اصفهان| ترکش رکود بر پیکره صنایع کوچک؛ بدهی‌های مالیاتی بر دوش صاحبان صنایع و کارگرانی که راهی خانه می‌شوند


اصفهان| ترکش رکود بر پیکره صنایع کوچک؛ بدهی‌های مالیاتی بر دوش صاحبان صنایع و کارگرانی که راهی خانه می‌شوند

در سال‌های اخیر وضعیت صنایع خرد و متوسط استان اصفهان از ترکش‌های رکود حاکم بر اقتصاد کشور در امان نمانده و امروز تعداد بسیاری از بنگاه‌های کوچک اقتصادی در این استان یا تعطیل هستند و یا با ظرفیت پایین به‌کار خود ادامه می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، صنعتی‌ترین استان کشور، استانی که بیش از 9 هزار واحد صنعتی و تولیدی دارد و هزاران هکتار از زمین‌های این استان متعلق به شهرک‌ها و نواحی صنعتی است اما کمر صنعت و صنعتگران استان نیز زیر آسیاب نابسامانی و آشفتگی بازار تولید و وضعیت آشفته اقتصاد خم شده است.

اصفهان صنعتی‌ترین استان ایران است که 15 درصد از تولید ناخالص کشور متعلق به این استان بوده و به همین میزان تعجبی ندارد اگر بشنویم که اصفهان در زمان رکود به تبعیت از کشور بیشترین آسیب را نسبت به استان‌های دیگر می‌بیند. در حال حاضر نیز با رکود حاکم و کاهش پروژه‌های عمرانی و زیربنایی، فعالیت بسیاری از کارخانه‌ها در طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای متوقف شده و ظرفیت اشتغال استان اصفهان هم به‌تبع پایین آمده است.

البته این تمام مشکلات صنعتگران اصفهانی نیست بلکه کم‌آبی، کمبود نقدینگی، آلودگی هوا و مشکلات صادراتی موانعی هستند که صنعت اصفهان در حال دست و پنجه نرم کردن با آنهاست. خشکسالی‌های اخیر بی‌شک از مهم‌ترین مشکلاتی است که اقتصاد اصفهان را در سال‌های اخیر تحت‌تاثیر قرار داده و کم‌آبی، سبب بروز مشکلات زیادی برای صنایع استان شده و خسارات مالی بسیاری به بار آورده به نحوی که بارها اقتصاددانان از توقف چرخه صنعت استان اصفهان به‌دلیل بی‌آبی ابراز نگرانی کرده‌اند.

کارشناسان اقتصادی در اصفهان معتقدند کمبود منابع مالی، فقدان تخصیص اعتبارات، حمایت نکردن از تولیدکنندگان در زمینه مالیات و بیمه، تورم، افزایش نرخ ارز و تحریم‌های بین‌المللی از موانعی هستند که صنعت اصفهان برای ادامه حیات باید از آنها به سلامت عبور کند.

صنعتی‌ترین استان کشور در عین تعجب، صاحب رکورد استانی است که درصد بیکاری آن از کل کشور بیشتر است و اینها همه یعنی چرخ صنعت در بزرگ‌ترین استان صنعتی کشور دچار آسیبی جدی است.

در همین راستا فعالان و کارشناسان اقتصادی معتقدند احیای واحدهای نیمه‌تعطیل و راکد و بازسازی تجهیزات این واحدهای صنعتی باید در اولویت رفع مشکلات قرار گیرد.

فراوانی مشکلات شهرک‌های صنعتی اصفهان

استاندار اصفهان گفت: شهرک‌های صنعتی اصفهان دارای مشکلات خاص هستند و با همت رئیس کل بانک مرکزی و نگرش خوب در مبحث رونق تولید، امیدواریم در اصفهان نیز تحول خوبی ایجاد شود.

عباس رضایی افزود: ما و تمام مدیران در اصفهان به دنبال این هستیم که در راستای افزایش شاخص‌های اقتصادی قدم برداریم، اصفهان ظرفیت بسیاری برای رشد مسائل اقتصادی دارد تا برطرف کردن مشکلات مردم را در سال جاری شاهد باشیم.

فعالیت کمتر از 50 درصدی واحدهای صنعتی کوچک و متوسط در اصفهان

رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان پیرامون اینکه در حال حاضر تعداد قابل توجهی از افراد فعال در حوزه صنعت و صنعتگران که مشغول کار بوده‌اند، اخراج شده‌اند و زندگی سختی می‌گذرانند، گفت: در شرایط فعلی بسیاری از واحدهای صنعتی کوچک و متوسط استان اصفهان با کمتر از 50 درصد از ظرفیت خود کار می‌کنند و به خاطر بدهی مالیاتی و بدهی بانکی، کارگران خود را تعدیل کرده‌اند.

حجت‌الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی اظهار داشت: دولت باید برنامه‌ریزی کند که با توجه به وضعیت رکود موجود، یک سال معافیت مالیاتی به صنایع اختصاص دهد تا آنها بتوانند بخشی از مشکلات خود را برطرف کنند.

وی در پاسخ به این سوال که چرا با تعطیلی نیمی از واحدهای تولیدی و صنعتی و رکود حاکم بر استان اصفهان هر ساله باید شاهد افزایش مالیات‌ها برای استان باشیم؟ افزود: دولت به اصفهان به عنوان استانی «برخوردار» نگاه می‌کند و با وجود اینکه از صنایع بزرگ شهری برخوردار است، هر ساله شاهد افزایش پرداختی اصفهانی‌ها به خزانه هستیم.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: روزگاری صنعت و اشتغال اصفهان در کشور نمونه بود؛ اما اکنون اینگونه نیست و بسیاری از واحدها و کارخانه‌ها نیروهای خود را کاهش داده‌اند زیرا اتخاذ مالیات‌های سنگین و مالیات بر ارزش افزوده سبب رکود حاکم بر صنعت استان اصفهان است.

بی‌مهری‌ها سبب بروز مشکلات و کاهش فعالیت صنایع کوچک

رئیس خانه صنعت و معدن استان اصفهان با اشاره به مهم‌ترین مشکلات صنایع، گفت: مشکل صنعت ریشه در درازمدت دارد و عوامل دیگر هم سبب تشدید مشکلات در این حوزه شده است، مسئله تحریم‌ها، وابستگی‌های قبل از تحریم‌ها و وابستگی کشور به نفت ازجمله دلایل پدیداری این معضلات است.

محمدرضا برکتین پیرامون اینکه تحریم‌ها قطعاً مشکلات را تشدید کرد و شرایط تورمی و افزایش قیمت حامل‌های انرژی از جمله موارد بروز معضلات در بخش صنعت شد، اظهار داشت: بی‌مهری‌ها، کم‌سیاستی‌ها و بی‌سیاستی‌هایی که در حوزه صنعت به وجود آمده سبب شده است که امروز مشکلات در این حوزه یکی پس از دیگری نمایان شود.

وی در این باره که چند درصد از صنایع اصفهان با ظرفیت کامل در حال فعالیت هستند، افزود: تعداد اندکی از صنایع با ظرفیت کامل در حال فعالیت هستند، با توجه به شرایط کنونی از لحاظ قدرت و ابتکار عمل، برخی از صنایع توانستند از طریق منابع داخلی خود بهره‌وری را بالا برده و هزینه‌ها را کاهش دهند، به‌طورکلی اکثریت واحدها چه کوچک و چه متوسط درگیر مشکلات هستند و کمتر از ظرفیت خودشان کار می‌کنند.

رئیس خانه صنعت و معدن استان اصفهان با بیان اینکه جزیره‌ای برخورد کردن سبب آسیب‌هایی در سیستم اقتصادی شده است، گفت: متأسفانه با جزیره‌ای برخورد کردن آسیب‌هایی در سیستم اقتصادی کشور به‌وجود آمده، این موضوع سبب شده که هر دستگاه و ارگان به‌صورت مجزا عمل ‌کند.

بازسازی 400 واحد صنعتی ‌اصفهان نیازمند 1000 میلیارد تومان اعتبار

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان با بیان اینکه وظیفه اصلی ما حفظ اشتغال موجود واحدهای صنعتی فعال است، گفت: برای بازسازی و نوسازی 400 واحد صنعتی بزرگ دچار مشکل حدود یک‌هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

ایرج موفق اظهار داشت: استان اصفهان 11 درصد صنعت کشور، 10 درصد سرمایه‌گذاری، 8 درصد اشتغال صنایع را دارا است و در بخش طرح‌های نیمه تمام صنعتی نیز رتبه نخست کشور را دارد.

وی افزود: استان اصفهان رتبه نخست کشور را از لحاظ معادنی که دارای مجوز پروانه بهره‌برداری هستند را دارا است و رتبه دوم ذخایر معدنی کشور را در اختیار دارد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان بیان کرد: با توجه به شرایط سال 98 برآوردی صورت گرفته و وظیفه اصلی ما حفظ اشتغال موجود واحدهای فعال است، از 9563 واحدی که مجوز دارند 400 واحد بزرگ صنعتی پیش‌بینی شده است و سرمایه در گردش این تعداد واحد، بالغ بر 2 هزار میلیارد تومان و 400 میلیون دلار در بخش ارزی است و برای بازسازی و نوسازی این واحدها حدود هزار میلیارد تومان نیاز است.

وی ادامه داد: در بخش طرح‌های در دست اجرا از 3780 طرحی که در استان در دست اجرا هستند، 1525 طرح پیشرفت فیزیکی بالای 60 درصد دارند.

موفق اضافه کرد: در این طرح‌ها نزدیک به 1500 میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های با پیشرفت فیزیکی بالا پیش‌بینی کردیم و در بخش‌ واحد‌های فعال کوچک و متوسط از 8800 واحد 2200 واحد صنایع کوچک و متوسط را برای سال جاری در نظر داشته باشیم.

وی گفت: بالغ بر 5250 میلیارد تومان سرمایه در گردش مورد نیاز استان برای واحدهای تولیدی در بخش صنعت، معدن و تجارت است که این رقم 61 هزار نفر تثبیت اشتغال را به دنبال دارد و  54 هزار نفر اشتغال جدید در مناطقی که بیش از 80 درصد پیشرفت فیزیکی تولید می‌کند و با این پیشرفت فیزیکی در عرصه تولید وارد شده و شرایط مناسبی را در استان اصفهان داشته باشیم.

ضرورت حمایت همه جانبه از تولید و صنعت استان در سال رونق تولید

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان بر عزم ویژه این شرکت برای حمایت همه جانبه از بخش تولید و صنعت در سال رونق تولید تاکید کرد و گفت: بدون شک در سال رونق تولید به منظور حمایت از تولید و اشتغال، حجم فعالیت‌ها و حمایت‌های سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران و شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان از فعالان مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان افزایش خواهد یافت.

محمد جواد بگی با اشاره به پتانسیل‌های موجود در شهرک صنعتی استان، اظهار داشت: شهرک‌ها و نواحی صنعتی یکی از بهترین بسترهای سرمایه‌گذاری و استقرار شرکت‌های تولیدی و صنعتی در صنعتی‌ترین استان کشور است.

وی افزود: بازدید از شهرک‌های صنعتی و واحدهای مستقر در آنها در جهت شناسایی مشکلات و تلاش برای رفع آنها، تاکنون جزو مهمترین برنامه‌های شرکت شهرک‌های صنعتی استان بوده است و در سال رونق تولید این روند با همت بیشتر استمرار خواهد یافت.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان با اشاره به محدودیت وجود زمین در شهرک‌های تقاضا محور بر خلع ید از زمین‌های راکد این شهرک‌ها به منظور استقرار واحدهای تولیدی مناسب در این زمین‌ها تاکید کرد و گفت: حمایت از واحدهای دارای پروانه بهره‌برداری و همچنین کمک به استقرار واحدهایی که به صورت استیجاری در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان فعالیت دارند باید در اولویت فعالیت‌های این شرکت قرار گیرد.

وی در ادامه بر ضرورت مستندسازی از زمین‌ها و واحدهای خلع ید شده به منظور جلوگیری از اجحاف به سرمایه‌گذاران واقعی و کارآفرینان تاکید کرد.

بگی اظهار داشت: با توجه به مشکلات کم‌آبی منطقه باید توسعه صنایعی در دستور کار قرار گیرد که از مصرف آب مناسب و حداقلی برخوردار باشند.

وی با بیان اینکه شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان یک شرکت توسعه‌ای و زیرساختی است، افزود: ایجاد زیرساخت‌ها، فیبرنوری، ایستگاه آتش‌نشانی، تصفیه‌خانه و فضای سبز از وظایف شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان است.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان با اشاره به ایجاد 70 شهرک صنعتی به مساحت 12 هزار و 20 هکتار توسط شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان، بیان کرد: در حال حاضر 8 شهرک صنعتی به مساحت یک هزار و 200 هکتار در دست ساخت است و توسعه 2 هزار هکتاری شهرک‌ها نیز در دستور کار است.

وی با اشاره به وجود 8 شهرک صنعتی خصوصی در استان اصفهان، گفت: شهرک‌ها و نواحی صنعتی کشور فرصت مناسبی برای استقرار و شکوفایی بخش‌های تولیدی و صنعتی کشور است.

بگی با بیان اینکه بیش از 61 درصد صنایع استان اصفهان زیرمجموعه شرکت شهرک‌های است، اظهار داشت: 95 درصد صنایع استان اصفهان صنایع کوچک و متوسط و 5 درصد مانند ذوب‌آهن و فولاد مبارکه جزو صنایع بزرگ هستند.

وی با بیان اینکه شهرک‌های صنعتی استان اصفهان تاکنون با ایجاد بیش از 130 هزار شغل و ارزش‌افزوده مناسب، سهم ویژه‌ای از اقتصاد صنعتی‌ترین استان کشور را در اختیار دارد، افزود: رسالت دوم شرکت شهرک‌ها، خدمات حمایتی و توسعه‌ای است که در این راستا حدود 11 خدمت را به‌صورت رایگان و یارانه‌ای ارائه می‌کنیم.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان با بیان اینکه با حمایت مناسب از صنایع کوچک و متوسط استان می‌توان شاهد افزایش چشمگیر اشتغال‌زایی باشیم، گفت: با توجه به چالش‌هایی که خشک‌سالی‌های اخیر برای بخش کشاورزی استان اصفهان ایجاد کرده است، توسعه صنایع کوچک و متوسط یکی از راهکارهای اصلی ایجاد اشتغال و افزایش درآمد سرانه در این مناطق است.

به گزارش تسنیم با وجود تلاش‌های صورت گرفته برای ایجاد مشوق‌ها و برطرف کردن مشکلات بنگاه‌های صنعتی کوچک و متوسط، اما امروز این بخش از اقتصاد کشور با مشکلات بسیاری روبه‌رو است، مشکل تهیه مواد اولیه مناسب، محدود بودن بازارها، نداشتن اطلاع کافی از روش‌های بازاریابی مناسب، رقابت با صنایع بزرگ به جای مشارکت، فناوری ارتقا نیافته، به کار بردن روش‌های قدیمی، عدم همکاری و مشارکت واحدهای صنعتی بزرگ و برخی قوانین دست و پاگیر داخلی از جمله این موانع است.

حرکت رو به جلوی واحدهای صنعتی خرد و متوسط نیازمند حمایت همه جانبه است تا علاوه بر آموزش‌های لازم برای حضور یافتن در عرصه یک رقابت مشارکتی، موانعی دیگر نیز به دست دولت از دست و پای این فعالان اقتصادی باز شود.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon