قرقیزستان، نمونه ای از نفوذ چین در آسیای میانه

قرقیزستان، نمونه ای از نفوذ چین در آسیای میانه

چین همواره به دلیل سیاست‌های روشن و برنامه‌ریزی شده خود نسبت به سایر کشورها برجسته است. به این ترتیب، در مدت اخیر، جمهوری خلق چین به طور موثری منافع خود را در آسیای مرکزی پیش برده و به اهداف خود رسیده است.

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، به نقل از پورتال آسیای مرکزی، نیویورک تایمز در 6 جولای، مقاله‌ای درباره نفوذ رو به رشد چین در کشورهای آسیای مرکزی، با اشاره به مثال‌هایی چون، مدرن سازی نیروگاه حرارتی بیشکک توسط پیمانکار چینی TBEA، منتشر کرد.

لازم به ذکر است که پول لازم برای ارتقاء این مرکز گرمایشی از اعتبارات چینی دریافت شده که به قرقیزستان - 386 میلیون دلار اختصاص داده شده بود. بازسازی در آگوست 2017 تکمیل شد و شش ماه بعد، فاجعه در نیروگاه حرارتی بیشکک اتفاق افتاد.

اندرو هیگینز، نویسنده مقاله، معتقد است: "این امر بیش از یک توصیه بود که چین اعتبار قرقیزستان را تأمین کرده اما به وضوح گفت که پیمانکار پیشنهاد شده باید انتخاب شود. با توجه به اینکه آنها انتخابی نداشتند، مقامات قرقیزستان توافق کردند تا با TBEA ، یک شرکت با جاه طلبی‌های بزرگ، اما تجربه کم در ساخت و ساز و تعمیر نیروگاه، همکاری کنند".

به این ترتیب، چند ماه پس از اتمام مدرنیزاسیون، فاجعه نیروگاه حرارتی بیشکک رخ داد و بیشتر ساکنان بیشکک بدون گرما و برق ماندند.

البته، این باعث خشم و اعتراض عمومی و ایجاد پرونده‌های کیفری شد که در حال حاضر نیز در پایتخت در جریان است. این همه منجر به افزایش توجه رسانه‌ها و مقامات دولتی به روش چینی در انجام تجارت ا قرقیزستان و فساد محلی شد.

نفوذ پول چینی در مرکز فرآیند دادرسی نخست وزیر سابق قرقیزستان ساپار ایساکوف و دیگر مقامات سابق متهم به فساد قرار دارد. به گفته دادستان‌های جمهوری، مناقصات تقلبی و قیمت‌های بالای منجر به از دست دادن بیش از 111 میلیون دلار برای این کشور شد.

با این حال، ساپار ایساکوف انکار کرد که این قرارداد منافع کشور را متضرر کرده است و گفت که نه او و نه هیچ مقام دیگر قرقیزستان TBEA را انتخاب نکرده‌اند. این انتخاب توسط دولت چین انجام شد.

براساس این نشریه، این اظهارات به رسمیت شناختن این واقعیت است که چین، که بزرگترین ذخایر ارزی در جهان را دارا است، می‌تواند بر قوانین انجام کسب و کار در خارج از کشور به سود منافع خود، بدون توجه به آنچه مردم محلی در مورد آن فکر می کنند، و یا صرف نظر از شرایطی که توسط رقبا ارائه شده است، تاثیر بگذارد.

شایان ذکر است که روسیه هنوز در سرزمین‌های سابق شوروی سرمایه خوبی دارد و همچنان یکی از بازیگران امنیتی غالب در منطقه است. با این حال، در مورد ساخت جاده‌ها، پالایشگاه‌های نفت و خطوط برق، قرقیزستان چین را انتخاب می‌کند.

به طور خلاصه، می‌توان گفت که در حال حاضر روند گسترش حضور چینی در آسیای مرکزی با سرعت متفاوتی در حال پیشرفت است – در جایی تند، در جایی کند است. در نتیجه، همه کشورها در منطقه به تدریج به سمت چین به عنوان شریک اصلی در حوزه اقتصادی گرایش می‌یابند.

در برخی از کشورها، پکن در حال تبدیل شدن به یک شریک مهم در زمینه امنیت نیز است. شواهدی از حضور نظامی نظامی چین در منطقه به خودی خود تائیدی بر این گفته است.

بنابراین، با توجه به برنامه‌های رهبری چینی در مورد آسیای مرکزی، در آینده، مشارکت و حضور چین در امور منطقه‌ای به شدت افزایش خواهد یافت. رهبری چین مسائل بزرگ جهانی را پیش روی خود گذاشته است، که تحقق آنها موجب وابستگی بیشتر کشورهای منطقه به این کشور خواهد شد. مقامات چینی، به نوبه خود، از اهرم‌های نفوذی بیشتری چه از نظر سیاسی و چه از نظر اقتصادی استفاده می‌کنند.

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان