گفتگوی سینماگران خارجی در جشنواره جهانی فیلم فجر با دوربین تسنیم| ترامپ نمی‌تواند فرهنگ و هنر ایران را بلاک کند

گفتگوی سینماگران خارجی در جشنواره جهانی فیلم فجر با دوربین تسنیم| ترامپ نمی‌تواند فرهنگ و هنر ایران را بلاک کند

سینماگران خارجی حاضر در سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر اعتقاد دارند تحریم‌ها و محدودیت‌های آمریکایی‌ها نتوانسته جلوی پیشرفت و توسعه فرهنگ و هنر ایران را بگیرد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر روزهای پایانی خود را سپری می‌کند و شاهد حضور مهمانان خارجی، ورک‌شاپ‌ها، نشست‌های خبری و کارگاه‌های متعدد رشته‌های مختلف سینمایی است. فیلم‌های متنوع و خاصِّ ایران و کشورهای مختلف در پردیس سینمایی چارسو به نمایش درمی‌آید. یکی از نکات بارز در جشنواره، تأثیر تحریم‌های ظالمانه و غیرانسانی آمریکا و استکبار جهانی بر فرهنگ و هنر ایران است که به زعم دبیر جشنواره هم فضای بازار(مارکت) و در جریان دعوت و حضور مهمانان خارجی، جشنواره سی و هفتم را دچار مشکل و محدودیت جدی کرد. به همین‌خاطر دوربین تسنیم به سراغ برخی از مهمانان خارجی رفت و با آن‌ها گفتگویی داشت.

رُزا بوش: تحریم‌ها شامل ما هم شده و اجازه نمی‌دهد کار کنیم  

رُزا بوش تهیه کننده سینمای اسپانیا که در لندن بزرگ شده و زندگی کرده و اولین‌بار است به ایران می‌آید. با آن لهجه جذاب خودش به تاکسی‌های تهران هم اشاره می‌کند که برایش جذاب بوده‌اند. چرا که به گفته خانم «بوش» تاکسی‌های تهرانی همیشه قصه‌های جدیدی دارند که برای شما تعریف کنند. او به خبرنگار خبرگزاری تسنیم، گفت: من در اسپانیا بدنیا آمدم و در لندن زندگی کردم، اولین بار است به ایران می‌آیم. همیشه دلم می‌خواست بیایم و خیلی دوستان زیادی دارم. من اولین باری که شروع به کار کردم در فستیوال لندن کار کردم و عباس کیارستمی و برخی از فیلمسازان دیگر ایران را به خوبی می‌شناختم. این بار فرصت بسیار مغتنمی بود به ایران بیایم و همه چیز را از نزدیک ببینم.

وی افزود: تجربه جذاب و خیلی خوبی داشتم و فستیوال خوب و با تشکیلاتی است. من در کوبا زیاد کار می‌کنم و می دانم کشورهایی که به لحاظ سیاسی در تحریم هستند چه طوری می‌گذرد. من این مدت در فستیوال نبودم و به موزه‌ها رفتم با تاکسی‌های تهران آشنا شدم. من تاکسی‌های تهران را دوست دارم، چون همیشه برای شما قصه دارند تعریف کنند.

بوش در پاسخ به این سوال که تحریم‌ها حتی جلوی حضور برخی از مهمانان جشنواره جهانی فیلم فجر را گرفته، تأکید کرد: من فکر می‌کنم این کار یک عادت آمریکایی است خیلی هم خوب نیست و من خیلی دوست دارم خودم را به عنوان یک تهیه‌کننده موسیقی، کارهای فرهنگی معرفی کنم. ولی تحریم‌ها اجازه نمی‌دهد و شامل من هم می‌شود. هیچ کشوری نباید هیچ حقی ندارد به کشور دیگر بگوید چکار کند ولی من در شرایط عجیبی در لندن زندگی می‌کنم و دونالد ترامپ تأثیرش را روی این کشور هم می‌گذارد. تنها کاری که می‌توانیم بکنیم همین طوری با قدرت به کارمان ادامه بدهیم.

