اما و اگرهای تامین میوه شب عید استان کهگیلویه و بویراحمد

اما و اگرهای تامین میوه شب عید استان کهگیلویه و بویراحمد

گروه استان‌ها_ میوه شب عید در کهگیلویه و بویراحمد امسال از اختیار مقامات این استان خارج شده که نحوه تامین و توزیع ابهاماتی را به همراه دارد و فعالان بخش خصوصی با اشاره به عدم شفافیت روش فعلی معتقدند احتمال شکل‌گیری رانت دور از انتظار نیست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، تامین میوه شب عید در کهگیلویه و بویراحمد امسال از اختیار مقامات این استان خارج شده و امتیاز توزیع این کالای یارانه‌ای به یک اتحادیه کشوری داده شد، موضوعی که هم ابهاماتی دارد و هم اعتراضات بخش خصوصی و صنف میوه و تره‌بار را در پی داشته است.

تنظیم بازار محصولات مختلف به ویژه کالاهای پرمصرف و اساسی در هر شهر و استانی اهمیت دارد و این مهم در روزهای پایانی سال و ایام نوروز دوچندان است چون تقاضای شهروندان در ایام منتهی به پایان سال برای خرید محصولات مورد نیاز خود افزایش پیدا می‌کند و بعضا به دلیل سوء استفاده‌های ایجاد شده از این بازار پررونق دولت مستقیم وارد میدان شده و اقدام به بازار گردانی می‌کند.

این درحالی است که امسال مسئولیت تامین و توزیع میوه شب عید به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شد و بر اساس گفته متولیان امر در سطح کشور، این مسئولیت به سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران داده شد و بر این اساس، استان‌ها در بحث خرید و تامین میوه شب عید معاف شده و تنها بر امر توزیع نظارت دارند.

اجرای طرح دارای اهدافی عالیه است

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، میوه شب عید را یک سیاست ملی و کلان دانست و اظهار کرد:  برای ما دو موضوع اهمیت بیشتری دارد، یکی کیفیت قابل قبول میوه و دیگری هم حمایت از باغداران و تولیدکنندگانی که سختی‌های تولید را به جان می‌خرند.

سید علی معتمدی‌پور افزود: امسال در سطح کشور تصمیم گرفته شد که اتحادیه مرکزی تعاون روستایی کشور مباشر خرید میوه شب عید در استان‌ها باشد اما رایزنی‌های ما برای اخذ مجوز و خرید سیب تولیدی همین استان ادامه دارد. 

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد، نبود دستگاه سورتینگ و بسته‌بندی را یک مانع برای تامین میوه شب عید در این استان دانست و تاکید کرد: کیفیت میوه خط قرمز بوده و تاکنون بخشی از سیبی که وارد این استان شده کیفیت لازم را نداشت و به استان مبدا برگشت داده شد.

معتمدی‌پور همچنین به تسنیم گفت: مردم نگرانی از بابت تامین و کیفیت میوه شب عید نداشته باشند به این دلیل که کمیته راهبردی میوه شب عید متشکل از سازمان جهاد کشاورزی، تعاون روستایی، نماینده سازمان بازرسی کل، نماینده استانداری، نماینده سازمان صمت با جدیت بر امر توزیع نظارت می‌کنند و تدابیر لازم برای جلوگیری از انحراف و تخلف در توزیع انجام شده است.

وی  همچنین تاکید کرد: متولی توزیع میوه شب عید جهاد کشاورزی است که با توجه به سیاست‌های کارشناسانه این مسئولیت به تعاون روستایی سپرده شد. 

اتحادیه مرکزی تعاون روستای کشور مباشر شناخته شده

قدرت‌الله ویسی مدیر تعاون روستایی کهگیلویه و بویراحمد که در این استان متولی توزیع میوه شب عید است، نیز به تسنیم گفت: امسال اتحادیه مرکزی تعاون روستایی کشور مباشر خرید میوه شب عید است و دستورالعمل آن نیز به استان‌ها اعلام شده است.

ویسی افزود: مکاتبات زیادی را با تعاون روستایی کشور انجام دادیم که با توجه به حجم بالای سیب تولیدی همین استان در سردخانه‌ها، مجوز خرید و نقدینگی آن به شکلی تامین و خود استان بتواند از تولیدات داخل خرید کند اما تاکنون این مجوز صادر نشده و اتحادیه مرکزی تعاون روستایی کشور، مستقیم تامین سیب و پرتقال مورد نیاز شب عید را به عهده گرفته است.

مدیر تعاون روستایی کهگیلویه و بویراحمد افزود: نیاز این استان در ایام پایانی سال 300 تن سیب و 300 تن پرتقال والنسیا بوده که بر اساس دستورالعمل کشوری سیب مورد نیاز باید از سردخانه‌های استان فارس وارد استان شود اما برای پرتقال تاکنون هیچ دستوری از مرکز ارسال نشده است.

ویسی با بیان اینکه تا 20 اسفند فرصت داریم که مجوز خرید سیب را از کشور اخذ کنیم، تصریح کرد: هیچ‌گونه نقدینگی و مجوزی را به استان نداده‌اند اما این آمادگی وجود دارد، سیب به اندازه کافی در سردخانه‌های استان وجود دارد و در سفری که به استان فارس داشتیم از شرکت بازرسی‌کننده دعوت کردیم که به استان بیایند و کیفیت سیب تولیدی کهگیلویه و بویراحمد را تایید کنند.

وی گفت: تاکنون حدود 67 تن سیب از محل ذخیره اتحادیه مرکزی موجود در سردخانه‌های استان فارس وارد سردخانه تعاون روستایی استان شده و قرار است پرتقال نیز از همین محل یا شهرستان جیرفت تامین و وارد کهگیلویه و بویراحمد شود.

مدیر تعاون روستایی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه همه اختیارات از تامین، کیفیت، اندازه و بسته‌بندی میوه شب عید با اتحادیه کشوری است، اضافه کرد: مزیت این کار این است که هزینه‌ای در قبال تامین میوه شب عید متوجه استان نیست و بعد از فروش، پول اتحادیه مرکزی تعاون روستایی کشور را پرداخت می‌کنیم.

وی نقدینگی مورد نیاز برای تامین 600 تن میوه شب عید را حدود هشت میلیارد تومان دانست و گفت: با توجه به بیماری کرونا، کیفیت میوه، تفاوت قیمت با بازار و استقبال مردم، ریسک فروش بالا بوده و با نقش‌آفرینی اتحادیه مرکزی، ضرر و زیانی متوجه شرکت‌ها و اتحادیه‌های استانی نیست.

مدیر تعاون روستایی کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: به عنوان یک کارشناس به مقامات کشوری پیشنهاد می‌کنم که دستورالعمل خرید سیب شب عید را به موقع و در فصل برداشت سیب اعلام کنند نا استان‌های تولیدکننده بتوانند محصولات باغداران استانی را خرید و حمایت کنند.

دست خالی بخش خصوصی

اظهارات مقامات دولتی در حالی است که رئیس اتحادیه میوه و تره‌بار در کهگیلویه و بویراحمد نظرات متفاوتی دارد و از رانت میوه شب عید می‌گوید.

رئیس اتحادیه میوه و تره‌بار  یاسوج در همین زمینه می‌گوید: صنفی که در گرما و سرما میوه مردم را تامین می‌کند وقتی پای سود در میان است، هیچ‌کاره می‌شود و حتی مشورتی هم با صنف میوه انجام نشده درحالی که صفر تا صد تامین مایحتاج مردم در طول سال مربوط به بخش خصوصی است.

جاسم اسفندیاری با اشاره به آمار تولید 130 هزار تنی سیب در استان کهگیلویه و بویراحمد و دپوی بیش از 17 هزار تن سیب در سردخانه‌های این استان افزود: چرا این تولیدات هدر بروند و مسئولان ما از یک استان دیگر خرید کنند؟ مگر نه اینکه سال‌های گذشته دیدیم چه برسر محصول‌های خرید تضمینی آمد و همه فاسد شد؟

وی با اشاره به اهمیت تمرکز زدایی در امور گفت: اصولا هرجایی که تمرکز و رانت وجود داشته باشد قطعا فساد شکل خواهد گرفت بنابراین اکنون می‌توان گفت احتمال ایجاد عدم شفافیت بالاست و نهایتاً سرمایه های ملی و منابع کشور است که از بین خواهد رفت.

اسفندیاری ادامه داد: طبق اطلاعات موثق، تعاون روستایی کشور هر کیلوگرم سیب را 13 هزار و 500 تومان خرید کردند که با احتساب هزینه‌های حمل و دیگر هزینه‌ها، قیمت تمام شده هر کیلوگرم سیب درختی در حد 16 تا 17 هزار تومان می‌شود و دولت در این استان دست کم باید سه میلیارد تومان یارانه پرداخت کند تا قیمت را متعادل کند؛ معلوم نیست این یارانه را چه کسانی به جیب می‌زنند؟

وی گفت که اتحادیه میوه و تره‌بار هر ساله عضو کمیته راهبردی میوه شب عید بود اما امسال ما را نخواستند و خودشان بریدند و دوختند. 

اسفندیاری که خودش در سال قبل مسئول تامین میوه شب عید بود، توضیح داد: پارسال سیب را هشت هزار 860 تومان از کشاورزان همین استان خرید کردم و عاملان نیز هشت هزار و 500 تومان به دست مردم دادند این در حالی است که خود تعاون روستایی سیب موجود در سردخانه‌اش را حاضر نشد زیر هر کیلوگرم 12 هزار تومان به مباشر خرید میوه شب عید بفروشد.

وی با بیان اینکه من هم می‌توانستم برای سود بیشتر، میوه شب عید را از ارومیه یا استان‌های دیگر تامین کنم اما مسئولان استانی به من قول دادند که تامین میوه شب عید سال‌های بعد را نیز به خودم بدهند اما به عهد خود وفا نکردند و می‌بینیم که یک اتحادیه کشوری، میوه شب عید کهگیلویه و بویراحمد را از یک استان دیگر تامین کرده و اتحادیه میوه و تره‌بار و مباشرین استانی را کنار زدند. 

اسفندیاری با تاکید بر هدرروی پول بیت‌المال و یارانه و سوبسید اضافه روی 600 تن میوه مورد نیاز شب عید، تصریح کرد: سیبی را که اتحادیه کشوری تعاون روستایی 13 هزار و 500 خرید کرده، من حاضرم با همان کیفیت و حتی بهتر زیر 10 هزار تومان بخرم تا هم با قیمت پایین به دست مردم برسد هم دولت پول کمتری بابت یارانه پرداخت کند چرا که این یارانه نهایتا از جیب همین مردم کشیده می‌شود.

رئیس اتحادیه میوه و تره‌بار در بخش دیگری از صحبت‌هایش با دفاع از کیفیت سیب و پرتقال تولید شده در کهگیلویه و بویراحمد یادآور شد: برخی باغداران در روزهای پایانی برداشت میوه، سمی را به نام "سم رنگ" به درختان خود می‌زنند تا سیب و پرتقال رنگ و لعاب بگیرند و برخی نیز با واکس و کارهایی از این دست،  ظاهر میوه را مشتری‌پسند می‌کنند تا سود بیشتری به جیب بزنند اما واقعیت این است که سیب و پرتقال باغداران ما از هر نظر باکیفیت‌تر و سالم‌تر هستند. 

با این توضیحات مسئولان دولتی و بخش خصوصی مرتبط با میوه شب عید نگرانی‌هایی ور این زمینه وجود دارد و آمارها نشان می‌دهد تاکنون کمتر از 60 تن از 300 تن سیب مورد نیاز روزهای پایان سال و ایام نوروز 1401 و از 300 تن پرتقال مورد نیاز هنوز یک گرم هم وارد استان نشده است. 

از سوی دیگر نگرانی جدی در مورد عدم خرید میوه شب عید از محصولات داخلی همین استان، بسیاری از باغداران را که سیب خود را با هزینه‌های فراوان در سردخانه‌ها برای چنین روزی نگهداری کردند اما اکنون جلوی چشم آن‌ها، این نیاز از استان‌های دیگر تامین می‌شود.

موضوعی که سرپرست سازمان جهاد کشاورزی وعده پیگیری داده و امیدوار است این مجوز برای این استان تولیدکننده سیب اخذ شود.

اما آنچه عیان است نظارت بر توزیع میوه شب عید است که براساس قانون  جهاد کشاورزی با همکاری و هماهنگی اعضای کمیته راهبردی میوه شب عید متشکل از نمایندگان سازمان‌ها و ادارات استانداری، بازرسی، تعاون روستایی، صمت و تعزیرات است و به گفته متولیان آمادگی لازم برای این کار وجود دارد.

انتهای پیام/541/ی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon