تازه‌ترین تحولات لیبی| پشت پرده شورش «خلیفه حفتر» و متحدانش

تازه‌ترین تحولات لیبی| پشت پرده شورش «خلیفه حفتر» و متحدانش

نیروهای خلیفه حفتر که با پشتیبانی متحدان عرب خود عملیات اشغال طرابلش را از ۵ روز پیش آغاز کرده بودند، بعد از پیشروی‌های قابل توجهی که داشتند، طی دو روز گذشته زمین‌گیر شده اند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، پنج سال از آغاز عملیات نظامی خلیفه خفتر ژنرال بازنشسته ارتش لیبی در این کشور می گذرد و در این مدت درگیری‌ها و جنگ‌ها متوقف نشده و باعث تغییرات اساسی در ساختار نظامی لیبی شده است.

نیروهای حفتر در ابتدا اشغال شهر بنغازی را در دستور کار خود قرار دادند و در نهایت در جولای سال 2017 موفق شدند این شهر را تحت کنترل خود بگیرند. آنها در حال حاضر درنه و بسیاری از شهرهای شرق لیبی را در اختیار دارند. حفتر در نتیجه افزایش قدرت نظامی نیروهای وابسته به خود و کمک‌های مالی و تشویق‌های خارجی بود که سودای فتح طرابلس و سایر مناطق نفت‌خیز لیبی را نیز در سر پروراند.

حفتر با استقبال برخی کشورهای منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله فرانسه، روسیه، عربستان، امارات و مصر سعی کرد خود را به عنوان یک جریان رسمی به دیگران تحمیل کند. این در حالی بود که دولت وفاق ملی در این کشور مخالف تحرکات نظامی و سیاسی حفتر بود.

حفتر دور جدید عملیات نظامی خود را با تحت کنترل گرفتن سبها و تراغن و ام الارانب از ژانویه گذشته آغاز کرد و با وجود این که با مقاومت شدید در مرزق پایتخت قبیله التو مواجه شد، اما توانست طرح‌های توسعه طلبانه خود را پیش ببرد.

غرب لیبی اما مخالف پروژه‌های توسعه طلبانه حفتر است و گروه های شبه نظامی مستقر در این مناطق رویکرد مشترکی در مخالفت با جریان های هوادار حفتر دارند. البته نیروهای دولتی مستقر در این مناطق نیز در برخی موارد با یکدیگر وارد جنگ می‌شوند. در تازه‌ترین این موارد نیروهای وابسته به تیپ هفتم وزارت دفاع لیبی با شبه نظامیان طرابلس وابسته به وزارت کشور در جنوب شرق طرابلس با یکدیگر وارد جنگ شدند.

در حال حاضر نیروهای حفتر تمام پتانسیل و اهرم‌های مالی و نظامی خود را برای اشغال شهر طرابلس بسیج کرده‌اند و انتقال نیروها و تسلیحات از مناطق مختلف این کشور به سمت طرابلس همچنان ادامه دارد. حفتر پنج شنبه گذشته با صدور بیانیه ای از تلاش نیروهای تحت امر خود برای تحت کنترل گرفتن پایتخت خبر داد. دولت وفاق ملی نیز در واکنش به این اقدام تمام نیروهای نظامی و امنیتی خود را در حالت آماده‌باش قرار داد تا درگیری‌های نظامی در آستانه ورود نیروهای حفتر به پایتخت شدت بگیرد.

در حال حاضر نیروهای حفتر کنترل شهرهای الزنتان و الرجبان دو مورد از مهم‌ترین مناطق کوهستانی غرب کشور را در اختیار گرفته‌اند و در منطقه غریان نیز با نیروهای دولتی وارد درگیری شده‌اند. در ترهونه بزرگترین گروه‌های نظامی این کشور یعنی تیپ هفتم از حفتر اعلام حمایت کرده اند. نیروهای حفتر در حال حاضر به دنبال تحت کنترل گرفتن صبراته و صرمان در غرب طرابلس هستند.

نیروهای حفتر در حال حاضر هلالی را درست کرده اند که طرابلس را محاصره کرده است، اما طی روزهای اخیر نیروهای دولت وفاق ملی موفقیت‌هایی را در جنگ ضد نیروهای حفتر به دست آورده‌اند. از جمله این موفقیت‌ها تحت کنترل گرفتن مجدد فرودگاه طرابلس است که طی روزهای اخیر در اختیار نیروهای شورشی وابسته به حفتر قرار گرفته بود.

در همین رابطه سازمان هواپیمایی غیرنظامی وابسته به دولت وفاق ملی در طرابلس از آغاز مجدد فعالیت فرودگاه بین‌المللی معیتیقه طرابلس پس از حمله روز گذشته نیروهای حفتر خبر داد. در بیانیه سازمان مذکور آمده است که پروازهای این فرودگاه پس از چند ساعت تعطیلی، ازسر گرفته شد.

از سوی دیگر رئیس‌جمهور فرانسه در تماس تلفنی با «فائز السراج» رئیس دولت وفاق ملی لیبی مخالفت خود با هر گونه حمله به غیرنظامیان در طرابلس را اعلام کرد.

دفتر السراج در بیانیه‌ای اعلام کرد که در این تماس تلفنی اوضاع امنیتی لیبی بررسی شد. السراج همچنین تأکید کرد که حفتر بایستی فورا درگیری‌ها و پیشروی به سمت طرابلس را متوقف کند.

پیش از این گروه‌های لیبیایی توافق کرده بودند تا اواسط سال جاری میلادی یک نشست ملی در خصوص انتخابات و ساختار سیاسی آینده کشورشان برگزار کنند. این در حالی است که خلیفه حفتر ژنرال شورشی لیبی روز پنج شنبه به نیروهای تحت فرماندهی خود دستور داد تا حمله به طرابلس، پایتخت این کشور را به بهانه آزادسازی آن از وجود گروه‌های تروریستی را آغاز کنند.

محمد قنونو سخنگوی نیروهای وابسته به دولت وفاق ملی روز گذشته از آغاز عملیات آتشفشان خشم علیه نیروهای وابسته به خلیفه حفتر خبر داد.

خلیفه حفتر که از اسلام برگشته و شعار مبارزه با اسلام‌گرایان را بر پرچم خود درج کرده است، رویای فتح آسان و فوری طرابلس را دارد. در واقع، این ژنرال شورشی در لیبی حمله به طرابلس را پس از دریافت چراغ سبز از سوی عربستان سعودی، امارات و مصر آغاز کرده است. این حکومت‌های عربی در واقع همان سیاستی را در لیبی دنبال می‌کنند که در یمن علیه جنبش مردمی انصارالله به ‌کار برده‌اند.

ضرب‌الاجل برای اتمام عملیات حفتر در طرابلس

منابع مطلع گزارش دادند، متحدان خلیفه حفتر،‌ فرمانده شبه‌نظامیان موسوم به «ارتش ملی لیبی» وابسته به پارلمان طبرق (شرق لیبی) به صورت غیرمستقیم خواستار یکسره شدن کار عملیات شده‌اند.

برخی منابع دیپلماتیک اروپایی در قاهره گزارش دادند که برخی متحدان حفتر از وی خواسته‌اند که به دلیل فشارهای بین‌المللی و ترس از صدور قطعنامه‌ای علیه نیروهای حفتر در سازمان ملل، سریعا طرابلس را تصرف کند یا عملیات را متوقف کند.

وبگاه «العربی‌الجدید» به نقل از یک منبع دیپلماتیک مصری گزارش داد که حفتر از متحدان خود به ویژه مصر خواسته است تا 72 ساعت به وی برای پیشروی به سمت طرابلس و تصرف شهرها و مناطق استراتژیک و حتی یورش به طرابلس و تصرف آن، مهلت دهند و قاهره نیز با این درخواست حفتر موافقت و دیگر متحدان منطقه‌ای را به پذیرش این فرصت متقاعد کرده است.

عربستان سعودی، امارات، مصر و روسیه از جمله حامیان اصلی حفتر هستند و از نیروهای وی حمایت‌های مالی و تسلیحاتی به عمل می‌آورند.

انتهای پیام/

تحولات میدانی و اوضاع منطقه‌ای نشان می‌دهد که احتمالا اعلام جنگ خلیفه حفتر ضد طرابلس به جنگ فرسایشی طولانی مدت در این کشور تبدیل می‌شود و هیچ یک از طرف‌ها قادر به یک سره کردن سرنوشت جنگ نخواهند بود. چرا که خلیفه حفتر و فایز سراج رئیس دولت وفاق ملی هر کدام برگه‌های قدرت نظامی و سیاسی را در اختیار دارند که می‌توانند در روند درگیری‌ها از آن استفاده کنند.

دولت وفاق ملی لیبی گرچه از توان نظامی بالایی برخوردار است، اما به نظر می‌رسد بدنه نیروهای نظامی وفاداری بالایی به دستورات مقامات مافوق ریاست ستاد ارتش ندارند. در همین رابطه فتحی باشاغا وزیر کشور لیبی از مبارزان دولتی خواست تا به دستورات نظامی پایبند باشند. وی این موضوع را بعید ندانست که ضعف کنترل و فرماندهی درگیری‌ها باعث تزلزل در میان نیروها شود، آن هم در شرایطی که بیشتر مبارزان از افراد غیر نظامی هستند و تجربه های نظامی محدودی دارند.

در طرف مقابل نیز به نظر می‌رسد نیروهای حفتر در طرح نظامی خود برای تحت کنترل گرفتن طرابلس بر روی شورش و اعتراضات مردمی از داخل شهر حساب باز کرده بودند، اما در شرایطی که این طرح به واقعیت نپیوست، برنامه جایگزینی برای آن ندارند. شکست‌های میدانی روزهای اخیر و عقب نشینی نیروهای وابسته به حفتر طی روزهای گذشته را می‌توان در همین راستا ارزیابی کرد.

شبکه الجزیره نیز گزارش داد که با وجود گذشت پنج روز از آغاز عملیات نیروهای حفتر در جنوب طرابلس اما آنها چندین پایگاه مهم را از دست داده و مجبور به عقب‌نشینی از این منطقه شدند.

بر اساس این گزارش، نیروهای وابسته به دولت وفاق ملی فرودگاه بین‌المللی طرابلس واقع در 25 کیلومتری این شهر، دو اردوگاه الیرموک و الصواریخ در جنوب طرابلس را باز پس گرفتند.

گفته می‌شود بیش از 30 تن از نیروهای حفتر در جریان باز‌پس گیری اردوگاه الیرموک به اسارت درآمدند که به این ترتیب شمار نیروهای حفتر که تا کنون اسیر شده‌اند به حدود 150 نفر رسید.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon