1. İran
  2. Türkiye
  3. Batı Asya
  4. Dünya
  5. Röportaj
  6. Analiz/Makale
  7. Bilim/Uzay
  8. Spor
  9. Yaşam/Kültür
  10. Fotoğraf
  11. Karikatür
  12. Video
    • فارسی
    • english
    • عربی
    • עברית
    • Pусский
  • RSS
  • Telegram
  • Instagram
  • Twitter
  • İran
  • Türkiye
  • Batı Asya
  • Dünya
  • Röportaj
  • Analiz/Makale
  • Bilim/Uzay
  • Spor
  • Yaşam/Kültür
  • Fotoğraf
  • Karikatür
  • Video

İran Dışişleri Bakanı, Viyana Müzakerelerini Değerlendirdi

  • 07 Ocak, 2022 - 11:59
  • İran haber
İran Dışişleri Bakanı, Viyana Müzakerelerini Değerlendirdi

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahliyan,"Batılı tarafların iyi niyeti ve iradesi varsa Viyana'da iyi bir anlaşmaya varabiliriz."dedi.

İran

Tesnim  Haber  Ajansı- İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Katar merkezli Al Jazeera TV kanalına verdiği röportajda gündemi değerlendirdi.

İran ile P4+1 ülkeleri (Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya) heyetinin katılımıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan müzakerelere ilişkin Emir Abdullahiyan, "Sekizinci tur müzakereler doğru yönde yürütülüyor. Batılı tarafların iyi niyeti ve iradesi varsa Viyana'da iyi bir anlaşmaya varabiliriz. "dedi.

Emir Abdullahiyan, sözlerine şöyle devam etti:

"Başta nükleer anlaşmaya aykırı olan yaptırımlar olmak üzere eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyoruz.

İran olarak, ambargonun kalktıktan sonra yeni yaptırımların uygulanmasını engelleyen garantiler istiyoruz. Bu garantiler ile pratikte İran'ın petrol ihracatı devam etmeli ve petrol gelirlerine erişimi sağlanmalıdır."

Emir Abdullahiyan, müzakere sürecini kolaylaştırmak amacıyla Amerikalılarla gayri resmi mesaj alışverişi yapıldığını belirterek, "Viyana'daki ABD heyetinden güzel sözler duyuyoruz, fakat önemli olan konu ABD tarafından ciddi adımlar atıldığını görmemizdir." açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan ile yapılan müzakereleri "olumlu ve yapıcı" olarak nitelendiren Emir Abdullahiyan, "Riyad ile ilişkilerimizi yeniden başlatmaya hazırız." diye konuştu.

Viyana müzakereleri yaklaşık 5 aylık aranın ardından İran ile P4+1 ülkeleri (Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya) heyetinin katılımıyla 29 Kasım'da yeniden başlamıştı.

Önceki ABD Bakanı Donald Trump, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekildikten sonra Tahran'a yönelik yaptırımları geri getirerek "azami baskı" politikasına başvurmuştu.

 
R7477/P
tasnim
tasnim
tasnim
  • Hakkında
  • İletişim
  • En Çok Okunan
  • Arşiv
bizi takip et:
  • RSS
  • Telegram
  • Instagram
  • Twitter

All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.