حکایت تسنیم از خصوصی‌سازی غلط در آذرآب اراک/ "تولید و رونق" در استراتژیک‌ترین شرکت ایرانی قربانی بورس‌بازی آقازاده‌ها شد

حکایت تسنیم از خصوصی‌سازی غلط در آذرآب اراک/ "تولید و رونق" در استراتژیک‌ترین شرکت ایرانی قربانی بورس‌بازی آقازاده‌ها شد

گروه استان‌ها ــ تولید و بخش کارگری آذرآب اراک درحالی قربانی بورس‌بازی شد که در صورت عدم ورود دستگاه قضا و پیگیری مسئولان دلسوز استان مرکزی به‌ویژه نماینده ولی‌فقیه، عاقبت این شرکت و تولید آن هم روشن نبود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، مسافران وقتی وارد شهر اراک می‌شوند نرسیده به میدان صنعت تابلوی بزرگی ابتدای جاده فرعی نظرشان را جلب می‌کند که روی آن نام "شرکت صنایع آذرآب" نوشته شده است.

اما در سال‌های اخیر نه مسافران که تمام کشور با اتفاقات افتاده از حراج شرکت بزرگ تولید کننده بویلرها، برج‌ها، راکتورها، مخازن تحت فشار، مخازن ذخیره، مبدل‌های حرارتی و... تا اعتراض کارگرانی که نگران سرنوشت شرکت و بخش تولید آن بودند و... عواملی بود که بارها و بارها این شرکت را در راس خبری رسانه‌ها قرار داد.

شرکت صنایع آذرآب فعالیت خود را از سال 1368 در شهر اراک شروع کرد و در طول عمر خود فعالیت چشمگیری در طرح‌های بزرگ ملی مانند ساخت دیگ‌های بخار نیروگاه حرارتی شهید رجایی، نیروگاه سیکل ترکیبی قم، نیروگاه شازند اراک، همچنین ساخت مخازن، مبدل‌ها و برج‌ها در پروژه‌های واحد روغن‌سازی پالایشگاه اصفهان، پالایشگاه گاز کنگان، مجتمع پتروشیمی اراک و پالایشگاه اراک به منصه ظهور رساند.

اما روند غلط در اجرای خصوصی‌سازی و بورس‌بازی در این شرکت سبب شد تا این مرکز تخصصی تولیدات مهم و استراتژیک کشور با مشکلات عدیده و بزرگی در عرصه تولید رو به رو شود.

شرکت آذرآب  و چند شرکت تابعه و چندین شخص حقیقی وابسته به خانواده یکی از سهامداران این شرکت در تابستان سال 95 از شعبات کارگزاری بانک کشاورزی در تهران، کرج و قزوین چند ده میلیارد تومان اعتباراتی دریافت و تا بهمن ماه همین سال از چندین کارگزاری دیگر چند صد میلیارد اعتبار دریافت کرده در حالیکه  امکان بازپرداخت اعتبارات دریافتی را به کارگزاران و اتاق پایا بورس نداشته است.

بدهی این گروه به شبکه کارگزاران بورس به خصوص کارگزاری بانک کشاورزی و اتاق پایای بورس باعث اختلال وسیع در امر تسویه و تهاتر معاملات و بحران جدی در فرآیند معاملات بورس در آن تاریخ شد، شرکت کارگزاری بانک کشاورزی در آن تاریخ به عنوان یکی از بزرگترین شرک های کارگزاری بورس بیشترین حجم اعتبارات خود را به این گروه داده بود.

پس از پیگیری های فراوان مقرر می‌شود صندوق یکم کارگزاری بانک کشاورزی و کارگزاری بانک کشاورزی بابت بدهی این گروه سهام متعلق به آنها را که در وثیقه کارگزاری بانک کشاورزی و سایر کارگزاران بود برداشته و خرید کند تا به‌صورت موقت بدهی آنها مرتفع شده و چرخه تسویه معاملات مجدد راه‌اندازی شود بنابراین کارگزاری بانک کشاورزی مبلغ چند صد میلیارد تومان انواع سهام گروه بدهکار را بابت بدهی خرید و تملک کرد.

شرکت آذرآب  و چند شرکت تابعه و چندین شخص حقیقی وابسته به خانواده یکی از سهامداران این شرکت در تابستان سال 95 از شعبات کارگزاری بانک کشاورزی در تهران، کرج و قزوین چند ده میلیارد تومان اعتباراتی دریافت و تا بهمن ماه همین سال از چندین کارگزاری دیگر چند صد میلیارد اعتبار دریافت کرد...

 

طی صورتجلسه ای مقرر می‌شود که گروه بدهکار که مدیران وقت صنایع آذرآب بودند طی دو ماه وجه نقد تهیه کرده و سهام را مجدد بازخرید نمایند و اگر موفق به تهیه وجه نقد نشدند نزدیک به نیمی از این مبلغ را طی ضمانت نامه بانکی نزد بانک کشاورزی تودیع کنند که در اوایل سال بعد این صورتجلسه به قرارداد رسمی تبدیل شد .

در تابستان سال 96 به دلیل سوء مدیریت ها و عدم توجه به تولید، شرکت صنایع آذرآب با بحران شدید کارگری روبرو شد این اتفاق درحالی روی داد که این شرکت چند صد میلیارد تومان قرارداد منعقد شده داشت ولی کارگران این شرکت چندین ماه حقوق خود را دریافت نکرده بودند، دامنه این اعراضات گسترش یافت و کارگران که حقوق خود را نگرفته بودند وارد خیابان های شهر اراک شدند و یکی از جاده های اصلی ارتباطی کشور را مسدود نموده و این اتفاق فرصتی را برای سودجویان و معاندین فراهم نمود که در آن تاریخ به یکی از اخبار اصلی رسانه های معاند و سودجو تبدیل و پروپاگاندای زیادی در این خصوص صورت پذیرفت.

به هر حال این گروه موفق به تهیه نقدینگی یا ضمانت نامه بانکی نشده و طبق متن قرارداد این قرار داد فسخ و مدیریت و مالکیت این سهام که سهام عمده شرکت صنایع آذرآب است به عهده بانک کشاورزی افتاد، بنابراین بانک کشاورزی به عنوان سهام دار عمده شرکت صنایع آذرآب اقدام به معرفی 3 عضو از 5 عضو هیئت مدیره این شرکت کرد.

پس از وقوع این اتفاقات و به تاخیر افتادن زمان تحویل پروژه های محول شده به شرکت صنایع آذرآب کارفرمایان از بیم عدم تحویل به موقع سفارشات نه تنها دیگر اعتمادی در واگذاری کار به این شرکت نداشته در مواردی تصمیم به لغو قراردادها کردند که این موضوع باعث بروز مشکلاتی در این شرکت مادر تخصصی شد.

پس از گذشت مدتی و در اوایل سال 1398 بانک کشاورزی تصمیم به واگذاری سهام خود نمود، پس از قیمت‌گذاری مقرر شد که این شرکت به مجموعه ای با قیمت نازل واگذار شود که تعدادی از مسئولین دلسوز در استان و خارج استان موضوع را پیگیری و در همین حال مجددا کارگران که پیشتر طعم تلخ سوء مدیریت را چشیده بودند دست به اعتراض زده و خواهان جلوگیری از این واگذاری شده که با پیگیری هایی که از قبل  صورت گرفته بود.

از جمله  پیگیری ها و دلسوزی‌های مکرر "آیت الله دری نجف آبادی" نماینده ولی فقیه در استان مرکزی و مسئولان دیگر به گواه اسناد و مدارک در دو مرحله سهامی که بنا بود به قیمت پایه هر سهم 350 تومان در خرداد ماه 98 به یک شرکت که صلاحیت آن احراز نشده بود واگذار شود جلوگیری کرده و این در حالی است که ارزش این سهام در خرداد ماه سال بعد تا 4300 برای هر سهم افزایش یافت.

پس از عبور از این جریان ها و با افزایش قیمت سهام آذرآب، گروه فوق الذکر با تنظیم شکایتی علیه بانک کشاورزی خواهان بازپس‌گیری سهام و ابطال قرارداد فروردین ماه 1396 شد که دادگاه در رای بدوی حکم به نفع  این گروه  می‌دهد، همین امر سبب اعتراضات گسترده در استان نسبت به رای و همچنین اصل موضوع سهامداری می‌شود تا آنجا که نماینده ولی فقیه در استان مرکزی که پیش از این بارها در سخنرانی‌ها و جلسات پیگیر حقوق کارگران بود در روز 18 اسفندماه 98 در نامه ای خطاب به آیت الله رئیسی رئیس دستگاه قضا خواستار ورود به موضوع می‌شود.

با پیگیری انجام شده و عزم جزم دستگاه قضا برای حمایت از بخش تولید، پرونده به دادگاه تجدید نظر ارجاع می‌شود که درنهایت در تاریخ 28 تیر 99 رای بر رد درخواست مدیرعامل سابق مبنی بر بازگشت سهام آذرآب به وی صادر و سهام به بانک کشاورزی تحویل می‌شود.

اینها درحالی بود که "حجت‌الاسلام سیدعبدالمهدی موسوی" رئیس کل دادگستری استان مرکزی در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به آخرین وضعیت پرونده شرکت آذرآب اراک اظهار داشت: درخصوص مسئله شرکت آذراب پرونده‌ای وجود داشته که ما پرونده حقوقی و کیفری این شرکت را پیگیری کردیم.

وی افزود: با هماهنگی و دستورات صادره و اهمیت موضوع برای دستگاه قضایی استان، دادستان مرکز استان هم به تهران رفتند و این موضوع را پیگیری کردند.

موسوی تصریح کرد: این پرونده ابعاد مختلفی را دارد به طوری که متأسفانه متهم پرونده کیفری در استان‌های متعددی پرونده دارد و به نتیجه رسیدن زمان می‌برد.

رئیس کل دادگستری استان مرکزی بیان کرد: اما پیگیری می‌کنیم تا در این شرکت هم حقوق سهامداران و مالکان و کسانی که در این شرکت حقی دارند ضایع نشود و به حق قانونی خود برسند.

وی عنوان کرد: بنابراین پیگیری‌های این پرونده هم انجام می‌شود با جدیت هم ابعاد مختلف این پرونده را دنبال می‌کنیم که امیدواریم به نتایجی برسیم.

به گزارش تسنیم، در بخش دوم این گزارش به اتفاقات بعد از بازپس گیری شهام شرکت آذرآب و اتفاقات عجیبی که شاید برای نخستین بار در استان و کشور بود که در این مرکز مهم تولیدی اتفاق افتاد پرداخته می‌شود.

گزارش از مبین جلیلی

انتهای پیام/711/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon