سازه‌های آبخیزداری جایگزین آب‌انبارها و چاه‌های جنوب قشم شدند

سازه‌های آبخیزداری جایگزین آب‌انبارها و چاه‌های جنوب قشم شدند

امروزه با توسعه شبکه‌های آبرسانی، رفته رفته فرهنگ تامین آب از طریق آب‌انبارها و چاه‌ها در جنوب و به ویژه قشم جای خود را به سازه‌ها و آبگیرهای آبخیزداری می‌دهد، که ماموریتی متفاوت از سازه‌های پیشین خود دارند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قشم، فرهنگ تامین آب از طریق ذخیره‌سازی با سازه‌های غیرطبیعی و دست‌ساز در جزایر جنوبی و هرمزگان دارای قدمتی دیرینه است تا جایی که امروز با وجود ایجاد شبکه‌های آبرسانی سراسری و منطقه‌ای سازه‌هایی همانند آب انبارها که در گویش محلی برکه خوانده می‌شوند کاربرد خود را از دست نداده‌اند.

به عنوان نمونه در قشم سازه‌هایی موسوم به "چاه‌های تلا" که امروز از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری قشم به شمار می‌رود کار ذخیره آب از حصول آب باران‌های هر چند اندک در قشم را داشته است.

تعداد این چاه‌ها که امروز بین 50 تا 60 حلقه است در اصل 366 حلقه به تعداد روزهای سال کبیسه بوده که ساکنان مجاور با مدیریت صورت گرفته هر روز سال از یک حلقه از این چاه‌ها برای برداشت آب استفاده می‌کرده‌اند؛ مدیریتی که نشان از اهمیت تامین آب و ذخیره‌سازی آن و رابطه مستقیمش با حفظ و پایداری تمدن در مناطقی همانند قشم دارد.

در کنار دغدغه تامین آب برای مصارف انسانی، بومیان و ساکنان جنوب با ایجاد آب بندها و آبگیرها در ملات‌های ساروج و ... در قرن‌های گذشته توجه خود به طبیعت و حقوق حیوانات را نیز نشان داده‌اند کما اینکه کماکان بازمانده بسیاری از این گونه سازه‌های تاریخی را نیز می‌توان به خوبی در مناطق جنوبی مشاهده کرد.

اما در دو دهه اخیر سازمان‌هایی همانند منابع طبیعی و آبخیزداری به سمت ایجاد سازه‌های آبگیر برای ذخیره‌سازی با هدف جلوگیری از فرسایش خاک و تقویت گونه‌های گیاهی و جانوری در مناطق مختلف پیش رفته‌اند که جزیره قشم نیز از این رویکرد بی‌بهره نبوده است.

اکبرمحمودی‌زاده رئیس اداره منابع طبیعی قشم در همین راستا در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم گفت: موضوع مدیریت و تامین آب برای حیات انسانی و جانوری و گیاهی در جزیره و شهرستان قشم از اهمیت وافر برخوردار است و از همین روست که ما بالاجبار باید به سمت الگوهای بهینه و کارآمد حرکت کنیم تا بتوانیم از طریق ذخیره‌سازی‌ها به اکوسیستم کمک کنیم و حتی در این بین استفاده‌های انسانی را نیز میسر سازیم.

وی در همین راستا به عملیات آبخیزداری حوزه خالصی شهرستان قشم با اعتبار سه هزار و 260 میلیون ریال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی اشاره و افزود: این پروژه شامل سازه آبخیزداری به ارتفاع چهار متر می‌باشد.

محمودی‌زاده با بیان اینکه این پروژه با پیشرفت فیزیکی 30 درصد در حال انجام و در مرحله پی‌کنی سازه ملاتی و شروع عملیات خاکی قرار دارد اضافه کرد: حجم عملیات خاکریزی ‌و خاکبرداری مربوط به این پروژه برابر با 3500 متر مکعب و حجم عملیات ملاتی آن 400 مترمکعب است.

وی گفت: این گونه ساز‌ه‌ها که تعداد قابل توجهی را برای قشم دیده‌ایم می‌تواند در کوتاه مدت و میان مدت کمک شایانی به اکوسیستم خشک جزیره و حفاظت از منابع خاکی به ویژه در مناطق دور از ساحل و میانی جزیره داشته باشد.

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon