اهواز| ۶۰ درصد پروژه‌های سرمایه‌گذاری گردشگری تا ابتدای سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد


اهواز| 60 درصد پروژه‌های سرمایه‌گذاری گردشگری تا ابتدای سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به ظرفیت‌های بسیاری گردشگری در سطح استان گفت: امیدواریم تا اواخر ۹۸ و اوایل ۹۹ نزدیک به ۶۰ درصد از سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری به مرحله بهره‌برداری برسد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، گردشگری با توجه به جایگاه مهمی که در اقتصاد یک کشور دارد به عنوان سومین صنعت نیازمند اهتمام ویژه با برنامه‌ریزی و بسترسازی لازم برای سرمایه‌گذاری است. بدون شک توجه به حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رشد اقتصادی همراه با اشتغال پایدار برای جوانان مرز و بوم را به همراه خواهد داشت و سبب رونق منطقه و محوطه تاریخی می‌شود.

استان خوزستان با جاذبه‌های گردشگری و محوطه‌های تاریخی متنوع، ظرفیت نهفته و با استعدادی است که می‌توان با برنامه‌ریزی و جذب سرمایه‌گذار بالاترین استفاده از این ظرفیت‌ها را داشت. در همین راستا با پیمان نبهانی معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی خوزستان به ‌گفت‌وگو نشستیم.

وی اظهار داشت: با توجه به تعدد اقوام ساکن در محدوده جغرافیایی خوزستان، این استان رنگین کمانی از آداب و سنتی است که در نقاط مختلف استان پراکنده و هر کدام از آن جذابیت‌های خاص خود را دارد. این جذابیت‌ها که برگرفته و متاثر از محیط زندگی و موقعیت جغرافیایی بوده سبب شده تا در همگرایی خوزستان را تلفیقی از چند استان دید.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به این‌که اگر برنامه‌ریزی درستی نسبت به ظرفیت‌های خوزستان انجام شود می‌توان آن را به عنوان قطب گردشگری کشور تبدیل کرد، گفت: افق کاری ما براساس طرح‌های بالادستی از جمله برنامه پنج ساله ششم توسعه و چشم‌انداز توسعه کشور در سال 1404 جمهوری اسلامی ایران است.

وی عنوان کرد: رشد در زمینه استفاده از ظرفیت‌های گردشگری استان و جذب گردشگر همخوان با مقادیر در نظرگرفته در طرح‌های بالادستی توسعه نیست که دلایل مختلفی همچون انتشار اخبار منفی از خوزستان، تحمیل بیشترین خسارت و تخریب زیرساخت‌ها‌ از جنگ، وجود صنایع بزرگ نفتی، پتروشیمی و معدنی در استان که گردشگری را در اولویت‌های بعدی سیاست‌گذاری استان قرار می‌دهد  از جمله آن است.

نبهانی با بیان این‌که براساس برنامه‌ریزی‌ها گام نخست شناسایی ظرفیت‌های مناطق خوزستان است، گفت: هر شهرستان استان خوشه‌ای از جاذبه‌های گردشگری است که باید ضمن شناسایی این ظرفیت‌ها؛ زیرساخت‌های لازم برای استفاده گردشگران از آنها را فراهم کرد که در بعضی موارد این زیرساخت‌ها نیاز به ترمیم و بهسازی و در بعضی موارد نیاز به ایجاد و احداث دارند.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان خاطرنشان کرد: گردشگری مقوله‌ای فرابخشی و فرا دستگاهی است که هم‌افزایی و هماهنگی بین بخش‌های مختلف دولتی، خصوصی و مردم محلی سبب رونق آن می‌شود. بنابراین در بخش دولتی با پیگیری عوامل اداره کل و حمایت استاندار خوزستان هماهنگی قابل قبولی فراهم شده و در بخش خصوصی برنامه‌ریزی، تشویق، حمایت از سرمایه‌گذار و ایجاد زیرساخت‌های لازم را در برنامه داریم ضمن اینکه در جهت ترغیب مردم محلی به اشتغال در حوزه گردشگری با کمک تشکل‌های مردم‌نهاد در روستاها بازدید مستمر و آموزش‌های خانه به خانه را انجام می‌دهیم.

وی افزود: بعد از شناسایی جاذبه، مشوق‌هایی برای سرمایه‌گذاری در ظرفیت‌های گردشگری استان خوزستان در نظر گرفته شده تا  سرمایه‌گذاری در محل توجیه اقتصادی بیشتری داشته باشد و افراد دیگری به این کار رغبت پیدا کنند که از جمله آن کمک در حین ساخت و معرفی به شبکه گردشگری در هنگام بهره‌برداری است.

نبهانی عنوان کرد: تقسیم‌بندی تاسیسات در حوزه‌های گردشگری براساس آئین‌نامه‌ ابلاغی در قالب 16 نوع هستند که برنامه‌ریزی ما بر اساس ظرفیت هر شهرستان تشویق راه‌اندازی و دریافت مجوز مربوطه برای آن ظرفیت است به عنوان نمونه تمرکز در شهرستان بندرماهشهر گردشگری ساحلی و اقامتی همچنین در شهرستان ایذه نیز بر بام‌گردی بوده است.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان افزود: هدف در گردشگری رونق اقتصادی و اجتماعی با حفظ فرهنگ بومی است که این اصل در قانون برنامه پنج ساله پنجم و ششم توسعه تاکید شده است.

وی گفت: میراث فرهنگی براساس دستورالعمل وظیفه ایجاد زیرساخت‌ها را برعهده دارد و اگر سرمایه‌گذاری باشد که توانایی سرمایه‌گذاری را داشته باشد زیرساخت‌ها را با توجه به اعتبارات دولتی انجام می‌دهیم و تسهیلات حمایتی را در اختیار سرمایه‌گذار قرار می‌دهیم که این بسته‌ها یا تسهیلات حمایتی در قالب کمک‌های فنی و اعتباری و وام‌های تبصره‌ای که می‌تواند مشوق خوبی برای سرمایه‌گذار باشد که با سود کمتر از بازار پروژه خود را تأمین مالی کند.

نبهانی درباره بافت‌های تاریخی استان خوزستان اظهار داشت: این بافت‌ها خود به عنوان جاذبه‌ای مجزا هستند که برای مسافران استان دارای جذابیت خاص است. وجود تک بناهای ارزشمند تاریخی با قدمت بیش از 300 سال سبب ترغیب مردم و حضور در بافت‌های تاریخی می‌شود.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان با بیان این‌که بودجه میراث فرهنگی محدود و امکان تملک و ترمیم تمامی بناهای تاریخی قدیمی را ندارد عنوان کرد: براساس بودجه ابلاغی به صورت مشارکتی با مالک اقدامات ترمیم یا ساماندهی بافت انجام می‌شود. تبدیل این بناها به تأسیسات گردشگری در برنامه اشتغال میراث فرهنگی کشور قرار دارد و ضمن اینکه کارشناسان این اداره کل آمادگی مشاوره و راهنمایی مالکانی را دارد که راغب به ترمیم منازل خویش با هزینه‌های شخصی هستند.

وی با اشاره به این‌که از سرفصل‌های هفت‌گانه اشتغال میراث فرهنگی توانمندسازی بناها و تغییر کاربری آنها از مسکونی به گردشگری است، خاطرنشان کرد: این تغییر کاربری می‌تواند در قالب پذیرایی و اقامتی باشد. بناهایی که در تملک این اداره کل هستند با قابلیت تغییر کاربری با پیشرفت بیش از 50 درصد واگذار می‌شوند به گونه‌ای که سرمایه‌گذار به ازای استفاده از ملک به صورت مشخص ترمیم را تکمیل و کاربری را بر اساس مجوز تغییر دهد.

نبهانی با بیان این‌که پلاک‌های بسیاری در بافت‌های قدیمی استان خوزستان شناسایی شده است، ادامه داد: در حال حاضر خانه ماپار در اهواز، کاروان‌سرای افضل در شوشتر، خانه محسنی در بهبهان را ترمیم و تحویل سرمایه‌گذار داده شد و 70 مورد دیگر در قالب کمپ، اردوگاه، بنای تاریخی با پیشرفت فیزیکی خوب در برنامه واگذاری قرار دادیم که امیدواریم حداکثر دو ماه آینده این واگذاری صورت گیرد.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان ادامه داد: برخی از بناهای تاریخی به دلیل عدم همکاری مالکان در مشارکت یا ترمیم خانه‌های واقع در بافت با میراث فرهنگی روند بهسازی و ساماندهی بافت با رویکرد جذب گردشگر را کند کرده است البته برنامه‌هایی را برای جلب نظر این مالکان داریم.

نبهانی گفت: با توجه به تقسیمات 16گانه در حوزه  گردشگری، سرمایه‌گذار پروژه خویش را معرفی، مجوز آن را دریافت و با درصدهای پیشرفت فیزیکی مختلفی در حال انجام کار هستند که از جمله آن می‌توان به مرکز سرگرمی و تفریحی نزدیک به 4 هزار و 711 میلیارد ریال با اشتغال یک هزار و 700 نفر، مرکز گردشگری ساحلی 11 میلیارد تومان حجم سرمایه‌گذاری با اشتغال 117 نفر، در حوزه اقامت 4 هزار و 30 میلیارد ریال با اشتغال 831 نفر، در زمینه پذیرایی و سفره‌خانه سنتی با حجم سرمایه‌گذاری نزدیک به 65 میلیارد تومان و اشتغال 601 نفر، تأسیسات اقامتی و پذیرایی یا مجتمع‌های بین راهی با سرمایه‌گذاری 436 میلیارد ریال و 321 نفر اشتغال است.

وی ادامه داد: در زمینه اقامتگاه‌های بام‌گردی سیاست کم هزینه با اشتغال بالا و کم‌ترین تعارضات با فرهنگ بومی منطقه در حال حاضر 83 میلیارد ریال با اشتغال 135 نفر، مجتمع گردشگری با 57 تقاضا و حجم سرمایه‌گذاری 8 هزار و 642 میلیارد ریال و اشتغال 4 هزار و 248 نفر به عنوان بیشترین متقاضی است.

نبهانی با اشاره به این‌که با توجه به شرایط اقتصادی و تأمین مالی پروژه‌ها مدت زمان بهره‌برداری از آنها بین 2 تا 5 سال است اظهار داشت: با به سرانجام رسیدن این پروژه‌ها و پیشرفت فیزیکی کامل با افق 1404 فاصله زیادی نخواهیم داشت.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان در زمینه برنامه‌ریزی برای جاذبه‌های جدید و قابلیت استان برای ایجاد جاذبه جدید، گفت: خوزستان با توجه به ظرفیت‌هایش نیاز به ایجاد جاذبه ندارد زیرا این استان از تمامی جاذبه‌ها برخوردار است.

وی افزود: خوزستان از کم‌نظرین استان‌های کشور است که با شعاع 300 کیلومتر در یک زمان مشخص یک شخص می‌تواند برف‌بازی و فرد دیگر شنا را انتخاب کند.

نبهانی خاطرنشان کرد: توافق نانوشته‌ای با جمعیت هلال احمر خوزستان وجود دارد که در کنار تمامی سایت‌های میراث فرهنگی خوزستان، ایستگاه هلال احمر احداث و از فضای موجود بهره‌برداری شود، توافق ضمنی در این باره صورت گرفته و امیدواریم عملیاتی شود.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به برنامه‌ریزی در حوزه‌های مختلف گردشگری، بیان کرد: هر گونه صدور مجوز با هماهنگی ادارات ذی‌ربط همچون حوزه آبی با سازمان آب و برق و اداره بنادر، در حوزه جنگل و مرتع با منابع طبیعی و محیط زیست، در حوزه میراث فرهنگی، بناهای تاریخی و محوطه‌ها نیز با واحدهای مربوطه در اداره کل هماهنگی لازم  انجام می‌شود.

وی با بیان این‌که تحقق تمامی اهداف حوزه‌های مختلف گردشگری نیازمند همراهی مردم محلی است، خاطرنشان کرد: اگر به دنبال انجام اقدامات لازم و جذب گردشگری در مناطق هستیم در صورت عدم همراهی مردم محل، تلاش‌ها به سرانجام نمی‌رسند. 

نبهانی با اشاره به این‌که در راستای همراهی با مردم سعی شده تا فرهنگ‌سازی و آموزش را در برنامه میراث فرهنگی خوزستان قرار دهیم، ادامه داد: برنامه بعدی میراث فرهنگی تبیین اثرات اقتصادی و اجتماعی گردشگری است. هدف از فرهنگ‌سازی نیز آموزش، برخورد، حفظ و افزایش زمان ماندن و ترغیب مسافر برای تبلیغ ظرفیت گردشگری در محل سکونت خود است که در سال 97 و 98 دوره‌های مختلفی برگزار کرده‌ایم و این تلاش‌ها تا تحقق شاخص‌های مدنظر ادامه دارد.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به ضرورت تدوین آموزش گردشگری در بسته آموزشی مدارس اظهار داشت: طرحی در اداره کل در دست بررسی داریم که به صورت هفتگی مطالب گردشگری در مدارس آموزش داده شوند به گونه‌ای که دانش‌آموزان در برخوردهای روزانه نسبت به ظرفیت‌ها، جاذبه‌ها، تاریخ و صنایع دستی استان خود ذهنیتی پیدا کنند و اینکه خوزستان علاوه بر صنعت، ظرفیت بالای اقتصادی دیگری دارد.

وی عنوان کرد: گردشگری بعد از نفت و خودروسازی سومین صنعت دنیا است و در آینده می‌تواند به عنوان اشتغال پایدار و پردرآمد در برنامه کاری محصلان فعلی مدارس باشد. دانش آموزان باید بدانند که بسیاری از کشورها بودجه خود را براساس این صنعت تأمین می‌کنند.

نبهانی گفت: گردشگری از قابلیتی برخوردار است که با برنامه‌ریزی بهینه و ساماندهی درست می‌توان یک کشور را تنها با درآمدهای آن مدیریت کرد و نیازی به دیگر صنایع نباشد.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان خاطرنشان کرد: به دنبال ترغیب دانشجوهای دانشگاه‌ها به فعالیت در حوزه استارتاپ‌های گردشگری هستیم و آماده حمایت آنها در هر سطحی که باشند، وجود دارد.

وی با بیان این‌که اداره میراث فرهنگی بعد از ایجاد استارتاپ‌های گردشگری از آنها حمایت می‌کند تا بازار هدف خود را پیدا کند، ادامه داد: در این حوزه بسیار کم کار شده اما امیدواریم در مدت زمان چهار ماه آینده تولیداتی در سطح استان خوزستان انجام شود.

نبهانی درباره قطب‌های گردشگری دینی و مذهبی در سطح استان خوزستان بیان کرد: در مسیر گردشگران کربلای معلی به ویژه اربعین حسینی هستیم که این مسئله ظرفیت بسیار بالایی است و با برنامه‌ریزی به دنبال استفاده به نحو احسن از آن هستیم.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان اظهار داشت: زائر با هر حال و هوای معنوی دارای یک سری احتیاج‌ها همچون اقامت و پذیرایی است که می‌توان این فضا را برای افراد فراهم کرد و رونق گردشگری را به همراه خواهد داشت.

وی با اشاره به شوش به عنوان قطب گردشگری مذهبی در استان خوزستان، ادامه داد: بارگاه دانیال نبی در شوش از قدیم‌الایام جاذبه گردشگران از اقصی نقاط استان بوده و قدیمی‌ترین مراسم شبیه‌خوانی در شهر حُر که ثبت ملی نیز شده هر ساله برگزار می‌شود در واقع یک ظرفیت گردشگری مذهبی است در شمال خوزستان نیز بارگاه‌های سلطان ابراهیم و امامزاده عبدالله علاوه بر استان از دیگر استان‌ها زائر دارند.

نبهانی با بیان این‌که در زمینه گردشگری معنوی اقدامات در حد توان و بودجه میراث فرهنگی خوزستان انجام شده است، خاطرنشان کرد: سعی شده فضای مناسب بیشتری برای گردشگری مذهبی فراهم شود اما قطعا نیازمند اقدامات بیشتری، ورود سرمایه‌گذار و برندسازی، تعریف سوغات محلی منطقه است.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به حوزه گردشگری جنگ یا معنوی اظهار داشت: استان با هیچ کجای کشور در این زمینه قابل مقایسه نیست و درباره ثبت جنگ و انتقال آن به دیگر نسل‌ها، نهادهای دیگر اقدامات گسترده‌ای را انجام داده‌اند اما میراث فرهنگی در حوزه گردشگری با ثبت مناطق نمونه گردشگری جنگ، سعی می‌کند که این میراث را حفظ کند.

وی با اشاره به پادگان دوکوهه و یادمان‌های فتح‌المبین، شهدای فکه، جذابه، دهلاویه، شهدای هویزه، طلائیه، شهدای شیمیایی خرمشهر و شهدای شلمچه به عنوان مناطق نمونه در حوزه گردشگری جنگ، گفت: میراث فرهنگی براساس قانون امکان ورود به این مناطق برای هزینه‌کرد را ندارد اما می‌توان زیرساخت‌ها را ایجاد کرد و از سرمایه‌گذار در حوزه تسهیلات، بسته‌های حمایتی، صدور مجوز و هماهنگی با دستگاه‌های دیگر حمایت می‌کنیم.

نبهانی بیان کرد: گردشگری جنگ فارغ از انواع دیگر گردشگری‌ها می‌تواند به نوعی علاوه بر اثرگذاری معنوی بالا، مورد استفاده اقتصادی قرار گیرد در  استان ما سالانه یک میلیون و 500 هزار نفر سفر داریم که می‌تواند ظرفیت بالای اقتصادی را به همراه داشته باشد.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان گفت: سرمایه‌گذار در زمینه برندسازی یادمان‌ها، تعریف سوغات محلی مردم منطقه و فروش اقلام فرهنگی دفاع مقدس و جنگ می‌تواند نقش‌آفرینی کند.

وی با اشاره به یادمان شهدای جهاد عشایر و ضرورت معرفی آن به مردم و گردشگران، ادامه داد: مسیر ورود کاروان‌های راهیان نور و گردشگر و بازدید از مناطق عملیاتی بیش از 50 درصد استان خوزستان را پوشش می‌دهد و می‌توان با برنا‌مه‌ریزی کل استان را از منافع اقتصادی گردشگری معنوی بارویکرد پیش‌گفته بهره‌مند کرد.

‌نبهانی با اشاره به اهمیت گردشگری سلامت و لزوم توجه به این حوزه، عنوان کرد: این گردشگری تنها برای درمان نیست و در آن می‌توان تأسیسات آب درمانی را به گردشگران معرفی کرد تا از امکانات و چشمه‌های آب گرم استفاده کنند.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان گفت: گردشگری سلامت در دیگر استان‌ها مورد استفاده قرار گرفته و سبب شده تا یک روستای کوچک به قطب گردشگری درمانی تبدیل شود. در خوزستان 11 بیمارستان IPD(گردشگری) وجود دارد که از قابلیت پذیرش گردشگران خارجی برای درمان برخوردار هستند.

وی درباره شرکت‌های فعال در حوزه گردشگری سلامت، بیان کرد: می‌توانیم اگر علاقه‌مندانی برای فعالیت در این حوزه وجود دارد هماهنگی لازم از طریق شورای راهبردی گردشگری سلامت انجام و به وزارت بهداشت معرفی کرد تا مقدمات نرم‌افزاری را دریافت کنند.

نبهانی عنوان کرد: در حال حاضر به دلیل فعالیت دلالان در مرز، تصویر خوبی از گردشگری سلامت استان خوزستان وجود ندارد و قطعا این افراد ظرفیت را با توجه به منافع اقتصادی خود به سمت دیگر استان‌ها منتقل می‌کنند.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان خاطرنشان کرد: نباید اجازه داد ذهنیت مردم کشور عراق نسبت به پزشکی و گردشگری سلامت مخدوش شود. کشورهای دیگر بسیار بر این موضوع سرمایه‌گذاری کرده تا بتوانند بازار را در دست بگیرند که از جمله آنها عربستان، اردن، ترکیه و هند می‌توان اشاره کرد.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان گفت: با حضور در نمایشگاه‌های مختلف در خارج از استان و برگزاری نمایشگاه‌های در داخل استان و با توجه به معرفی‌های انجام شده از ظرفیت‌های گردشگری و صنایع دستی خوزستان و همچنین ایجاد شبکه‌ای از انجمن‌های استانی و خارج از استان، تورهای گردشگری از دیگر استان وارد شده‌اند که بعضی از افراد شرکت‌کننده در تورها برای نخستین بار به استان می‌آیند.

نبهانی گفت: امیدواریم تا اواخر 98 و اوایل 99، نزدیک به 60 درصد از سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری به مرحله بهره‌برداری برسد و مابقی نیز تا سال 1404 به مرحله بهره‌برداری برسد.

معاون برنامه‎ریزی و سرمایه‎گذاری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان ادامه داد: این حجم از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی می‌تواند 8 هزار و 46 نفر اشتغال‌زایی مستقیم، به ازای هر یک نفر، دو نفر اشتغال غیرمستقیم و 9 نفر پشتیبان اشتغال‌زایی داشته باشد.

وی با تأکید بر ضرورت حمایت از پروژه‌های سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری اظهار داشت: 156 پرونده در سال گذشته مجوز گرفته‌اند و در سه‌ ماهه نخست امسال نیز با وجود سیل و زلزله 15 پرونده تاکنون مجوز گرفته و پرونده‌های فراوانی در مراحل نهایی در حال دریافت مجوز هستند که عمدتا در زمینه بوم‌گردی، گردشگری ساحلی و روستایی است.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon