خنده تلخ پسته به رهگذران زنجانی! آجیل "شب عید" کیلویی چند؟
گشتی در بازار نشان از آن دارد که مردم زنجان به دلیل گران بودن کمتر سمت خرید آجیل رفتهاند و همینطور فروشندگان آجیل از اوضاع کنونی ناراضی هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، آجیل یکی از تنقلات ایرانیان در ایام نوروز است که بودن آن در منازل طرفداران زیادی دارد، ولی گران شدن این محصول در سال جاری سبب شده است که خرید آن امروزه به یکی از چالشیترین موضوعات در جامعه تبدیل شود. بودن مغزهای گردو، بادام و پسته در آجیل سبب شده این محصول به یکی از پرطرفدارترین خوردنیهای عید تبدیل شود و نبودن آن در منازل در ایام نوروز برای برخی جزو محالات محسوب شود اگرچه طی روزهای گذشته کمپینهایی در فضای مجازی ایجاد شده است که مردم را بهخاطر گرانی نامتعارف آجیل به نخریدن این محصول تشویق میکنند که بدون شک بدون تاثیر نخواهد بود.
در حالی که در سالهای گذشته مردم از حدود یک ماه مانده به سال جدید با شوق و شور به استقبال عید نوروز رفته و مایحتاج خود را خریداری میکردند اما امسال با توجه به گرانی آجیل، بسیاری از مردم تصمیم بر آن دارند آجیل را از سفره عید خود حذف کنند.
چندی پیش مصطفی احمدی، رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار کشور درباره دلیل افزایش قیمت پسته در بازار و رسیدن قیمت آن به هر کیلوگرم 200 هزار تومان، ابراز کرد: پسته یک کالای بینالمللی است و همیشه بر اساس قیمتهای بینالمللی نرخ آن در بازار داخلی نیز تعیین میشود و در صورتی که قیمت میانگین پسته صادراتی را 12 دلار در نظر بگیریم قیمت عمده این محصول معادل 180 هزار تومان میشود که با در نظر گرفتن سود 10 درصدی خرده فروشی قیمت آن در بازار به 200 هزار تومان میرسد.
در زنجان، مغازههای خالی آجیلفروشان با قیمتهای باورنکردنی در آستانه فرارسیدن عید نوروز نشان از آن دارد که اکثر جامعه توان خرید آجیل را همانند سالهای گذشته ندارند و ترجیح میدهند از مهمانان نوروزی با میوه، شکلات و شیرینی پذیرایی کنند.
مرتضی انتصار، رئیس اتحادیه آجیلفروشان استان زنجان که بیش از 70 سال سابقه فروش آجیل را در کارنامه خود دارد در گفتوگو با تسنیم از وضعیت راکد بودن آجیل در جامعه ابراز تاسف کرد و گفت: به مردم حق میدهم که آجیل نخرند چراکه این محصول بسیار گران شده است و قدرت خرید مردم در حال حاضر نسبت به گذشته تغییرکرده است.
وی دلیل گرانی آجیل را گران شدن ارز دانست و گفت: به کشاورزان حق میدهم کالاهای خود را بهخاطر گرانی ارز صادر کنند چراکه برای آنها سودده است. سالهای گذشته به دلیل ارزانی پسته این محصول دست کشاورز میماند.
این مسئول گفت: امروزه یک گونی پسته را به قیمت 15 میلیون تومان خریداری میکنیم در حالیکه سال گذشته این موقع میتوانستیم همین مقدار پسته را با قیمت حدود چهار تا 5 میلیون تومان خریداری کنیم. امروزه قیمت خرید پسته و دیگر خشکبارها به قدری افزایش یافته که برای فروشنده آجیل صرف نمیکند برای خرید جنساین همه هزینه کند و اگر همین پول را در بانک سرمایهگذاری کند سود بیشتری حاصل میکند.
انتصار از بسته شدن چندین مرکز عرضه آجیل در زنجان خبر داد و گفت: معلوم است با این وضعیت خرید آجیل فروشندههای جوان و تازه کار نمیتوانند مقاومت کنند و مجبور میشوند صنف خود را تغییر دهند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر فقط چند فروشنده قدیمی در بازار دوام آوردهاند، گفت: آنها با سود بسیار ناچیز محصولات خود را عرضه میکنند تا مشتریهای چندین ساله خود را از دست ندهند.
این مسئول خاطرنشان کرد: مردم به شرطی از این محصول استقبال میکنند که ارزان باشد چراکه درآمد مردم امروزه به طوری تبدیل شده است که کالاهای واجبتری برای خرید دارند و آجیل جزو اولویتهای بعدی آنها است.
ابوالقاسم مالکاژدری یکی دیگر از فروشندگان با سابقه زنجان از ضعیف بودن بازار گلایه کرد و گفت: ما به قدری سود محصولات را پایین آوردهایم که مردم بتوانند خرید کنند و با این حال باز هم خریداران از گرانی آجیل گله دارند و ماهم نمیتوانیم کاری کنیم.
یکی از خریداران اعلام کرد: به قدری آجیل گران شده است که توان مالی برای خریداری همانند سالهای گذشته ندارم و فقط 300گرم آجیل برای فرزندانم میخرم. چرا باید خشکبار و آجیل که تولید داخل است گران شود و اکثر مردم نتوانند این محصول را تهیه کنند.
حال باید منتظر روزهای پایانی اسفند ماند تا دید کمپین نخریدن آجیل تا چقدر توانسته کار خود را انجام دهد و مردم را چقدر به نخریدن آجیل تشویق کند اما آنچیز که مسلم است قطعا آمار فروش آجیل همانند سال گذشته نخواهد بود و با کاهش مواجه میشود.
گزارش از فریـد حائری
انتهای پیام/ ع