خراسان شمالی درگیر گرد و غبار/ پای معادن و سنگ شکنها در میان است
موضوع آلایندگی هوای استان خراسان شمالی از طریق ریزگردها مدتی است که استان را با مشکلات مختلفی روبرو ساخته و حتی در برخی از مواقع سبب تعطیلی استان خراسان شمالی نیز شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد٬ موضوع آلایندگی هوای استان خراسان شمالی از طریق ریزگردها مدتی است که استان را با مشکلات مختلفی روبرو ساخته و حتی در برخی از مواقع موجب تعطیلی استان خراسان شمالی نیز شده است.
در سالها اخیر روزهای آلودگی هوای بجنورد در سال به عدد 300 روز نیز رسیده و این آلودگی در مراتب مختلف سبب بروز مشکلاتی برای مردم شده است. بسیاری از کارشناسان و مردم معتقدند وجود معادن و سنگ شکنهای اطراف شهرها و به ویژه شهر بجنورد مهمترین عامل این آلودگی هوا هستند.
خشکسالی و کاهش بارش علت اصلی آلایندگی است
مجید بیجندی مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی در پاسخ به این سوال که چرا آلودگی هوا در استان مکرر شده است اظهار داشت: از اینکه مردم در این زمینه همه حساس شدهاند خوشحالیم چرا که این موضوع بسیار جدی است و باید پیگیری شود. تغییرات اقلیمی در این زمینه بسیار مهم است.
وی افزود: دو فاکتور بسیار مهم در غرب آسیا بسیار تاثیر گذار است. کاهش بارش و افزایش دما این دو عامل هستند که بسیار مشهود است. این عوامل اثر گذارترین موضوع در بحث آلودگی هواست. خشکسالی و کمبود آب زمینه آلایندگی و حرکت ریزگردها را فراهم میکند.
مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی تصریح کرد: در استان ما پدیده گرد و غبار در سالهای اخیر بسیار مشهود است. کاهش بارش و خشکسالی باعث شده با کوچکترین وزش باد ذرات گرد و غبار منتشر شود. جایگاه جغرافیایی شهرستان بجنورد تاثیر گذاری این پدیده را در شهر بجنورد بیشتر کرده است.
بیجندی با اشاره به وجود معادن اطراف شهرهای استان٬ گفت: کانونهای گرد و غبار انسان ساز نیز یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار است و باید حتی به منابع متحرک دودزای داخل شهر هم بیندیشیم.
8 سنگ شکن مقررات را رعایت نمیکنند
رضا شکاریان مدیرکل محیط زیست خراسان شمالی نیز با اشاره به منشا ریزگردها در سالهای اخیر در این استان اشاره کرد و اظهار داشت: منشا ریزگردها از منابع مختلف هستند و نمیتوان منشا خاصی را مشخص کرد.
وی افزود: معادن سنگ و سنگ شکنها قطعا در حوزه شهر بجنورد یکی از عوامل آلودگی هستند. 10 معدن سنگ و سنگ شکن داخل حریم هستند که 8 عدد آن جزو صنایع آلاینده هستند. باید سیستم مه پاش در نوار نقاله و سیستم فرونشست غبار در قسمت خردایش نصب باشد که این موضوعات در برخی از سنگ شکنها دیده نمیشود. این صنایع شرایط را رعایت نمیکنند.
مدیرکل محیط طیست خراسان شمالی گفت: ذرات معلق در هوا برای آلایندگی باید کمتر از 10 میکرون باشند که 8 سنگ شکن عدد بالاتری تولید میکنند. مصوب شده که این عدد برای بجنورد 30 درصد کاهش پیدا کند که این اتفاق نیفتاده است.
شکاریان با اشاره به لزوم برخورد با صنایع آلاینده در حریم شهر٬ گفت: در 6 ماه ابتدایی سال 40 مورد پایش از سنگ شکنها داشتیم که تعدادی از آنها به دستگاه قضایی معرفی شدند. نمیتوانیم منکر تشدید آلودگی هوا از سوی سنگ شکنها باشیم.
ماده 14 قانون هوای پاک بر جابجایی صنایع آلاینده از اطراف شهرها تاکید دارد و این یک تکلیف قانونی برای وزارت خانههای صمت و کشاورزی است و تشخیص این آلایندگی با محیط زیست است.
جابجایی سنگ شکنها در دستور کار است
حسن حاجی بگلو مدیرکل صنعت معدن و تجارت خراسان شمالی نیز با اشاره به آلودگی هوای بجنورد اظهار داشت: اینکه همه تقصیر را گردن سنگ شکنهای اطراف بجنورد بیندازیم درست نیست.
وی افزود: تا کنون مطالعه جامعی درباره میزان تقصیر سنگ شکنها در آلودگی هوا انجام نشده و قطعا عوامل دیگر هم موثر هستند.
مدیرکل صمت خراسان شمالی اظهار داشت: فقط 5 سنگ شکن در حریم شهر بجنورد فعالیت میکنند که تلاش شده این سنگ شکنها هم از حریم خارج شده و وضعیت آنها سامان یابد.
حاجی بگلو تصریح کرد: در مناطق مختلف استان موضوع انتقال و جابجایی صنایع و سنگ شکنهای آلاینده در حال پیگیری است این جابجایی الزامات و لوازمی دارد که باید آنها رعایت شود.
انتهای پیام/311/ن