خسرو و شیرین به صحنه می‌روند/ مصائب برگزاری یک کنسرت

خسرو و شیرین به صحنه می‌روند/ مصائب برگزاری یک کنسرت

ارکستر ایرانی میرآترا کنسرت نمایش «خسرو و شیرین» را با وجود مصائب بسیار در تالار وحدت به صحنه می‌برد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، نشست خبری ارکستر ایرانی میرآترا برای برگزاری کنسرت نمایش خسرو شیرین، صبح امروز سه شنبه 18 تیر 1398 در خانه موسیقی ایران برگزار شد.

در این نشست میرامیر میری رهبر ارکستر، ویدا لقمانی دراماتورژ و کارگردان، الهام میرباقری طراح لباس، جواد انانلو دستیار کارگردان و بازیگر، گلشید بحرایی بازیگر و سیروس اسنقی بازیگر حضور داشتند.

در این نشست هر کدام از عوامل این کنسرت نمایش صحبت هایی را مطرح کردند که در ادامه تن صحبت هایشان را می خوانید.

گرفتن مجوز مثل گذراندن 35 خان است

میرامیر میری رهبر ارکستر گفت: پارسال برای کنسرت 6 آذر نشست خبری داشتیم و در آنجا، نوید اجرای این کنسرت نمایش را دادیم. این اجرا براساس داستان «خسرو و شیرین» اثر نظامی گنجوی است.
وی ادامه داد: در قسمت های نمایشی کنش واکنش های بازیگران وجود دارد که در این قسمت موسیقی متن داریم. خوانندگان ما مرد هستند. فضای خوانش خوانندگان حس و حال بازیگران را بیان می کند. یعنی زمانی که بازیگران سکوت دارند یا خارج از صحنه هستند، حس درونی بازیگران را با قطعه هایی که ساخته ایم بیان می کنیم. در واقع زمان اجرای موسیقی مخاطب روی صحنه کنسرت می بیند.
این آهنگساز تاکید کرد: «آن خرابات» و «مشق نام لیلی» دو قطعه از ساخته های داوود آزاد هستند که در این کنسرت نمایش اجرا می کنیم. قرار بود خودِ استاد هم در اجرای ما باشند که به دلیل تداخل زمانی با سفر خارجی شان این امکان فراهم نشد.
همراه با موسیقی متن در کل سی قطعه اجرا می کنیم و زمان این اجرا حدود 90 دقیقه است.

میری درباره سابقه کنسرت نمایش در ایران گفت: اولین بار علی قمصری از عنوان کنسرت نمایش استفاده کرد اما خیلی بخش نمایشی آن اجرا چشمگیر نبود. ما در ایران مجوزهای لازم برای اپرا را نمی توانیم بگیریم، به هر حال خواندن زنان در فضای موسیقی ایران مجاز نیست، از طرفی هم نمی توان تمام شخصیت ها را مردها بخوانند.

وی ادامه داد: ما هم برای عنوان این اجرایمان دچار سردرگمی بودیم. اپرا یا کنسرت نمایش. به هر حال کنسرت نمایش را انتخاب کردیم.
در این اثر بخش نمایشی و کنسرت کاملا جداست. خوانندگانمان را با میزانسن در کنار بازیگران داریم. خوانندگان ما در این اجرا به نوعی نقش باربد و نکیسا را بازی می کنند.
این کارگردان گفت: ما برای بخش کنسرت و برای بخش نمایش مجوزهای جداگانه ای گرفته ایم. گرفتن هر کدام از این مجوزها شبیه به گذراندن سی و پنج خان است. گروه حدود 130 نفر است. به غیر از بحث مجوز، شرایط مالیِ کار کردن در سالن ها بسیار دشوار است.

مصائب برگزاری یک کنسرت؛ بیست درصد افزایش قیمت تالار وحدت، 9 درصد مالیات و 10 درصد برای خزانه دولت

وی ادامه داد: امسال مثل همیشه به تالار رفتیم تا تاریخ اجرایمان را نهایی کنیم، اولین چیزی که به ما گفتند این بود که بیست درصد به اجاره بهای تالار وحدت اضافه شده و 9 درصد هم مالیات بر ارزش افزوده از ما گرفتند. از سوی دیگر 10 درصد از درآمد کنسرت را به نفع خزانه دولت از ما می گیرند.

میری گفت: قیمت بلیت هایمان از 60 تا 200 هزار تومان است. یکی از حامیان ما از زمان تاسیس ارکستر، خانه موسیقی بوده است. تنها حامی هنریمان در این سال ها، بخش لباس ها و طراحی ارکستر بوده که یکی از شرکت ها در این زمینه به ما کمک می کند. در بخش های دیگر هیچ اسپانسری نداشته ایم. یک بار تهیه کننده آمد و حجم ارکستر و زحماتش را دید و رفت.

این کارگردان تاکید کرد: میرآترا خانواده ای است که در کنار هم کار می کنیم. نقطه قوتمان همین دوستی و در کنار همدیگر بودن است. هیچ کدام از عوامل منفعت مالی در این اثر ندارند.
میری در ادامه با اشاره به اجرای کنسرت نمایش خسرو و شیرین در شیراز گفت: در اجرای شیرازمان از نوازندگان شیرازی استفاده می کنیم و فقط مایسترهای ارکستر را به شیراز می بریم. نُت قطعه ها را برای نوازندگان شیرازی فرستاده ایم و گروه نوازندگانمان در شیراز مشغول تمرین هستند. برنامه داریم که 10 شب در شیراز اجرا را به صحنه ببریم.

قانون 10 درصد در مجوزها ثبت شده است

این کارگردان با اشاره به قانون کسر 10 درصد از درآمد کنسرت ها به نفع دولت، گفت: این قانون اول برای پاپ ها نوشته شده است. قرار بود از کنسرت های پاپ این 10 درصد را بگیرند و به نفع موسیقی ایرانی خرج کنند. الان این اتفاق برای همه افتاده است. برای اجرا کردن این مسیر در سر راه ما هست. اما وقتی مجوزمان را می گیریم می بینیم که قانون 10 درصد در مجوز هست. یعنی ما در مقابل عمل انجام شده قرار داریم و به اجبار باید 10 درصد از درآمد کنسرتمان را به دولت بدهیم. ما هنوز هم نمی دانیم که این قانون متوجه کل بلیت هاست یا کل صندلی ها یا کل فروشِ کنسرت. آیا پول بلیت های ردیف یک و ردیف سه تالار وحدت که، بنیاد رودکی برای خودش برمیدارد را در این قانون لحاظ می کنند؟

وی ادامه داد: البته مسئولان تالار وحدت با ما تعامل می کنند و مهمانانمان را در ردیف یک جا می دهند.

این آهنگساز تاکید کرد: براساس روال کنسرت های سال های گذشته، این اجرا هم از یک هنرمند و پیشکسوت در عرصه تئاتر و یک پیشکسوت در عرصه موسیقی تقدیر می کنیم.

مخاطب در انتخاب فرهاد یا خسرو، مختار است / جای خالی شاپور

ویدا لقمانی دراماتورژ و کاگردان کنسرت نمایش خسرو و شیرین گفت: برای نوشتن این اثر  دو سال کار تحقیقی انجام داده ایم. آنچه من نوشته ام از کتاب نظامی و برگرفته از روایت مصطفی عدل است که به صورت نمایش نامه در آمده است. این کار کاملا براساس همان نوشته است و سبک کارمان کاملا کلاسیک است.

وی ادامه داد: ما دو سال روی این کار طراحی کرده ایم و می خواهیم اجراهای بیشتری داشته باشیم. فعلا اجرایمان برای شیراز نهایی شده است و به زودی برای اجرا به شیراز هم می رویم.
این کارگردان گفت: هنر چند بُعدی است. عشق خسرو و عشق فرهاد متفاوت است. در نهایت شیرین انتخاب می کند که کدام عشق را داشته باشد. انتخاب فرهاد یا خسرو در این اثر کاملا در انتخاب مخاطب است.

لقمانی تاکید کرد: آقای ایلنانلو در این اجرا نقش شاپور را بازی می کند. شاپور یکی از مهره های اصلی نمایشنامه است. اگر این مهره را از آن ماجرا بیرون بکشیم کلیت این درام از هم پاشیده می شود. روند داستان را شاپور به جلو می برد. من دوست داشتم در این داستان شاپور را نشان دهم و بگویم که چقدر نقشش پررنگ است. نمی دانم چرا در روایت های مختلف نقش شاپور نادیده گرفته شده یا بسیار کم رنگ نشان داده شده است.

وی  ادامه داد: عشق با فرهاد کاری می کند که دست به خودکشی می زند، یکی هم مانند خسرو برای رسیدن به عشقش تلاش می کند و کسی هم مانند شاپور رفتار متفاوت تری دارد.

انتخاب اول مخاطب فرهاد است

در بخش دیگری از این نشست، سیروس اسنقی بازیگر نقش فرهاد گفت: فرهاد با عشق به زندگی نگاه می کند. اول و آخر تنها به دلش رجوع می کند. هم شیرین و هم خسرو وعده هایی به فرهاد می دهند تا دست از این عشق مجنون وارش بردارد، اما او همچنان بر عشقش اصرار دارد. تا جایی که می شنود که شیرین پرواز کرده، فرهاد هم تصمیم به خودزنی می گیرد تا در آغوش شیرین بمیرد.

این بازیگر درباره میزان تمایل مخاطب به عشقِ فرهاد یا عشقِ خسرو تاکید کرد: من فکر می کنم که بیشتر مخاطبان به سمت فرهاد سوق داشته باشند. وقتی نمایشنامه خانم لقمانی را خواندم، دیدم که با تعصب خاصی به فرهاد نگاه کرده است.

گلشید بحرایی یکی دیگر از بازیگران این مجموعه گفت: من تا الان در هیچ کنسرت نمایشی نبوده ام. کارهایی که کرده ام یا رئال بوده یا صددرصد سورئال. اینجا وارد فضایی کاملا کلاسیک شده ام. خوشحالم که این اتفاق افتاده است. نوشتار این متن حس و حال عجیبی به من می دهد.

لباس‌ها را براساس نقش برجسته‌های ساسانی طراحی کردم

الهام میرباقری طراح لباس این کنسرت نمایش گفت: زمانی که این کار به من پیشنهد شد، رویش تحقیق کردم. داستان خسرو و شیرین به زمان ساسانی بر می گردد. از نقش برجسته ها و آثاری که از دوران ساسانیان به دست آمده بررسی کردم تا فرم لباس آن زمان را به دست بیاورم. با توجه به این تحقیقات فرم کلی لباس ها را تعیین کردم.

کنسرت نمایش «خسرو و شیرین» با اجرای ارکستر میرآترا 28 و 29 تیر در تالار وحدت به صحنه می رود. این اجرا ساعت 21:30 آغاز و بلیت فروشی بر روی سایت ایران کنسرت انجام می شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران