پای حرف مردم| گلایه گندم‌کاران همدانی از گرانی سم و کود و ارزانی خرید گندم


پای حرف مردم| گلایه گندم‌کاران همدانی از گرانی سم و کود و ارزانی خرید گندم

استان همدان سالانه برداشتی نزدیک به ۷۰۰ هزار تن گندم با ۹۴ هزار بهره‌بردار دارد،کشاورزانی که در فصل زراعی تمام تلاش خود را برای خود‌کفایی کشور از این محصول راهبردی به کار‌می‌گیرند اما با مشکلات گرانی کود، سم و قیمت پایین خرید گندم روبه‌رو هستند.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، استان همدان در حوزه کشاورزی حدود 114 هزار بهره‌بردار دارد که در بخش‌های مختلف کشاورزی به تقویت تولید و افزایش توان تامین نهاده‌های دامی و باغی و زراعی کشور منجر می‌شود.

در این بین محصول زراعی گندم به دلیل اهمیت خاصی که دارد باید با حمایت بیشتری همراه باشد اما کشاورزان گندم‌کار امسال به دلیل افزایش قیمت نهاد‌ه‌های تولید 2 تا 3 برابری و کاهش بارندگی در فصلی که باید گندم به رشد کافی برسد مشکلاتی برای آنان ایجاد شده است.

 تهدید گندم توسط آفت‌ها و سم گران

 بر این اساس همچنین برخی کشاورزان هم از وجود کود‌های تقلبی که تقویت کافی برای محصول گندم ندارند خبر می‌دهند  که مقدار برداشت تولید در هر هکتار را کاهش داده است با همه این شرایط و محدودیت‌های موجود در تولید گندم، کشاورزان گندم‌کار همدان با تمام تجربه و تخصص خود و به همراه مشاوره‌های فنی مهندسان بخش کشاورزی استان؛ دست از تولید و تامین خود‌کفایی کشور در حوزه گندم برنداشتند و همچنان با قوت بنیان اقتصاد زراعی کشور را حمایت می‌کنند؛ در این بین از دولت هم تقاضا دارند تا در حوزه تامین نهاده‌های تولید گندم بیش از گذشته آنان را یاری کند.

 یکی از کشاورزان گندم‌کار کبودر‌اهنگ که مدیر عامل تعاونی تولید است درباره کشت گندم به تسنیم اظهارداشت: کاشت، داشت و برداشت محصولات زراعی معایب و مزایای خاص خودش را دارد  بر فرض مثال وقتی محصول گندم را می‌کاریم سن یا علف هرز تهدیدی برای کاهش و تولید گندم است که باید به موقع سم‌پاشی کرد تا افت کیفیت در محصول تولیدی ایجادنشود.

 رضا اسماعیلی که امسال4 هزار و 150 هکتار گندم(آبی و دیم) کاشته است، افزود: به طور متوسط در هر هکتار مقدار مشخصی محصول گندم باید برداشت کرد که اگر سم‌پاشی مناسب نباشد یا بارندگی و آبیاری خوب نباشد برداشت محصول در هر هکتار کاهش می‌یابد. امسال قبل از عید بارش‌ها مناسب بود باران مناسب بعد از عید و قبل از برداشت است که باید گندم سیراب شود که امسال بارندگی خوب نبوده است.

مدیرعامل و عضو هیات مدیره تعاونی تولید روستایی در پاسخ این سئوال که چه حمایتی از کشاورزان توسط دولت برای افزایش تولید شده است؟، گفت: ما انتظار داریم دولت از ما پول نگیرد نیازی به حمایت نداریم.

دولت به شکل‌های مختلف از کشاورز پول می‌گیرد ارزش افزوده، مالیات مستقیم، جریمه، بیمه و غیره هزینه‌های زیادی بر کشاورز تحمیل می‌کند؛ اما وقتی گندم را می‌خواهد بخرد آنرا با قیمت پایین می‌خرد و پول آنرا هم دیر پرداخت می‌کند و کشاورز برای کشت بعدی دست خالی می‌ماند یعنی سرمایه کشت بعد را ندارد.

 خرید به موقع محصول و پرداخت به موقع  و مناسب هزینه آن

این کشاورز گندم‌کار همدانی اظهار داشت: سال گذشته هزینه خرید سم برای مبارزه با سن گندم 15 هزار تومان بود، امسال به35 هزار‌تومان رسیده است. هزینه‌های تولید گندم تقریبا 3 برابر شده است اما همچنان قیمت خرید گندم توسط دولت پایین است هر چند که امسال قول  دادند در مدت 24 ساعت هزینه خرید گندم را پرداخت کنند سال‌های قبل دیر پرداخت کردند قیمت خرید را بر اساس افت‌های یک به یک یا 2 به 2 یا غیره در نظر می‌گیرند.

 اسماعیلی افزود: برخی کشاورزان به دلیل افزایش هزینه‌های تولید و تامین مخارج کشت بعدی با دیر پرداخت شدن قیمت خرید گندم به ناچار با حضور دلالان گندم سبز خود را هر کیلو 1500 تومان قبل از فصل برداشت هم می‌فروشند تا پول نقد دریافت کنند.

البته نه همه آن‌را بلکه بخشی از آنرا، که برای کشاورز جز ضرر عایدی ندارد و توان تولید کشاورز را در مرحله بعد کاهش خواهد داد و این به ضرر اقتصاد کشاورزی کشور است.  پارسال 6 ماه زمان برد تا پول خرید گندم‌ها را پرداخت کردند. هر چند امسال قول دادند تا 24 ساعت پرداخت کنند.

این مدیرعامل تعاونی تولید روستایی گفت: کشاورز در صورتی در تولید موفق است که بتواند به موقع کود، سم و سایر نهاده‌های مورد نیاز تولید را فراهم کند و وقتی پولی نیست یا باید قرض بگیرد یا باید محصولش را مفت به دلال بفروشد و تا مخارج زندگی و تولید تامین کند.

اکنون هر کیسه 50 کیلویی کود ازت 42 هزار تومان و فسفات هم 66 هزار تومان است در حالیکه پارسال همین ‌کود‌ها 38 هزار و 500 و 55 هزار تومان قیمت داشت. وقتی کشاورز توان تامین هزینه تولید ندارد باید قرض بانکی با سود‌های 18 تا 24 درصد بگیرد خرید هر کیلو گندم برای کشاورز در قیمت 3 تا 4 هزار‌تومان با هزینه‌های فعلی تولید صرف دارد.

 راه پرمشقت دریافت تسهیلات بانکی

 این کشاورز همدانی افزود: برای دریافت قرض بانکی(وام) هم باید کلی مشکلات را تحمل کند ضامن می‌خواهند و هر ضامنی را نمی‌پذیرند ضامن باید در آن بانک حساب داشته باشد و حسابش هم کارکرد بانکی داشته باشد. حساب باید مانده بانکی داشته باشد و مشکلاتی مانند این. دولت باید برای کمک به کشاورز در سیاست‌های بانکی تجدید نظر کند تا کشاورز برای تامین هزینه تولید خود در صورتی که پول نداشت با مشکلاتی مانند این مواجه نشود.

وی همچنین از طرحی توسط کشاورزان هم با همکاری مهندسان کشاورزی برای افزایش راندمان تولید هم سخن گفت: که بر اساس آن کشاورز گندم‌کار با همکاری مهندسان خبره برای افزایش راندمان تولید تلاش می‌کند و در صورت تحقق هدفگذاری، بخشی از در‌آمد را طبق توافق به مهندسی که به کشاورز کمک کرده است می‌پردازد.(طرح بهره‌برداری افزایش تولید). یعنی مهندس در همه مراحل کاشت، داشت و برداشت کشاورز را در افزایش راندمان تولید و برداشت محصول یاری می‌دهد.

اسماعیلی  افزود: درد اینجاست که اگر دولت محصول کشاورز را نخرد دلالان در موقع مناسب محصول را با قیمت پایین از کشاورز می‌خرند و سود اصلی زحمت و تلاش چندین ماهه کشاورز به جیب دلال و واسطه می‌رود دولت باید با برنامه‌ریزی ارتباط بین تولید و خرید نهایی محصول را انجام دهد تا محصول به دست واسطه و دلال خریده نشود.

 مبارزه برنامه‌ریزی شده برای آفت سن

 با مطرح شدن گرانی سم برای پیشگیری از آلودگی مزارع به آفت سن، شهرام پیشه‌ور مدیر‌حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان در گفت‌وگو با تسنیم درباره برنامه های این مرکز گفت: سن از آفت‌های خطرناک تولید محصول گندم است و در صورتی که به موقع با آن مبارزه نشود 30 تا 40 درصد محصول را نابود می‌کند، با تراکم بالای سن 100 درصد محصول نابود خواهد شد.

وی افزود: از سال‌های قبل برای مبارزه مناسب با آفت سن در استان همدان، افزون بر تامین پیش‌شرط‌های مبارزه مانند افزایش آگاهی کشاورزان با برگزاری دوره‌های آموزشی حضوری و  رسانه‌ای(صدا و سیما) آشنا شدند و ابزار مبارزه هم در قالب بیش از 12 هزار دستگاه انواع وسایل سم‌پاشی در استان تامین شده است یعنی استان همدان بزرگترین ناوگان مناسب سم‌پاشی را در اختیار دارد که فقط 400 الی 500 دستگاه سمپاش توربو لاینر تامین شده است که 2 هزار لیتر گنجایش سم دارد و می‌تواند در زمانی کوتاه 8 هکتار مزرعه گندم سم‌پاشی کند.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره بر اینکه برای تدارک سم در فصل زمستان سم تهیه شده است، گفت: امسال مبارزه با سن مادر گندم را از اردیبهشت آغاز و تا اواخر اردیبهشت‌ماه ادامه دادیم و به تعداد مورد نیاز هم نیروی کارشناس در جهاد کشاورزی داریم که در روستا‌ها با کشاورزان در ارتباط هستند.

 وی افزود: در این مدت موفق به سم‌پاشی 27 هزار و 956 هکتار گندم و 7 هزار و 400 هکتار مزرعه جو شدیم. امسال به دلیل مبارزه‌ای که سال‌های قبل در این حوزه داشتیم مقدار مبارزه با این آفت 60 درصد کاهش داشت. یعنی تراکم سن نرمال بود و هیچ خسارتی در سن مادر نداشتیم.

مرحله بعد هم مبارزه با سن پوره است که از پنجم خرداد آغاز و تا نخستین هفته اول تیر ادامه دارد.  در این حوزه هم تاکنون 4 هزار و 99 هکتار گندم در حالی که پارسال تا این تاریخ 848 هکتار سم‌پاشی شده بود و مبارزه امسال بیشتر از پارسال است و در جو هم امسال 724 هکتار جو سم‌پاشی شده  بود در حالی که پارسال تا این تاریخ 361 هکتار سم‌پاشی شده بود،  حدود 272 درصد افزایش مبارزه داشتیم و وضعیت محصول هم خوب است.

 پیشه‌ور درباره مبارزه با علف هرز نیز گفت: امسال برای گندم و جو 105 هزار و 685 هکتار سم‌پاشی اجرا شده است. در حالی است که بارندگی امسال زیاد بود و اجازه سم‌پاشی نمی‌داد. در حالی که پارسال تا این تاریخ 108 و هزار 698 هکتار سم‌پاشی شده بود.

کود تقلبی در بازار مصرف کشاورزی

 دیگر کشاورز همدانی هم که مدیر عامل تعاونی تولید روستایی در کرفس است و امسال در حدود 10 هکتار گندم آبی و 40 هکتار هم دیم کاشته است از دیر پرداختن شدن هزینه خرید گندم گلایه داشت اما معتقد بود که باید گندم تولید خود را در هر شرایطی به دولت تحولی دهد تا قوت لایموت مردم همیشه تامین باشد.

داود رهبری اظهار داشت: گویا قرار است امسال دولت گندم را هر کیلو 1700 تومان بخرد و هزینه را 24 ساعت هم پرداخت کند. البته در موقع خرید به نسبت کیفیت گندم تحویلی افت 4 به یک یعنی 4 درصد مفید و یک درصد غیر مفید را برای گندم‌ها هم در نظر می‌گیرند.

وی افزود: کودگران است و حتی کود تقلبی هم به بازار تولید وارد شده است که بازده محصول را کم کرده است این موضوع را زمانی کشاورز متوحه می‌شود که زمان برداشت محصول است و دیگر نمی‌تواند کاری برای افزایش سطح زیر‌کشت خود انجام دهد و ضرر می‌کند نهاد‌های ناظر بایددر این حوزه مراقبت کنند که کود‌های تقبلی از بازار جمع‌آوری شود و به کشاورز ضرر نزند.

کود کم نیست اما کشاورز باید از بازار آزاد و با قیمت‌های گران تهیه کند که نمی‌تواند کود تقلبی را از اصلی تشخیص دهد و باز هم ضرر می‌کند.

 کافی نبودن کود 2 برابر باید تحویل دهند

رهبری گفت: از تیر‌ماه پارسال قیمت‌ همه نهاده‌های تولید محصولات کشاورزی به خصوص گندم زیاد شده است. البته مقداری از کود مورد نیاز را به نسبت زمین کشت شده از جهاد گرفتم و بقیه را هم آزاد تامین کردم.

هکتاری یک کیسه برای گندم دیم و  2 کیسه هم برای آبی تحویل دادند که کافی نیست باید 2 برابر این مقدار جهاد بدهد کم و کسری آنرا آزاد تهیه کردم.

 مدیرعامل تعاونی تولیدی روستایی اظهار داشت: سم گران شده است، علف‌کش قبلا لیتری 24 هزار تومان بود الان شده 55 تا 60 هزار‌تومان تعاونی تا جایی که توانسته کمک کرده است با بارندگی که امسال بود شاید کشاورز از گندم دیم برداشت مناسب نداشته باشد. گندم آبی هم در منطقه همدان مناسب نیست چون در زمان مناسب بارش برای گندم نداشتیم.

وی در این‌باره که جهاد تاکید دارد درباره تامین سم مشکلی نداریم، گفت: بله کمبود نیست اما کشاورز باید از بازار آزاد بخرد باید مواد تولید را دولت با قیمت مناسب یا حتی رایگان به کشاورز بدهد. با همه مشکلات کشاورز گندم را تولیدو به دولت می‌فروشد گندم محصول راهبردی است و نباید به دست دلال برسد تا بازار را با مشکل مواجه کند. پس در این شرایط سخت که کشاورز تولید می‌کند دولت هم باید همه جانبه حمایت کند.

انتظار افزایش برداشت با افزایش پراکنش بار‌ش‌ها

مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان همدان هم با اشاره بر اینکه پیش‌بینی تولید گندم امسال استان همدان 700 هزار تن است اظهار داشت: البته با تغییر بارش‌ها هم این پیش‌بینی تغییر دارد اما پیش‌بینی خرید گندم استان همدان فعلا 560 هزارتن خرید با قمیت 1700 تومان مصوب شورای اقتصاد است که اگر تغییر داشته باشد اعلام خواهند کرد.

بیشترین مقدار زیرکشت گندم آبی و دیم تولیدی استان همدان مربوط به شهرستان‌های رزن و کبودراهنگ به ترتیب 20 و 15 هزار هکتار است و حدود 120 درصد  انواع کود برای کشت‌های بهاره و پائیزه  بر اساس نرم تعیین شده حدود 45 هزار تن کود‌های ازته، فسفاته و پتاسه به کشاورزان استان تا پایان اردیبهشت تحویل شده است.

امیر لاهوتیان افزود: استان همدان در حوزه کشاورزی 114 هزار نفر بهره‌بردار کشاورزی دارد که حدود 94 هزار نفر بهره‌بردار از این تعداد به تولید گندم آبی و دیم اشتغال دارند. همچنین مقدار زیرکشت امسال جو آبی 40 هزار هکتار و دیم هم 70 هزار هکتار است که پیش‌بینی برداشت آن در حدود 340 هزار تن است پارسال 360 هزار تن بود اگر پراکنش بارش موثر باشد به مقدار برداشت سال قبل می‌رسیم.

وی درباره دیر پرداخت شدن هزینه خرید گندم و گلایه کشاورزان و اینکه برخی کشاورزان گندم خود را سبز به فروش رساندند هم گفت: قول داده شده که مبالغ خرید زود‌تر پرداخت شود، این آمار فروش گندم به صورت سبز جسته و گریخته اعلام می‌شود اما باید به آمار رسمی  خرید گندم در کشور مراجعه کرد، آماری  که مشاور وزیر و مجری طرح گندم کشور اعلام کرده است و بر مبنای آن تاکنون از استان‌های گرمسیر کشور 26 درصد بیشتر از پارسال خرید گندم داشتیم.

برای برداشت مناسب گندم هم در حدود 40 هزار هکتار با سن مادر و 50 هزار هکتار با پوره سن مبارزه شده است. کشاورزان باید برای تولید از بذر‌های همچنین برداشت متوسط میانگین گندم آبی استان در هر هکتار 5 تن و دیم هم یک هزار 200 کیلو‌گرم است. هر هکتار برداشت سال گذشته جو هم 5 هزار و 500 کیلو‌گرم آبی و  یک هزار  و 500 کیلو‌گرم دیم بوده است.

 گزارش از حمید نصرتی قانعی

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon