تشکیل شورای تعیین صلاحیت حرفه‌ای بازیگران در تلویزیون/ مناطق زلزله‌زده نقطه آغاز ماجراهای سلاطین تخمه

تشکیل شورای تعیین صلاحیت حرفه‌ای بازیگران در تلویزیون/ مناطق زلزله‌زده نقطه آغاز ماجراهای سلاطین تخمه

فرجی از شروع فیلمبرداری فصل جدید "نون.خ" از ۱۰ آذرماه در کرمانشاه خبرداد و گفت: شنیده‌ام قرار است صلاحیت حرفه‌ای و شغلی بازیگران در شورایی در تلویزیون ارزیابی و بررسی شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، تلویزیون را برخی از بازیگران غیرپایبند به اصول و چارچوب و تهیه‌کنندگان کارنابلد گرفتار کرده‌اند؛ از طرفی هم انتظار مخاطب با آثار متفاوت و متنوعی که از VODها و دسترسی‌های مختلف دنبال می‌کند بیشتر شده است. اما تعدد سریال و چاه ویل آنتن سیما همه دست به دست هم داده‌اند تا شتاب‌زده و با پشتوانه کمتر تحقیق و اندیشه،‌ رنگارنگی از مجموعه تلویزیونی را مردم شاهد باشند. مهدی فرجی قبل از اینکه تهیه‌کننده سریال "نون.خ" باشد، مدیر اسبق شبکه یک سیما بود؛ این روزها درصدد شروع دومین فصل این سریال تلویزیونی است که از 10 آذرماه در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه کار خود را آغاز خواهد کرد.

تلویزیون , صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران , شبکه یک , بازیگران سینما و تلویزیون ایران ,

رقابت "پایتخت" و "نون.خ"

این فصل از سریال برای ماه رمضان شبکه یک سیما ساخته می‌شود و در نوروز هم سریال "پایتخت"6 را مردم می‌بینند. رقابت این دو به فاصله چند ماه روی آنتن هم نکات دیگری است که سازندگانش حتماً به آن توجه دارند و روی جذابیت‌های داستانی و تصویری‌اش تأثیر می‌گذارد؛ زیرا فرجی بر همین نکته تأکید دارد که فصل دوم به مراتب زیباتر، جذاب‌تر و بومی‌تر از فصل اول خواهد بود.

20 نفر به سلاطین تخمه اضافه می‌شوند

قرار است 2 سلطان دیگر به سلاطین تخمه داستان "نون.خ" اضافه شود که با شروع کار حتماً سعید آقاخانی به این جمع‌بندی می‌رسد از کدام بازیگران استفاده کند؛ معمولاً شگفتانه‌هایی چه در عرصه بازی و چه کارگردانی‌اش برای مخاطب داشته است. از اینکه خودش جایزه جشنواره فجرش را به خاطر بازی در نقشی کاملاً‌ متفاوت و جدی می‌گیرد؛ نقشی در فیلم "خداحافظی طولانی" ایفا کرد که آغاز جدی‌گرفتن بازیگران طنّاز در سینمای ایران بود. البته که قبل از سعید آقاخانی، مهران مدیری و محسن تنابنده هم این فضا را درک کرده‌اند؛ حتی تنابنده هم سیمرغ بلورینش را به‌خاطر ایفای نقش در "هفت دقیقه تا پاییز" گرفت.

تلویزیون , صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران , شبکه یک , بازیگران سینما و تلویزیون ایران ,

دغدغه سعید آقاخانی برای نمایش فرهنگ مردم کُرد

البته او در روزهای آماده‌سازی سریال "نون.خ" سری به سینما زد و نقش اول فیلم سینمایی "خون شد" مسعود کیمیایی شد؛ و در جلوی دوربین فصل دوم "نون.خ" قرار است به فضای بومی مناطق کرمانشاه و کردستان جدی‌تر توجه کند و البته دغدغه اصلی خود سعید آقاخانی هم به نمایش بیشتر آداب و رسوم، فرهنگ، موسیقی، لهجه و گویش و استفاده از بازیگران بومی بود اما به دلیل شرایط جوّی و کم بودن زمان تصویربرداری در فصل نخست کمتر توانست به دیدنی‌های این مناطق بپردازد.

به تدریج وارد کرمانشاه می‌شوند

همه بازیگران به تدریج وارد کرمانشاه می‌شوند تا در زمان کلید خوردن سریال حضور داشته باشند. سعید آقاخانی کارگردان سریال نیز پیش از این سفرهایی به کردستان و کرمانشاه برای بازبینی لوکیشن‌ها داشته است. در این سریال بازیگرانی از جمله سعید آقاخانی، حمیدرضا آذرنگ، علی صادقی، هومن حاجی عبداللهی، نعیمه نظام‌دوست، سیروس میمنت، شیدا یوسفی، صبا ایزدپناه، هدیه بازوند و… به ایفای نقش پرداختند.

سعید آقاخانی نیز شخصیت محوری این سریال را با نام نورالدین خانزاده ایفا کرد که از منطقه کردنشین کشور بود؛ ماجراهای سلطان‌های تخمه‌ای را نمایش داد که از شخصیت محوری داستان طلبکارند و اتفاقات جذابی که به عروسی دختر نورالدین رسید و حالا باید ببینیم که در رمضان 1399 چه اتفاقات جدیدی، روی قاب سیما نقش می‌بندد.

تلویزیون , صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران , شبکه یک , بازیگران سینما و تلویزیون ایران ,

5 ماه فیلمبرداری برای سریال رمضانی شبکه یک

اما فارغ از این فضا هم گفت‌وگویی با مهدی فرجی تهیه‌کننده این مجموعه تلویزیونی و مدیر اسبق شبکه یک سیما داشتیم که در ادامه می‌خوانید:

* توافقنامه امضا شد و روزهای پایانی پیش‌تولید سریال را می‌گذرانید و برای فیلمبرداری فصل دوم "نون.خ" آماده می‌شوید...

"نون.خ" دوم 25 قسمتی است و از 10 آذرماه جلوی دوربین می‌رویم. ساخت دکورها، تست گریم هنرمندان، لباس‌ها و شرایط دیگر 5 ماه تصویربرداری سریال رمضانی شبکه یک سیما به مرحله اجرا رسیده است. ما حدوداً نیمی از دوران فیلمبرداری‌مان را در مناطق کرمانشاه و کردستان، روستایی به نام "کندوله" و "اورامان" می‌گذرد؛ البته سری به شمال کشور هم می‌زنیم و تهران هم اتفاقاتی داریم. بنابر توافق شبکه یک سیما با استانداری کرمانشاه، 50 درصد اماکن و هزینه‌‌هایی که مورد نیاز است و برای فیلمبرداری به آنها نیاز داریم از استانداری کرمانشاه تأمین شوند.

* جالب است که فیلمبرداری‌تان را به فضای زلزله‌زده کشور بردید...

تفاهمنامه هم در همان روز سالگرد زلزله کرمانشاه امضا شد و خوشحالیم که به این منطقه و دیار می‌پردازیم و کنارشان خواهیم بود تا به موسیقی‌، آداب و رسوم، گویش و لهجه شیرین و دلچسب‌ مردم کرمانشاه و کردستان با موقعیت‌های طنز، پرداخته شود.

تلویزیون , صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران , شبکه یک , بازیگران سینما و تلویزیون ایران ,

ماجرای شورای تعیین صلاحیت حرفه‌ای تلویزیون

* از بحث سریال "نون.خ" که بگذریم معضلی که تلویزیون گرفتار آن شده، قرارداد با بازیگرانی است که پایبند چارچوب سازمان صداوسیما نیستند و یا در جریان پخش سریال و یا بعد از سریال، تبعاتی را برای تلویزیون ایجاد می‌کنند؛ بسیاری پیشنهاد نظامنامه اخلاقی و تربیتی را به تلویزیون می‌دهند که بازیگر ما متعهد شود بنابر آن چارچوب‌ها و قوانین، ضابطه‌مندتر رفتار کند. به نظر جنابعالی که زمانی مدیر اسبق شبکه یک سیما بودید چگونه باید در این زمینه قدم برداشت؟

من معتقدم از ناحیه تعداد اندکی از هنرمندان اتفاق می‌افتد، عموماً هنرمندان ما به چارچوب و اخلاق حاکم در نظام جمهوری اسلامی‌ پایبندند و خودشان هم رعایت و توصیه می‌کنند. اندک بازیگری هم وجود دارد گاهی برخی از رفتارها و صحبت‌هایشان ممکن است تبعاتی در کشور ایجاد کند. اینها در قرارداد رسانه‌ملی و یا به عبارت بهتر کارمند صداوسیما نیستند. طبیعتاً مدت محدودی در اختیار پروژه‌ای‌اند و به پروژه دیگری می‌روند. گاهی اوقات امکان دارد تا مدت زیادی سریال کار نکنند و حتی در پروژه‌های سینمایی و صحنه نمایش حاضر شوند. بنابراین اینکه بگوییم این موضوع فقط از ناحیه رسانه‌ملی باید اتفاق بیفتد، قدری جای تأمل دارد؛ به نظرمن شاید بهتر باشد هماهنگی میان وزارت ارشاد و رسانه‌ملی رخ دهد و شورای هماهنگی وجود داشته باشد یا به معنای بهتر شورای تعیین صلاحیت حرفه‌ای تشکیل شود که نوعی طبقه‌بندی نظام حرفه‌ای را ایجاد کنند؛ خبر دارم که این اتفاق و شورا در رسانه‌ملی پیگیری می‌شود. شورایی به این منظور شکل می‌گیرد تا این مشکلات و نابسامانی‌ها را نظام‌مند کند.

وزارت ارشاد و صداوسیما هماهنگ شوند

* این شورا مثل همان شورای سلبریتی‌ها نیست که بعد از حاشیه‌های فرش قرمز، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم اعلام کرد که ما شورای سلبریتی‌ها را تشکیل دادیم...

من هم اطلاع دارم که آن شورای سلبریتی‌ها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شده است اما شنیده‌ام این شورایی که قرار است در تلویزیون شکل بگیرد اساساً صلاحیت حرفه‌ای و شغلی بازیگران را ارزیابی و بررسی می‌کند.  وقتی این شورا تشکیل شود به صلاحیت حرفه‌ای و اخلاقی بازیگران امتیاز می‌دهد و برای آن طبقه‌بندی لحاظ می‌کند. در عین حال من فکر می‌کنم همیشه بین وزارت ارشاد و رسانه‌ملی باید یک هماهنگی‌هایی وجود داشته باشد تا کارها یک بام و چند هوا جلو نرود.

تلویزیون , صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران , شبکه یک , بازیگران سینما و تلویزیون ایران ,

بازیگران تلویزیون را ترجیح می‌دهند

* شاید لازم باشد این هماهنگی‌ها برای مدیریت درست در نمایش‌خانگی، هم میان وزارت ارشاد و تلویزیون ایجاد شود؛ چرا که تبعات سنگینی به لحاظ اخلاقی و در انتخاب بازیگران برای سریال‌های تلویزیونی ایجاد شده که تهیه‌کنندگان می‌گویند برخی از بازیگران همان انتظارات پول‌های گزاف نمایش‌خانگی را از ما دارند و البته بی‌چارچوب بودن فضای اخلاقی سریال‌های نمایش‌خانگی هم مسئله دیگری است...

این مسائل به معدود بازیگرانی برمی‌گردد؛ چون عموماً هنرمندان به این نکته توجه دارند اگر در تلویزیون دستمزد کمتری می‌گیرند اما تلویزیون امکان گسترده‌تری برای دیده شدن است و با هیچ رسانه‌ای قابل مقایسه نیست. همین اخیراً را ببینید هنرمندانی که در سریال‌هایی که پربیننده هم شد ایفای نقش کردند در سطح کشور بیشتر دیده شدند و درباره آنها صحبت شد؛ برخی از گمنام‌ها هم چهره شدند و نشان می‌دهد که هیچ‌رسانه‌ای خارج از تلویزیون نمی‌تواند مخاطب فراگیر، مستمر و پروپاقرص داشته باشد. به همین خاطر عموماً بازیگران نمی‌توانند این ویژگی مهم را نادیده بگیرند. بنابراین بر سر مذاکره و قرارداد با سریال‌های تلویزیونی انتظار دستمزد نمایش خانگی ندارند و تعدادی هم این انتظار را دارند به همین یک بام و چند هوا بودن، برمی‌گردد که من معتقدم باید هماهنگی میان وزارت ارشاد و تلویزیون صورت بگیرد و نهایتاً یک نظامنامه‌ و شورای صنفی مشترکی ایجاد شود که می‌تواند بسیاری از این اتفاقات را کنترل کند.

نگران بازگشت سرمایه‌شان نباشند

*البته عمده این نظارت باید متوجه بحث محتوا بشود؛ چرا که امروز کمتر سریال دلچسب و جذابی را شاهدیم. اگر سریال‌های نمایش‌ خانگی هم مخاطبان جسته و گریخته‌ای دارد به خاطر همان چارچوب‌هایی است که ضابطه‌مند نیست و مخاطب را کنجکاو می‌کند این آسیب‌ها و معضلات اخلاقی را در این مدیوم ببیند. اگر این نظامنامه بر محتوا هم نظارت جدی داشته باشد تا اتفاقات خوبی برای این محتوای متشنج نمایش‌خانگی بیفتد...

بالأخره وزارت ارشاد متر و ملاک‌های دیگری دارد که متفاوت از رسانه‌ملی است؛ در موضوعات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، وزارت ارشاد ملاک‌ها و ضوابط متفاوت‌تری دارد و با اندیشه‌ها و چارچوب‌های رسانه‌ملی فاصله دارد. من اعتقاد دارم آن شورایی که نامش را شورای هماهنگی بگذاریم می‌تواند در بسیاری از موارد این دو نهاد را به هم نزدیک کند و هر دو را به استاندارد مقبول و مشترکی برساند که سرمایه‌گذاران، تهیه‌کنندگان و تولیدکنندگان راحت‌تر پول‌هایشان را به تولید بیاورند و نگران بازگشت سرمایه‌شان نباشند.

برای کیفیت سریال‌ها و برنامه‌ها نگرانم

*ایراد دیگری که به تلویزیون وارد می‌شود و گرفتار آن شده‌ایم حضور برخی از تهیه‌کنندگان کارنابلدی است که باعث می‌شوند با عدم پرداخت به موقع دستمزدهای بازیگرانشان یا عدم مدیریت درست پروژه گاهی اوقات رسانه‌ملی را زیر سؤال ببرند؛ نه تنها اعتماد بازیگران به رادیو و تلویزیون سلب می‌شود بسیاری از آنها عطای بازی در تلویزیون را به لقایش می‌‌بخشند. به نظرتان صداوسیما باید برای اعطای تهیه‌کنندگی و اجازه تولید سریال و برنامه به افراد چه اصول و قواعدی را درنظر بگیرد؟

البته تلویزیون سعی می‌کند این استانداردها را درباره تهیه‌کنندگانش رعایت کند اما لازم است به این نکته توجه داشته باشیم که تلویزیون این روزها از نظر مالی و بودجه‌ای در شرایط سختی است؛ الان مقطع ارائه بودجه به مجلس شورای اسلامی است و بررسی بودجه آغاز خواهد شد، امیدوارم در تغییراتی که در بودجه ایجاد می‌کنند شرایطی را برای رسانه‌ملی پیش‌بینی کنند و تمهیداتی را بیندیشند که بتواند مشکلات بزرگ و مهم این رسانه را حل کند. امروز تورم هزینه‌ها مشکلات عدیده‌ای را برای ساخت و سریال برنامه فراهم کرده که قیمت‌ها چند برابر شده است. اتفاقاً در این شرایط رسانه‌ ملی تلاش می‌کند قیمت‌ها را ثابت نگه دارد و اضافه نکند؛ اما بحث بیمه و مالیات اضافه شده، چیزهایی که هرگز نبوده و اضافه شده است و در پروژه‌ها پرداخت می‌شود، با این حال معاونت سیما سعی می‌کند قیمت‌ها را در حداقل حفظ کند و این فشار به برنامه‌سازان وارد می‌شود. از یکسو رسانه‌‌ملی به‌دلیل شرایط مالی و بودجه‌ای چاره‌ای ندارد و از طرفی دیگر همه چیز در کشور چند برابر شده است؛ من نگرانم گاهی این گرانی‌ها و مشکلات، روی کیفیت سریال‌سازی و برنامه‌سازی اثر بگذارد. من از همه نخبگان و نمایندگان مجلس دعوت می‌کنم جدی‌تر و از نزدیک با مشکلات سازمان صداوسیما و تبعات اداره رسانه‌ملی و مشکلاتی که وجود دارد آشنا شوند و ان‌شاءلله در مقطع بودجه به رسانه‌ملی کمک کنند.

تلویزیون , صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران , شبکه یک , بازیگران سینما و تلویزیون ایران ,

به سینما می‌روم

* در زمان مدیریت‌تان در شبکه یک سیما اتفاقات مذهبی و دینی را شاهد بودیم بعد از "نون.خ" نمی‌خواهید در این عرصه گام بردارید و کار متفاوتی را شاهد باشیم؟

به آن فکر کرده‌ام اما بعد از "نون.خ" ممکن است تهیه‌کننده فیلم سینمایی شوم.

تلویزیون به مناطق بومی توجه می‌کند

*یکی دیگر از اتفاقاتی که تلویزیون به آن توجه کرده است و باید استمرار داشته باشد بومی‌سازی و توجه به مناطق محروم در سریال‌هایش است. همچنان که با سریال "پایتخت"، "نون.خ" و حتی "به رنگ‌خاک" این اتفاق افتاد که حداقل کاراکترها و عوامل سریال از لوکیشن‌های آپارتمانی خارج شدند و لباس، غذا و آداب و رسوم مناطق دیگر را نشان دادند...

شبکه یک خودش را اطلس مناطق ایران و فرهنگ‌های ایران می‌داند و برای خودش مأموریت می‌داند از پایتخت خارج شود و همه اقوام را معرفی کند. چه در سریال‌هایش و چه در موسیقی و چه حتی در میان‌برنامه‌‌هایش می‌بینیم به این موضوعات خوب توجه دارد؛ بعد از سریال پایتخت سریال "نون.خ" ساخته شد و این شب‌ها هم سریال دیگری که به خلیج فارس و مناطق بوشهر توجه کرده را می‌بینیم. قبلاً باز آثار دیگری را دیده بودم به مناطق مختلف می‌پرداخت مثل سریال "شهر زیبا" که از خوزستان پخش شد. همه اینها نشان می‌‌دهد رسانه‌ملی خصوصاً شبکه یک این دغدغه را دارد و در مأموریت خودش می‌بیند و حق هم این است.

خوشحالیم کُردها را معرفی کردیم

خیلی خوشحالیم که سریال "نون.خ" را ساختیم و موجب معرفی بیشتر و بهتر اقوام کرد شدیم. سهمی را ادا کردیم و از مهربانی‌ها، فرهنگ، تواضع، موسیقی و لباسشان صحبت کردیم. حتی بازیگران بومی به واسطه ساخت این سریال معرفی شدند که استعدادهای درخشانی‌اند. همه اینها باعث شد نگاه مردم نسبت به منطقه از کشور تغییر کند. شاید برخی نمی‌دانستند مهمترین محصول و صادرات منطقه کرمانشاه "تخمه" است و خوشحالیم این اتفاق افتاد و باید ادامه پیدا کند.

تلویزیون , صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران , شبکه یک , بازیگران سینما و تلویزیون ایران ,

ماجرای مشورت با تنابنده و علاقه به آقاخانی

* شاید جایی نگفته باشید که چطور شد "نون.خ" شکل گرفت...

با مشورت محسن تنابنده و شناخت و علاقه‌ای که به سعید آقاخانی داشتم. حتی تنابنده روی طرح اولیه هم به ما کمک کرد اما تأکید آقاخانی بود که کار شهرستانی شود و از لهجه، گویش،‌ آداب و رسوم و لباس‌ بومی استفاده کنیم. مگر نه نظر ما تهران بود؛ خوشبختانه مورد تأیید سیما و تلویزیون قرار گرفت و با تجربه‌ای که درباره "پایتخت" و اقبال مردم وجود داشت "نون.خ" شکل گرفت.

بیننده "نون.خ"2 را بیشتر می‌بیند

* مخاطب ما انتظار بیشتری دارد، چون سریال‌ها و فیلم‌های خارجی می‌بیند که از اصول و تکنیک‌های ویژه فیلم‌سازی بهره برده‌اند و حتی در دنباله‌سازی‌هایشان به توفیق رسیده‌اند؛ چکار کردید شما هم به توفیق در دنباله‌سازی برسید؟

ما تمام تلاشمان را در فیلمنامه و نگارش متن کرده‌ایم که کار جذاب‌تری بسازیم؛ به پایان‌بندی‌هایمان توجه داریم تا بیننده را اصولی و جذاب و دلچسب منتظر قسمت بعدی نگه داریم. از بازیگران بومی و لوکیشن‌های متنوع و جذاب و دیدنی بیشتر استفاده می‌کنیم و همه اینها این امید را به ما می‌دهد کار بهتری را مردم شاهد باشند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران