سرمایهگذاری برای اجرای برنامههای پیشگیرانه؛ تضمین موفقیت مدیریت آسیبهای اجتماعی است
گروه استانها- اعتیاد بهعنوان یکی از آسیبهای اجتماعی شناخته شده است که از ابتدای انقلاب تاکنون رویکردهای مختلفی برای مقابله با این معضل ارائه شده و اکنون پیشگیری از اعتیاد سرلوحه ارگانهای مربوطه قرار گرفته است.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، اعتیاد بعنوان یکی از معضلات اجتماعی همواره مورد آزمون و خطا قرار گرفته است تا راهی بهتر برای مقابله با این معضل ارائه شود، اما متأسفانه تاکنون همواره دچار افراط و تفریط بودهایم.
اینروزها اما ارگانهای مربوط به مقابله با این آسیب اجتماعی همچون بهزیستی، به پیشگیری از این بیماری روی آورده و برای این سیاست، اقدامات خوبی صورت گرفتهاست که برپایی پایگاههای دی.آی.سی برای خدمات رسانی به معتادین و هدایت آنها بهسمت درمان، یکی از مؤثرترین اقدامات است.
در آسیبهای اجتماعی، پیشگیری بهتر از درمان است
رئیس شورای شهر اصفهان درارتباط با مراتب امربهمعروف و نهیازمنکر اظهار داشت: یکی از مسائلی که در آموزههای دینی داریم این است که وقتی بحث امربهمعروف و نهیازمنکر مطرح میشود، ابتدا امربهمعروف و سپس نهیازمنکر مدنظر قرار میگیرد و تصور من این است که امربهمعروف همان پیشگیری میباشد.
وی ادامه داد: در زمانی که امربهمعروف بهخوبی صورت نگیرد، باید نهیازمنکر بکنیم که خسارات آن بهمراتب بیشتر از امربهمعروف است و اگر جوانان در انتقالات و رفتارهای خودشان در تلاش باشند تا بهسمت ترویج معروفها رفته و امربهمعروف انجام دهند، حتما کمتر دچار مواردی میشوند که نهیازمنکر نیاز باشد.
علیرضا نصر بااشاره به رفتارهای افراد در جامعه که بر تمامی شهروندان تاثیرگذار است، عنوان کرد: ما در شهرها درکنارهم زندگی کرده و باید بپذیریم که یک مجموعه هستیم و اگر قرار است افراد لحظات خوش، غمگین یا حتی افسردگی را داشته و با مشکلات دستوپنجه نرم کنند، باید همه اینچنین باشند.
وی افزود: امروزه شهرها و ارتباطات بهسمت و سویی متفاوت با گذشته رفته وآنقدر باز شده است که ما نمیتوانیم نسبت به اتفاقاتی که در اطرافمان رخ میدهد، بیتفاوت باشیم.
رئیس شورای شهر اصفهان درارتباط با حضور افراد معتاد و تأثیر آنها بر جامعه تصریح کرد: یک شهر عاری از فرد آسیبدیده و عاری از اعتیاد، حتما برای شهروندان خوشایندتر است تا اینکه شهری داشته باشیم که مملو از انسانهای معتاد باشد، البته شاید وقتی یک فرد معتاد را برای دچار شدن به این آسیب مواخذه میکنیم، درواقع خودمان مقصر و موثر بودهایم و این یکی از مواردی است که باید موردتوجه قرار بگیرد.
وی ادامه داد: بههرحال امروز هر اتفاقی که در شهر رخ میدهد چه بخواهیم و چه نخواهیم تمام شهروندان درگیر آن اتفاق هستند و اگر بهدنبال آرامش، آسایش و رضایت که نتیجه این دو است، هستیم باید حتما روی چنین مقولههایی حساسیت خود را داشته باشیم و شرایطی را فراهم کنیم که همه شهروندان از زندگی سالم و متعادل بهرهمند شوند.
نصر خاطرنشان کرد: فراهم کردن زندگی همراه با آرامش و آسایش یکی از رسالتها و ماموریتهای مااست و باید بپذیریم که همه بههم وابستهایم، امیدوارم در همه زمینهها در آسیبهای اجتماعی بتوانیم قبل از اینکه بخواهیم برخوردهای سلبی داشته باشیم، با برخوردهای ایجابی و پیشگیری به این سمت گام برداریم.
به اصلاح قانون مبارزه با موادمخدر برای رفع افراط و تفریطها نیاز داریم
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان اصفهان درارتباط با رویکردهای مقابله با موادمخدر از ابتدای انقلاب تاکنون اظهارداشت: در مرور تاریخچه انقلاب و مرور این رویکردها متوجه شدم که آزمون و خطای بسیار صورت گرفته و معمولاً در بسیاری از موارد افراط و تفریط وجود داشته است، برای اصلاح افراطهای ابتدای انقلاب دچار تفریط در قوانین شدهایم و امروز همه به این نکته اذعان دارند که قانون مبارزه با موادمخدر جامع و بازدارنده نیست.
وی ادامه داد: بازدارنده نبودن قانون امروز مبنی براین نیست که ما بهدنبال رفتارهای سخت و شدید ابتدای انقلاب هستیم بلکه اکنون وقت آن است که ما به یک تعادل رسیده و همه قوانین بازدارنده باشند، در مقابله بتوانیم خوب عمل کنیم و قضات برای برخورد شدید با قاچاقچیان دستشان باز باشد.
محسن یارمحمدیان بااشاره به لزوم روی آوردن به پیشگیری عنوان کرد: یک معتاد کل خانواده را درگیر کرده و وقتی یک جوان معتاد میشود، ما هیچ امیدی به او نداریم و تقریبا همه دوستان به این نکته رسیدهاند که حوزه درمان نهایتا 10الی 15 درصد تاثیرگذار و جوابگو است و وقت ما در این حوزه درحال هدر رفتن است، باید وقت بیشتری روی پیشگیری بگذاریم و یکی از موارد پیشگیری سخت کردن قوانین میباشد.
وی افزود: سخت شدن قانون یعنی افراد و بهویژه قاچاقچیان بدانند که برخورد شدید با آنان میشود و امیدواریم این افراط و تفریط در قانون به یک تعادل برسد، همه قوانین مربوط به مبارزه با موادمخدر تاکنون فقط در مجمع تشخیص بود اما اکنون برای اولینبار قرار است که به مجلس رفته و اصلاح شود و قانونی داشته باشیم که جامع، کامل و مانع باشد چراکه قانون خوب میتواند در نهاد خودش یک پیشگیری خوبی را داشته باشد.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان درارتباط با کارزار رسانهای پیشگیری از اعتیاد در محیط کار و نقش رسانه بیان کرد: اهمیت رسانه برای همگان آشکار است و ما اگر از رسانه غافل شویم، کارهایمان هیچ نتیجهای نخواهد داشت چراکه رسانه نماینده مردم و بازتابدهنده افکار عمومی است و وظیفه دارند افکار مردم را به ما که ادعا داریم مسئولان کشور هستیم، برسانند و ما باید گوشمان را باز و دقت داشته باشیم تا حرف مردم را ازطریق رسانه بشنویم.
وی ادامه داد: رسانه هم موظف است مشکلات مردم را بهدرستی مطرح کند، وابسته نبوده و متعهد باشد ازطرفی ما هم اگر ارتباطمان را قطع کنیم هم خودمان متضرر میشویم هم رسانه و درنتیجه مردم ضرر میبینند.
یارمحمدیان دررابطه با طرح یاریگران زندگی گفت: این طرح گل سرسبد کار ستاد است و از سال گذشته تاکنون اجرا میشود، اگر همین طرح بهخوبی پیش برود حدود 80 تا 90درصد پیشگیری اتفاق میافتد، اینروزها ممکن است بخاطر شیوع ویروس کرونا و عدم فعالیت حضوری اثربخشی قبل وجود نداشته باشد اما نیروهای این طرح تمام توان خود را بهکار گرفته و از فضای مجازی استفاده میکنند.
وی افزود: تمامی موارد یعنی محیط کار، اجتماع، مدارس و دانشگاهها و جامعه در این طرح دیده شده و این طرح بیشتر روی بحث پیشگیری متمرکز است و میگوید که باید امر مقابله و مبارزه و پیشگیری در حوزه موادمخدر و اعتیاد را اجتماعی بکنیم یعنی تمام مردم از مهدکودک تا محیط کار متوجه بشوند که اعتیاد یک معضل است و راههای پیشگیری و مقابله با آنرا بدانند.
رئیس شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان در ارتباط با سیاست کلی ستاد مبارزه با موادمخدر تصریح کرد: پیشگیری بهتر از درمان است و نتایج این جمله را در سایر امور همچون کرونا نیز مشاهده کردهایم که ستاد هم بر این نکته متمرکز است.
وی خاطرنشان کرد: از مسئولان بهزیستی و سایر ارگانها خواستار راهاندازی یک کارزار برای ورود و کمک خیرین به امر ساماندهی وضعیت معتادان هستیم چراکه بهدلیل عدم وجود پول، امکانات، مکان و سایر موارد در مراکز ماده16 ما چندبرابر ظرفیت معتاد وجود دارد.
کارزار رسانهای پیشگیری از اعتیاد در محیط کار، راهی برای رسیدن به اصفهانی عاری از آسیبهای اجتماعی
معاون پیشگیری بهزیستی استان اصفهان بااشاره به پیشگیری از اعتیاد بهعنوان یکی از ماموریتهای بهزیستی اظهار داشت: یکی از ماموریتهای بهزیستی شفافیت، تحقق خدمت و ارتقای سلامت اجتماعی است و در اجرای این ماموریت پیشگیری از بروز و شیوع اعتیاد یکی از برنامههای اصلی معاونت پیشگیری بهزیستی است، برای پیشگیری از اعتیاد کلاسهای حضوری و برنامههای استماعمحور در محلات شهری، روستایی و محیط کار در محیطهای آموزشی مثل مهدها داشتیم که متاسفانه بهدلیل شیوع کرونا مجبور شدیم این برنامهها را به فضای مجازی ببریم.
وی ادامه داد: اعتیاد یک مشکل اجتماعی است و مشکل اجتماعی 4ویژگی دارد؛ اول اینکه اکثریت مردم آنرا مشکل میدانند، دوم اینکه این مشکل تمام ارزشها و کیفیت زندگی مردم را تهدید میکند، سوم اینکه مشکل اجتماعی علل و عوارض اجتماعی دارد و چهارم اینکه برای حل این مشکل اجتماعی حتما نیازمند برنامه اجتماعی هستیم که یکی از نمونههای این برنامه، کارزار رسانهای پیشگیری از اعتیاد در محیط کار است که از امروز بهمدت یک هفته اجرا میشود.
علیاکبر ابراهیمی درارتباط با اهداف این کارزار رسانهای عنوان کرد: گسترش فرهنگ پیشگیری، حساسسازی و آموزش باورهای صحیح درمورد مواد اعتیادآور در صحنه خانواده، محیط کار، جامعه و نقاط حاشیهای شهرها از اهداف کارزار است.
وی افزود: دو منطقه کانون هدف قرار دارد که یکی از آنها محیط کار است و مصرف مواد اعتیادآور در محیط کار یکی از مخاطرات عمدهای است که سازمان بینالمللی کار مطرح کرده است.
معاون پیشگیری بهزیستی استان اصفهان بااشاره به عوارض استفاده از موادمخدر در محیط کار گفت: ساعات طولانی کار، استرس شغلی، نابرابریهای شغلی و اینکه افراد بیشتر وقت خود یعنی 60درصد از زمان بیداری خود را در محیط کار بهسر میبرند باعث میشود برخی کارکنان اداری، کارگران کارخانجات و مهندسانی که در جاهای سخت کار میکنند به مصرف مواد گرایش پیدا کنند.
وی ادامه داد: ازطرفی خساراتی که اعتیاد به محیط کار وارد میکند زیاد است درواقع افرادی که در محیط کار مواد اعتیادآور مصرف میکنند، فقط 2.5 برابر از دفترچه بیمهشان را نسبت به سایر افراد استفاده میکنند که این خسارت زیادی به بیمه میزند، 70درصد از خسارات، آتشسوزیها و تصادفات در محیط کار بهدلیل مصرف مواد مخدر اتفاق میافتد.
ابراهیمی تصریح کرد: افت تولید و بهرهوری از مشکلات دیگر مصرفکنندگان مواد در محیط کار است، بنابراین اهمیت دارد که برای محیط کار بعنوان یک ساختار سازماندهی شده و محیطی که سلسله مراتب دارد، برنامههایی برای پیشگیری از اعتیاد ارائه شود که میتواند بسیار موثر و مفید باشد.
معاون پیشگیری بهزیستی استان اصفهان درارتباط با معضلات و آسیبهای اجتماعی در مناطق حاشیه شهر بیان کرد: مناطق حاشیهای که از قرن نوزدهم در مناطق حاشیه شهرها و کلانشهرها شکلگیری شد، مشکلات و آسیبهای با 3ویژگی دارند، اولا سریعالانتشار هستند یعنی هر مشکل اجتماعی اعم از اعتیاد و سایر مشکلات در مناطق حاشیهای سریع در آن منطقه و به کلانشهر گسترش پیدا میکنند.
وی افزود: دومین ویژگی این است که تمام ارزشها و قوانین مدنی، اجتماعی و مقررات کل کلانشهرها توسط مشکلات منطقه حاشیهای تحت تاثیر قرار میگیرد، سوم ابنکه با یک برنامه عملیاتی مبتنی بر شواهد و با تامین مالی و عزم ملی میتوان از مشکلات مناطق حاشیه پیشگیری و از رشد آنها جلوگیری کرد.
علیاکبر ابراهیمی در توضیح کارزار اظهارداشت: کارزار یک مجموعهای از تلاشها برای صحبت درمورد موضوعی است که موضوع ما پیشگیری از اعتیاد میباشد، ما با اجرای کارزار قصد داریم توجه اجتماع را جلب کنیم و سیاستمداران و سیاستگذاران را هدایت کنیم به سمتی که بتوانند برای مشکل راهکار و راهحل ارائه دهند و نهایتا کارزار باید گسترش و کیفیت فراگیری داشته باشد تا بتوانیم به آرمانمان برسیم.
وی ادامه داد: آرمان مثبت و مطلوب ما بعنوان اصفهانی پاک و عاری از آسیبهای اجتماعی و کشور ایران عاری از آسیبها و ابتلاعات فراگیر است.
معاون پیشگیری بهزیستی استان اصفهان خاطرنشان کرد: کارزار رسانهای پیشگیری از اعتیاد در محیط کار از 29دی بهمدت یک هفته در سراسر استان اصفهان در 79محیط کاری یعنی 55شرکت صنعتی و به کمک 12موسسه غیردولتی برگزار میشود و انشاالله بتوانیم بهلطف حضرت زهرا(س) برای جامعه مفید و موثر باشیم.
انتهای پیام/174/ش