رونق تولید پایه اصلی اقتصاد مقاومتی است؛ چالشهای اقتصادی ایران از نگاه اندیشمندان یزدی
نشست بررسی وضعیت اقتصاد کشور بر پایه رونق تولید و اقتصاد مقاومتی و راهکارهای تحقق شعار سال برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، حسن بلندیان در نشست هم اندیشی اعضای هیئت مدیره اندیشکده صنعت، فناوری و اقتصاد(صفا) با اشاره به بررسیهایی که در اندیشکده بر متن سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی با نگاه رونق تولید انجام شد اظهار داشت: از زمان ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری در بهمن 92، شعارهای سال به ویژه در سالهای اخیر و کارگروههایی که برای تحقق این شعار در کشور و استانها شکل گرفت، ملاحظه شد که در بزنگاههای نبرد اقتصادی ما ضعفهای بسیار زیادی داریم.
عضو بسیج مهندسین سپاه خاطرنشان کرد: الان هم در بحث تحرکات آمریکا، بازار ما در پایینترین سطوح تولید هم با مشکلاتی مواجه شده که نشان میدهد ما در تحقق سیاستهای ابلاغی مشکلاتی داشتیم و باید در راستای رفع آن تلاش کنیم.
مدیرعامل اندیشکده صنعت، فناوری و اقتصاد(صفا) با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال رونق تولید گفت: از مجموع 24 بند سند اقتصاد مقاومتی، 15 بند به صورت مستقیم و 5 بند به صورت غیر مستقیم به رونق تولید، تولید، صادرات و موارد مختلف دیگر که کلید واژههای اصلی رونق تولید هستند ارتباط دارد.
بلندیان با تاکید بر اینکه تکیه بر ظرفیتهای داخلی و کاهش وابستگی به واردات یکی از مهمترین اصولی است که در ارتباط با بحث رونق تولید باید به آن توجه صورت گیرد عنوان کرد: در صورتی میتوانیم رونق تولید در کشور ایجاد کنیم که عوامل تولید ما به بازدهی برسد.
مشاور نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در روند تولید شاخصها و بخشهای متعددی تاثیرگذار هستند عنوان کرد: فناوری، منابع انسانی، کارآمدی سازمان، مدیریت منابع مالی از جمله این بخشها هستند که همه و همه باید به بازدهی برسد.
مدیرعامل اندیشکده صنعت، فناوری و اقتصاد(صفا) ادامه داد: باید نگاه به این سمت برود که به ازای مصرف هر واحد پول چقدر تولید بیشتر میشود و به سمت تولیدی برویم که بالاترین میزان شاخص در این بخش را به دست آورد.
بلندیان تصریح کرد: بخش اعظمی از نیروی انسانی فعال ما الان بیکار هستند و این بیکاری هم در حال افزایش است، پس ما در حوزه نیروی انسانی هم الان بهرهوری بالایی نداریم به ویژه اینکه افراد شاغل هم عمدتا زیر ظرفیت کار میکنند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به مطالب بیان شده، پرداختن به رونق تولید با نگاه اقتصاد مقاومتی به معنای توجه به بهرهوری عوامل تولید است و حتما باید به این موضوع توجه لازم صورت پذیرد.
امکان ورود به اصلاح ساختاری اقتصاد کشور در یک سال پیش رو وجود ندارد
عباس علویراد رئیس دانشگاه آزاد ابرکوه و عضو انجمن اقتصاددانان ایران هم در این نشست بیان کرد: با توجه به مبحث اقتصاد مقاومتی، شعار سال و هدفگذاری که صورت گرفته، باید بررسی لازم به عمل آید و ارتباط سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی کشور و شعار سال و همچنین الزامات پیش رو در این زمینه به صورت دقیق مشخص شود.
وی تصریح کرد: اقتصاد ایران در شرایط خاصی قرار دارد و به جرات میتوان گفت که کشوری در چنین فشاری قرار نگرفته و قاعدتا بر اساس این شرایط خاص، سراغ مسائل بنیادین و اصلاح ساختار رفتن به عقیده من جواب خوبی به دنبال ندارد.
علویراد خاطرنشان کرد: این که دولتها به نسخههایی که حضرت آقا بیان کردند کم توجهی کردند، کاملا مشخص است و از اصل 44، سند 1404، بند «ج» و موارد مختلف دیگر مشهود است که دولتها واقعا کم توجهی کردند ولی با وجود همه این موارد، شرایط فعلی کشور اجازه ورود به مسائل ساختاری و اصلاح آن حداقل تا یک سال آینده را نمیدهد.
عضو انجمن اقتصاددانان ایران با بیان اینکه اگر کسی دوستدار و دلسوز کشور است، باید سعی کند کشور را از این وضعیت نجات دهد عنوان کرد: برخی آمارهای ارائه شده از وضعیت اقتصاد ایران نشان می دهد که در برخی موارد واقعا بسیار وضعیت سختی داریم.
استاد اقتصاد دانشگاههای استان یزد خاطرنشان کرد: رشد اقتصاد با نفت منفی 3.9 درصد و بدون نفت منفی 1.9 درصد بوده است که اگر با فصل مشابه آن با سال 96 مقایسه کنیم وضعیت خیلی بحرانیتر میشود.
علویراد عنوان کرد: با بررسیهایی که انجام دادم الان به هوشمندانه بودن انتخاب شعار سال یقین بالایی پیدا کردم به این دلیل که در طول 50 سال قبل رشد صنعت ما بیش از منفی 7 درصد بوده و این موضوع نشان دهنده بیتوجهی به اقتصاد مقاومتی است.
رئیس دانشگاه آزاد ابرکوه با تاکید بر اینکه رشد منفی 8 درصد در تاریخ اقتصاد دنیا خیلی وجود نداشته عنوان کرد: در سال 98 با بحران عرضه کالا روبرو هستیم و اگر هر تولید کننده بتواند دو درصد تولید خود در امسال را افزایش دهد در واقع کمک به نجات کشور کرده است.
وی ادامه داد: پس از 50 سال از بنیان گذاشتن صنعت در کشور، هنوز بخشهای غیر نفتی ما هم یک ارتباط جدی با نفت دارد و اگر درآمد نفت نباشد آنها با مشکل مواجه هستند.
عضو انجمن اقتصاددانان ایران با بیان اینکه حتی در بخشهایی که به صورت اسمی غیر نفتی است هم وابستگی به نفت وجود دارد، ادامه داد: اصلیترین مشکل ما در بحث تولید، وابستگی به تولید است.
علویراد ادامه داد: 33 درصد واردات مورد نیاز تولید کنندگان کم شده و با وجودی که صادرات هم کسری داشته، ولی باز هم 33 درصد واردات غلبه کرده و با استفاده از همین آمار بیان میشود که تراز بازرگانی کشور مثبت بوده است.
وی با تاکید بر اینکه اگر دلسوز کشور هستیم باید مسائل را خیلی عمیق تر و متفاوتتر ببینیم و به عقیده من مقصر اصلی دولتها هستند خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی باید برای بازه زمانی یک ساله برنامهریزی کنیم و صنایعی که ارزبری کمتری دارد و تولید و اشتغال بیشتری ایجاد میکند را در اولویت ببریم و سایر واحدها را عقبتر بگذاریم چون منابع مالی ما محدود است.
استاد اقتصاد دانشگاههای یزد افزود: در حال حاضر اگر در صنعت غذایی یک واحد پولی خرج شود نزدیک به 3 و نیم واحد تولید بالاتر میرود و به ویژه اینکه جزو 15 صنعت اول کشور که نیاز به واردات ندارد ندارد.
وی ادامه داد: الان در زیرگروه کشاورزی فعالیت ماهیگیری، بهترین رشد اقتصادی را داشته به گونهای که در این صنعت 16 درصد رشد همراه بودیم و نکته جالب این است که این رشد در شرایط رشد منفی اقتصادی کشور به وجود آمد.
علویراد ادامه داد: کشور ما الان باید کاری کند که فعالیتها در سال 98 به در آمدزایی برسد چرا که ما میخواهیم امسال خودمان را در برابر فعالیتهای ترامپ حفظ کنیم.
این اقتصاددان افزود: تصویب طرح پرورش گسترده ماهی تیلاپیا در بافق یکی از اقدامات درستی بود که در این زمینه و برای سوددهی در امسال در ستاد اقتصاد مقاومتی یزد به تصویب رسید.
وی ادامه داد: 74-77-91 و 97 ، چهار سالی بودند که در کشور ما شوک اقتصادی بزرگ به وجود آمد و در تمام موارد تولید در کشور ما با ریزش روبرو شده و نکته ناراحت کننده این است که دولت در سال 97 با تجربه سه سال قبل روبور بوده اما بازهم با مشکل شدید روبور شده است.
عرصه تولید کشور نیازمند برخی مشوقها و معافیتهاست
محمدحسین فنایی عضو هیئت مدیره خانه صنعت یزد هم در این نشست با اشاره به اینکه همه باید پیشنهادات کاربردی و اجرایی به مسئولان ارائه کرد اظهار داشت: اگر میخواهیم شفاف باشیم باید به صنعتگران و تولید کنندگان هویت دهیم و تسهیلات را به افرادی بدهیم که توانستهاند بهترین استفاده را از تسهیلات پیشین خود انجام دهند.
نائب رئیس اندیشکده صفا خاطرنشان کرد: برای اینکه بتوانیم چنین مسائلی را اجرایی کنیم نیازمند شفافسازی هستیم و راهکار شفافسازی هم دولت الکترونیک است.
وی تصریح کرد: مزیت نسبی امروز استان ما نیروی انسانی جوان است و اگر به این ظرفیت به نگاه تهدید استفاده کنیم اشتباه بزرگی انجام دادیم پس باید به این ظرفیت به عنوان یک فرصت بزرگ نگاه کنیم.
فنایی افزود: در ارتباط با تولید صادرات محور در ابلاغیه اقتصاد مقاومتی مطلبی بیان شده که چینیها به وسیله همین موضوع موفق شدهاند دنیا را بگیرند ولی ما نتوانستیم در این رابطه به صورت علمی و عملی حرکت مناسبی داشته باشیم.
وی افزود: به جای اینکه تولید داخل را به دلیل اینکه رونق ایجاد میکند معاف از مالیات کنیم، برخی وارد کنندگان که کم اظهاری میکنند در واقع با معافیت روبرو میشوند چرا که خیلی کمتر از مبلغ مالیات خود را پرداخت میکنند و این موضوع یک آفت بزرگ در اقتصاد و تولید کشور است.
نائب رئیس اندیشکده صفا با تاکید بر اینکه لازم است تولید کشور با برخی مشوقها و معافیتها روبرو شود تا به توسعه دست پیدا کند گفت: تا زمانی که دولت کوچک و چابک نشود و با دولت الکترونیک روبرو نباشیم، قطعا نمیتوانیم به آنچه که دنبالش هستیم دست پیدا کنیم.
محمدمهدی فقیه عضو هیئت مدیره اندیشکده صفا هم در این نشست اظهار داشت: بحث دینمداری یا اخلاقمداری موضوعی است که در کشور ما اگر با رشد روبرو شود، خیلی از مشکلات برطرف میشود چرا که بسیاری از مشکلاتی که امروز در ارتباط با گرانیها با آن روبرو هستیم، ناشی از همین بی اخلاقیها است.
اقتصاد کشور نیازمند مدیران متعهد و متخصص است
حجت الاسلام مهدی صابری امام جمعه احمدآباد اردکان هم در این نشست اظهار داشت: به مدیران توانا و توانمند نیاز داریم تا بتوانند جامعه را از شرایط خاصی همچون امروز نجات دهند.
وی تأکید کرد: ضروری است در این خصوص نگاه همه جانبه به مسائل داشته باشیم و صادرات و واردات بر اساس ضابطه و قواعدی درست انجام شود.
زمینه رسیدن تولیدات کشور به تولید نهایی فراهم شود
ناصر صدرا ابرقویی از اساتید برجسته دانشگاههای استان یزد و دیگر عضو هیئت رئیس اندیشکده صفا هم در این نشست با بیان اینکه به عنوان اندیشکده باید به مسئولان استان نسخه اجرایی برای رفع مشکلات ارائه کنیم گفت: هزینهای که دولت بر اساس اصول اقتصاد هزینه میکند، اگر با پشتوانه تولید همراه نباشد، چندین برابر آن چیزی است که باید هزینه شود.
وی با تاکید بر اینکه باید کاری کنیم که در کشور تولید با ارزش افزوده روبرو باشد گفت: دلیل اینکه در بخش کشاورزی رشد بهتر از سایر عرصههای اقتصادی وجود دارد این است که به تولید نهایی میرسیم.
عضو هیئت مدیره اندیشکده صفا افزود: در کشاورزی از ابتدا تا انتهای تولید بومی انجام میگیرد نه اینکه مثل سنگ آهن و شمش سختی در کشور باشد و پس از آن صادر شود و با چندین برابر قیمت دوباره به عنوان یک محصول آن را خریداری کنیم.
ابرقوئی ادامه داد: ما باید برای این موضوع یک نسخه اجرایی ارائه کنیم، ما اعتقاد داریم که برای رونق تولید، مشکل اشتغال و خارج شدن استان از این چنین مشکلاتی نسخه اجرایی داریم.
وی ادامه داد: در راستای ایجاد رونق تولید و رفع مشکلات اشتغال استان باید شناخت پتانسیلهای تولیدی استان و اولویتبندی آنها، تقویت سرمایهگذاریهای موجود و ایجاد سرمایهگذاریهای مولد در راستای تولید نهایی، شناسایی نیازهای آموزشی کاربردی استان در سیستم تولید، جلوگیری از سوء استفادهها به وسیله شفافسازی، شناسایی و پتانسیلهای بازار داخل و خارج از کشور، پشتیبانی از بخش تولید فعال از جمله اقداماتی است که حتما باید مورد پیگیری باشد که میتواند در قابل کارگروههای هفتگانه تولید مورد توجه قرار گیرد.
عضو هیئت مدیره اندیشکده صفا ادامه داد: فکر و ذکر و نگرش ما در تولید کشور باید تولید نهایی و تکمیل حلقه تولید برای ایجاد ارزش افزوده باشد و واردات هم باید در این حوزه متمرکز شود.
اقتصاد کشور نیازمند تشکیل نظام مهندسی صنعت است
محمدعلی صالحی از اساتید دانشگاه های یزد و اصفهان هم در این نشست با طرح این سوال که چرا ما نظام مهندسی، ساختمان، کشاورزی، معدن داریم ولی صنعت که اساس کار است نداریم گفت: نظام مهندسی صنعت تدوین شود و همانطوری که برای ساخت 50 متر ساختمان باید کارشناس به آن نظر بدهد و ایمن و مستحکم بسازیم، باید در ارتباط با ایجاد صنایع هم فعالیتها با نظر کارشناسی نظام مهندسی صنعت انجام شود.
عضو هیئت مدیره اندیشکده صفا خاطرنشان کرد: سه تخصص باید در حوزه صنایع باشد که مدیر توانا، تولید بر مبنای نیاز بازار و مهندسین حرفهای و متخصصین را در آن دیده باشند.
ظرفیت متخصصان و خبرگان عرصه اقتصاد در رونق تولید کشور استفاده شود
محمدمهدی زارع عضو خانه معدن یزد هم در این نشست اظهار داشت: کارگروههای مختلفی در طول سالهای گذشته وجود داشته ولی این کارگروهها نتیجه نداده و الان با وضعیت مشکلات شدید اقتصادی روبرو هستیم.
وی تصریح کرد: افراد خبره و آشنای به کار زیاد داریم که باید از تخصص و تجربه آنها در مسائل مختلف برای رفع مشکلات بهرهگیری کرد و پیشنهادهای آنها را مورد توجه قرار داد.
انتهای پیام/ن