انتخابات آمریکا و پیامدهای آن در سیاست داخلی و خارجی

انتخابات آمریکا و پیامدهای آن در سیاست داخلی و خارجی

نتایج یک نظرسنجی معتبر که توسط مرکز تحقیقات امور عمومی آسوشیتدپرس-نورک انجام شده است، نشان می‌دهد شهروندان آمریکایی به‌ شدت نگران پیامدهای انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ هستند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، فرهاد پاشاوند، کارشناس مسائل بین‌الملل- نگرانی جامعه آمریکایی از التهابات بعد از انتخابات از جمله نکات حائز اهمیت در صحنه انتخابات پیش‌رو است. بر اساس نتایج یک نظرسنجی معتبر که توسط مرکز تحقیقات امور عمومی آسوشیتدپرس-نورک انجام شده است، نشان می‌دهد شهروندان آمریکایی به‌ شدت نگران پیامدهای انتخابات ریاست‌جمهوری 2024 هستند.

بر اساس این نظرسنجی، نزدیک به 40 درصد رأی‌دهندگان ثبت‌نام شده، نگرانی «بسیار زیاد» یا «شدید» خود را از احتمال بروز خشونت‌های سیاسی و تلاش برای زیر سؤال بردن نتایج انتخابات ابراز کرده‌اند. در این نظر سنجی تنها یک‌سوم رأی‌دهندگان معتقدند که ترامپ در صورت شکست، نتیجه را خواهد پذیرفت. این در حالی است که حدود 80 درصد بر این باورند که هریس در صورت شکست، نتیجه را می‌پذیرد.

بر این اساس قابل پیش‌بینی است که در صورت شکست ترامپ ما شاهد شورش‌ و التهاب در درون آمریکا باشیم. چرا که جمهوری‌خواهان درحال تدارک دادخواست‌های قانونی متعددی با هدف زیر سؤال بردن اعتماد به نتایج انتخابات در صورت شکست دونالد ترامپ هستند. این روند مشابه تلاش‌های قبلی ترامپ برای به چالش کشیدن نتایج انتخابات 2020 است. در همین راستا بسیاری از تحلیل‌گران آمریکایی هشدار می‌دهند که ادامه این اختلافات می‌تواند بی‌اعتمادی عمومی را تشدید کرده و احتمالاً به ناآرامی‌هایی همچون حوادث روز 6 ژانویه 2021 در کنگره منجر شود.

از سویی دیگر دونالد ترامپ این روزها با انبوهی از پرونده‌های حقوقی دست و پنجه نرم می‌کند. بر اساس آخرین گزارش‌ها، او با بیش از ده پرونده فعال قضایی روبروست که می‌تواند به پرداخت جریمه‌های سنگین نیم میلیارد دلاری و مواجهه با حدود چهل اتهام کیفری منجر شود. نتیجه انتخابات پیش روی آمریکا در 5 نوامبر می‌تواند سرنوشت متفاوتی برای پرونده‌های قضایی ترامپ رقم بزند. کارشناسان حقوقی معتقدند در صورت پیروزی ترامپ، مصونیت ریاست جمهوری می‌تواند به توقف موقت پرونده‌های ایالتی و حتی لغو پرونده‌های فدرال منجر شود.

اما در صورت شکست ترامپ در برابر کامالا هریس، اوضاع می‌تواند به سرعت به ضرر او تغییر کند. در این صورت، احتمال صدور حکم زندان تا اواخر نوامبر و برگزاری دادگاه‌های کیفری در سال 2025 وجود دارد. هرچند وکلای ترامپ در حال تجدیدنظرخواهی هستند، اما شکست در انتخابات می‌تواند روند رسیدگی به پرونده‌های قضایی ترامپ را تسریع کند که این امر می‌تواند عامل دیگری برای به خیابان کشیدن حامیان او باشد.

شصتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تنها شاهد پیامدهای داخلی نخواهد بود و اصلی‌ترین تأثیر آن در عرصه جهانی به‌ویژه در حوزه غرب آسیا خواهد بود. به گونه‌ای که بر اساس نتایج یک نظرسنجی جدید نشان می‌دهد که شهروندان آمریکایی به شدت نگران گسترش درگیری‌ها در منطقه خاورمیانه هستند. براساس نظرسنجی مؤسسه  AP-NORC، از هر دو نفر آمریکایی، یک نفر ابراز نگرانی عمیق از تبدیل شدن تنش‌های فعلی به یک جنگ منطقه‌ای گسترده کرده است. نکته قابل توجه در این نظرسنجی، شکاف عمیق میان دیدگاه‌های حزبی در مورد مقصر اصلی تشدید درگیری‌هاست. آمار نشان می‌دهد 60 درصد از دموکرات‌ها معتقدند اسرائیل نقش پررنگی در تشدید و ادامه بحران دارد. این در حالی است که تنها یک چهارم جمهوری‌خواهان، اسرائیل را در این زمینه مقصر می‌دانند.

از سوی دیگر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ابعاد ژئوپلوتیک، سیاسی، امنیتی و اقتصاد جهانی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است و بر سیاست خارجی این کشور در مواجهه با مسائل و بحران‌هایی که ابعاد بین المللی پیدا کرده‌‌اند تأثیر گذار خواهد بود.

در باره مواجهه با جمهوری اسلامی ایران اگرچه مواضع ترامپ و هریس تکراری به نظر می‌رسند، اما نه ریاست جمهوری احتمالی ترامپ در چهار سال پیش‌رو شباهتی به دوره قبلی او خواهد داشت، و نه ریاست جمهوری احتمالی هریس، تکرار نعل به نعل سیاست‌های چهار سال پیش کاخ سفید در قبال ایران خواهد بود.

پیش‌بینی می‌شود با توجه به پیشینه دموکرات‌ها در صورت پیروزی هریس  افزایش ارتباط با فعالان سیاسی داخل کشور و نفوذ در جنبش‌ها و جریان‌های اجتماعی و رویکرد شرطی‌سازی جامعه و اقتصاد ایران با تکیه بر استراتژی مذاکرات و بازگشت به برجام در مواجهه با ایران در دستور کار وی قرار گیرد.

اما با توجه به پیشینه‌ دولت اول ترامپ و جمهوری‌خواهان و همچنین خصومت شخصی وی نسبت به ایران و طرح توهمات خود ساخته‌ای نظیر متهم کردن ایران به دست داشتن در ترور خود، هک ایمیل وَنس و نفرتی که او از جمهوری اسلامی دارد. پیش بینی می‌شود تقویت جریان‌های رادیکال و هسته‌های سخت اپوزیسیون همچون منافقین، سلطنت‌طلب‌ها و سازماندهی عملیاتی آنها برای درگیر ساختن ایران به بحران‌های داخلی و اعتراضات اجتماعی و همچنین مهار ایران در دستیابی به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای در دستور کار دولت ترامپ در دور جدید قرار گیرد.

اما در باره مسائل منطقه به نظر می‌رسد احتمالاً هریس مواضع کلی دولت بایدن را حفظ خواهد کرد. سیاست‌های بالقوه دولت هریس در قبال غرب آسیا به ویژه در ارتباط با رژیم صهیونیستی، فلسطین و لبنان بر این محور استوار خواهد بود که «اجبار هر یک از دو طرف منازعه برای انجام دادن یک اقدام، راه حل دودولتی را به خطر می‌اندازد».

انتظار می‌رود که او نسبت به بایدن، درباره نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، موضع سخت‌تری اتخاذ کند باید به یاد داشت که او اولین مقام ارشد دولت آمریکا بود که در اوایل ماه مارس خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد و تا حدودی بیشتر از بایدن از رفتار اسرائیل انتقاد کرده است.

اما ترامپ مطمئناً به روابط نزدیک با اسرائیل ادامه خواهد داد. بنابراین تمام طرح‌های وی برای پایان دادن به جنگ تا حد زیادی به نفع اسرائیل خواهد بود. او برای پایان بخشیدن به جنگ غزه فشار بیشتری بر نتانیاهو وارد و دست او را برای انجام اقداماتی که منجر به شکست جبهه مقاومت شود بازتر می‌کند. از سویی دیگر داشتن رابطه گرم با ریاض و تمایل به دستیابی به یک توافق میان عربستان سعودی و اسرائیل شبیه به توافق ابراهیم در سال 2020، از اصول مهم وی خواهد بود.

در عرصه بین‌الملل به نظر می‌رسد اولویت دولت هریس در سیاست خارجی بر روسیه و اولویت دولت ترامپ بر چین تمرکز یابد. بنابراین پیش بینی می‌شود در صورت پیروزی ترامپ و خصومتی که وی با زلنسکی دارد بحران اوکراین تا حدودی به نفع روسیه خاتمه یابد و رقابت با چین خصوصا در عرصه اقتصادی پررنگ‌تر شود.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران