درونه: "جنگ شناختی" تصویری وارونه از حقیقت در اذهان مردم می‌سازد

درونه: "جنگ شناختی" تصویری وارونه از حقیقت در اذهان مردم می‌سازد

جعفر درونه قائم‌مقام خبرگزاری تسنیم گفت: در جنگ شناختی تصویری از حقیقت در اذهان مردم ساخته می‌شود که حتی می‌تواند باورها و اصل دفاع در برابر دشمن را متزلزل کند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، جعفر درونه قائم‌مقام خبرگزاری تسنیم در مراسم رونمایی از کتاب «جنگ شناختی» ضمن مروری بر اقدامات خصمانه دشمنان انقلاب اسلامی از گذشته تا به امروز گفت: نظام جمهوری اسلامی برگرفته از انقلاب اسلامی و نظریه سیاسی انقلاب در عصر حاضر است. براساس نظریه سیاسی اسلام، مردم از نقشِ مهم، سرنوشت‌ساز و بسیار مؤثری برخوردارند. ماهیت انقلاب اسلامی هم در تضاد با نظام سلطه جهانی است و به همین دلیل است که در طول حیات پربار انقلاب اسلامی شاهد انواع و اقسام ترفندها و توطئه‌های دشمن بودیم. وقتی به گذشته مراجعه می‌کنیم می‌بینیم که دشمنان به‌دلیل عدم درک صحیح از ماهیت انقلاب اسلامی ترفندهایی به‌کار بردند که ناموفق بوده است.

وی اضافه کرد: برای مثال، اولین اقدامی که علیه انقلاب اسلامی انجام دادند، ترور متفکرین اسلامی و شخصیت‌های برجسته‌ای بود که انقلاب اسلامی تراوش فکر و اندیشه آنان بود. بنابراین از ترور شروع کردند، سپس گروهک‌ها را به جان ما انداختند. سپس تصمیم گرفتند که یک جنگ طولانی 8 ساله را بر ما تحمیل کنند. در این جنگ نیز همه توان، ابزار و امکانات نظام سلطه جهانی و ابرقدرت‌های غرب و شرق به مدد آمد تا انقلاب اسلامی را دچار فروپاشی کند که باز هم شکست خوردند.  

درونه ادامه داد: اگرچه نمی‌توانیم برای ترفندهای دشمن بازه‌هایی تعریف کنیم که ابتدا و انتها داشته باشد اما مشخصاً می‌توانیم بگوییم در دهه چهارم و پنجم انقلاب اسلامی ترفند جدیدی در دستور کار دشمن قرار گرفت که ما از آن به‌عنوان جنگ نرم یاد می‌کنیم. پدیده جنگ نرم 2 ماهیت اساسی دارد؛ یکی اینکه دشمن در همه توطئه‌های قبلی خود شکست خورده بود و دوم اینکه تلاش کرد خود را به ماهیت انقلاب اسلامی نزدیک‌تر کند و با درک دقیق‌تری با آن دربیفتد، کما اینکه در دهه‌های سوم و چهارم پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد بودیم که کرسی‌ها و ظرفیت‌های علمی متنوعی در آمریکا و اسرائیل برای شناخت اسلام و انقلاب اسلامی شکل گرفت.

قائم‌مقام خبرگزاری تسنیم با طرح یک سؤال صحبت‌های خود را ادامه داد و گفت: در جنگ نرم چه چیزی هدف دشمن قرار می‌گرفت؟ باورها، ارزش‌های اسلامی و اعتقادات و باورهای انقلابی که مردم بدان پایبند بودند. در حقیقت، آنان براساس تجربه‌های قبلی خود متوجه شده بودند که یکی از پایه‌های استواری انقلاب اسلامی مردم‌ هستند و به همین دلیل به جنگِ باورهای مردم رفتند. جنگ نرم تبعات زیادی برای جمهوری اسلامی به‌همراه داشته چرا که جنگی تمام‌عیار بوده است اما به‌نظر می‌رسد در این جنگ نیز دشمن شکست خورده است، چرا که نتوانست به اهداف خود دست پیدا کند.

این پژوهشگر و محقق با تصریح به "اکنون با جنگ دیگری مواجهیم که نامش را باید جنگ شناختی بگذاریم"، خاطرنشان کرد: جنگ شناختی در ماهیت خود مردم را هدف قرار داده است. اگر در جنگ نرم باورها و ارزش‌ها هدف دشمن قرار می‌گرفت، در جنگ شناختی اذهان مردم هدف قرار گرفته است، به‌عبارت دیگر در جنگ نرم، «حق» هدف قرار می‌گرفت اما در جنگ شناختی، «حقیقت» مورد تردید قرار می‌گیرد. دقت داشته باشید که در جنگ سخت هشت ساله، دشمن به مرزهای ما که حق‌مان بود حمله کرد، به همین دلیل با یک بسیج اجتماعی مردمی مواجه شد؛ حال اگر حقیقت مورد هجمه دشمن قرار گیرد، ممکن است که آن بسیج اجتماعی شکل نگیرد. در این جنگ، تصویری از حقیقت در اذهان مردم ساخته می‌شود که حتی می‌تواند باورها و اصل دفاع در برابر دشمن را متزلزل کند. دقت داشته باشید در جنگ شناختی، چهره دشمن بزک می‌شود و حتی جبهه خودی مورد سرزنش قرار می‌گیرد.

درونه تأکید کرد: همانطور که در عرصه‌های قبلی از پس دشمن برآمدیم، در اینجا نیز باید او را با شکست مواجه کنیم. برای این اتفاق، در ابتدا باید جنگ شناختی را به خوبی بشناسیم، اما متأسفانه شناخت از جنگ شناختی در سطح جامعه ما بسیار کم است و باید بیشتر در مورد آن حرف زد. شناخت ماهیت این جنگ، ادبیات‌سازی برای مقابله با آن و گفتمان‌سازی درباره‌اش از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. باید اهداف دشمن در جنگ شناختی مورد شناسایی قرار گیرد. از همه بالاتر این است که ابتکار عمل را به دست بگیریم و به دشمن ضربه بزنیم.

وی در پایان با اشاره به کتاب «جنگ شناختی» گفت: این کتاب که توسط آقایان دکتر مقدم‌فر و محسن آهویی نوشته شده است، خدمت ارزشمندی است از این جهت که می‌تواند ادبیات‌سازی کند و برای فکر و مطالعه در دستور کار قرار گیرد. یکی از ویژگی‌های مهم این کتاب این است که به تفکر بومی ما بسیار نزدیک است، به‌عبارت دیگر، این کتاب براساس رویکرد اسلامی و تجربه زیست انقلاب اسلامی تألیف شده است. بنده این مقدمه‌ها را گفتم که به ارزشمندی این کتاب پی‌ ببرید. این کتاب برای دانشجویان، اساتید و دانشگاه‌های ما می‌تواند یک منبع باشد، آنهم در شرایطی که در فقر منبع هستیم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران