سازخانه افتتاح شد / هنرمندان کُنج عزلت گزیدهاند
حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی که در افتتاحیه نمایشگاه «سازخانه» سخن میگفت، معتقد است که برخی از هنرمندان دچار یأس شده و برخی هم کنج عزلت گزیدهاند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سومین نمایشگاه «سازخانه» روز گذشته دوشنبه 9 دی 1398 با تجلیل از سه هنرمند پیشکسوت سازساز در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم کلیپی از برگزاری نمایشگاه در سال 1397 با سخنان هنرمندانی همچون داریوش پیرنیاکان، حسین علیزاده، علیاکبر شکارچی، سعید ثابت و ... پخش شد.
هنرمندان بزرگ کنج عزلت گزیدهاند
در ادامه حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی ایران به سخنرانی پرداخت. در ادامه متن صحبتهای نوربخش را میخوانید:
جای خوشحالی دارد که این رویداد به یکی از جدیترین رویدادهای موسیقی سال تبدیل شده است و هر سال نیز به شکل جدیتر از سال قبل به کار خود ادامه میدهد. امروز در فضایی به سر میبریم که برای موسیقی از هر زمان دیگری بیشتر نگرانیم. برخی از هنرمندان دچار یأسند و خیلی از هنرمندان بزرگ کنج عزلت گزیدهاند. اما این نمایشگاه به ما نشان میدهد که موسیقی جریان دارد و هیچگاه متوقف نخواهد شد.
امسال به نسبت سالهای قبل شاهد رشد 30 درصدی مشارکت هنرمندانیم و خوشحالکنندهتر وقتی است که در این رویداد هنرمندان شهرستانی استقبال بیشتری نشان دادهاند. از ویژگیهای دیگر نمایشگاه امسال میتوان به بخش پژوهش اشاره کرد که توانسته فضای پربارتری را به فضای این رویداد اضافه کند. به هر حال در این حیطه مسائلی مطرح است که برگزاری نشستهای پژوهشی میتواند چراغ راهی برای آینده باشد.
امسال بیستمین سالی است که از تأسیس خانه موسیقی میگذرد. کانون سازندگان ساز نیز به 20 سالگی خود رسیده است که این نشان دهنده بلوغ و بالندگی است.
لطفاً خودتان را به پول نفروشید / سازسازی نجاری نیست
قرائت متنِ فرمان مرادی رئیس هیات مدیره کانون سازندگان ساز خانه موسیقی، بخش بعدی این مراسم بود. در ادامه گزیدهای از متنِ نوشته شده از سوی فرمان مرادی را میخوانید:
عزیزان سازنده ساز، روی سخنم با شما جوانان عاشق است که از تنه درخت و یا تکه چوبی، ساز میسازید و یا بهتر است بگویم خلق کرده و به آن جان میدهید. شما به ساز میآموزید که چگونه با نوازندهاش سخن بگوید، درد و دل کند و در غم و شادی شریک باشد وگرنه ساز نیست که هیزم است و میدانیم هیچ شخصی نمیتواند با هیزم نوازنده شود.
من تقریباً 50 سال است که در گود سازندگی سازم و همیشه آرزو داشتم تا نمایشگاه سالانهای از سازهای موسیقی برگزار شود که خوشبختانه امروز سومین دوره آن را شاهدیم. به هر حال سفارش میکنم از این دستاورد که پیش آمده استفاده بهینه کنید چرا که شما جوانان با ذوق و سلیقه میتوانید از بزرگانی که در این رویداد حضور دارند و کارهای زیبایی را نیز در این نمایشگاه به نمایش گذاشتهاند درس بگیرید. من از شما هنرمندان جوان میخواهم تا از استادان و بزرگان موسیقی دعوت کنید درباره سازهای شما نظر بدهند و از طرحها و ایدههای خوب و سازندهای که دارند استقبال کنید. به شما توصیه میکنم همیشه به ساختههایتان کیفیت بدهید تا موفق باشید. لطفاً خودتان را به پول نفروشید و برای کارهایتان ارزش قائل باشید. پس حالا که با همت مدیران خانه موسیقی و خود شما قرار است هر سال نمایشگاه داشته باشیم برمن و شما عزیزان واجب است تا این فرصت را مغتنم شمرده و بکوشیم هر سال ساختهها و کارهای بهتر، زیباتر و خوش صداتر از سال قبل داشته باشیم.
روزی درباره این کانون حرف و حدیثهایی بود و حتی صحبت از ادغام آن با کانون دیگری شنیده میشد اما کانون سازندگان ساز با جدیت کوشیدند تا ثابت کنند ساز سازی آنطور که بعضیها گفته بودند نجاری نیست بلکه حرکت و پایه و اساس موسیقی است.
قدردانی، تجلیل و تقدیر از عمری دستاورد هنری محمود فرهمند، محسن راسخ و عباس مفاخری سه چهره پیشکسوت سازسازی بخش بعدی این مراسم بود.
گلایه از سالنهای خانه هنرمندان ایران
داریوش النجری دبیرهنری نمایشگاه سازخانه، سخنران بعدی این مراسم بود. متن صحبتهای او را در ادامه میخوانید:
پس از برگزاری نمایشگاه ساز خانه در سال 1397 با وجود همه کاستیها و محدودیتها بر من ثابت شد که اهل هنر موسیقی به ویژه هنرمندان سازگر چگونه فضایی پرشور و صمیمانه ایجاد کردند و از طرفی دیگر استقبال بازدیدکنندهها به ویژه استادان موسیقی همگی در این پرده وجاهت هنری و فرهنگی خود را تثبیت کردند. اما در نمایشگاه این دوره با اینکه امکانات موجود در سالنهای محل برگزاری نمایشگاه تغییری نسبت به سال گذشته نداشت و سازگران و اهل موسیقی شرایط سختی را پشت سر گذاشتند اما همچنان به فعالیتهای خلاقانه خود ادامه دادند که امیدوارم این حرکت باعث سیر تکاملی در جهت خلق سازهایی با کیفیت برتر و همچنین رشد ماهیت معنوی و همدلی سازگران عزیز باشد.
نمایشگاهی تجاری یا فرهنگی
عطا نویدی دبیراجرایی نمایشگاه سازخانه سخنران بعدی بود. صحبتهای او به این شرح بود:
برگزاری نمایشگاههای مرتبط با حوزه فرهنگ و هنر با نمایشگاههای تجاری و صنعتی تفاوتهای فراوان دارد. اما در این میان موسیقی وضعیتی پیچیده دارد ضمن اینکه بی مهریهایی که طی چند دهه گذشته در حق موسیقی شده این هنر والا کمترین فرصت برای دیده شدن را پیدا کرده است. البته در حوزه هنرهای تجسمی و همچنین کتاب طی سالهای اخیر نمایشگاههای مختلفی برپا شده که هم هنرمندان و هم بخشهای اجرایی به روش و دیدگاه درستی در برگزاری این رویدادها رسیدهاند.
در مقوله موسیقی به ویژه حوزه ساز و نشر هیچگاه انسجامی برای برگزاری نمایشگاه وجود نداشته است. بنابراین برگزاری چنین رویدادی تنها از نهاد صنفی منسجم بر میآمد که خوشبختانه با همت و پیگیری هیأت مدیره کانون سازندگان ساز امروز شاهد برگزاری سومین دوره نمایشگاه سازخانهایم. اگرچه فاصله زیادی بین نمایشگاه اول و دوم وجود داشت اما برگزاری سومین «سازخانه» نشان داد که خانه موسیقی در برپایی این رویداد سالانه عزمی راسخ دارد.
ما از ابعاد اجرایی در برگزاری این نمایشگاه با دو دیدگاه متفاوت همراه بودیم. دیدگاه اول نگاهی بود مانند دیگر نمایشگاههای تجاری با سازوکاری مشابه در تمام صنعتها؛ و دوم دیدگاهی صرفاً هنری که ساز را به مانند یک تابلوی نقاشی میدید. به هر حال تجربه نمایشگاه سال قبل بسیار ارزنده بود و تا حد زیادی از منظر اجرایی توانستیم این دو دیدگاه را به هم نزدیک کنیم. من بر این باورم که «سازخانه» رویداد فرهنگی تمام عیار است پس لازم بود به ساز نه به مثابه کالا که با نگاهی بسیار ارزشمند نگاه کنیم و خوشبختانه دو دوره متوالی به شیوه اصولی در برپایی نمایشگاه ساز دست پیدا کردهایم.
به هر حال دستاورد 20 سال فعالیت کانون سازندگان ساز چیزی جز همدلی، همراهی و تفاهم نیست و سازخانه جلوهگر این همدلی است که مفتخرم عضو کوچکی از این مجموعه بودم.
عارف از پایور نواخت
در ادامه این مراسم گروه موسیقی «آوای عارف» به مدیریت هنری راستین شفیعی قطعاتی را از ساختههای استاد فرامرز پایور به مناسبت دهمین سال درگذشت این هنرمند موسیقی اجرا کرد.
پس از این مراسم هنرمندان و شرکتکنندگان به گالری ممیز خانه هنرمندان رفته و سومین نمایشگاه سازخانه به دست هنرمندانی نظیر داود گنجهای، هوشنگ کامکار، میلاد کیایی و حمیدرضا نوربخش رسماً افتتاح شد.
در روز اول بازدید از سازخانه مسئولانی همچون محمدمجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس سجادی مدیر بنیاد آفرینشهای هنری نیاوران، علی ثابتنیا مدیرعامل انجمن موسیقی و مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان از نمایشگاه بازدید کردند.
سومین نمایشگاه خانه موسیقی ایرانی «سازخانه» روزهای 9 تا 13 دی 1398 به همت کانون سازندگان ساز، توسط خانه موسیقی ایران با همکاری خانه هنرمندان ایران و خانه موزه دکترمعین و استاد امیرجاهد در شاخههای سازهای ایرانی، کلاسیک و ابداعی در مجموعه گالریهای همکف خانه هنرمندان ایران میزبان مخاطبان است.
در این دوره نزدیک به 70 هنرمند سازهای خود را در گالریهای ممیز، میرمیران، پاییز و زمستان خانه هنرمندان به نمایش میگذارند. این در حالی است که علاوه بر گالریهای همکف خانه هنرمندان که به نمایش ساز اختصاص دارد، در سالن امیرخانی این مجموعه نیز نشستهای پژوهشی و تحلیلی درباره سازهای ایرانی، کلاسیک و ابداعی با حضور کارشناسان، نوازندگان و سازندگان ساز برگزار خواهد شد.
بازدید از این نمایشگاه برای عموم علاقهمندان آزاد است و میتوانند از 9 تا 13 دی از ساعت 13 الی 21 به خانه هنرمندان ایران واقع در خیابان طالقانی، خیابان شهید موسوی شمالی مراجعه کنند.
انتهای پیام/