گزارش| تهران و آنکارا؛ پیگیری مسیر تعامل در میانه اختلاف دیدگاه

گزارش| تهران و آنکارا؛ پیگیری مسیر تعامل در میانه اختلاف دیدگاه

با آن که تهران و آنکارا در برخی مسائل مرتبط با آینده سوریه٬ دارای تفاوت دیدگاه هستند٬ اما در سالیان اخیر٬ روابط سیاسی و اقتصادی این دو قدرت مهم منطقه٬ در مسیر رشد و تعامل بوده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ پنجمین نشست سه‌ جانبه روسای جمهور ایران٬ روسیه و ترکیه امروز در آنکارا برگزار می‌شود و بسیاری از روزنامه‌های ترکیه٬ در عکس و صفحه نخست٬ اهمیت این نشست را مورد تاکید قرار داده‌اند.

حسن روحانی رئیس جمهور ایران که به منظور شرکت در نشست سه شریک اصلی مذاکرات آستانه یعنی روسیه٬ ایران و ترکیه به آنکارا سفر کرده٬ ساعتی پیش با رجب طیب اردوغان همتای ترک خود دیدار و گفت‌وگو کرد.

پیام‌های فرودگاهی و نگرش روحانی به ترکیه

روحانی٬ پیش از پرواز به سوی آنکارا٬ در تهران پیام‌هایی داد که ابعاد نگرش خاص ایران به پرونده سوریه را روشن می‌کند.

او در مورد رویدادهای ادلب گفت:«ادامه جنگ با تروریست‌ها در منطقه ادلب ضرورت دارد. در منطقه شرق فرات در سوریه با مشکل مواجه هستیم و حضور آمریکایی‌ها٬ حضوری تجاوزگرانه، غیرقانونی و مداخله گرانه است که همواره این بخش از منطقه سوریه را نا امن نگه داشته است.»

رئیس جمهور ایران همچنین در مورد آینده سوریه نیز گفت:«آینده سوریه متعلق به مردم سوریه است و تصمیم با آنهاست و کشورهای دیگر باید به دولت مشروع و قانونی دمشق کمک و یاری بدهند.»

در پیام‌های فرودگاهی روحانی٬ تاکید بر این نکات٬ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است:

1.ادامه جنگ با تروریست‌ها در منطقه ادلب.

2.مشکل در شرق فرات و حضور مداخله گرانه آمریکا.

3.ضرروت حمایت از دولت مشروع و قانونی دمشق.

نگاهی اجمالی به این سه موضوع مهم٬ می‌تواند نشان‌دهنده این واقعیت باشد که تهران در هر سه مورد٬ با آنکارا تفاوت دیدگاه و اختلاف نظر دارد.

چرا که اولاً ترکیه هنوز هم در غرب فرات و در ادلب٬ به تعهدات خود در مورد رفع تهدیدات هیات التحریر الشام عمل نکرده است.

دوم این که در شرق فرات با آمریکا در حال همکاری است. سوم این که اقدامات ترکیه در غرب و شرق فرات و همچنین حمایت کامل ترکیه از مخالفین اسد٬ هم به معنی نادیده گرفتن دولت اسد و هم نقض حاکمیت سیاسی سوریه است.

بنابراین با توجه به این مثال‌های روشن٬ می‌توان گفت٬ در برخی از حوزه‌های حقوقی و فنی بحران سوریه٬ آنکارا و تهران٬ دو نگرش متفاوت دارند. اما با این حال٬ این دو قدرت مهم منطقه٬ انگیزه‌هایی برای تقویت روابط خود دارند و  با آن که در برخی مسائل مرتبط با آینده سوریه٬ دارای تفاوت دیدگاه هستند٬ اما در سالیان اخیر٬ روابط سیاسی و اقتصادی این دو قدرت مهم منطقه٬ در مسیر رشد و تعامل بوده است.

البته روحانی در کنار این پیام‌های مهم٬ در مورد کیفیت روابط ایران با ترکیه و روسیه نیز پیام‌های مثبتی ارسال کرده و اعلام کرد:«هم روسیه و هم ترکیه همسایه ما هستند و با این دو کشور و سایر کشورهای همسایه روابط بسیار دوستانه‌ای داریم. امروز برای حل مشکلات اقتصادی کشور خود٬ بهترین راه حل بعد از مقاومت و ایستادگی، روابط با همسایگان است. در این سفر با آقای پوتین و آقای اردوغان راجع به روابط دوجانبه گفت‌وگو خواهیم کرد.»

اهمیت روابط اقتصادی

اگر چه ایران به خاطر سیاست‌های مبتنی بر تروریسم اقتصادی آمریکا در حوزه مالی تحت فشار قرار گرفته٬ اما واقعیت این است که این شرایط٬ فضای مناسبی برای فعالان بخش خصوصی اقتصاد ترکیه به وجود آورده و ترکیه در کنار آن که در برخی حوزه‌ها به یاری ایران آمده٬ در عین حال٬ از مواهب این رابطه اقتصادی سود می‌برد.

بدون تردید٬ تداوم و تقویت روابط اقتصادی ترکیه و ایران٬ یک بازی جذاب مبتنی بر استراتژی بُرد – بُرد است که باید برای گسترده‌تر کردن آن٬ موانع بانکی و گمرکی نیز برداشته شوند.

ایران و ترکیه در 5 سال اخیر٬ حجم مبادلات تجاری خود را به 53 میلیارد دلار رسانده‌اند اما اراده هر دو سو٬ حول اهداف بزرگتری است و می‌خواهند در 5 سال پیش رو٬ این حجم را دست کم به رقمی معادل یکصد و پنجاه میلیارد دلار برسانند.

دیدار با اردوغان

حسن روحانی که شب گذشته در فرودگاه اسن بوغای آنکارا از سوی استاندار این شهر و دریا اُرس سفیر ترکیه در ایران و محمد فرازمند سفیر ایران در ترکیه مورد استقبال قرار گرفته بود٬ در حالی از پله‌های هواپیما پایین آمد که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه٬ حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهور٬ محمود واعظی رئیس دفتر و چند تن دیگر از مقامات، او را در این سفر همراهی می‌کنند.

روحانی٬ در سالیان گذشته٬ بر اساس میزان اهمیتی که برای روابط تهران – آنکارا قائل است٬ به شکل ویژه مدیریت این رابطه را به رئیس دفتر خود محمود واعظی سپرده است.

رئیس جمهور ایران حسن روحانی٬ به وقت محلی آنکارا در ساعت یازده و نیم در کاخ چانکایا به دیدار رجب طیب اردوغان رفت و دیدار دوجانبه آنها یک ساعت و نیم به طول انجامید.

در دیدار روحانی و اردوغان٬ تلاش برای گسترش روابط اقتصادی و تقویت روابط سیاسی مورد تاکید قرار گرفت و به این مساله اشاره شد که ظرفیت‌های فراوانی برای تقویت همکاری‌های همه‌جانبه بین ایران و ترکیه وجود دارد.

حضور خانواده‌های کُرد ایرانی در دیاربکر

حسن روحانی و رجب طیب اردوغان در کاخ چانکایا در حالی روبروی هم نشسته و در مورد تقویت روابط تهران – آنکارا صحبت کردند که جمعی از خانواده‌های کُرد ایرانی هم با سفر به شهر کردنشین دیاربکر ترکیه٬ همدلی و همراهی خود را با مادران متحصن و معترض این شهر اعلام کردند.

خانواده‌های کُرد ایرانی که فرزندان آنها نیز مانند مادران دیاربکری توسط پ.ک.ک و نهادهای اقماری آن نظیر پژاک و کودار فریب داده و به کوهستان‌ها برده شده‌اند٬ خواهان آن شدند که فرزندانشان را یک بار دیگر در آغوش بکشند.

حضور خانواده‌های کُرد ایرانی در دیاربکر نشان می‌دهد که همراهی و هم‌فکری ایران و ترکیه در حوزه مبارزه با ترور٬ می‌تواند حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی را نیز تحت تاثیر قرار داده و از ظرفیت‌های قومیتی دو سو٬ برای مبارزه با ترور بهره بگیرد.

حضور خانواده‌های کُرد ایرانی در برابر ساختمان حزب دموکراتیک خلق‌ها به سرعت مورد توجه رسانه‌های ترکیه قرار گرفت و سه شبکه تلویزیونی مهم ان.تی.وی٬ سی.ان.ان ترک و آ خبر در مورد این سفر٬ خبر رسانی کردند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان