FATF اهرم فشار آمریکا بر پاکستان

FATF اهرم فشار آمریکا بر پاکستان

علی­‌رغم تصویب FATF و اجرای تعهدات گسترده در «سطوح عالی» از سوی پاکستان، سفر هیئت آمریکایی به پاکستان و تحت فشار قراردادن اسلام‌آباد برای اجرای کامل برنامه اقدام نشان­‌دهنده نفوذ گسترده آمریکا در این گروه و استفاده از آن در راستای اهداف استعماری است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، علی­‌رغم تصویب توسعه همکاری با FATF در شورای امنیت ملی پاکستان و اجرای تعهدات گسترده از سوی این کشور، گروه ویژه اقدام مالی از ژوئن 2018 (تیر97) پاکستان را در فهرست خاکستری قرار داد. در ماه­‌های اخیر پاکستان تلاش­‌های زیادی را برای خروج از لیست خاکستری FATF انجام داده، اما همچنان اقدامات پاکستان از سوی FATF تأیید نشده است. به گزارش پایگاه خبری هندوستان تایمز، در خلال گفتگوهای عمران‌خان، نخست وزیر پاکستان با ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید، آمریکا، پاکستان را در خصوص اجرای تعهداتش ذیل برنامه اقدام FATF تحت فشار قرار داده است.[1]

فشار آمریکا بر پاکستان برای اجرای استانداردهای FATF

در روزهای اخیر یک هیئت از کارشناسان اقتصادی و مبارزه با تأمین مالی تروریسم آمریکا، با هدف بررسی اقدامات دولت پاکستان در اجرای برنامه اقدام 27ماده‌ای FATF وارد این کشور شد.

این هیئت نسبت به آنچه کم‌کاری طرف پاکستانی و تسریع نکردن در اجرای بندهای گروه ویژه اقدام مالی خواند، ابراز نگرانی کرده از اسلام‌آباد خواست تا اقدامات ضربتی FATF را در بخش‌های غیررسمی اقتصاد پاکستان به‌اجرا درآورد.

به گزارش روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبون»[2] طرف پاکستانی به آمریکایی‌ها گفته است که آنان به‌جای قضاوت و ابراز نظر درخصوص خواسته‌های FATF، به‌روی پیشرفت‌های انجام‌شده در این خصوص از سوی اسلام‌آباد طی یک سال گذشته متمرکز شوند. طرف آمریکایی ضمن اذعان به تلاش‌های دولت اسلام‌آباد برای ایجاد شفافیت در بخش‌های مالی و تبادلات بانکی در عین حال نسبت به برخی ابهامات در بسیاری از بخش‌های توافق‌شده با گروه ویژه اقدام مالی ابراز نگرانی کرد.

هیئت آمریکایی از دولت پاکستان خواست تا تلاش‌های هماهنگ‌تری را برای رفع نقص اجرای برنامه اقدام گروه FATF که باعث شده این کشور سال گذشته وارد فهرست خاکستری این گروه شود، انجام دهد.

فشارهای واشنگتن بر اسلام‌آباد با استفاده از اهرم FATF به همین جا ختم نمی‌شود بلکه «آلیس ولز»[3] معاون وزیر امور خارجه آمریکا که هفته گذشته به پاکستان سفر کرده بود، طی دیداری با مقامات این کشور مدعی شد که اگر پاکستان به‌دنبال خروج از فهرست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی است، باید برخورد با گروه‌های غیرقانونی را تشدید کند.

FATF اهرم فشار آمریکاست!

نظام سلطه در دهه‌های گذشته موفق شده با ایجاد، توسعه و متعارف ساختن یک‌سری نظامات پولی، بانکی و مالی در جهان، بر جریان تعاملات اقتصادی میان کشورها اشراف پیدا کند و با تکیه بر این اشراف، ابزارهای دیگر خود مانند تحریم و تهدید را برای ضربه زدن به اقتصاد کشورهای مخالف سلطه به‌کار گیرد. امروز آمریکا از این اشراف و سلطه‌ای که بر شبکه مالی بین‌المللی دارد، به‌عنوان یک قدرت جایگزین قدرت نظامی یاد می‌کند که مزایای قدرت سخت را دارد و معایب و هزینه‌ها و محدودیت‌های آن را ندارد. گروه ویژه اقدام مالی (FATF) نیز در همین چارچوب و در راستای اهداف نظام سلطه تعریف می­‌شود به‌گونه­‌ای که هرچه پایبندی کشورها به قواعد و استانداردهایش بیشتر باشد، نظام سلطه قدرتمندتر و تسلطش بر شریان اقتصادی کشورها بیشتر خواهد شد.

ترس از تکرار تجربه ایران

سرپیچی کشورها از رعایت الزامات FATF به یکپارچگی نظام مالی بین‌الملل (نظام ساخته‌شده توسط غرب) ضربه می­‌زند و آمریکا برای تحت فشار قراردادن کشورهای مستقل به این یکپارچگی نیاز دارد. ایران به‌دلیل آثار زیان­بار برنامه اقدام خطرناک FATF بر اقتصادش در دوران تحریم، با سرپیچی از اجرای کامل آن خودداری کرد، چرا که کارکرد الزامات FATF هوشمندسازی تحریم‌های ظالمانه آمریکاست.

سخت­گیری‌های اخیر آمریکا بر پاکستان به این دلیل است که نظام سلطه، از تکرار تجربه ایران در تعامل با نهادهای بین‌المللی و بین‌الدولی می‌­ترسد و دولت پاکستان را در راستای نیل به اهداف استعماری خود تحت فشار قرار داده­ است.


[1] https://www.hindustantimes.com/world-news/us-pressed-pakistan-on-fatf-compliance-during-imran-khan-s-visit/story-AzXO2BHwmytMSGPdugb17K.html

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان