تب گرانی گریبانگیر دانش‌ آموزان آذربایجان غربی؛ قیمت نوشت افزار ۴۰درصد افزایش یافت

تب گرانی گریبانگیر دانش‌ آموزان آذربایجان غربی؛ قیمت نوشت افزار 40درصد افزایش یافت

در گذشته نزدیک شدن به فصل پاییز حس نوستالژیک بوی دفتر و کتاب نو و اشتیاق خرید مداد و مداد رنگی را به همراه داشت اما امسال گرانی‌ها باعث شده قبل از بوی ماه مهر و مدرسه بوی گرانی نوشت افزار و ملزومات مدرسه به مشام ۶۰۰,۰۰۰ دانش آموز برسد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، امسال  نوسان نرخ ارز و عدم مدیریت به هنگام بازار نوشت افزار و لوازم‌التحریر توسط نهادهای متولی موجب  شده که این کالاها هم از گرانی‌ها بی رویه و فراتر از انتظار مستثنا نشود و با توجه به قیمت‌های موجود در بازار نرخ لوازم‌التحریر مورد نیاز دانش آموزان در بازار نسبت به سال گذشته افزایش سر سام آوری داشته باشد.

شهریور ماه هرسال با نزدیک شدن به آستانه سال تحصیلی جدید بازار خرید نوشت افزار و ملزومات مدرسه گرم شده و دانش آموزان به همراه والدین خود روانه بازار می‌شوند تا نوشت افزار مورد نیازشان را تهیه کنند.

اما امسال با توجه به گرانی‌های موجود و کاهش توان اقتصادی مردم، بازار لوازم‌التحریر ارومیه همچون گذشته گرم نیست و شلوغی سال‌های قبل در بازار و خیابان‌ها مشاهده نمی‌شود و خانواده‌ها در برهوت رسیدگی مسئولان  در تجارت بی حساب و کتابی به نام نوشت افزار، کیف، کفش و لباس فرم گرفتار شده‌اند. 

این روزها به دلیل افزایش تقاضا و تصور مردم مبنی بر گران‌تر شدن نوشت‌افزار در روزهای منتهی به مهر، چرخه قیمت‌گذاری این محصولات با مشکل مواجه شده است و  والدین و خیرین از الآن به فکر خرید افتاده‌اند تا بی مهری گرانی چند برابری و فروش‌های بی نظارت اواخر شهریور شامل حالشان نشود.

افزایش قیمت در تمام اقلام و ملزومات تحصیل اعم از کیف، کفش، لباس فرم  نمود دارد  و نوشت افزار از این قاعده مستثنا نیست و قیمت تمام لوازم نوشتاری به طور میانگین افزایش 40 درصدی داشته است.

امسال کاهش قدرت خرید  فرصت  خرید لوازم مورد نیاز تحصیل  با کیفیت و بر اساس سلیقه را از خانواده‌ها گرفته است و اکثر خانواده‌ها بنا را به خرید جنس ارزان می‌دهند.

تب گرانی در بازار نوشت افزار ارومیه 

سودابه میر داوودی خانـمی که مادر دو نوجوانِ 9 و 13 ساله است و سرپرستی خانواده را به عهده دارد، یکی از اولین کسانی است که به خبرنگار تسنیم درباره گرانیِ لوازم تحـریر می‌گوید:  به دلیل  گرانی لوازم  تحریر، فقط توانستم برای دخترم، یک کیف و مقداری وسیله بخــرم و پسرم را با وعده و وعید متقاعد کردم که به‌جز  تعدادی دفتر از وسایلِ سال‌های قبلش استفاده کنــد.

وی می‌افزاید: آن دو دفتر هم برای این بود که ذوق و شوقش برای خرید لوازم تحریر در سال تحصیلی جدید، جواب گرفته باشد، لوازم نوشتاری یک کالای ضروری است که که ناچار به خریدش هستیم به ویژه خودکار و مداد و دفتر که پس از یک دوره مصرف تمام می‌شوند و باید دوباره نسبت به تهیه آن‌ها اقدام کرد. 

رضا خلیلی، پدر یکی از دانش آموزان با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم و افزایش گرانی و تورم در تمامی اجناس می‌گوید: با این اوصاف و وضعیت قیمت‌ها وسعم به خرید اقلام جدید نمی‌رسد و  مجبورم  دخترم را  با کوله وصله‌دار راهی مدرسه کنم. 

مریم ایلخانی خانم دیگری که به همراه دو فرزندش برای گشت و گذار در مغازه‌های لوازم تحریر و پرس و جوی قیمت‌ها آمده، می‌گویــد: امروز به این دلیل که پول کافی نداشتم، فقط چرخیدیم و وسایل را قیمت کردیــم و تنها دو دفتر خریدم که روی هم 30 هزار تومان شد.

وی می‌افزاید: درحالی‌که توان اقتصادیِ  قشر متوسط، کمتر شده و پس اندازمان آب رفته و فشارهای مالی روز به روز تشدید تر و بحرانی‌تر می‌شود افزایش بی سابقه نوشت افزار و وسائل تحصیل دغدغه خانواده‌ها را  دو چندان کرده است.

در جست و جوی نوشت افزار ارزان قیمت

شکوفه محمودی مدیر عامل موسسه لبخند دانش آموزان سرزمینم در این باره به خبرنگار تسنیم می‌گوید: همه ساله در شهریورماه و در آستانه بازگشایی مدارس، کسب و کار اصناف مختلف مانند نوشت‌افزارفروشی‌هارونق می‌گیرد و تکاپوی مردم نیز دیدنی است، اما امسال شرایط به گونه‌ای دیگر رقم خورده و وضعیت  پیش آمده ناشی از تحریم‌ها و سوء استفاده از التهابات بازار موجب گرانی سرسام آوری شده که  بیش از دیگر سال‌ها مردم ارومیه  را به سختی و مشقت انداخته است.

وی می‌افزاید: در حالی که در سال گذشته، می‌توانستیم  با 150 هزار تومان یک بسته کامل در سطح متوسط از نوشت‌افزار خرید کنیم امسال باید همان بسته را باید با صرف هزینه  حداقل 400 هزار تومان خریداری کرد.

محمودی بیان می‌کند:  قیمت انواع نوشت‌افزار امسال متأثر از شرایط حاکم بر بازار، با افزایش نسبی روبه‌رو شده و انواع نوشت‌افزار تولید داخل یا وارداتی با قیمتی به‌مراتب بیشتر از سال‌های گذشته به مصرف‌کنندگان عرضه می‌شود و این در حالی است که نه تنها شرایط درآمدی و معیشت مردم بهتر از قبل نشده بلکه به مراتب بسیار پایین‌تر از سال‌های گذشته است.

مدیرعامل موسسه لبخند دانش آموزان سرزمینم  می‌گوید: در میان خانواده‌هایی که یک یا چند دانش آموز آنها در مدارس مشغول به تحصیل هستند این مسئله نمود بیشتری پیدا می‌کند، میتوان با واردشدن به یک فروشگاه نوشت افزار و  با اولین قیمت گرفتن از فروشنده متوجه افزایش بی رویه و بی حساب این کالاهای که جزو ضروریات هر  دانش آموزی است شد  و این یک واقعیت است که خانواده‌ها ناگزیر از خرید چنین اقلامی برای  آینده سازانشان هستند.

محمودی  بیان می‌کند: اگر گرانی‌های لباس و کیف و کفش و سرویس مدارس را هم به این مسئله افزایش قیمت نوشت افزار اضافه کرد  می‌توان به خوبی دریافت که یک خانواده اگر حتی یک دانش آموز در مدرسه داشته باشد تا چه اندازه باید سختی بکشد تا وسایل مورد نیاز تحصیل فرزندش را فراهم آورد.

وی تصریح می‌کند: در بازاری که همه چیز در شکل و رنگ‌های مختلف موجود است، کوچک ترها  بیشتر به سراغ اجناس رنگارنگ می‌روند، اما بزرگ‌ترها با احتیاط بیشتری به سراغ اجناس رفته، قیمت‌ها را بالا و پایین می‌کنند و در نهایت به ساده‌ترین‌ها و ارزان‌ترین‌ها رضایت می‌دهند.

علی احمدی پدر دو دانش آموز در مقطع ابتدایی می‌گوید: شعار حمایت از تولید ملی در این وضعیت بازار عملی نمی‌شود، کاغذ دفاتر تولید داخل، خارجی است، جلدهایشان هم خارجی است و تنها چاپشان در داخل کشور انجام می‌شود 90 درصد بازار مداد، خودکار و مداد رنگی موجود در بازار هم در دست تولیدات خارجی و چینی است.

احمدی می‌افزاید: با این اوصاف، قیمت کالاهای ایرانی از مشابه خارجی آن در بازار گران‌تر است و به نظر نمی‌رسد معدود کالاهای ایرانی تولید داخل با توجه به قیمت بالایی که دارند، شانسی برای قرار گرفتن در سبد خرید خانواده‌ها پیدا کنند و با وجود عرق ملی و علی‌رغم میل باطنی ناچار به خریداری اجناس چینی می‌شویم.

تکلیف سخت والدین!

حسن خان احمدی پدر یکی از دانش آموزان می‌گوید: به دلیل گرانی وسایل مورد نیاز فرزندم مجبور شدم کیف کهنه پارسال و یک سری ملزومات دیگر را که مندرس شده بود برای سال تحصیلی جدیدش استفاده کنم، با وضعیت گرانی امروز دیگر نمی‌شود نیازهای ضروری را تهیه کرد چه برسد به وسایل مورد نیاز درس خواندن.

آرمین صالحی از فروشندگان نوشت افزار در ارومیه می‌گوید: به رغم اینکه نوشت افزار جزو اقلام اساسی و ضروری امرتحصیل هستند امسال با توجه به گرانی این اقلام خانواده‌ها تعداد اقلام مورد نیاز فرزندانشان را به حداقل رسانده‌اند.

وی با اشاره به اینکه تمام اقلام نوشت افزار نسبت به سال گذشته افزایش قیمت  چند برابری پیدا کرده‌اند بیان می‌کند: با توجه به بالا رفتن قیمت کاغذ و افزایش قیمت پلاستیک، شاهد افزایش دو برابری قیمت دفتر و خودکار هستیم و این امر نارضایتی مردم را برانگیخته است.

شهرام رضایی فروشنده کیف و نوشت افزار بازار ارومیه می‌گوید: لوازم‌التحریری که شکل و شمای به روز و جذابی نداشته باشند روی دستمان می‌ماند و مشتریان اغلب خواهان  لوازم‌التحریر چینی مزین به نقوش و نگار کارتون‌ها و سریال‌های آسیای شرقی هستند.

وی می‌افزاید: تنوع جلد دفاتر موجود در بازار نوشت افزار برخی از عادت‌های گذشته از جملهخرید کاغذهای رنگی و جلد کردن دفاتر ایرانی با آنها را از بین برده و عرضه لوازم‌التحریر و کیف‌هایی با نقوش قهرمانان انیمیشن‌های خارجی سلیقه خرید را در دانش آموزان و خانواده‌ها تغییر داده و کیفیت پایین دفاتر ایرانی نیز مزید بر علت این تغییر ذائقه شده است.

وی با بیان اینکه قیمت نوشت افزار در مقایسه با سال گذشته خیلی افزایش داشته  بیان می‌کند: با توجه به افزایش قیمت‌ها دیگر نمی‌توان همانند سال‌های گذشته اقدام به خرید هر نوع لوازم‌التحریری کرد، به رغم اینکه خانواده‌ها نمی‌خواهند فرزندانشان در مدارس دچار مشکلات روحی و روانی شوند. این روزها خرید چند قلم لوازم‌التحریر چنان قدر به خانواده‌ها فشار می‌آورد که باعث شرمندگی بسیاری از والدین جلوی فرزندانشان می‌شود.

افزایش 40 درصدی قیمت نوشت افزار در ارومیه

رئیس اتحادیه نوشت‌افزار فروشی‌های ارومیه می‌گوید: 400 نوشت‌افزار فروش مجاز در شهر ارومیه فعال هستند که بیشترین کسب درآمدشان در شهریور و مهر است.

حسین سلیمی با اشاره به افزایش 40 درصدی قیمت نوشت‌افزارمی افزاید: گرانی لوازم تحریر از یک سو و دست‌فروشانی که از اواسط تابستان بساط لوازم تحریر در خیابان‌ها پهن می‌کنند از سوی دیگر باعث دامن زدن به کاهش درآمد نوشت‌افزار فروشی‌های مجاز می‌شوند

سلیمی بیان می‌کند: تعداد نوشت‌افزار فروشی‌های مجاز موجود در شهر پاسخگوی تمامی نیازهای مردم است و نهادهای مرتبط از جمله شهرداری باید برای ساماندهی به وضعیت دست‌فروشی‌های لوازم تحریر اقدامی انجام دهند که تاکنون هیچ کاری انجام نشده است.

وی با بیان این‌که با توجه به گرانی بیشتر کالاها و عرضه نوشت‌افزار تقلبی با قیمت پایین توسط دست‌فروشان مردم به خرید نوشت‌افزار از این دست‌فروشان روی می‌آورند، تاکید می‌کند: سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز باید به بازار نوشت‌افزار فروشان ورود و با بازرسی و نظارت از سوءاستفاده سودجویان جلوگیری کند که تاکنون چنین اقدامی صورت نگرفته است.

سلیمی تصریح می‌کند: برخی  نوشت‌افزار فروشان قانونی و دارای مجوز با فرارسیدن فصل خرید لوازم تحریر از فرصت استفاده و شروع به گران‌فروشی می‌کنند و بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت  باید به این امر عنایت ویژه‌ای داشته باشند و نسبت به نظارت و برخورد جدی اقدام کنند.

رئیس اتحادیه نوشت‌افزار فروشی‌های ارومیه تاکید می‌کند:  مردم  در  خرید لوازم تحریر عجله نکرده  و تنها به اندازه نیاز اولیه خرید کنند تا بازار از تب و تاب بیفتد، چراکه می‌توانند همان اجناس را از اواسط و اواخر مهر به قیمت ارزان تری خریداری کنند.

از چندین دانش آموز هم در مورد گرانی ملزومات درس و مدرسه پرسیده شد که همگی ضمن اقرار به  وضعیت اقتصادی خانواده خود با نا امیدی و اندوه مدعی شدند که همیشه با حسرت از جلوی فروشگاه‌های التحریر و نوشت افزار رد می‌شوند چون امسال مانند سال‌های گذشته نمی‌توانند آنچه که مورد نیاز است به خوبی و به راحتی تهیه کنند.

افزایش قیمت ملزومات تحصیل بر تمام اقشار جامعه به ویژه قشر فقیر و متوسط جامعه تأثیرگذاشته، در سرزمینی که همواره طلب علم افتخار بزرگی به حساب می‌آید و شعار بخوانید بخوانید سر داده می‌شود کسی به فکر چاره نیست و معلوم نیست تا کی این افزایش قیمت‌ها و موانع تحصیل آینده سازان جامعه را تهدید می‌کند و تعلیم و تربیت تا کجا باید تاوان برخی بی تدبیری‌ها را پس دهد.

گزارش از راضیه محمودپور 

/انتهای پیام

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران