آیا خرید ملک و تابعیت ترکیه، مقرون به صرفه است؟- بخش ۱
بسیاری از فاکتورهای مثبتی که به عنوان دلایل و انگیزه خرید ملک و کسب تابعیت در ترکیه تبلیغ میشود، نسبتی با واقعیتهای موجود ندارد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، تب و تاب خرید ملک در ترکیه در چند سال اخیر بالا گرفته است.
گزارش های رسمی حاکی از آن است که در چند سال اخیر، اتباع چندین کشور خارجی، به شهرهای خوش آب و هوای ترکیه هجوم برده و در خرید ملک، از همدیگر سبقت گرفته اند و پرداخت قیمت تعیین شده از سوی دولت به عنوان مرز و شرط اعطای تابعیت، بسیاری از شرکت های عمرانی و بساز و بفروش های استانبول، آنکارا، آنتالیا و کلانشهرهای دیگر را به ثروت های رویایی رسانده است.
ترکیه چندی پیش یک بار دیگر رقم تعیین شده برای خرید ملک را بالا برد و بسیاری از افرادی که برای خرید ملک در این کشور برنامه ریزی کرده بودند، با شوک و غافلگیری بزرگی روبرو شدند. این در حالی است که حالا یک بحران اقتصادی جدی ترکیه را فرا گرفته و اساساً هزینه های زندگی در این کشور، برای خود شهروندان ترکیه نیز قابل تحمل نیست. چه برسد به افراد خارجی که می خواهند در این کشور ملک بخرند و زندگی کنند.
نگاهی به تابلوی عینی و واقعی زندگی در ترکیه، این واقعیت را نشان می دهد، بسیاری از فاکتورهای مثبتی که به عنوان دلایل و انگیزه خرید ملک و کسب تابعیت در این کشور تبلیغ می شود، نسبتی با واقعیت های موجود ندارد.
در این گزارش، ابتدا به طور مفصل به آمارها و شرایط خرید ملک می پردازیم، سپس وضعیت اعتبار و ارزش گذرنامه ترکیه را بررسی خواهیم کرد و در بخش بعدی نیز به این خواهیم پرداخت که با توجه به شرایط کنونی، آیا خرید ملک و تابعیت در ترکیه، مقرون به صرفه است یا نه.
افزایش ناگهانی مبلغ خرید ملک
قبلاً امکان آن وجود داشت که با خرید یک ملک به قمیت 1 میلیون دلار، شهروند ترکیه شد. اما استقبال چندانی از این تصمیم نشد و در سال 2018 میلادی، اردوغان تصمیم گرفت مبلغ مزبور را یک چهارم کند و به نرخ 250 هزار دلار رضایت دهد. یعنی با یک ربع میلیون دلار و پس از طی یک روند قانونی نسبتاً کوتاه، افراد خارجی می توانستند تابعیت ترکیه را به دست آورند.
اما پس از بحران اقتصادی سال 2021 میلادی، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه، تصمیم پیشین خود را تغییر داد و مبلغ خرید ملک را به 400 هزار دلار افزایش داد.
حالا سوال اینجاست: آیا واقعاً زندگی در ترکیه و شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حاکم بر این کشور و مزیت های مختلف آن، ارزش آن را دارد که بخواهیم مبالغ کلان پرداخت کنیم؟ قبل از این که به این سوال پاسخ دهیم، بگذارید نگاهی بیندازیم به آمار خرید ملک توسط اتباع خارجی در ترکیه.
سیصد هزار ملک در 10 سال
آمار و ارقام رسمی دولت ترکیه نشان می دهد که در 10 سال اخیر، یعنی از 2012 تا پایان بهار سال 2022 میلادی، اتباع خارجی مجموعاً 293 هزار واحد ملک آپارتمانی، ویلا، باغ و بعضاً مغازه در ترکیه خریداری کرده اند. با احتساب املاک خریداری شده در 3 ماه اخیر، شمار نهایی املاک فروخته شده به خارجی ها در ترکیه، از عدد سیصد هزار ملک هم فراتر می رود و به رقمی نزدیک به 302 هزار واحد خواهد رسید.
خارجی ها در این چند سال، کلا برای خرید ملک در ترکیه، چقدر پول خرج کرده اند؟ پاسخ چنین است: مبلغ نهایی، رقمی حول و حوش 43 میلیارد دلار است. رقم اندکی نیست. 43 میلیارد دلار برای ترکیه، یعنی مبلغی معادل کل هزینه های واردات انرژی در مدت یک سال. اما این پول، فقط مبلغی است که بابت خرید ملک به فروشندگان پرداخت شده و هزینه های جانبی شامل حق تنظیم سند، حق التحریر املاک، کمیسیون آژانس های مسکن یابی و پرداخت هزینه های کارشناسی مربوط به تاییدیه وزارت امور خارجه، مبلغ قابل توجهی خواهد بود و در کنار این ها، چند میلیارد دلار مبلمان، فرش، تزئینات و آکسسوار و لوازم خانگی نیز به خارجی هایی فروخته شده که ملک خریده و آن را برای اقامت و زندگی، نونوار و مجهز کرده اند.
دیپلماسی بیشتر می ارزد یا فروش ملک؟
ممکن است ارقامی همچون میلیون دلار و میلیارد دلار، در نگاه ما رقم پایینی باشد. اما واقعیت این است که دستگاه دیپلماسی یک کشور، برای جذب یک سرمایه گذار خارجی و مجموعه اقتصادی یک کشور برای صادرات یک محموله چند میلیون دلاری، مجموعه ای از اقدامات طولانی و طاقت فرسا را انجام می دهند و پشت در، بسیاری از دید و بازدیدهای دیپلماتیک و سفر سران و مقامات، انگیزه مهمی به نام جذب سرمایه وجود دارد.
برای این که بفهمیم 43 میلیارد دلار برای دولت اردوغان تا چه اندازه مهم است، باید این را به یاد بیاوریم که بالاترین سطح انتظارات ترکیه از سفر پرحاشیه محمد بن سلمان پرنس عربستان سعودی به آنکارا، سرمایه گذاری در حد 10 میلیارد دلار بود و یکی از مهمترین و طلایی ترین ارقام سرمایه گذاری کشور ثروتمند قطر در ترکیه، تنها 5 میلیارد دلار بوده است.
پس فروش 43 میلیارد دلار املاک و رقم تقریبی 7 میلیارد دلار مبلمان و لوازم خانگی و خودرو به خارجی های صاحب ملک را دست کم نگیریم و مطمئن باشیم که این مبالغ در چند سال گذشته، مُسکن هایی قوی برای التیام بخش مهمی از دردهای بحران اقتصادی برای دولت آکپارتی بوده است.
البته بگذارید به این نکته مهم نیز اشاره کنیم که فقط خرید ملک در ترکیه برای گرفتن تابعیت این کشور کفایت نمی کند و لازم است که ملک خریداری شده به مدت چند سال در ترکیه اصطلاحاً بلوکه شود و اگر آن را فروختید، فوراً ملک دیگری را جایگزین کنید. یعنی چنین نیست که یک فرد خارجی، در ترکیه ملک بخرد، تابعیت بگیرد و فوراً ملک خود را بفروشد!
گذرنامه ترکیه در جهان، چقدر اعتبار دارد؟
موسسه حقوقی «هنلی و شرکا» که یک موسسه معتبر جهانی برای تعیین میزان اعتبار و رده بندی گذرنامه های جهان است، امسال هم لیست موسوم به (The Henley Passport Index) برای سال 2022 میلادی را منتشر کرد.
بر اساس لیست هنلی و شرکا، ژاپنی ها، سنگاپوری ها و کره جنوبی ها، همچنان بر قله گذرنامه های جهان ایستاده اند. کسی که پاسپورت ژاپنی دارد، می تواند بدون اخذ ویزا به 193 کشور جهان سفر کند. صاحبان گذرنامه سنگاپور و کره جنوبی هم می توانند بدون ویزا به 192 کشور بروند. آلمان و اسپانیا مشترکاً سوم هستند، فنلاند و ایتالیا و لوکزامبورگ چهارم هستند، رده پنجم از آن اتریش، هلند، سوئد و دانمارک است، هر چهار کشور فرانسه، ایرلند، انگلیس و پرتغال در رده ششم هستند، رده هفتم از آن این 5 کشور است: بلژیک، نیوزلند، نروژ، سوییس و آمریکا. رده هشتم از آنِ استرالیا، کانادا، چک، مالت و یونان است. مجارستان نهم است و رده دهم نیز تعلق گرفته به لیتوانی، لهستان و اسلواکی. در این لیست، ترکیه در رده 54 ایستاده و با داشتن گذرنامه این کشور، می توان به 110 کشور جهان سفر کرد.
مقایسه ارزش گذرنامه ترکیه با کشورهای منطقه چنین است: در حالی که ترکیه بر رده 54 ایستاده، یونان همسایه ترکیه هشتم است، رومانی و بلغارستان به ترتیب در رده های 16 و 17 هستند، قبرس در دو قدمی ترکیه بر پله 15 ایستاده و امارات متحده عربی در رده 15 جهان و در کنار قبرس، جا خوش کرده است.
در مقایسه با همسایگان، ترکیه تنها یک پله از گرجستان بهتر است و جمهوری آذربایجان نیز بر پله 78 قرار گرفته است. اما دوست نزدیک ترکیه یعنی قطر نیز در این لیست از ترکیه فاصله چندانی ندارد و در رده 57 است.
در عوض، دوست آسیای میانه ای ترکیه یعنی قزاقستان، بر پله 73 ایستاده، الگوی آسیایی ترکیه یعنی کشور مالزی دارنده رده 13 است و عربستان سعودی نیز در رده 68 قرار گرفته است.
ادامه دارد...
انتهای پیام/