وی افزود: من همه این محدودیت‌ها و تحریم‌های ظالمانه آمریکا را می‌دانستم به ایران آمدم. من در یک کشور کمونیستی به نام کوبا زندگی می‌کنم و همه این عواقب را می‌دانم. من در جشنواره‌های دیگر بین‌المللی چون کن، اسکار، برلین و ونیز حضور پیدا کردم. این جشنواره‌ها بهتر از فجر نیستند و فقط متفاوت هستند. متأسفانه عباس کیارستمی امسال در فجر با ما نیستند. اینجا فرصت مناسبی است کارگردانان جوان ایرانی کار کنند و از کارگردانان جهانی دیگر هم دعوت کنند. چرا که مردم آن‌جایی می‌روند آثار خوبی به نمایش گذاشته می‌شود.

فان دیم؛ فیلمساز مطرح هلند: اکثر اروپایی‌ها ترجیح می‌دهند مثل قبل با ایران ارتباط داشته باشند

یکی از داوران جشنواره جهانی فیلم فجر فیلمساز مطرح هلند، «فان دیم» است که اولین فیلم او به نام «کاراکتر» اسکار گرفت. او درباره داوری و سطح کیفی جشنواره جهانی فیلم فجر به خبرنگار خبرگزاری تسنیم، گفت: بار اول است که به ایران می‌آیم، فیلم‌های جشنواره را دیدم و مثل همه جشنواره‌های دیگر هم نقاط ضعف داشت و هم نقاط قوت. طرز برگزاری جشنواره و ایران را در کل پسندیدم اما هنوز فرصتی پیدا نکردم از جاذبه‌های ایران و تهران بازدید کنم.

وی در خصوص تحریم‌های ایران و برخورد ظالمانه آمریکایی‌ها، تأکید کرد: من از هلند هستم و هلند جز اروپا است. اکثر اروپایی‌ها ترجیح می‌دهند با شرایط فرهنگی قبلی که با ایران داشتند و به دوره اوباما برگردند. خیلی اهل سیاست نیستم اما متأسفم این اتفاقات برای ایران افتاده است.

اسکاری به من بدهند هیچ‌وقت به خاطر سفر به تهران پَس نمی‌گیرند

فان‌دیم در پاسخ به این سوال که هراس نداشتید به ایران آمدید و به عنوان داور در جشنواره جهانی فیلم فجر حضور پیدا کردید، گفت: مردم هلند خیلی اطلاعات بالایی از ایران دارند و هیچ هراسی نداشتم و اصلا چرا باید آمدن من به ایران روی موقعیت کاری‌ام تأثیری بگذارد؟ جالب است بدانید یک روزنامه‌نگار هلندی با خانمی در ایران ازدواج کرد و یک مستند 10 قسمتی درباره ایران ساخت؛ مردم هلند خیلی نسبت به ایران آگاهند. اگر قرار باشد یک اسکاری از من بگیرند هیچ وقت از من پَس نمی‌گیرند که به تهران سفر کردم.

وی در خصوص کار مشارکتی با ایران تأکید کرد: خوشبختانه جوایز داخلی و خارجی زیادی برنده شده‌ام. اتفاقاً اولین جایزه‌ای که گرفتم برای یک فیلمی بود که برای فارغ‌التحصیلی ساختم. جایزه اسکار را برای اولین فیلم خودم به نام «کاراکتر» گرفتم که به انگلیسی ساخته شده و در ایران سال 1999 به نمایش درآمده است. دو فیلم آخر خودم را فکر نمی‌کنم در تهران به نمایش دربیاید به خاطر سانسور! من از این بابت خیلی ناراحتم چون بیننده ایرانی خیلی تیزهوش است و مطمئناً درک خواهد کرد.

کارگردان و مدیر پخش بلغارستان: هیچ محدودیتی جلوی استعداد ایران را نمی‌گیرد

نورا ال کدری کارگردان و مدیر پخش بلغارستان است که برای اولین بار به ایران آمده و کارگردان فیلم‌های فلسطینی بوده و در بازار جشنواره جهانی فیلم فجر(مارکت) غرفه دارد. او درباره حضور خود و جشنواره جهانی فیلم فجر به خبرنگار خبرگزاری تسنیم، گفت: قبل از اینکه به ایران بیایم هیچ راه ارتباطی نداشتم اما حالا که آمدیم پل‌های ارتباطی را با خیلی از تولیدکنندگان زدیم و الان خیلی‌ها را می‌شناسیم. یک فیلمی دارند که در واقع درباره فلسطین و مسیحیان است و با یک عوامل مسلمان ساخته شده و پلی بین مسیحیت و اسلام است. مشکلی برای آمدن به ایران نداشتم و خیلی راحت ویزا گرفتیم و آمدیم. خیلی مردم ایران خوب و با استعداد هستند و خیلی با معاشرت از آن‌ها لذت بردیم.

وی افزود: بیشتر اوقات در فستیوال بودم منتها به اطراف تهران و مکان‌هایی همچون کاخ گلستان و بازارها رفتم و تهران کوه‌های زیبایی هم دارد. غذاهای ایرانی را دوست داشتم از غذای بلغارستانی هم بهتر است. کباب‌های مختلفی را هم تست کردم؛ واقعاً خوشمزه بود.

ال کدری در خصوص تحریم‌های ایران و محدودیت‌های جشنواره جهانی فیلم فجر، تصریح کرد: خیلی اهل سیاست نیستم بیشتر فیلم می‌سازم و اهل هنر هستم منتها فکر می‌کنم مردم ایران آنقدر استعداد دارند که می‌توانند راهش را پیدا کنند.

داگلاس فالسون؛ فیلمساز مطرح ایرلند: هیچ‌وقت نترسیدم به ایران بیایم

یکی از اعضای هیئت داوران جشنواره جهانی فیلم فجر، فیلمساز و نویسنده مطرح سینمای ایرلند است؛ نامش «داگلاس فالسون» است و در مقابل دوربین تسنیم قرار گرفت و درباره ایران و سینمای ایران و تحریم‌های ظالمانه استکبار و آمریکا صحبت کرد. او گفت: خوشحالم که داوری جشنواره جهانی فیلم فجر ایران را پذیرفتم و بار اولی است که به ایران سفر می‌کنم. خیلی تجربه خوبی بوده و همه‌چیز خوب است؛ مردم و غذاهای ایرانی را دوست دارم. واقعاً یکی از طرفدارهای فرهنگ ایرانی هستم. اینجا غذا به صورت ساده سرو می‌شود برنج، مرغ و گوشت و نان‌های ایرانی را هم خیلی دوست دارم.

فالسون در خصوص محدودیت ایران و تحریم‌های ظالمانه آمریکا تأکید کرد: خیلی سوال و موضوع پیچیده‌ای است. اجتماع هنری می‌توانند تأثیر خوبی در خارج از ایران داشته باشند و می توانند تأثیر مثبتی با این همکاری‌ها بگذارند. با این که یک مقداری طول کشید ویزای من آماده بشود و تأیید بشود به ایران بیایم ولی هیچ وقت از آمدن به ایران نترسیدم.

مستندساز تلویزیون المیادین: ترامپ نمی‌تواند فرهنگ و هنر ایران را بلاک کند

هاله بوصعب مستندساز تلویزیون المیادین لبنان اولین نفری بود که جلوی دوربین تسنیم قرار گرفت. او برای دومین بار است که به ایران سفر کرده و در حال ساخت مستندی ویژه جشنواره جهانی فیلم فجر است که از تلویزیون المیادین پخش خواهد شد.  او در این گفتگو تصریح کرد: من به اینجا آمده‌ام که به همه دنیا نشان بدهم با وجود تحریم‌ها، ایران هنوز صدایش توسط این فستیوال و فیلم‌های حرفه‌ای و تخصصی‌اش به کل دنیا می رسد.

وی افزود: این دومین بار است به ایران سفر می‌کنم. سال گذشته به اینجا آمدم و خیلی بدشانسی آوردم و چهار روز دیرتر مستند خودم را به دبیرخانه جشنواره ارسال کردم. در نتیجه به عنوان مهمان در جشنواره حضور داشتم. چون ایران را دوست داشتم به خودم قول دادم دوباره به ایران بیایم و در این فستیوال شرکت کنم. مردم دنیا ایران را نمی‌شناسند مگر اینکه به اینجا سفر کنند؛ چرا که حقیقاً یک کشور مملوء از شگفتی و زیبایی‌است.

بوصعب در پاسخ به این سوال که در جایی گفته‌اید برای ساخت مستند خودتان هم به زحمت افتادید با این اوصاف هراس نداشتید در یک فستیوال ایرانی حضور پیدا کنید، تأکید کرد: سال گذشته به این فستیوال آمدم واقعاً تحت تأثیر قرار گرفتم از اینکه چه میهمانانی دعوت شده و چه پذیرایی می‌شود و چه آدم‌های صاحب نامی هستند.  با این ایده به تلویزیون المیادین برگشتم اگر بخواهم در اینجا باشم سال دیگر یک مستند بسازم. با جشنواره فیلم فجر تماس گرفتیم و به رضا میرکریمی و هیئت مدیره اطلاع دادم که چنین کاری می‌خواهیم انجام دهیم. من آمدم در این فستیوال مستند جشنواره جهانی فیلم فجر را برای المیادین بسازم و تفاوت با جشنواره‌های جهانی دیگر نشان بدهم.

وی خاطرنشان کرد: تفاوتی که جشنواره سال گذشته با امسال دارد به همان محدودیت‌ها و تحریم‌ها برمی‌گردد. اگر ترامپ بخواهد همه‌چیز را بلاک بکند ولی چراغ سینما و فرهنگ را نمی‌تواند خاموش کند. هنوز صدای مردم ایران توسط فرهنگ و سینمایش به همه دنیا می‌رسد.

نویسنده و کارگردان ترکیه: ما و ایرانی‌ها برادریم و تحریم و محدودیتی احساس نمی‌کنیم

رضا اویلوم نویسنده و کارگردان ترکیه‌ای، کتابی درباره سینمای ایران، کارگردانان و فیلم‌های شاخص ایران منتشر کرده است. او درباره حضور در ایران و جشنواره جهانی فیلم فجر به خبرنگار خبرگزاری تسنیم، گفت: من روی سینمای کشورها کار می‌کنم و درباره سینمای ایران، سینمای روس،‌ سینمای آلمان و سینمای شرق2 کتاب‌هایی را نوشته‌ام. در مورد سینمای ایران یک کتاب جدیدی را منتشر کردم و در آن جا به تاریخ سینمای ایران، کارگردانان و فیلم‌های شاخص سینمای ایران پرداختم.

وی افزود: این سومین بار است به ایران می‌آیم دفعات قبل به اردبیل، تبریز و مشکین‌شهر رفتم. دوسال قبل به اردبیل آمدم و کنفرانس در اردبیل درباره شاه‌اسماعیل و رمان‌های ترک برگزار می‌شد و برای کنفرانس دعوت شده بودم. سال گذشته در شهریورماه جشنواره منطقه‌ای سینما جوان و یک کنفرانسی درباره سینمای ترکیه داشتم. در حال حاضر در جشنواره فجر هستم و خیلی خوشحالم به این جشنواره دعوت شدم.

اویلوم درباره محدودیت‌های تحریمی ایران گفت: حس می کنم در مرکز سینمای ایران هستم. فستیوال را خیلی موفق دیدم. من محدودیتی احساس نکردم چون در کشور من چنین حسّی نسبت به ایران وجود ندارد. ترکیه و ایران دو کشور برادر هستند و ارتباطات زیادی با هم دارند و در مورد کشورهای دیگر اطلاعات ندارم. غذاهای ایرانی را دوست دارند و هر موقع بیایم می‌خورم مخصوصاً زعفران با برنج و کباب.

پارک سونیا: ایران یکی از امن‌ترین کشورهای جهان است

یکی از برنامه‌ریزهای جشنواره سینمای شرقی از کره جنوبی به جشنواره جهانی فیلم فجر آمده است. او به مهربانی و امنیت ایران تأکید دارد؛ نامش پارک سونیاست. او به خبرنگار خبرگزاری تسنیم گفت: من یکی از برنامه‌ریزهای جشنواره سینمای شرقی هستم و اولین بار است به ایران می‌آیم. جشنواره خیلی خوبی بود، مردم ایران خیلی مهربان هستند و خوشحالم به اینجا آمدم.

او در پاسخ به این سوال که چرا آمریکا و استکبار با جلوگیری از حضور برخی مهمانان خارجی جشنواره جلوی تبادلات بین‌المللی فرهنگی ایران را می‌گیرد، تأکید کرد: سوال پیچیده‌ای است. این فشارهای تحریم که وجود دارد می‌تواند تأثیری نگذارد چون چیزی که می‌بینم تنظیم شده پیش می‌رود و نمی‌تواند تأثیر بسزایی بگذارد چون همه‌چیز مرتب است.

وی درباره هراس و ترس برخی از فیلمسازان برای حضور در جشنواره جهانی فیلم فجر، گفت: ما خیلی دوستان زیادی در ایران داریم مخصوصاً فیلمسازان ایرانی و فکر نمی‌کنم ترسی از این حضور، وجود داشته باشد که در ایران هستم. ایرانی‌ها سیاست خیلی خوبی برای برگزاری جشنواره دارند و نظرم این است که ایران یکی از امن‌ترین کشورهای جهان است.  همه چیز خیلی خوب بوده و به همین خاطر اینجا هستم و خیلی از افراد را می‌توانم پیدا کنم و با آن‌ها همکاری داشته باشم.

تهیه‌کننده و فیلمساز عراق: تلاش‌های آمریکا و استکبار جهانی همیشه محدود می‌ماند

مصطفی الشوکی تهیه‌کننده و فیلمساز عراق به عنوان مدیر یکی از شرکت‌های رسانه‌ای تصویری و چند پروژه سینمایی شهر نجف به جشنواره جهانی فیلم فجر آمده است. او درباره این حضور به خبرنگار خبرگزاری تسنیم، گفت: اولین بار نیست در این جشنواره شرکت می‌کنم و پنجمین سال است که این اتفاق افتاده است. تلاش می‌کنم برای همکاری با شرکت‌های ایرانی و نزدیک شدن فرهنگ دو کشور، تبادلات فرهنگی داشته باشیم. فکر می‌کنم 30 سال از دیکتاتوری عراق می گذرد این دو ملت باید به هم نزدیک شوند و هنر این مسیر را مختصرتر می‌کند.

وی درباره تحریم‌های ظالمانه آمریکا بر علیه ایران، تأکید کرد: اولین بار نیست که ایران را تحریم می‌کنند؛ از وقتی انقلاب پیروز شده تا به حال خیلی تلاش کردند محدودیت بوجود بیاورند حتی امسال بیشتر شده ولی امیدوارم در سال‌های آینده سینمای ایران موفق‌تر شود. چون سینمای ایران خودش را در سطح جهان پیدا کرده و فکر می‌کنم این تلاش‌های آمریکا و استکبار جهانی همیشه محدود می‌ماند.

افتخار می‌کنم اگر به خاطر حضور در ایران مشکلی برایم بوجود بیاورند

الشوکی افزود: من همیشه حضورم در ایران را اعلام کرده‌ام و هیچ هراسی نداشته و ندارم. کسی به خاطر همکاری با ایران برای من مشکلی ایجاد نکرده و اگر این اتفاق هم بیفتد با افتخار قبول می‌کنم. چرا که علاقه به فرهنگ و ادبیات و آداب و رسوم ایران برایم جذاب بوده و هست. خیلی از ادبیات ایران را ترجمه کردم و با بنیاد سینمایی فارابی و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همکاری داشته‌ام.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر بگویم شاید باور نمی‌کنید در کتابخانه خودم بیشتر از 2000 فیلم ایرانی دارم و فیلم‌های کیارستمی و رضا میرکریمی را دیدم و لذت بردم. «دونده» هم یکی از فیلم‌های مورد علاقه من بود که تصویری از این فیلم روی پوستر جشنواره جهانی فیلم فجر هم هست. غذای ایرانی را دوست دارم و اولین غذایی که هر موقع به ایران بیایم می‌خورم یکی قرمه‌سبزی است و دیگری فسنجان.

گزارش و گفتگوها: مجتبی برزگر

تصویربرداری و تدوین‌گر: مهدی کماسی و محمدرضا کشت‌دار

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران