بن‌بست گزینه‌های بن‌سلمان دلالت می‌کند.

انتهای پیام/*

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان