قم| نوسانات نرخ ارز شرکت های دانش بنیان را در آستانه ورشکستگی قرار داده است


قم| نوسانات نرخ ارز شرکت های دانش بنیان را در آستانه ورشکستگی قرار داده است

مدیر ارزیابی و نظارت صندوق پژوهش و فناوری کریمه گفت: نوسانات نرخ ارز و عدم ارزیابی مشکلات اقتصادی با رویه‌های منطقی و اقتصادی بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان را در آستانه ورشکستی و توقف قرار داده است.

عسکری غلام‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قم، اظهار داشت: نوسانات نرخ ارز ممکن است مزیت‌های نسبی برای برخی از شرکت‌های دانش‌بنیان به وجود بیاوردند.

وی با اشاره به اهمیت نرخ ارز در تولید داخلی افزود: نرخ ارز از مهم‌ترین فاکتورهای تعیین‌کننده ظرفیت اقتصادی کشور و مهم‌ترین عامل در تجارت خارجی است که نوسانات آن تأثیرات خیلی سریعی بر تولید داخلی کشور می‌گذارد.

مدیر ارزیابی و نظارت صندوق پژوهش و فناوری کریمه عنوان کرد: با توجه به اینکه کالاهای نیمه ساخته، مواد اولیه خام و حتی خرید تکنولوژی برای تولید داخلی مبتنی بر واردات بوده و ارزبر هستند، اگر نرخ ارز افزایش پیدا کند قاعدتاً قیمت تولیدات داخلی ما هم به دلیل افزایش واردات نهادهای تولید افزایش پیدا می‌کند؛ همچنین افزایش نرخ ارز باعث کاهش ارزش پول ملی کشور می‌شود.

غلام‌زاده تأکید کرد: با بالا رفتن نرخ ارز،‌ برخی از شرکت‌های صادرکننده رشد خواهند کرد و صادرکنندگان به صادرات بیشتری تشویق می‌شوند که البته این امر اجتناب ناپایدار است.

وی ادامه داد: همچنین افزایش نرخ ارز باعث رشد ناپایدار و مقطعی برخی از شرکت‌های صادرکننده می‌شود، صادرات تااندازه‌ای به نفع اقتصاد کشور است اما به علت اینکه محصولات داخلی کشور تحت تأثیر افزایش قیمت‌های نسبی ناشی از تورم دلار هستند، مزیت رقابتی خود را از دست می‌دهند، بنابراین بنگاه‌های اقتصادی قادر به تولید با مقدار و کیفیت مناسب به همان قیمتی که قبل از صادرات داشتند نیستند.

مدیر ارزیابی و نظارت صندوق پژوهش و فناوری کریمه تصریح کرد: با توجه به اینکه بسیاری از بخش‌های صنعت کشور در فرایند تولید محصول نیازمند واردات مواد اولیه، کالاهای واسطه‌ای و کالاهای سرمایه‌ای هستند، تغییرات نرخ ارز به‌سرعت بر هزینه تمام‌شده محصول این بخش‌ها تأثیر می‌گذارد.

غلام‌زاده با اشاره به تأثیر نوسانات نرخ ارز بر فعالیت اقتصادی بخش خصوصی گفت: در اثر شوک افزایش نرخ ارز صنایعی با نسبت مالکیت خصوصی بالاتر تولید خود را کاهش می‌دهند و صنایعی که دولتی‌تر هستند تولید خود را افزایش خواهند داد.

وی اضافه کرد: شرکت‌های دانش‌بنیان نیز ازاین‌دست مشکلات مستنثی نبوده و تغییرات نرخ ارز به‌شدت آن‌ها را تحت تأثیر قرار داده است،به‌طوری‌که در بسیاری از شرکت‌ها محاسبه بهای تمام‌شده، میزان تولید متناسب با بازار، میزان حاشیه سود و غیره قابل‌محاسبه نیست.

مدیر ارزیابی و نظارت صندوق پژوهش و فناوری کریمه با اشاره به تأثیرات منفی نرخ ارز بر فعالیت تولیدی شرکت‌های دانش‌بنیان ابراز کرد: درنتیجه این مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیانی که اقدام به اخذ تسهیلات وام از نهادهای مالی این حوزه می‌کنند در پیشبرد اهداف و همچنین تعهدات خود نسبت به این مؤسسات و نهادهای مالی دچار مشکل گردیده‌اند.

غلام‌زاده ابراز کرد: از سوی دیگر شرکت‌های دانش‌بنیانی که در خصوص توسعه بازار خود آر خدمت لیزینگ استفاده می‌کردند، در حال حاضر در خصوص محاسبه بهای تمام‌شده، حاشیه سود، قیمت فروش و غیره در تعامل خود با طرف خریدار و همچنین نهادهای مالی تسهیل گر این حوزه دچار مشکل گردیده‌اند. به‌طوری‌که شاهد هستیم شرکت‌های دانش‌بنیانی که تا ابتدای سال 97 با این خدمت به حیات خود ادامه می‌داده‌اند، در سال جاری کاملاً متوقف‌شده و دچار سردرگمی گردیده‌اند.

وی تأکید کرد: مشکلات اقتصادی باید از طریق راهکارهای علمی و رویه‌های اقتصادی مناسب برطرف شود که متأسفانه در کشور برای برطرف کردن مشکلات اقتصادی اعم از تولید، ‌بیکاری، اشتغال، انباشت سرمایه، نرخ ارز و بهره‌های پولی و بانکی، از روش‌های منطقی مبتنی بر الزامات علم اقتصاد استفاده‌نشده، به همین دلیل صنایع، خصوصاً صنایع دانش‌بنیان همواره با این مشکل روبرو شده است.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon