واکاوی بحران سیل در یزد؛ از تخریب سیل بندها تا بحران در حریم رودخانه یزد
گروه استانها - وقوع سیل دهم اردیبهشت در یزد سبب شد تا نقاط ضعف بسیار گستردهای در حوزههای مختلف شهر یزد در مقابل بحران به چشم بخورد و لازم است تدابیر جدی برای رفع این مشکلات اتخاذ شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد ، عزیزالله سیفی پیش از ظهر امروز در نشست شورای شهر با دستگاههای مرتبط با مدیریت بحران سیل اخیر یزد با اشاره به بحران ایجاد شده در ارتباط با سیل اول هفته یزد اظهار داشت: با توجه به اینکه پیگیری و شناسایی مقصران این حادثه و بحران از سوی ستاد بحران استان به دادستانی واگذار شد،، هدف از این نشست مقصریابی نیست.
وی با اشاره به اینکه چگونگی ایجاد این حادثه موضوع تشکیل این جلسه است تصریح کرد: هدف بررسی خسارتهای احتمالی چنین حوادثی و راهکارهای پیشگیری از آن است.
سیفی با بیان اینکه بارشی که شنبه و به مدت حداکثر 50 دقیقه انجام شد بین 25 تا 30 میلیمتر بود عنوان کرد: نقص سیلبند در محدوده جنوبی کمربندی یزد، این حجم بارش، آبهای سطحی بالادست اطراف کوههای مشرف به پارک کوهستان و کوههای اطراف از جمله نکات بسیار مهم این حادثه است.
رئیس شورای اسلامی شهر یزد با بیان اینکه این حجم بارندگی هم تنها در یک نقطه خاص از شهر با این شدت انجام شده بود بیان کرد: گرچه هواشناسی باران را اعلام کرده بود ولی وضعیت به صورت قرمز بیان نشده بود.
وی خاطرنشان کرد: در حدود نیم ساعت تا 40 دقیقه پس از بارش باران آب گرفتگی معابر یزد مثل دفعات قبل بود و شهرداری در حال دفع این آبها بود ولی پس از بحران آغاز شد.
سیفی تصریح کرد: برابر چیزی که آب منطقهای و هواشناسی اعلام کردند، چنین اتفاقی در یزد پس از 100 سال رخ داده و دوره بارندگی این چنینی همین 100 سال یکمرتبه است.
رئیس شورای اسلامی شهر یزد افزود: بحرانهای این چنینی پدیدهای صرفا مخصوص یزد نیست و علیرغم تمام پیشرفتهایی که دنیا امروز در خصوص مدیریت بحران دارد، حتی در کشورهای پیشرفته هم به وجود آمده و نمیتوان به صورت کامل مجموعه اقدامات استان در خصوص مدیریت بحران را زیر سوال برد.
وی در ارتباط با نحوه پوشش رسانهای بحران سیل یزد گفت: طبیعی است که نکات منفی بحران بیشتر است ولی اینکه برخی رسانهها صرفا نکات منفی را بیان کند در واقع چیزی جز تضعیف روحیه شهروندان را به دنبال ندارد و امیدواریم که رسانهها علاوه بر پرداختن به اطلاعرسانی درست، زمینه تقویت روحیه مجموعه عوامل موثر در کنترل و مدیریت بحران را به وجود آورند.
سیفی افزود: برخی رسانهها هم این بحران را بهانهای برای تسویه حسابهای سیاسی خود قرار داده بودند که در دنیای سیاسی کنونی چنین چیزی کاملا عادی است.
وی اظهار داشت: پس از 40 دقیقه یکی از بحران هایی که به وجود آمد ترافیک بسیار شدید ناشی از خروج مردم از خانهها برای مشاهده باران و وضعیت آب و هوای شهر بود.
وی تصریح کرد: به جای آنکه ما مردم را مدیریت کنیم که در خانههای خود بمانند تا دستگاههای اجرایی بتوانند بحران را جمع کنند، ورود خودروها به بحران تبدیل شده بود و امکان حضور خودروهای امدادی و راهسازی در محلهای مورد نیاز نبود.
رئیس شورای اسلامی شهر یزد خاطرنشان کرد: تا 40 دقیقه پس از بارش باران ما هیچ بحرانی نداشتیم ولی پس از آن آب گرفتگی معمولی هم به سیلاب تبدیل شد.
چراغهای راهنمایی و رانندگی یزد مجهز به باتری شوند
مجید تجملیان رئیس کمیسیون شهر هوشمند شورای اسلامی شهر یزد هم با اشاره به خاموش شدن چراغ های راهنمایی و رانندگی در سطح شهر در حین بارندگی اظهار داشت: رفع این مشکل نیازمند آب بندی کامل چراغ ها و همچنین مجهز شدن آن به باتری است.
وی تصریح کرد: این اقدام را با همکاری و همراهی راهور انجام می دهیم تا در بحرانهای بعدی مشکل خاموشی چراغ های راهنمایی و رانندگی و ترافیک حاصل از آن را نداشته باشیم.
محمدعلی اعتباری هم در این نشست با اشاره به اینکه هشدار قرمز حتما نباید برای تمام استان باشد گفت: هشدار قرمز امکان اعلام برای شهرستان یزد وجود داشت و میتوانست صرفا برای پیشگیری از بحران در این منطقه اعلام شود.
مدیریت بحران پیش از وقوع حادثه انجام شود
محمد مهدی نیکونژاد دیگر عضو شورای اسلامی شهر یزد هم در این نشست گفت: یکی از مسائل بسیار مهمی که در ارتباط با بحرانهایی همچون سیل باید به آن توجه کنیم این است که مدیریت بحران باید از قبل آن شروع شود.
وی تصریح کرد: زمان بارندگی با ساعت های پایانی روز و نزدیکی آن به افطار همزمان شده بود و طبیعی بود که در این ساعت تردد شهروندان افزایش پیدا می کند.
این عضو شورای اسلامی شهر یزد خاطرنشان کرد: ما در قسمتهایی از جمله قاسمآباد، شهرک دانشگاه، مهرآوران و شهرک رزمندگان بیشترین مسائل را داشتیم.
فخرالسادات خامسی دیگر عضو شورای شهر یزد هم در این نشست بیان کرد: ما وقتی بحث مدیریت بحران را داریم باید همراهی و هماهنگی لازم را داشته باشیم ولی الان ما در ارتباط با چنین جلسهای که برای بررسی بحران هم هست با مشکل مواجه هستیم و همزمان یک جلسه با همین موضوع در دادستانی در حال برگزاری است و بسیاری از مدیران در آن جلسه حضور دارند.
وی تصریح کرد: باید همراهی و هماهنگی لازم در ارتباط با بحرانها را داشته باشیم و تمامی دستگاهها وظایف خود را به خوبی دانسته و بر اساس آن عمل کنند.
نقش تخریب سیلبندها در وقوع سیل یزد
محسن ابوترابی رئیس کمیسیون محیط زیست شهری شورای اسلامی شهر یزد هم با بیان اینکه واقعیت مطلب این است که بحران سیل همه را غافلگیر کرد گفت: بحث بارندگی سال 97 در طول 2 روز 40 میلیمتر بود ولی الان در مدت 50 دقیقه 27 میلی متر بارش به وقوع پیوست.
وی تصریح کرد: الان به دنبال آن نیستیم که چه اتفاقی برای سیل بندها رخ داده ولی باید سعی کنیم آمادگی برای مدیریت و پیشگیری از بحرانها را افزایش دهیم.
عضو شورای اسلامی شهر یزد با بیان اینکه در گذشته هم بارشهای شدیدی در سطح شهر یزد انجام شده گفت: در گذشته مسیلهای یزد و رودخانه و همچنین سیل بندها دستکاری نشده بودند ولی الان این دستکاری در سطح شهر و در سیلبندها انجام شده است.
ابوترابی خاطرنشان کرد: اگر سیلبندها دستکاری نشده بودند ما هیچ مشکلی نداشتیم ولی سیل ایجاد شده به دلیل دستکاری سیلبند در کنار زمینهای پارک علم و فناوری است.
26 گروه جهادی در سیل یزد به مردم خدمترسانی کردند
سرهنگ دشت آبادی جانشین فرمانده ناحیه شهید منتظر القائم(عج) هم در این نشست اظهار داشت: 26 گروه جهادی در این فاصله کم زمانی آماده شدند و برخی از گروههای جهادی به صورت یکسره در طول 48 ساعت به صورت یکسره مشغول به فعالیت بودند و بیش از 600 نفر روز تا دیروز کار انجام دادند.
وی با بیان اینکه همچنان کار نیروهای جهادی و بسیجی در حال انجام است گفت: در این بحران برای پیشگیری از ایجاد مباحث امنیتی بالغ بر 50 گشت در نظر گرفته شد که به صورت 24 ساعته در سطح شهر اقدام به گشتزنی در سطح شهر کنند.
جانشین فرمانده ناحیه شهید منتظر القائم(عج) با بیان اینکه گروههای جهادی بسیج در واقع همان مردم هستند گفت: گروههای جهادی نیاز به امکانات و بنیه تدارکاتی کامل هستند تا بتوانند در زمان بحرانها با آمادگی بیشتر فعالیت داشته باشند.
دشتآبادی با بیان اینکه نکته بسیار مهم دیگری که جای آن در خیابانها و نقاط مختلف شهر خالی بود، حضور تیمهای عملیات روانی بود گفت: متاسفانه فضای مجازی ما در برخی مواقع برعکس این موضوع عمل کرده و فشار بر افرادی که دچار بحران شدهاند را بیشتر میکنند.
وی بیان کرد: از صدا و سیما و رسانهها انتظار بیشتری در راستای عملیات روانی و ایجاد آرامش شهروندان میرود و باید در این حوزه و در زمان بحران فعالیت بیشتری انجام شود.
بحران سیل یزد نیازمند آسیبشناسی بسیار جدی است
فاطمه زارع رئیس کمیسیون خانواده شورای شهر یزد هم در این نشست گفت: یکی از مهمترین مباحثی که در این رابطه باید انجام شود بحث آسیبشناسی در ارتباط با این وقایع و پیشگیری از بحرانهای بعدی است.
وی تصریح کرد: جای تشکر است که همه دستگاهها و به ویژه مردم و گروههای بسیجی و جهادی در زمان بحران پای کار بودند و اقدام به انجام فعالیت بودند.
عضو شورای اسلامی شهر یزد خاطرنشان کرد: صبح روز شنبه دهم و چند ساعت قبل از وقوع سیل هشدار وضعیت نارنجی صادر شد، باید بررسی کرد که چرا تیمهای مدیریت بحران پس از وقوع سیل اقدام به بازدید از سیلبندها نکردند؟
زارع بر وجود تیمهای عملیات روانی در زمان بحرانها تاکید کرد و گفت: مردم در زمان بحران با مشکلات روحی بسیاری روبرو میشوند و باید در این ایام تیمهایی در محل حاضر شده و به آرام کردن آنها به لحاظ روحی بپردازند.
حریم و مسیر رودخانه یزد با مشکلات بسیار جدی روبهرو است
محمدباقر پارسائیان رئیس کمیسیون حقوقی و نظارت شورای شهر یزد هم در این نشست گفت: مباحث در ارتباط با جریان سیل دو نکته است که یک مورد مربوط به خارج شهر و تخریب سیلبند است و بحث دیگر به داخل شهر مرتبط میشود.
وی تصریح کرد: در ارتباط با داخل شهر، آب باید به رودخانه شهر وارد میشد ولی الان این مسیر رودخانه کجاست و چرا رودخانه با این همه مشکل مواجه شده است.
پارسائیان با بیان اینکه مسیر رودخانه و حریم آن هم با مشکلات بسیار جدی روبرو هستند بیان کرد: ما در سالهای گذشته شعارهای زیادی برای احیای رودخانه یزد دادیم ولی همچنان این رودخانه با مشکل بسیار جدی روبرو است.
سرهنگ دستوار جانشین راهور استان یزد هم در این نشست اظهار داشت: پس شروع بارش باران نیروهای پلیس راهور حضور در سطح شهر یزد را داشتند و در 10 دقیقه ابتدای بارش ما در 11 نقطه شهر دچار آبگرفتگی شدیم که همین موضوع موجب کندی تردد در این نقاط و مشکلاتی از جمله خاموش شدن خودروها در آب گرفتگی و تشدید ترافیک بودیم.
وی ادامه داد: اکثر زیرگذرهای سطح شهر درگیر آبگرفتگی و سیل شد و با مشکل جدی مواجه شده بودیم گفت: یکی از مشکلات خاموش شدن چراغهای تقاطعها در بارندگی و ایجاد ترافیک به واسطه آن بودیم.
دستوار افزود: سال گذشته این مشکل را در ارتباط با قطعیهای برق در سطح شهر داشتیم و پیشنهاد میکنیم که حتما چراغهای راهنمایی و رانندگی در سطح شهر دارای ذخیره برق باشند تا دچار این مشکل در بحرانها نشویم.
وی تصریح کرد: در زمان سیل با وجود آب گرفتگی زیرگذرها و استفاده راهور از نوار خطر برخی شهروندان اعتنا نمی کردند و وارد زیرگذر شده و همین موضوع سبب گیرافتادن افراد زیادی در زیر پل و ترافیک شد.
جانشین راهور استان یزد خاطرنشان کرد: برای رفع این مشکل می توان راه بندهایی را در ورودی پلها نصب کرد و در صورت نیاز اقدام به استفاده از آن برای مسدود کردن مسیر و جلوگیری از گیرافتادن شهروندان کنیم.
میرحسینی کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد در این نشست اظهار داشت: با توجه به گرم شدن منطقه به ویژه شهر یزد و اطراف آن، پدیدههای حدی که با شدت خیلی بالا اتفاق میافتد در استان یزد به ویژه شهرستانهای مرکزی امکان رخ دادن دارد.
وی با بیان اینکه دوره این چنین بحرانهایی زودتر شده گفت: موجهای گرمایی و سرمایی، خشکسالی، بارش و تگرگ بسیار شدید همه و همه مجموعه مواردی است که در دورههای مختلف امکان وقوع دارد.
کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد خاطرنشان کرد: با توجه به این موارد لازم است که مجموعه مسئولان مرتبط در استان یزد آمادگی لازم در قبال چنین بحرانهایی را داشته باشند.
میرحسینی تصریح کرد: هواشناسی پنجشنبه 8 اردیبهشت و دو روز قبل از وقوع سیل، هشدار زرد را در ارتباط با بارشهای رگباری اعلام کرده بود و مجددا صبح شنبه دهم اردیبهشت اعلام هشدار نارنجی را در ساعت 10 صبح صادر کردیم مبنی بر اینکه در نقاط مرکزی استان احتمال بارشهای رگباری شدید اعلام شد.
با بیان اینکه وضعیت قرمز امکان اعلام نبود گفت: وضعیت قرمز به این معنی است که تمام شهرستانهای استان به صورت کامل دچار حادثه شوند بیان میشود و در وضعیت سیلاب یزد امکان اعلام وجود نداشت.
کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد بیان کرد: در آبان ماه سال گذشته بارندگی به اندازه 27 میلی متر در 5 ساعت و در آبان 98 هم بارندگی به میزان 40 میلیمتر در عرض 2 روز را داشتیم ولی زمان این بارش بسیار کم بود.
انتهای پیام/781/ح