سطح آب زیرزمینی مرند ۱۷ متر افت پیدا کرده است

سطح آب زیرزمینی مرند 17 متر افت پیدا کرده است

دشت‌های مرند در سال‌های اخیر به دلیل مصرف بی رویه آب در بخش‌های کشاورزی، ۱۷ متر افت پیدا کرده و این مساله اگر ادامه پیدا کند، کلیه فعالیت‌های اقتصادی، کشاورزی، صنعت و خدمات با مشکل جدی روبرو شده و شاهد توقف کامل اینگونه فعالیت‌ها در منطقه خواهیم بود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مرند، برداشت‌های بی رویه از منابع آب زیرزمینی طی سنوات گذشته موجب کاهش ذخایر آبی و ایجاد مشکلات جدی از جمله کاهش آبدهی چاه‌ها، خشک شدن قنوات و چشمه‌ها، شور شدن آب‌های زیرزمینی در بخش‌های زیادی از دشت شهرستان مرند شده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرند، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در مرند، در این باره عنوان داشت: امروزه طرح احیا و تعادل بخشی از منابع آب زیرزمینی از جمله مهمترین اموری است که دولت در وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی به دنبال اجرای آن است، البته در اجرای این طرح مردم و به خصوص کشاورزان نقش تاثیرگذاری ایفا می‌کنند.

منوچهر رحمانی افزود: در صورت عدم اجرای این طرح، تأمین آب کلیه فعالیت‌های اقتصادی اعم از کشاورزی، صنعت و خدمات با مشکل جدی روبرو شده و شاهد توقف کامل اینگونه فعالیت‌ها در منطقه خواهیم بود.

وی ادامه داد: بی توجهی به تغییرات کمی وکیفی این منابع حیاتی، تبعات جبران ناپذیری برای کشور به همراه خواهد داشت و بیم آن می‌رود که حیات بخش گسترده‌ای از کشور را به مخاطره انداخته و آینده‌ای مبهم برای مردمان ایران زمین رقم بزند.

رحمانی در ادامه با اشاره به اینکه برداشت‌های بی رویه از منابع آب زیرزمینی طی سنوات گذشته به ویژه در بخش کشاورزی موجب شد سطح آب زیرزمینی افت شدیدی کند، تصریح کرد: این امر موجب کاهش ذخایر آبی و ایجاد مشکلات جدی از جمله کاهش آبدهی چاه‌ها، خشک شدن قنوات و چشمه‌ها، شور شدن آب‌های زیرزمینی در بخش‌های زیادی از دشت شهرستان مرند شده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرند با تاکید بر اینکه ادامه این روند کلیه سرمایه گذاری‌ها و مبانی اقتصادی شهرستان مرند و حومه را تهدید می‌کند، ادامه داد: چنانچه اقدامی در زمینه جلوگیری از روند افت سطح آب زیرزمینی به عمل نیاید در آینده نزدیک شاهد بروز مشکلات جدی‌تر و از بین رفتن این دشت حاصلخیز خواهیم بود و نیاز است.

وی همچنین منابع آب زیرزمینی را جزء منابع استراتژیک عنوان کرد و اذعان داشت: تنها با  مشارکت و همیاری کشاورزان می‌توان وضعیت دشت مرند را به حالت مطلوب نزدیک کرد، قبل از اینکه آبها ما را مدیریت کنند ما شیوه استفاده از آبها را اداره کنیم.

رحمانی خاطرنشان کرد: باید مصارف آب شهرستان به ویژه در بخش کشاورزی به نصف مصرف کنونی کاهش یابد که در این خصوص باید ضمن جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز، برداشت چاه‌های مجاز را تا حدی که دشت به تعادل برسد کاهش داد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرند در ادامه با اشاره به تسهیلات دولت در راستای صرفه جویی آب در بخش کشاورزی تاکید کرد: کشاورزان می‌توانند با همکاری مدیریت جهاد کشاورزی، سیستم‌های آبیاری سنتی خود را به سیستم آبیاری‌های تحت فشار برای توسعه آبیاری نوین کشاورزی تبدیل کنند که در این زمینه دولت تسهیلات وکمک بلاعوض برای هر هکتار 10میلیون تومان اختصاص می‌دهد که این فرصت مناسبی برای تغییر روش آبیاری است.

سطح آب زیرزمینی مرند 17 متر افت پیدا کرده است

                           

مدیر امور آب شهرستان ویژه مرند نیز به خبرنگار تسنیم در مرند با تاکید بر اینکه در طول 36 سال اخیر سطح آب زیرزمینی مرند حدود 17 متر افت کرده است، گفت: سالانه 30 میلیون مترمکعب از چاه‌های مجاز مرند اضافه برداشت می‌شود که این امر منجر به گسترش بیابان‌زایی شده است و عمق فاجعه خود را در عمق زمین نشان می‌دهد.

محمدی با بیان اینکه 779 چاه عمیق در منطقه فعال است که از این تعداد 425 چاه هوشمند شده است، افزود: اگر روزانه 4 ساعت برق این چاه‌ها قطع شده و استخراج آب صورت نگیرد، روزانه 220 هزار مترمکعب آب صرفه جویی می‌شود و این صرفه جویی آب با روش‌های جایگزین مثل پوشش انهار، آبیاری مدرن و اصلاح الگوی کشت جبران می‌شود.

وی با بیان اینکه از یک هزار و 138 حلقه چاه در شهرستان مرند 884 چاه فعال است، اظهار داشت: در اثر بهره برداری‌های بی رویه از طرف مردم منطقه و برداشت بیش از ظرفیت از آب‌های زیرزمینی دشت مرند، 310 چاه در سال‌های اخیر از بین رفته است.

مدیر امور منابع آب شهرستان تعداد چاه‌های شرب شهرهای مرند، بناب، کشکسرای و یامچی را 34 حلقه اعلام کرد و گفت: تعداد چاه‌های آب شرب روستایی در این شهرستان 60 حلقه است که تعدادی از آنها به دلیل پایین رفتن عمق سطح آب‌های زیرزمینی، غیرقابل استفاده بوده و آب شرب آنها از طریق تانکر تأمین می‌شود.

به گفته محمدی جهت جلوگیری از برداشت‌های بی رویه آب در شهرستان مرند، اقدام به نصب کنتور هوشمند آب برای بیش از 154 چاه شده است.

اجرای اصلاح الگوی کشت در مرند

                    

اما در سال‌های اخیر با اجرای طرح اصلاح الگوی کشت در شهرستان مرند، کشاورزان شاهد آبیاری مزارع خود هستند، جهاد کشاورزی طرح جایگزینی کشت محصول و نیز لوله گذاری آب از مبدأ تا مقصد را چند سالی است که با جدیت شروع کرده و در زمین‌ها و باغ‌های منطقه اجرا می‌کند، به گونه‌ای که پیش از این، کشاورزان منطقه از 2 ساعت حقابه تنها 20 دقیقه می‌توانستند بهره برداری کنند که با اجرای لوله گذاری هم اکنون آب در عرض 4 دقیقه به سر زمین می‌رسد.

چنانچه اقدامی در زمینه جلوگیری از روند افت سطح آب زیرزمینی به عمل نیاید در آینده نزدیک شاهد بروز مشکلات جدی‌تر و از بین رفتن این دشت حاصل خیز خواهیم بود.

گزارش: بیت اله احمدی

انتهای پیام/111-120/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon