کاهش ورود کشتیهای حامل کالای اساسی به بندر چابهار/ چرا شرکت بازرگانی دولتی کشتیها را به بنادر جنوبی دیگر تغییر مسیر داد؟
گروه استانها- کشتیهای حامل کالای اساسی در تعهد شرکت بازرگانی دولتی ایران از مردادماه تاکنون همگی در بنادر امام خمینی(ره) خوزستان و شهید رجایی هرمزگان تخلیه شدند و بندر چابهار سهمی در تخلیه کالای اساسی نداشته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار، بندر چابهار با یک میلیارد دلار سرمایهگذاری و تجهیزات مدرن تخلیه و بارگیری آذرماه 96 با حضور رئیس جمهور به صورت رسمی به بهرهبرداری رسید تا جایگاه ویژهای در ترانزیت، صادرات، واردات و تجارت ایران داشته باشد و به مراتب بر مبنای طرح راهبردی توسعه سواحل مکران اصلیترین بندر ایران شود.
یکی از مهمترین هدفگذاری کالاهایی که قرار بوده از طریق چابهار وارد شود، تامین کالای اساسی کشور بوده است؛ این بندر قرار شده 20 تا 50 درصد کالای اساسی کشور را به مراتب با تمرکز بر استانهای شرقی ایران تامین کند.
بهروز آقایی مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان پیشتر به تسنیم گفته بود: ایران سالانه 15 میلیون تن واردات کالای اساسی نظیر گندم، جو، سویا، نهادههای دامی، برنج، روغن و ... دارد که قرار شده چابهار 20 درصد این حجم را وارد و تامین کند.
شرکت بازرگانی دولتی و شرکت پشتیانی امور دام کالای اساسی مورد اشاره را تامین کنند؛ این شرکتها که هر دو کاملاً دولتی و زیرمجموعه وزارت صنعت،معدن و تجارت به حساب میآیند نقشی راهبردی در تامین کالای اساسی کشور دارند.
هر دو شرکت بخش مهمی از وردات کالای اساسی را بعد از سال 96 به چابهار اختصاص دادند و از اسفندماه 98 تاکنون ورود کالاهای اساسی به چابهار بیشاز هر زمان دیگری افزایش یافته است؛ سازمان بنادر و دریانوردی پیشتر گفته بود فقط در سه ماهه اول امسال بیشاز 600 هزار تن کالای اساسی کشور به چابهار وارد و به مقاصد منتقل شده است.
از مردادماه تاکنون کشتیهای کالای اساسی به چابهار نیامدند
با این حال بررسیهای تسنیم نشان میدهد از ماه مرداد تاکنون کشتیهای حامل کالای اساسی شرکت بازرگانی دولتی ایران یکی از دو شرکتهای اصلی تامین کننده کالای اساسی به چابهار نیامدند و صرفاً در بنادر جنوبی شهید رجایی و امام خمینی(ره) تخلیه کردهاند.
ماه مرداد همان ماهی است که تیم مدیریتی ادارهکل ویژه غله و خدمات بازرگانی چابهار از سوی شرکت بازرگانی دولتی تغییر کرده است؛ علیاصغر افتاده معاون پیشین ادارهکل ویژه غله میگوید: از ماه اسفندماه که ادارهکل ویژه غله چابهار مستقل شد تا ماه مرداد بیشاز یک میلیون تن کالای اساسی برنج، گندم، شکر به چابهار وارد و به مقاصد عمدتاً استانهای شرقی ارسال شده است.
وی افزود: همچنین انبارهای طریقالقدس یا مکران هم که شامل 5 انبار رو باز و 5 انبار مسقف بودند و گنجایشی بیشاز یک میلیون تن و با مدیریت انبارش و دپو و انتقال تا دو میلیون تن را هم داشتند با سرمایهگذاری 150 میلیارد تومانی بازسازی و برای ورود کالای اساسی به کشور آماده شدند بنابراین ما مشکی در انبارش و تجهیزات بندری نداریم.
کشتیها از هفته آینده به چابهار میآیند/ مراقبت برای عدم تغییر مسیر کشتیهای چابهار
مشاور مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و مدیر پروژه لجستیک کالای اساسی کشور میگوید: موج دوم کشتیهای کالای اساسی از اواخر این هفته و اوایل هفته آینده قرار است وارد چابهار شود.
محسن محمدی معین در گفتوگو با تسنیم میگوید: امسال قرار بوده پنج میلیون تن گندم از سوی شرکت بازرگانی وارد شود که یک میلیون تن به چابهار اختصاص داده شده و تاکنون یعنی تا ماه مرداد بیشاز 600 هزار تن وارد شده و بقیه هم قرار است تا حدود یک میلیون و 200 هزار تن تا آخر سال بیاید.
وی تصریح میکند: همچنین سایر کشتیهای کالای اساسی نظیر برنج و گندم و شکر هم برای چابهار هدفگذاری و تا مردادماه آمده و به مراتب از هفته بعد میآید.
با این حال بررسیهای تسنیم نشان میدهد دو کشتی حامل کالای اساسی که قرار بوده به بندر چابهار بیاد در هفتههای گذشته تغییر مسیر داده و به بنادر جنوبی دیگر رفته است؛ حالا اگر قرار باشد سهمیه کشتیهای کالای اساسی برای چابهار در نظر گرفته شود باید حتما در همین بندر تخلیه شود و تغییر مسیر ناگهانی ندهد.
در هر حال تخلیه کالای اساسی شرکت بازرگانی دولتی از مردادماه تاکنون به صفر رسیده که این در تضاد با وظایف و ماموریتهای چابهار در اسناد بالادستی کشور و طرح راهبردی توسعه سواحل مکران است که قرار است چابهار اصلیترین بندر تجاری ایران شود.
گزارش از سیدامیرحسین عظیمی
انتهای پیام/395/