گزارش تسنیم| تداوم بحران سیاسی آتامبایف در قرقیزستان با احضار وی به وزارت کشور

گزارش تسنیم| تداوم بحران سیاسی آتامبایف در قرقیزستان با احضار وی به وزارت کشور

درحالی که پلیس قرقیزستان آتامبایف را به عنوان شاهد به وزارت کشور احضار کرده است، وی اعلام کرده که به این جلسه بازجویی نمی‌رود و وکیل او نیز اظهار می‌دارد آتامبایف همچنان مصونیت قضائی دارد و تصمیم پارلمان غیرقانونی بوده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، پس از قریب به 8 سال ثبات نسبی در فضای سیاسی قرقیزستان، طی ماه‌های اخیر زمزمه‌هایی در خصوص بی‌ثباتی و تشدید اختلافات سیاسی در این کشور به وجود آمده است. آلماس‌بیک آتامبایف، رئیس‌جمهور سابق قرقیزستان در کانون این بحران سیاسی قرار دارد. در پی تشدید اختلافات میان آتامبایف و سورانبای جین‌بیک‌اف، نخست‌وزیر سابق و رئیس‌جمهور فعلی، روند تقابل دو رئیس‌جمهور شدت گرفته است. نقطه اوج این تنش‌ها زمانی بود که پارلمان قرقیزستان در راستای این تنش‌ها، مصونیت قضائی آتامبایف را لغو نمود و نتیجه تصمیم را برای دادستانی کل کشور ارسال کرد. دادستانی قرقیزستان نیز به زودی این تصمیم را تایید کرد و اظهار داشت که پرونده آتامبایف و اطرافیان او با اتهاماتی نظیر فساد، سوء استفاده از جایگاه در دوره ریاست جمهوری و آزادی غیرقانونی برخی مقامات دستگیر شده، در دست بررسی است.

در ادامه با تجمع طرفداران آتامبایف در مقابل منزل وی، تحرکات سیاسی او تشدید شد. وی و برخی حامیان پارلمانی و وفادارانش در حزب سوسیال دموکرات هفته گذشته نیز یک تجمع با حضور بیش از هزار نفر در بیشکک ترتیب دادند و برای نخستین بار آتامبایف از منزل شخصی‌اش بیرون آمد. وی در این مدت به دلیل احتمال دستگیری، با حضور طرفدارانش در منزل به سر می‌برد. با این حال در تجمع بیشکک نیز پلیس قرقیزستان تلاش کرد تا به منظور حفظ ثبات و عدم تحریک معترضین و حامیان آتامبایف، اقدام تحریک‌آمیزی انجام ندهد. در این تجمع طرفداران آتامبایف اعلام کردند که به دولت قرقیزستان 2 ماه فرصت می‌دهند تا پارلمان منحل شده و کابینه نیز با افراد جدیدی جایگزین گردند.

با این حال صبح امروز وزارت کشور قرقیزستان اعلام کرد که آتامبایف را برای پاسخ‌گویی به عنوان یک شاهد در خصوص پرونده‌اش به دپارتمان تحقیقات این وزارتخانه احضار کرده است. یک افسر پلیس محلی و یکی از اعضای دپارتمان پلیس روستاها این سند احضاریه را به آتامبایف رسانده‌اند. گفته می‌شود این سند به تالای اسوبعلی‌اف، نماینده حزب سوسیال دموکرات تحویل داده شده است. تاریخ احضار آتامبایف 2 روز بعد، یعنی مورخ 9 جولای تعیین شده است.

با این حال آتامبایف سریعا در یک پست فیسبوکی که به صورت زنده پخش کرد، اعلام نمود که قصد ندارد به درخواست پلیس و وزارت کشور پاسخی دهد. وی با تاکید بر این که در جلسه بازجویی حاضر نخواهد شد، اظهار داشت: چرا من باید به وزارت کشور احضار شوم؟ من این کاغذها را در دستم نخواهم گرفت، و حتی آن‌ها را نمی‌خوانم. قدرت می‌بایست مجددا به حوزه قانون باز گردد. هیچکس نمی‌تواند قانون را به طور گستاخانه مورد بی‌احترامی قرار دهد.

آتامبایف در حالی که اسناد احضاریه را به وکیلش منتقل می‌کرد، اظهار داشت: امروز دیگر قدرتی وجود ندارد. آن‌ها بر این باورند که قرقیزستان فروشگاه خصوصی جین‌بیک‌اف و مترایموف است. من در این سیرک بازی نخواهم کرد.

با این حال سرگئی اسلسارف، وکیل آتامبایف نیز از تصمیم موکلش حمایت کرده و توضحیاتی را در این زمینه ارائه کرده است. به عقیده وی آتامبایف همچنان از مصونیت قضایی برخوردار است و تصمیم پارلمان برای لغو این مصونیت غیرقانونی بوده است. وی با استناد به قانون اساسی و قواعد پارلمان قرقیزستان می‌گوید که نمایندگان حقی برای مطرح کردن اتهام علیه آتامبایف و محروم کردن وی از مصونیت ندارند.

سرگئی اسلسارف در ادامه می‌افزاید: بنابراین به صورت طبیعی آتامبایف در جلسه بازجویی حاضر نخواهد شد. من اظهارات خود را در خصوص تخطی وزارت کشور از قانون به دادگاه ارسال خواهم کرد. احضاریه اصلا مشخص نکرده که آلماس‌بیک آتامبایف برای چه موضوعی احضار شده است. من تنها می‌توانم حدس بزنم که این مربوط به پرونده عزیز باتوکایف بوده است.

به هر ترتیب امروز موعد احضار آتامبایف به وزارت کشور بود و وی در این بازجویی حاضر نشد. با توجه به رویکردهای اخیر وی و طرفدارانش، و پیگیری‌های تیم حقوقی او برای غیرقانونی شمردن تصمیم پارلمان که به تایید دادستانی کل کشور نیز رسیده است، به نظر نمی‌رسد وی در جلسات آتی بازجویی و یا احضاریه‌های احتمالی دادگاه نیز حاضر شود. با این حال انچه هنوز مبهم است، نوع واکنش دولت قرقیزستان و تیم سیاسی جین‌بیک‌اف به این موضوع است. دو سناریو در این زمینه قابل پیش‌بینی است. نخست، ورود نیروهای امنیتی به پرونده آتامبایف و استفاده از زور برای دستگیری وی و متفرق کردن طرفدارانش. در این سناریو احتمال درگیری خونین میان حامیان جوان آتامبایف و نیروهای امنیتی و به تبع آن بروز مجدد تنش‌ها و شکاف‌های اجتماعی قرقیزستان همچون شمال- جنوب، وجود دارد. با این حال سناریوی دوم که محتمل‌تر به نظر می‌رسد، تداوم جریان‌سازی رسانه‌ای علیه آتامبایف، بی‌اثر کردن طرفداران کلیدی وی و کاهش شمار حامیان او، بایکوت رسانه‌ای تلاش‌هایش و فرسایشی کردن اعتراضات به نحوی که خود آتامبایف در یک الگوی تعاملی وادار به کناره‌گیری از اعتراضات شود، وجود دارد. در این سناریو تحرکات احتمالی آتامبایف و یارکشی‌های فضای سیاسی قرقیزستان، در کنار نقش‌آفرینی احتمالی بازیگران خارجی، به ویژه روسیه، چین و ایالات متحده آمریکا می‌تواند تاثیرگذار باشد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان