گزارش تسنیم | نگاهی به روابط افغانستان و جمهوری آذربایجان

گزارش تسنیم | نگاهی به روابط افغانستان و جمهوری آذربایجان

افغانستان از طریق اتصال به کشورهای آسیای میانه و قفقاز به دنبال تسهیل مسیر دسترسی به بازارهای اروپا است، جمهوری آذربایجان نیز تمایل دارد که از طریق افغانستان کالاهای خود را به کشور های جنوب و جنوب شرق آسیا صادر کند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، اولین جلسه کار گروه مشترک افغانستان و جمهوری آذربایجان در باکو برگزار شد. افغانستان در این نشست خواستار گسترش همکاری ها و افزایش تجارت میان دو کشور شد.

محمد همایون قیومی وزیر اقتصاد و مشاور اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گفت که این کشور ظرفیت های مناسبی برای ایجاد سرمایه گذاری مشترک میان افغانستان و جمهوری آذربایجان می بیند و بر روی سرمایه گذاری های باکو در افغانستان حساب باز کرده است. وی افزود که افغانستان در حال تلاش برای ایجاد شرایط مناسب برای سرمایه گذاری خارجی است و از سرمایه گذاران آذربایجانی برای سرمایه گذاری در اقتصاد افغانستان دعوت می کند. قیومی خاطر نشان کرد که  فرصت هایی برای گسترش مشارکت میان بخش های خصوصی دو کشور وجود دارد و دو طرف می توانند در زمینه های مختلف همکاری کنند؛ علاوه بر این، ظرفیت تجارت نیز مورد استفاده قرار نگرفته و لازم است تجارت بین افغانستان و جمهوری آذربایجان گسترش یابد.

در اولین جلسه گروه کاری، طرفین در مورد امکان گسترش تجارت و همکاری اقتصادی در زمینه ارتباطات، حمل و نقل جاده ای، تولید مواد ساختمانی، حمل و نقل کالا و غیره بحث و گفتگو کردند. در این جلسه هم چنین اشاره شد که جمهوری آذربایجان و افغانستان توانایی واقعی جهت گسترش روابط در تمامی بخش هارا دارند.

پس از اولین جلسه کار گروه همکاری اقتصادی مشترک افغانستان و جمهوری آذربایجان، پروتکل همکاری میان دو کشور به امضا رسید. این سند در تاریخ 16 ژوئیه از سوی صاحب ممداف معاون وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان و محمد همایون قیومی وزیر اقتصاد افغانستان و رئیس کار گروه مشترک دو کشور امضا شد.

صاحب ممداف معاون وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان در این دیدار اعلام کرد که حجم تجارت میان باکو و کابل در سال 2018 میلادی 37 درصد افزایش داشته است. وی خاطر نشان کرد که این رقم در پنج ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال 2018 حدود 15 درصد افزایش یافته است. ممداف افزود که 15 سند همکاری میان جمهوری آذربایجان و افغانستان در زمینه های تجارت و اقتصاد امضا و یک کارگروه مشترک نیز ایجاد شده است. وی تاکید کرد که دو کشور ظرفیت های زیادی برای همکاری در زمینه های حمل و نقل، تدارکات و ترانزیت هوایی دارند. معاون وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان به اهمیت مسیر ترانزیتی لاپیس - لازولی در گسترش همکاری ها در زمینه حمل و نقل کالا اشاره کرد و از فعالیت 15 شرکت افغانستانی در جمهوری آذربایجان خبر داد.

پس از پایان جلسه کارگروه مشترک جمهوری آذربایجان و افغانستان، صاحب ممداف در مصاحبه با خبرنگاران گفت که ارزش سرمایه گذاری های افغانستان در اقتصاد این کشور به 1.5 میلیون دلار رسیده است. وی با اشاره وجود ظرفیت های کاری جهت همکاری های بیشتر گفت: "تجربه عملی آذربایجان تحت نام «آسان خدمت» (آژانسی دولتی برای ارائه خدمات عمومی به شهروندان آذربایجانی) در افغانستان معرفی خواهد شد. ما معتقدیم که هم زمان با انجام اقدامات مختلف از طریق کارگروه مشترک همکاری، می بایست در قالب به اشتراک گذاری تجارب از فرصت های مختلف استفاده کرد."

معاون وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان ادامه داد که این وزارتخانه قصد دارد سطح و گستره مشارکت بازرگانان و بخش خصوصی جمهوری آذربایجان را در پروژه های اجرا شده در افغانستان از جمله حوزه های ساخت و ساز، زیر ساخت ها و غیره گسترش دهد.

صاحب ممداف با اشاره به تلاش باکو جهت جذب شرکای افغانستانی برای گسترش فعالیت در جمهوری آذربایجان، گفت: "شرایط مختلفی از جمله پارک های فناوری و شهرک های صنعتی با هدف جذب سرمایه گذاران خارجی در بخش های مختلف ایجاد شده است. تمامی این فرصت ها با هدف تقویت بخش اقتصادی روابط تجاری با شرکای بالقوه در نتیجه اصلاحات رادیکالی است که در جمهوری آذربایجان ادامه دارد."

افغانستان از طریق اتصال به کشورهای آسیای میانه و قفقاز به دنبال تسهیل مسیر دسترسی به بازارهای اروپا است. از این رو موافقتنامه خدمات هوایی میان افغانستان و جمهوری آذربایجان گامی مهم در عرصه پیشرفت، تقویت و رونق تجارت و توسعه اقتصادی میان دو کشور تلقی است. صادرات و انتقالات محصولات افغانستان نه تنها به دلیل جنگ خونین طولانی و ناامنی در تعدادی از مناطق این کشور دشوار است بلکه به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی افغانستان با مشکلات متععدی مواجه می گردد. افغانستان از چهار طرف به خشکی محاط بوده و دسترسی مستقیم به بنادر دریایی ندارد و بنابراین مجبور است از امکانات سایر کشورهای همسایه مثل ایران (بندر عباس، بندر امام خمینی و بندر چابهار) و  پاکستان (بندر واگه در لاهور) برای صادرات به کشورهای دیگر استفاده کند. از این رو افغانستان به دنبال راه های جایگزین برای ورود به بازارهای جهانی می باشد و شریکهای جدیدی برای انتقال محصولات خود به بازارهای بزرگ را دنبال می کند. روابط بین باکو و کابل در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشت. مقامات دو کشور قصد دارند از این فرصت فراهم آورده به خوبی استفاده کنند. با این هدف پروژه لاپیز - لازولی در نظر گرفته شد که شامل ایجاد یک کریدور ترانزیتی از افغانستان به اروپا با عبور از ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان است.

جمهوری آذربایجان نیز تمایل دارد که از طریق افغانستان کالاهای خود را به کشور های جنوب و جنوب شرق آسیا صادر کند. البته باید به حضور نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان در افغانستان نیز اشاره کرد. ماموریت صلح بانی نیروی نظامی جمهوری آذربایجان در قالب ناتو از ماه نوامبر سال 2002 در افغانستان شروع شد. درحال حاضر در مجموع 120 نظامی جمهوری آذربایجان و نیز دو پزشک نظامی و شش افسر ستادی این کشور در ماموریت های بین المللی صلح در افغانستان حضور دارند. این نظامیان به عنوان نیروی ژاندارمری در برخی از شهرهای افغانستان فعال هستند. جمهوری آذربایجان از اوایل سال 2018 میلادی تعداد نظامیان این کشور که در قالب نیروهای ناتو در افغانستان مستقر هستند را از 94 به 120 نفر افزایش داد.

قابل ذکر است که پیش از این الهام علی اف، رییس جمهور آذربایجان در دیدارش با اشرف غنی رییس جمهور افغانستان اعلام کرده بود که این کشور در بخش پروژه‌های زیربنایی، ارتباطات و خط آهن با دولت افغانستان همکاری می‌کند.

 

انتهای پیام /

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان