بازآفرینی بافت فرسوده ارومیه با راهاندازی دفاتر تسهیلگری میسر میشود
دفاتر نوسازی و تسهیل گری در توانمندسازی محدودههای قدیمی، تجهیز و مقاوم سازی بافت فرسوده شهری نقش بسزایی دارند و راه اندازی این دفاتر در نقاط مختلف ارومیه سبب سرعت بخشیدن به توسعه شهر میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، بازسازی و بهسازی بافتهای فرسوده شهری بهعنوان مسئلهای با ابعاد گوناگون اجتماعی، اقتصادی، حقوقی و فنی از اوایل دهه 80 در برنامههای دولت و شهرداریها قرار گرفت و باگذشت زمان و جلب توجهها به این مقوله در مقیاس ملی و آئین نامهها و قوانین، شهرداری ارومیه نیز آغاز به برنامهریزی در این زمینه کرد.
تسهیل گری در حقیقت آسان ساختن و سرعت بخشیدن به فرایند یا اتفاقی است که عموماً از راه فعالیتها و یا ساز و کارهای اجتماعی انجام میشود از این رو چندی است که در بافتهای فرسوده دفاتری با عنوان دفاتر تسهیل گری و نوسازی بافت فرسوده ایجاد شده است.
دفاتر تسهیلگری بافتهای فرسوده با هدف برقراری ارتباط با ساکنان این بافتها، معرفی امتیازات، تسهیلات و معافیتهای موجود و حل مشکلات اجتماعی آنها در زمینههای نوسازی بناها و تجمیع ساختمانها ایجاد شدند و وظیفه آنها بررسی شرایط محلههای دارای بافتهای فرسوده، ارائه پیشنهادهایی به ساکنان این محلهها برای افزایش ضریب ایمنی و استحکام بناها، افزایش رفاه و جذب مشارکت از طریق سرمایهگذاران علاقهمند تا مرحله صدور پروانه ساختمانی است.
بازآفرینی شهری سیاستی است که وزارت راه و شهرسازی برای پاسخگویی به چالشهای شهرها برگزیده است به نحوی که قابلیت زیست پذیری شهرها و کیفیت زندگی شهروندان را ارتقا دهد این سیاست به صورت توأمان پیشگیری و حل مشکلات در تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و کالبدی را مورد توجه قرار میدهد.
نیروهای اصلی پیش برنده فرایند بازآفرینی شهری پایدار را مردم، سازمانهای مردم نهاد، تسهیلگران، دولت، بخش خصوصی، توسعه گران و بخش عمومی و غیر دولتی تشکیل میدهند همچنین از محورهای بازآفرینی شهری به توانمند سازی ساکنان و محدودههای هدف و پیشگیری از بازتولید فقر این محدودهها، تجهیز و مقاوم سازی شهرها در مواجهه با سوانح، احیا و ارتقا انسجام اجتماعی ساکنان محلهها و محدودههای هدف، حفاظت از ارزشها در محدودهها و محلههای هدف میتوان اشاره کرد.
بافت فرسوده ارومیه در فرآیند زمانی طولانی شکلگرفته و امروزه از لحاظ عملکرد دچار چالشهایی بوده و پاسخگوی نیازهای امروز نیست و توجه و برنامهریزی برای بهبود وضعیت کنونی شهر ضروری است، وضعیت کنونی بافت فرسوده ارومیه ضمن اینکه یک تهدید به حساب میآید اما در صورت ساماندهی به موقع میتواند به یک فرصت برای توسعه شهری تبدیل شود چراکه این اوضاع هر روز وضعیت نامناسبی به خود میگیرد.
رئیس سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری ارومیه میگوید: وجود 417 هکتار بافت فرسوده در این شهر ضرورت نوسازی این میزان فضای شهری و راهاندازی دفاتر خدمات نوسازی محله را برای روانسازی، کارگزاری و مدیریت برنامهها اجتناب ناپذیر کرده است.
داریوش نوری میافزاید: این دفاتر با هدف جلب مشارکت مردمی در نوسازی و بهسازی محلات ارومیه و سرعت بخشیدن به نوسازی بافت فرسوده راهاندازی میشوند.
به گفته وی انجام مطالعات امکانسنجی، پیشنهاد برنامههای عملیاتی و اولویتبندی ارائه خدمات مورد نیاز بهسازی، نوسازی، توانمندسازی و بازآفرینی محدودههای مورد عمل به دستگاه اجرایی، فراهم کردن زمینه و بستر مشارکت در بین مالکان و ساکنان از جمله برنامههای اجرایی این دفاتر به شمار میرود.
وی میافزاید: این دفاتر به منظور برقراری ارتباط با شهروندان و نمایندگان محلههای بافت فرسوده و سکونتگاههای غیر رسمی با اســتفاده بهینه از تواناییهای ساکنان این محلهها و نیز بالا بردن سطح آگاهی آنان، حوزه بازآفرینی سازمان عمران در راستای سیاستهای ابلاغی دولت این دفاتر را راهاندازی میشوند.
فرماندار ارومیه نیز در این باره میگوید: با هدف آسان سازی روند فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی و برخورداری تمام اعضای جامعه از خدمات مناسب، دفاتر تسهیل گری در 10 نقطه از سکونتگاههای غیررسمی ارومیه فعال شد.
علیرضا ملامحمدی زاده میافزاید: راه اندازی دفاتر تسهیل گری در ارومیه با همکاری 6 سازمان مردم نهاد فعال در امور آسیبهای اجتماعی انجام میشود و این دفاتر به عنوان بازوان دستگاههای اجرایی در ارائه خدمات به مناطق حاشیه نشین محسوب میشوند.
ملا محمدی بیان می کند: تقویت روحیه همکاری و مشارکت اجتماعی، شناسایی نیاز جوامع محلی و افزایش اعتمادسازی در جامعه از دیگر وظایف دفاتر تسهیل گری است.
وی می افزاید: دفتر تسهیل گر آمایش گران نقش پندار در منطقه الواج، دفتر راز سلامتی در منطقه دیگاله، دفاتر جهاد دانشگاهی در مناطق پشت کشتارگاه، دیزج سیاوش و کوی آذربایجان فعالیت میکند همچنین دفتر موسسه پیشگیری اجتماع محور پاک در منطقه کوی لاله، دفتر مهر گیتی در منطقه اسلام آباد و دفاتر توسعه پویا باختر در مناطق پشت ترمینال، حاجی پیرلو و ریحان آباد فعال است.
فعالیت دفاتر تسهیل گر در شهر ارومیه اگر با شناسایی و بهره برداری از ظرفیتهای مناطق حاشیه نشین باشد در جلوگیری از تقلیل سرمایههای اجتماعی در این مناطق و ارائه خدمات بهتر به ساکنان حاشیه نشین میتواند اثر بخش باشد.
گزارش از ثمین کاظمی
انتهای پیام/ ع