کوهنوردی راه و شهرسازی در شهرکرد ادامه دارد؛ ارتفاعات شهر «شخصیسازی» شدند
ساخت و ساز در دامنه کوهها و تپهها با وجود تجریبات تلخ گذشته و زحمات متحمل شده به مردم بدون رعایت مقررات ملی و عدم بسترسازی و تخریب زیست بودم منطقه راهحل مناسبی نیست.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، در سالهای اخیر با افزایش مهاجرت روستاییان به شهرها، گسترش محدوده شهری، نیاز بالای مسکن، ساخت و ساز و خیابان کشیها، ارتفاعات، کوهها و تپههای شهرکرد را به نابودی کشیده است. این ارتفاعات که جزیی از زیستبوم منطقه و زیستگاه انواع مختلف جانوران و گیاهان هستند امروز با نشانهگیری کارشناسان مسکن در مناطقی از محدوده شهر مانند منظریه و میرآباد تخریب شدند.
سرگردانی جانوران بومی منطقه در فصول گرم سال در منازل میرآباد و منظریه و از بین رفتن سیمای شهرکرد به عنوان شهری کوهستانی با مناظر زیبا، ساخت و سازهای ناهمگون بدون رعایت مقررات ساختمان از جمله مشکلاتی است که این روزها بدنه شهر را به درد میآورد اگر چه چند وقت یکبار نیز رانش زمین و جوشش چشمههای فصلی در مناطق مسکونی با ارتفاعات زیاد این شتباه شهرسازی را یادآور میشود اما همچنان ساخت و ساز مسکن در کوهها و تخریب تپهها ادامه دارد.
درست است که انتخاب زمینهای هموار شهرکرد به دلیل کاربری کشاورزی از سوی ادارهکل راه و شهرسازی رد شده است، اما ساخت و ساز در دامنه کوهها و تپهها با وجود تجریبات تلخ گذشته و زحمات متحمل شده به مردم بدون رعایت مقررات ملی و عدم بسترسازی و تخریب زیست بودم منطقه راهحل مناسبی نیست.
اکبر شاهوردی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه ساخت و ساز در محدوده شهری بر اساس طرح تفضیلی انجام میشود، گفت: این طرح توسط ادارهکل راه و شهر سازی استان انجام و به تصویب شورای شهرسازی و معماری ایران رسیده است و برای اجرا به شهرداری ابلاغ میشود.
وی با بیان اینکه ساخت مسکن در زمینهای صاف و هموار شهرکرد رها و در مناطق کوهستانی انجام میشود، افزود: شهرکرد یک شهر کوهستانی است و ناخودآگاه ساخت مسکن در مناطق کوهستانی صورت میگیرد.
معاون شهرسازی شهرداری شهرکرد با اشاره به اینکه در شهرکرد اراضی شهری محدود است و از ساخت و ساز در زمینهای منابع طبیعی و کشاورزی جلوگیری میشود، اضافه کرد: ساخت و ساز در دامنه کوه بر اساس مقررات ملی انجام میشود در این مناطق مقررات مربوط به بسترها، شیب، ترازها و حریمها باید رعایت شود.
شاهوردی با بیان اینکه مشکلات برخی مناطق مسکونی شهرکرد مانند منظریه، میرآباد و ساختمانهای شقایق از عدم آمادهسازی نشأت میگیرد، ادامه داد: در این مناطق ابتدا اراضی برای ساخت به مردم واگذار و سپس برای ساخت معابر عمومی اقدام شد، آبگرفتگی برخی از ساختمانها در بارندگی اخیر نیز به همین دلیل است.
وی با اشاره به اینکه در اجرای ساختمان بر اساس مقررات ملی نقشهها تهیه و به تأیید نظام مهندسی میرسند و بر این اساس مجوز شهرداری برای ساخت صادر میشود، گفت: در این پروسه اگر در مطالعات در زمان کوتاهی انجام شود ساختمان ساخته شده در مراحل بعدی با مشکل روبهرو میشود
معاون شهرسازی شهرداری شهرکرد با بیان اینکه وجود مشکلات متعدد به مرور زمان مناطق مسکونی را از بافت شهری جدا و به سکونتگاهی موقت تبدیل میکند، افزود: مطالعات اولیه در حوزه ساخت مناطق مسکونی در شهرکرد به صورت کامل انجام نشده و دچار مشکلاتی است، به طور مثال برای خروجی آب در دامنه کوه باید زهکش آبهای زیرزمینی ساخته شود و راهآبههای قدیمی دارای خروجی باشند.
شاهوردی با اشاره به اینکه در کمیته سیما و منظر استان محدوده ساخت شهری در منطقه مشخص میشود، اضافه کرد: اگر دامنه کوه در این محدده قرار بگیرد مطالعات مربوط به ساخت و ساز در این منطقه باید انجام شده باش
ابراهیم علیرضایی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، با اشاره به اینکه ساخت و ساز در این شهر به دلیل نبود زمین ملی به سمت کوهها گسترش پیدا کرده است، گفت: اجازه ساخت و ساز در مناطق جنوبی شهر به دلیل مالکیت خصوصی زمینهای کشاورزی و عدم تغییر کاربری توسط جهاد کشاورزی صادر نمیشود.
وی با بیان اینکه توسعه شهری بر اساس نرخ رشد و نیاز مسکن انجام میشود، افزود: مناطق مسکونی میرآباد، منظریه و شقایق نیز به دلیل کمبود زمین در این مناطق مرتفع ساخته شدند.
معاون بازآفرینی شهری و مسکن راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه آمایش سرزمین در این اداره کل بر اساس مالکیت زمینهای دولتی انجام میشود، اضافه کرد: توسعه شهر در 20 سال آینده به سمت منظریه است.
علیرضایی با بیان اینکه در مناطق مسکونی مطالعات به صورت کامل انجام نشده است، ادامه داد: در بحث مکانیک خاک این مناطق تا 35 متر گمانهزنی باید انجام شود در صورتی که تا 12 متر انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه برای مطالعات ساخت مناطق مسکونی نیاز به زمان و وقت بیشتری است، گفت: در کمیسیون ماده 5 استان تمامی دستگاههای عمرانی و خدماترسان عضو هستند و باید در انجام مطالعات همکاری کنند.
معاون بازآفرینی شهری و مسکن راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه انجام نشدن تعهدات یک تعاونی در مسکن مهر تمامی عملکرد دستگاهها را زیر سؤال برده است، افزود: در پروژه مسکونی شقایق طراحی با چشمانداز مناسب توسط مهندسان مجرب انجام گرفت اما برای اجرا نباید به صورت استیجاری عمل و ساختمانها به افرادی با میزان درآمد متوسط به بالا واگذار میشدند.
علیرضایی با اشاره به لزوم احیای فضاهای سبز داخلی این منطقه، اضافه کرد: ساختمانهای شقایق برای عبور از آپارتماننشینی در یک یا دو طبقه ساخته شدند.
وی ادامه داد: بر اساس قانون ابتدا باید آمادهسازی مناطق مسکونی انجام و سپس اراضی برای سکونت به مردم واگذار شود که متأسفانه در مسکن مهر شهرکرد به دلیل فشار دولت برای تحویل مسکن به مردم بخشی از عملیات آمادهسازی با ساخت و ساز همزمان شد.
برمک اسلامی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه طبق قوانین موجود مراتع درجه یک و اراضی جنگلی به منظور شهرسازی قابل تحویل به ادارهکل راه و شهرسازی نیست، گفت: در برخی موارد محدوده شهری بزرگتر از میزان نیاز درنظر گرفته میشود و متناسب با رشد جمعیت نیست.
معاون حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری افزود: با توجه به اینکه امکان اجرای پروژه های آبخیزداری و سایر عملیاتهای احیا برای منابع طبیعی در حریم شهرها وجود ندارد لازم است که مدیران شهری برای مدیریت حریم شهر در بلند مدت برنامهریزی لازم را به عمل آورد.
وی با بیان اینکه در شهرکرد مناطق شهری مانند منظریه و میرآباد از جمله مراتع درجه یک نبوده و به منظور شهرسازی به اداره کل راه و شهرسازی تحویل داده شده است، اضافه کرد: مطابق قوانین منابع طبیعی اجازه دخل و تصرف و دخالت در حریم شهری از جمله ساخت و ساز در ارتفاعات، کوه و تپه را ندارد.
در بین تمامی نظرات کارشناسان از ادارات مختلف تنها مسئلهای که دارای ارزش و اولویتی نبوده تخریب ارتفاعات، کوهها و تپههای استان است، اگر چه رفع نیاز مسکن مردم در کوتاهمدت و با مطالعاتی که هرگز اصول مقاومسازی و زیباسازی شهر را در نظر نگرفته است در شهرکرد در حال انجام است اما در بلند مدت تخریب زیستبوم منطقه و مسکنسازی به دور از اصول کارشناسی مشکلات عدیدهای را برای شهر رقم میزند.
در آخر باید گفت تپهها و کوههای شهرکرد به عنوان زیستبوم منطقه و محلی برای زندگی جانوران و رشد گیاهان بدون داشتن مدافعی از طرف منابع طبیعی و محیط زیست هر روز در کام شهرسازی به ورطه نابودی کشیده میشوند.
انتهای پیام/ش