سمنان| نذر «سمنوپزان» نمود ارادت بانوان سرخهای به اهل بیت(ع)
نذر سمنوپزان آیینی سنتی در استان سمنان در مناسبت های مذهبی همچون شهادت حضرت زهرا(س) است و ریشه در تاریخ مردم این دیار کهن دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سرخه، مردم سرخه همچون دیگر مردمان این سرزمین با آیینهای سنتی و مذهبی همچون «نذر سمنو پزان» عشق و ارادت خود را به اهل بیت عصمت و طهارت ابراز میکنند.
سمنوپزان از آیینی سنتی است و از جمله نذورات مهم مردم سرخه محسوب میشود و مردم عقیدهای خاص و ویژه به این آیین برای برآورده شدن حاجات و شفای بیماران و دیگر حوائج مادی و معنوی خود دارند.
فاطمه یعقوبی یکی از بانوان سرخه است که همه ساله یا خود سمنو میپزد یا به آنان که میخواهند این نذر را به جا آورند در پخت سمنو یاری میرساند.
وی با بیان اینکه آرزو دارم تا زمانی که توان دارم در انجام این نذر سهمی هرچند کوچک داشته باشم می گوید: آیین سنتی نذر سمنوپزان از سالیان بسیار دور در سرخه در ایام محرم و صفر و شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) یا در روزهای پایانی هر سال و... برگزار میشود.
این بانو اضافه میکند: برای پخت سمنو باید از حدود 10 روز قبل دست به کار شد و ابتدا گندمها را به میزان نذر انجام شده پاک میکنیم، سپس در ظرف آبی میریزیم و میگذاریم 2 روز بماند؛ سپس گندم را از آب خارج و در پارچههای نخی و مرطوب برگ میریزیم تا گندمها جوانه بزنند و در این مرحله باید گندمها به مدت 3 روز در این پارچههای نخی بمانند و در طول این مدت بیاید پارچهها مرطوب باشند تا گندم جوانه بزند.
یعقوبی میگوید: پس از جوانه زدن گندمها باید شیره آن را گرفت که این مار را با ریختن گندمها در ظرفی پر از آب و چرخ کردن گندمهای جوانهزده و یا کوبیدن آن که بیشتر در گذشته مرسوم بود؛ انجام میدهیم و شیره به دست آمده را با مقداری آرد کاملا با دست ورز میدهیم.
وی اضافه میکند: در مرحله آخر سمنو را روی حرارت میجوشانیم و مدام در طول یک شبانه روز آن را بههم میزنیم تا سمنو آماده شود.
این بانو میگوید: در حین اینکه سمنو در حال پخته شدن است؛ ادعیههای مختلف خوانده میشود و مردم نیز برای گرفتن حاجات خود به محل پخت سمنو میآیند و با همزدن سمنو حاجات خود را از خداوند متعال و صاحب آن یعنی حضرت فاطمه زهرا (س) طلب میکنند.
انتهای پیام/363/ ت