پنج نکته ای که اوپک در اجلاس این هفته خود باید به آن توجه کند

پنج نکته ای که اوپک در اجلاس این هفته خود باید به آن توجه کند

وزیر نفت عربستان هشدار داد: اگر اعضای اوپک و متحدانش طبق سهمیه خود در دسامبر و ژانویه تولید نکنند، عربستان دیگر بار کاهش تولید آنها را به دوش نخواهد کشید.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از فایننشال تایمز، تولید کنندگان نفت اوپک در روز پنجشنبه در وین با هم دیدار می‌کنند و وزرای نفت روسیه و سایر صادرکنندگان غیر اوپک در روز جمعه به آنها ملحق می شوند. هدف این گروه رسیدن به یک قرارداد در مورد چگونگی مدیریت تولید نفت در سال آینده است. در حالی که نگرانی در مورد ضعف تقاضای جهانی نفت و تولید بالای آمریکا همچنان وجود دارد، برخی از این تولیدکنندگان قیمت فعلی 60 دلار در هر بشکه نفت برنت را مناسب می‌دانند.

 در اینجا به پنج نکته ای می‌پردازیم که ناظران بازار نفت بر آن تمرکز می کنند:

 قراردادی برای کاهش تولید که برای سال 2020 مناسب باشد

 قرارداد فعلی کاهش تولید که طبق آن تولید 1.2 میلیون بشکه در روز کاهش پیدا می یابد، در پایان ماه مارس 2020 منقضی میشود. مقامات در این هفته تصمیم‌گیری می‌کنند که این قرارداد را تمدید کنند یا میزان کاهش را شدیدتر سازند. تحلیلگران انتظار دارند قرارداد فعلی تا نیمه سال آینده میلادی یا حتی پس از آن ادامه یابد و برخی کشورهای خاص تعهد خود را با این قرارداد افزایش دهند.

 در حالیکه عربستان، کویت و آنگولا تولید خود را بیشتر از سهمیه شان طبق قرارداد کاهش داده‌اند، عراق و روسیه از جمله کشورهایی هستند که از این قرارداد پیروی نکرده اند. به نظر می‌رسد تمدید قرارداد فعلی محتمل ترین پیامد این اجلاس باشد و مورد مخالفت کمتری قرار گیرد. ممکن است برخی تولید کنندگان تصور کنند کاهش بیشتری برای حمایت از قیمت نفت لازم است.

 سیاست قبول مخاطره عربستان و عرضه سهام آرامکو در بورس

 انتظار می رود شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر جدید نفت عربستان کشورهایی را که به قرارداد کاهش تولید متعهد نبوده اند، برای پیروی از آن تحت فشار قرار دهد.

 به نظر می رسد عبدالعزیز موضع سخت‌تری نسبت به وزیر نفت قبلی داشته باشد. وی هشدار داد اگر اعضای اوپک و متحدانش طبق سهمیه خود در دسامبر و ژانویه تولید نکنند، عربستان دیگر بار کاهش تولید آنها را به دوش نخواهد کشید و تولید نفت خود را بالا می برد.

 این تاکتیک سختگیرانه شیوه‌ای است برای اعمال قدرت این وزیر نفت در این گروه ولی خطراتی به دنبال دارد. عربستان نیاز به قیمت بالاتر نفت دارد نه پایین تر چون همزمان با اجلاس وزرای نفت در وین در پنجم دسامبر، سهام آرامکوی عربستان هم قیمت گذاری می شود.

 آیا روسیه پا پس می‌کشد؟

 پس از سقوط قیمت نفت در 2014، عربستان سعودی از روسیه برای کمک به مدیریت تولید کنندگان کمک خواست. در زمان وزارت خالد الفالح، وزیر نفت پیشین عربستان، روابط بین این دو کشور در اولویت قرار داشت. ولی حالا تمایل خود روسیه برای پیروی از این قرارداد زیر سوال رفته است.کارستن فریتچ از کامرز بانک گفت:« روسیه در 11 ماه گذشته، 8 ماه را بیشتر از سهمیه اش طبق قرارداد تولید کرده است.

 شرکت های نفت روسیه اعتقاد دارند کاهش تولید تنها به نفع تولیدکنندگان رقیب خواهد بود. مدیرعامل شرکت نفت لوک اویل روسیه گفت هیچ دلیلی برای تمدید این قرارداد پس از مارس 2020 وجود ندارد.

 فشار عرضه نفت از طرف تولید کنندگان غیراوپک

 آژانس بین المللی انرژی در ماه نوامبر اعلام کرد اوپک سال آینده با یک چالش بزرگ از طرف رقبایش در خارج از این گروه روبروست. افزایش تولید آنها تلاش های عربستان در محدود کردن تولید نفت را از بین میبرد.

 عربستان در کنار تولید بالای روسیه، باید با افزایش تولید در صنعت شیل آمریکا هم دست و پنجه نرم کند.

پال هارسنل از موسسه استاندارد چارترد گفت عملکرد آمریکا در تولید نفت خام مهمترین عامل تعیین کننده برای بازار نفت در 2020 است. « تفاوت بسیاری در پیش بینی ها وجود دارد. برخی کاهش شدید رشد تولید شیل را پیش بینی می کنند و برخی افزایش شدید آن را».

 تولید اضافی کشورهایی مثل برزیل، نروژ و گویان هم مشکل ساز خواهد بود. به این ترتیب به نظر می‌رسد تعداد بشکه هایی که اوپک باید در 2020 تولید کند بسیار پایین خواهد بود. به همین دلیل است که برخی تحلیل‌گران تصور می‌کنند بدون کاهش بیشتر تولید از طرف اوپک و متحدانش، قیمت نفت تحت فشار خواهد بود.

 نشانه هایی از ضعف تقاضای نفت در جهان

 ادامه درگیری تجاری بین آمریکا و چین و ضعف اقتصاد جهان باعث شده پیش بینی آژانس های نفت جهان از رشد تقاضا در سال جاری و سال آینده کاهش یابد. با پیشی گرفتن رشد عرضه بر نرخ مصرف، اوپک پیش بینی می کند که احتمالا  با کاهش تقاضا روبرو خواهند شد.

 انتهای پیام/112

پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
بانک ایران زمین
بانک سرمایه