رقابت روسیه و عربستان بر سر بازار نفت خام چین

رقابت روسیه و عربستان بر سر بازار نفت خام چین

درحالی که عربستان و روسیه سعی دارند با استفاده از فرصت تحریم ایران نفت بیشتری به چین صادر کنند به‌نظر می رسد پکن روسیه را منبع مطمئن تری برای تأمین نیازهای انرژی خود می داند.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از اویل پرایس، عربستان سعودی سعی می‌کند جایگزین بی چون و چرای بشکه های از دست رفته نفت ایران در آسیا و مخصوصاً چین پس از تحریم های آمریکا علیه ایران باشد. این یک فرصت بسیار بزرگ است چون صادرات نفت ایران به فقط 266 هزار بشکه در روز در مقایسه با 2.5 میلیون بشکه قبل از بیرون آمدن آمریکا از  معاهده برجام رسیده است. گرچه برخی ارقام نشانه هایی برای خوش بینی عربستان به جای می‌گذارد، ولی واقعیت چیز دیگریست و تهدید عرضه نفت آمریکا و روسیه این دورنمای خوشبینانه را از بین میبرد. در واقع با مشکلات اخیر آلودگی بشکه‌ های نفت روسیه، این کشور هم توسط افزایش عرضه نفت آمریکا تهدید می‌شود.

 مخصوصاً طی ژانویه تا ماه می، شرکت نفت آرامکوی عربستان سهم خود را در چین، بزرگترین مصرف‌کننده نفت آسیا حفظ کرده است. چین 223.858 میلیون بشکه نفت خام از عربستان وارد کرده که 9.8 درصد بیش از سال گذشته است. البته این افزایش صادرات چین مربوط می شود به بازگشایی دو پالایشگاه مستقل دیگر در چین با نام ژی جیانگ پتروکمیکال و هنگلی پتروکمیکال. هنگلی با ظرفیت 400 هزار بشکه در روز در اواخر 2018 قراردادی با آرامکو برای خرید 130 هزار بشکه نفت در روز بست. در حالیکه ژی جیانگ پتروکمیکال هم با ظرفیت 400 هزار بشکه در روز توافق کرد روزانه 116 هزار بشکه نفت از آرامکو بخرد.

 بدون این دو قرارداد، عربستان دوباره موقعیت خود را به عنوان بزرگترین عرضه کننده نفت به چین به روسیه واگذار می کرد. روسیه طی ژانویه تا ماه می 220.201 میلیون بشکه نفت به چین صادر و 14.6 درصد سهم بازار این کشور را به دست آورد.  همین مسئله برای سایر مشتریان بزرگ آسیایی مثل کره جنوبی و ژاپن هم صادق بود.

 قرارداد کاهش تولید اوپک انعطاف پذیری بیشتری به روسیه می دهد تا عربستان. سم باردن، یک مقام اجرایی شرکت تجارت انرژی اس بی آی مارکتس گفت:«روسیه تا حدی هرچه را که بخواهد در هر زمانی که بخواهد تولید میکند و وابسته به پویایی قیمت نفت است نه توافق کاهش تولید. عربستان باید از محدوده توافق کاهش تولید پیروی کند درست مانند سایر تولیدکنندگان اوپک ولی روسیه برای خوشحال نگه داشتن عربستان تعهد خود به این قرارداد را اعلام می‌کند و این روسیه است که در صورت لزوم تولید نفت را افزایش یا کاهش می‌دهد».

 استراتژی هدف قرار دادن بازار آسیا و مخصوصاً چین، پس از راه اندازی خط لوله شرق سیبری به اقیانوس آرام در 2010 عملیاتی شد که اجازه ورود نفت بیشتری را به آسیا می داد. انتقال نفت به آسیا از روسیه در ژانویه سال گذشته با راه‌اندازی یک خط لوله موازی دیگر تقویت شد، به این ترتیب چین خودش می‌توانست حدود 30 میلیون تن نفت هر سال از روسیه وارد کند. 

 تلاش برای رسیدن به هدف دستیابی بیشتر به بازار آسیا مخصوصاً چین، دلیل اصلی افت کیفیت نفت صادر شده به اروپا حتی قبل از آلودگی اخیر نفتی این کشور بود.

 با توجه به توسعه روابط بین روسیه و چین در پروژه‌هایی غیر از انرژی و امنیتی، تعجبی ندارد که اکثریت بخش‌های مستقل و دولتی چین  نفت‌خام روسیه را دریافت کنند. در ماه ژوئن، نفت روسیه برترین نفت خام مصرفی پالایشگاه های مستقل چین بود. یک دلیل دیگر بازگشت چین به نفت خام روسیه افزایش نگرانی‌های امنیتی در مورد تجارت با عربستان در شرایط ژئوپلتیکی فعلی است. تهدیدهای ایران، تهدیدهای حوثی‌ها در یمن و حملات جنوب عراق خریداران را از معامله با عربستان منصرف می کند.

 علاوه بر امنیت بیشتر، پشتیبانی راحت‌تر، مسافت کمتر دریانوردی برای دریافت نفت روسیه نسبت به درجات نفت عربستان و کیفیت نفت روسیه که اجازه تولید بنزین بیشتر را می دهد و برای پالایشگاه‌های چین مفیدتر است،  باعث تمایل چین به خرید نفت از روسیه شده است. به علاوه، قراردادهای روسیه به‌صورتی تنظیم می شوند که خریداران آسیایی می توانند هر ماه تا هر مدتی که می‌خواهند مقدار مشخصی نفت خام خریداری کنند. همچنین خریداران اجازه دارند مشتقات نفتی را هم خریداری کنند که شامل محصولات مختلف پتروشیمی با قیمت‌های پایین می‌شود.

 انتهای پیام/132

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
بانک ایران زمین
بانک سرمایه