طعم تلخ عسل تقلبی در بازار کردستان؛ صنعت زنبورداری در معرض تهدید

طعم تلخ عسل تقلبی در بازار کردستان؛ صنعت زنبورداری در معرض تهدید

گروه استان‌ها ـ کیفیت عسل کردستان در کشور زبانزد است اما متأسفانه برخی افراد با عرضه عسل تقلبی در سطح بازار، صنعت زنبورداری و سلامت مردم را تهدید می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، عسل ماده‌ای بسیار ارزشمند و در عین حال لوکس و به‌نسبت برخی اقلام خوراکی قیمت بالایی دارد و جزو اقلام ضروری سبد خانوار نیست اما مردم با علم به خواص بالای این ماده آن را تهیه کرده اما متأسفانه امروزه روند تولید طبیعی خود را از دست داده به‌‌طوری‌که بسیاری از نمونه‌های بازاری تقلبی، مضرّند و نسبت به عسل طبیعی قیمت پایینی دارند.

ضررهای مصرف عسل تقلبی

سیروس احمدی، یکی از فروشندگان عسل در سنندج با 20 سال سابقه فروش در خصوص تشخیص عسل طبیعی از نمونه تغذیه‌ای و تقلبی آن گفت: در گذشته به‌دلیل استفاده نکردن از شکر در تولید عسل، نمونه تغذیه‌ای و تقلبی آن کمتر پیدا می‌شد و تشخیص کیفیت آن نیز از طریق روش‌های مختلفی همچون عطر و بو راحت بود.

وی افزود: امروزه زنبورداران به‌دلیل شرایط سخت اقتصادی و نبود منبع درآمد کافی، از مواد افزودنی و شکرهای سهمیه‌ای دولت استفاده می‌کنند و امکان تشخیص دشوار است به‌طوری‌که حتی افراد متخصص نیز در تشخیص عسل طبیعی و درجه یک دچار اشتباه می‌شوند و تنها با استفاده از دستگاه‌ها و آزمایشات بیشرفته این امر امکان‌پذیر است.

احمدی با اشاره به آشفتگی بازار عسل در شرایط سخت اقتصادی تصریح کرد: از دلایل آشفتگی بازار عسل می‌توان به عدم‌ثبات قیمت و نبود نظارت دقیق و اعلام قیمت‌های سلیقگی از سوی تولیدکنندگان و فروشندگان عسل اشاره کرد.

به‌گفته این فروشنده عسل، قشر ضعیف جامعه معمولاً از عسل تقلبی استفاده می‌کنند و این هم مشکلات فراوانی از جمله دیابت، کاهش سطح گیرایی، کبد چرب، بیماری‌های پوستی، ریزش مو و بیماری هلیکوباکتر پیلوری را (باکتری‌ای که عامل بیماری‌های گوارشی و زخم معده می‌شود) به‌دنبال دارد.

احمدی با توجه به بازار عرضه و تقاضای عسل خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت سبب افزایش میزان فروش عسل تقلبی می‌شود اما این امر دلیل بر بازار مناسب عرضه و تقاضای عسل نیست بلکه نشان‌دهنده بی‌اطلاعی مردم از مضرات این نوع محصول است که باید کنترل شود.

رکود اقتصادی در بازار فروش عسل کردستان

یکی از تولیدکنندگان عسل که تمایلی به ذکر نام خود نداشت، در خصوص سرانه تولید و مصرف عسل طبیعی در استان می‌گوید: به‌دلیل وجود عسل تقلبی و زنبورندیده در بازار فروش، سرانه تقاضای بازار مشخص نیست اما به‌طور میانگین سرانه مصرف عسل هر خانوار کردستانی یک کیلو و تولید هر کندو نیز از 3 تا 5 کیلو متغیر است.

وی افزود: در حال حاضر به‌دلیل مشکلات اقتصادی، بازار فروش عسل با رکود مواجه شده و مصرف آن نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته است.

این تولیدکننده کردستانی راجع به تولید عسل در برخی از فصل‌های سال گفت: با گرده‌افشانی و تولید شهد، عسل طبیعی در اواخر بهار تا اواسط تابستان برداشت می‌شود و عسل تغذیه‌ای که پروسه‌ای جدا دارد و از شکر برای تولید آن استفاده می‌شود، در اواخر تابستان برداشت می‌شود.

وی در خصوص کوچ دادن زنبورها در فصل‌های سرد سال می‌گوید: این امر به‌صورت مدیریتی و سلیقه‌ای انجام می‌شود و بیشتر زنبورها با نظارت جهاد کشاورزی و دامپزشکی به مناطق جنوبی نظیر دزفول، بندر، شوشتر، بوشهر و دیگر استان‌های گرمسیر کوچ داده می‌شود.

عسل کردستان رتبه اول کیفیت را در کشور دارد

مهران محمدی‌خواه، مدیرعامل اتحادیه زنبورداران کردستان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درباره شیوه تولید عسل می‌گوید: 7 هزار و 2 نفر زنبوردار و تولیدکننده در سطح استان فعالیت دارند و در سال یک‌هزار و 349 تن عسل تولید می‌کنند.

وی افزود: استان کردستان به‌دلیل آب‌وهوای مناسب، طبیعت و پوشش گیاهی از وضعیت خوبی برای صنعت زنبورداری برخوردار است و خوشبختانه در چند سال اخیر وضعیت رو به رشد بوده است.

به‌گفته محمدی‌خواه، عسل استان از نظر کیفیت جزو رده‌های نخست کشوری و بیشتر به‌صورت طبیعی تولید می‌شود اما حجم تولیدی نسبت به پتانسیل محیطی کمتر و برای افزایش کمی تولید باید مدیریت صحیح، استفاده از تکنیک‌ها و روش‌های جدید مدیریتی و پرورشی افزایش یابد.

وی به اجرای طرح توسعه زنبورداری در سطح استان اشاره کرد و گفت: در این طرح با تعامل مشترک اتحادیه زنبورداران و سازمان جهاد کشاورزی، آموزش‌های لازم به زنبورداران ارائه می‌شود و کلنی‌های رایگان در اختیار آنان قرار می‌گیرد و پس از کسب موفقیت و تولید عسل طبیعی، زنبورداران برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی می‌شوند.

مدیرعامل اتحادیه زنبورداران کردستان با تأکید به اینکه تشکل‌ها و زنبورداران باید به‌سمت ثبت محصولات و برندسازی حرکت کنند، اظهار کرد: عسل تولیدی در استان از ارزش غذایی خوبی برخوردار بوده و به همین دلیل قیمت این کالای لوکس در کردستان نسبت به سایر استان‌های کشور بیشتر است.

وی گفت: در حال حاضر به‌دنبال تأسیس کارخانه برای عرضه و تجاری‌سازی مناسب عسل در کردستان هستیم و امیدواریم با تلاش همه‌جانبه این امکان فراهم شود و خود زنبورداران نیز همکاری لازم را داشته باشند.

مدیرعامل اتحادیه زنبورداران کردستان تصریح کرد: در چند سال اخیر با رونق محصولات زنبور عسل از تولید تک‌محصولی خارج شده و علاوه‌بر عسل سایر فرآورده‌های زنبور از جمله استنشاق هوای کلونی‌ها، گرده گل، برموم، ژله رویال و زهر زنبور عسل نیز برای مصارف دارویی و غذایی تولید می‌شود.

وی به عسل‌های موجود در بازار عرضه اشاره کرد و ادامه داد: عسل تقلبی فاقد هرگونه ارزش غذایی بوده و سلامتی مردم را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

محمدی‌خواه خطاب به شهروندان تأکید کرد که قیمت عسل‌های تقلبی کمتر از نمونه عسل طبیعی بوده و باید مردم به کیفیت عسل توجه کرده و آن را تهیه نکنند.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه باتوجه به عسل تقلبی عرضه‌شده توسط برخی از زنبورداران در سطح بازار، آیا نظارتی انجام می‌شود یا خیر، توضیح داد: کارگروهی متشکل از معاونت غذا و دارو، مرکز بهداشت، معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی، تعاونی‌های شهرستانی و اتحادیه زنبورداران تشکیل شده و بر بازار عرضه نظارت دارد!

مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان کردستان خاطرنشان کرد: همواره برای حفظ سلامت مردم با افراد سودجو و فروشندگان عسل تقلبی در سطح بازار برخورد جدی کرده‌‌ایم اما پس از مدتی برخی از آنها فعالیت مجدد خود را آغاز می‌کنند و ساماندهی بازار عرضه نیازمند نظارت مجریان و متولیان امر است.

به گزارش تسنیم؛ از آنجا که برخی از زنبورداران و فروشندگان عسل تقلبی در سطح بازار عرضه می‌کنند، انتظار می‌رود نظارت متولیان امر بیشتر و با افراد سودجو برخورد شود تا همچنان عسل طبیعی و خالص در مراکز عرضه شود و محصول تقلبی و بدون کیفیت صنعت زنبورداری و سلامت مردم را تهدید نکند.

انتهای پیام/ت+

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon