مخالف بودجه: بیش از ۱۰ میلیون خانوار زیر خط فقر هستند

مخالف بودجه: بیش از 10 میلیون خانوار زیر خط فقر هستند

نماینده مردم کرج در مجلس ضمن مخالفت با لایحه بودجه گفت: بیش از ۱۰ میلیون خانوار زیر خط فقر هستند، مردم تحمل فشار جدید را ندارند لذا نمی توان شوک جدید قیمتی به مردم وارد کرد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، مهدی عسگری نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست علنی امروز (یکشنبه، 19 دی ماه) خانه ملت، در سخنانی به عنوان مخالف کلیات لایحه بودجه 1401، گفت: ما نباید نگاه سیاسی به بررسی کلیات بودجه داشته باشیم. برخی می گویند چون اولین بودجه دولت آقای رئیسی است باید حتما به آن رأی موافق داد اما این درست نیست بلکه ما باید نگران شکاف و فاصله بین ملت و حاکمیت باشیم و این مسئله مهم امروز کشور است.

وی ادامه داد: اگر دولت دچار خطای محاسباتی شود ما باید به او هشدار دهیم یا کار او را توجیه کنیم، اگر کسانی در دستگاه تصمیم سازی دولت او را دچار انحراف کردند، تکلیف مجلس چیست؟ "محافظه کاری قتلگاه انقلاب است" این جمله رهبر حکیم انقلاب بود لذا باید گفت؛ محافظه کاری هیچ نسبت با انقلابی گری ندارد و ما باید امروز مبتنی بر واقعیت جامعه تصمیم گیری کنیم.

این نماینده مجلس همچنین افزود: کلیات این لایحه اشکالاتی مانند عدم شفافیت، ضعیف بودن رویکرد عدالت اجتماعی و عدم انقباضی بودن دارد. بودجه علیرغم آنچه گفته می شود نسبت به منابع عمومی در قیاس با عملکرد 1400، 83 درصد افزایش داشته است. حال سوال این است آیا با تصویب کلیات امکان اصلاح این احکام وجود دارد یا خیر؟ مثلا اگر حداقل ارزی که باید برای کالاهای اساسی بگذاریم را 15 میلیارد دلار محاسبه کنیم، حدود 350 هزار میلیارد تومان مابه التفاوتی است که در واقع تغییر ارز ترجیحی در منابع بودجه خواهد گذاشت که می شود بالغ بر 23 درصد از منابع بودجه و طبیعتا ما همچین اصلاحاتی را نمی توانیم در مجلس انجام دهیم بنابراین باید این کلیات به مجلس بازگردد و در آنجا اصلاح شود.

وی محور سخن خود را بحث تورمی عنوان کرد که محصول نرخ ارز در لایحه بودجه است و در ادامه گفت: نکته اول اینکه عدم توجه دولت به قانون اصلاح ساختار بودجه است چراکه در یکی از بندهای آن دولت را مکلف کرده بود که جداول ارزی و ریالی را از هم تفکیک کند تا بودجه کشور اینگونه متاثر از دلار نشود و بعد هم نرخ دلار را اینگونه افزایش دهد، ارز ترجیحی حذف شود و در نهایت یک شوک تورمی جدید به جامعه وارد کنیم. این بودجه حاوی سه نوع تورم سنگین در بخش افزایش نرخ ارز است. نخست آنکه تورم نفتی حاصل از تغییر نرخ تسعیر ارز فروش و صادرات نفت است که جداول بودجه نرخ تسعیر دو برابر شده و به 23 هزار تومان رسیده است.

عسگری ادامه داد: تورم دوم، تورم وارداتی است که از طریق افزایش نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی گمرک اتفاق می افتد که از 4200 به نرخ ای تی اس رسیده یعنی 5 برابر شده است. براساس گزارش سازمان توسعه تجارت 80  درصد واردات کشور کالاهای واسطه ای و سرمایه ای است یعنی مواد اولیه تولید را در برمی گیرد اما ما علاوه بر گران کردن نرخ ارز کالاهای اساسی، با این تغییر به تولید داخلی نیز صدمه می زنیم. آن وقت دوستان در لایحه بودجه این ادعا را کرده اند که در بخش صنعت می خواهند 12.57 رشد ایجاد کنیم، این ها با هم تناقض جدی دارد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، اظهار کرد: موضوع بعدی حذف ارز 4200 کالاهای حیاتی است که این با ارز جهانگیری متفاوت است چرا که ارز جهانگیری سال 97 شامل 1200 قلم کالای غیر ضروری می شد امروز درباره ارز ترجیحی 5 قلم کالای اساسی به علاوه گندم و دارو صحبت می کنیم که در لایحه بودجه حذف شده است، نکته قابل توجه این است که مارپیچ تورم و تجربه 30 سال گذشته نشان داده که تورم از طریق شوک های وارداتی اتفاق می افتد. قیمت حامل های انرژی، قیمت کالاهای اساسی و نرخ ارز شوک های انفجاری به اقتصاد ما در طول 30 سال گذشته وارد کرده است. آنگاه چطور دولت می خواهد در چنین شرایطی این تصمیم را اجرایی کند؟

عسگری اضافه کرد: آیا با این فشار سنگین اقتصادی که از طریق تحریم ناجوانمردانه بر مردم تحمیل شده مردم توان تحمل شوک تورمی جدیدی را دارند یا خیر. سوال دوم این است که آیا دولتی که تازه مستقر شده و 80 درصد مدیران میانی آن هنوز تغییر نکرده اند و بخش اعظمی از این مدیران اعتقادی به این تحولات ندارند، چگونه می توانند چنین جراحی بزرگی را محقق کنند.

وی با تاکید بر اینکه بیش از 10 میلیون خانوار زیر خط فقر هستند، بیان کرد: برادران و خواهران، میلیون میلیون خانوار، زیر خط فقر هستند. فقر یعنی ستون فقرات مردم شکسته است، چرا متوجه این شکستن نمی شوید، مردم تحمل فشار جدید را ندارند لذا نمی توان شوک جدید قیمتی به مردم وارد کرد، سفره مردم از برنج خالی شده است. با این وجود شما ارز ترجیحی برنج را حذف کرده اید و گوشت قرمز نیز حذف شده است اکنون می خواهید نون و پنیری که در سفره مردم مانده است را نیز حذف کنید؟ آستانه تحمل مردم چنین اجازه ای را به ما نمی دهد.

نماینده کرج در مجلس تصریح کرد: قرار ما بر این بود که تغییر به نفع مردم ایجاد شود چرا دولت جلوی نقدینگی که از طریق بانک ها ایجاد می شود و خلق پولی را که اتفاق می افتد، نمی گیرید؟ چرا جلوی بی انضباطی را که در شرکت های دولتی اتفاق می افتد، نمی گیرید؟ آیا تنها راه حل جبران کسری بودجه دست کردن در جیب مردم است.

وی با بیان اینکه به دولت آقای رئیسی هشدار جدی می دهیم که جامعه مستعد تحمل چنین تورمی نیست، گفت: جامعه را دچار التهاب نکنید، شرایط منطقه را بسنجدید ضمن آنکه هنوز ارتباط برخی از وزرای دولت شما با بدنه منقطع است و برخی از استاندارها هنوز سوار کار نیستند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon