آذربایجان غربی بهشت تابستانی طبیعت گردی ایران + تصاویر

آذربایجان غربی بهشت تابستانی طبیعت گردی ایران + تصاویر

آذربایجان غربی چشمه‌ها، آبشارها و مناطق گردشگری پرآب فراوانی دارد که با بهبود زیرساخت‌های گردشگری در آن می‌توان صنعت توریسم را در این خطه تحرکی دوباره بخشید، دریاچه مارمیشو تا غار سهولان و از چشمه ثریا تا دالامپر نمونه این ظرفیت‌ها هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی دومین استان پر آب کشور است و مناطق گردشگری فراوانی به واسطه وجود آبهای زیرزمینی و روی زمینی در این خطه از جغرافیای ایران وجود دارد، در این میان چشمه ثریا در منطقه‌ای به نام بورالان یکی از مناطق بسیار زیبا و خوش آب‌وهوا در شمالی‌ترین نقطه آذربایجان غربی در شهر ماکو قرارگرفته است و با توجه به اهمیت ژئوپولتیکی این منطقه، دارای ویژگی‌های خاصی نسبت به سایر چشمه‌ها است.

چشمه ثریا در آخرین نقطه مرزیبهشت آبی در  ایران با 11 هکتار وسعت علاوه بر ترکیه با جمهوری نخجوان و ارمنستان هم، مرز مشترک دارد این چشمه  از سرشاخه رودخانه ارس تغذیه می‌کند، تالاب‌های متعدد این چشمه در فصول مختلف سال پذیرای پرندگان است و مجاورت با کوه‌های پوشیده از برف آرارات در خاک ترکیه و حضور عشایر و روستاهای متعدد بافرهنگ‌ها، آداب و رسوم‌های مختلف و همسایگی با سه کشور، یکی از قطب‌های گردشگری ایران و طبیعت‌گردی را به وجود آورده است.

چشمه ثریا با وسعت بی‌نظیرش میزبان انواع اردک‌ها، غازهای وحشی، از قبیل اردک سرسبز، سونا، آنگوت، کشیم کوچک، کشیم بزرگ و مهم‌ترین آنها که گستره تولیدمثل و وجود آنها در این چشمه بیشتر احساس می‌شود شامل حواصیل شب، حواصیل ارغوانی و حواصیل سفید است.

طبیعت بکر و زیبا دالامپر

در چند کیلومتری جنوب غربی ارومیه دریاچه‌ای جذاب و دیدنی به نام دریاچه دالامپر خودنمایی می‌کند این دریاچه بر روی  بر روی دامنه‌های کوه دالامپر جای دارد و کوهی که در 45 کیلومتری ارومیه و 35 کیلومتری اشنویه، در مرز بین ایران، ترکیه و عراق قرارگرفته است طبیعت گردان زیادی برای تماشای چشم‌اندازهاو لذت بردن از آب‌وهوای مفرح کوهستان به‌خصوص در فصل بهار به کنار آن می‌روند.

گونه‌های گیاهی دالامپر بی‌نظیر و منحصربه‌فرد است گونه‌هایی در گیاهان این ناحیه وجود دارد که شاید حتی در لیست گونه‌های گیاهی پیدا نشود گون، آلبالوی وحشی، بادام‌کوهی بخشی از این گیاهان را شامل می‌شوند و این منطقه 620 گونه گیاهی را در آغوش خود پرورش می‌دهد گونه‌های جانوری منطقه هم متفاوت و غنی هستند ازجمله گونه‌های جانوری منطقه دالامپر می‌توان به گرگ، خرس قهوه‌ای، بز کوهی، عقاب، روباه، شغال، مار و خرگوش اشاره کرد که در ارتفاعات ممکن است  پیدا شود.

آبشار شلماش، یکی از خروشان‌ترین آبشارهای ایران

آبشار شلماش یکی از پرخروش‌ترین آبشارهای ایران‌زمین واقع در آذربایجان غربی در 15 کیلومتری جنوب شهرستان سردشت قرارگرفته است و از مهم‌ترین آبشارهای آذربایجان غربی به‌حساب می‌آید ارتفاع این شهرستان از سطح دریا یک‌هزار و 500 متر است.

در فصل بهار این آبشار پر آب‌ترین روزهای خود را می‌گذراند آب‌وهوای منطقه تا اواسط اردیبهشت هم سرد است ولی از اول خرداد ماه به بعد تا اواسط پاییز می‌تواند موقع مناسبی برای سفر به این منطقه باشد.

در زبان کردی شلماش به معنی سنگ بزرگ بوده و به دلیل ارتفاع و سنگی بودن کوهی که آبشار از آن جاری می‌شود، نام آبشار شلماش بر روی آن گذاشته‌شده است و آب این آبشار از رودخانه زاب کوچک سرچشمه گرفته و بر روی گسل بزرگی در مسیر فرعی روستای آلمان و شلماش قرار دارد.

                           

غار سهولان دومین غار بزرگ آبی ایران 

 دومین غار بزرگ آبی ایران در روستای سهولان، 42 کیلومتری جنوب شرقی شهر مهاباد،جاده برهان و روستای عیسی کند واقع شده‌است غار سهولان دو ورودی دارد و ارتفاع سقف غار تا سطح دریاچه آن به 50 متر می‌رسد و عمق آب در برخی جاها به 30 متر می‌رسد اختلاف دمای درون و بیرون غار بین 10 الی 15 درجه‌است.

سهولان به زبان کردی به معنی یخبندان است و مردم محلی غار را «کونه کۆتر» یعنی لانه کبوتر نیز می‌نامند دلیل این نامگذاری وجود تعداد زیادی لانه کبوتر درون غار است.

این غار  چون بغل روستاها و مناطق مسکونی بوده و مردم همواره از آن به‌عنوان پناهگاه و محلی برای شکار استفاده کرده‌اند؛ ولی به‌طور رسمی ژاک دمورگان همراه اهالی روستای سهولان دست به ساختن کلک (قایق چوبی کوچک) زدند و از مسیرآبی دیدن کردن و یک کروکی از غار کشیدند که 60 درصد با واقعیت کنونی همخوانی دارد.

مارمیشو طبیعتی بکر در خطه آذربایجان غربی

دریاچه مارمیشو در 45 کیلومتری غرب شهر ارومیه قرارگرفته است  مارمیشو در37 درجه عرض شمالی و 44 درجه طول شرقی واقع‌شده و در نزدیکی مرز ایران و ترکیه است مساحت این دریاچه 5 هکتار است درختان صنوبر، بلوط و گردو ازجمله پوشش گیاهی اطراف دریاچه هستند.

مارمیشو با دارا بودن انواع آبزیان چون قزل‌آلا محل مناسبی برای ماهیگیری است مارمیشو براثر زمین‌لرزه و سد کوه در مسیر آب‌های مرزی ایران و ترکیه به وجودآمده است در سال‌های اخیر به دلیل جاری شدن سیل و پر شدن دریاچه با شن و ماسه سیلاب عمق و مساحت این دریاچه به‌شدت کم شده است از دیگر عوامل تخریب فرسایشی دریاچه می‌توان به بی‌توجهی مسئولین اشاره کرد  نام دریاچه از مارشیمون بنیامین، رهبر مسیحیان آشوری ارومیه گرفته‌شده است. 

                                 

گزارش از فائزه نماززاده

انتهای پیام/ن

اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon