روایت شهرام شکیبا از دیدار شب گذشته شاعران با رهبر انقلاب/ صداوسیما به شکل و شمایل بیش از فارسی‌دانستن اهمیت می‌دهد

روایت شهرام شکیبا از دیدار شب گذشته شاعران با رهبر انقلاب/ صداوسیما به شکل و شمایل بیش از فارسی دانستن اهمیت می‌دهد

مجری و برنامه‌ساز باسابقه تلویزیون گفت: خیلی حسرت خوردم کاش خدمت‌شان عرض می‌کردم "آقا! ما مجریان کاره‌ای نیستیم. الآن اسپانسرها تصمیم می‌گیرند چه اتفاقی بیفتد و حتی مدیران هم کمتر ذی‌مسئله در این موضوعات هستند".

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، شب گذشته مقام معظم رهبری با شاعران دیدار کردند. کنار همه اتفاقات مرسوم و سخنان تخصصی ایشان در حوزه فرهنگ، ادب، شعر و هنر، انتقاداتی به وضعیت زبانی ترانه‌های صداوسیما و زبان فارسی و مجریان تلویزیونی داشتند. ایشان با انتقاد از ولنگاری زبانی و ساخت لفظی بسیار نازل برخی ترانه‌ها و پخش آنها از صداوسیما فرمودند: "زبان فارسی قرنهای متمادی است که عمدتاً به‌وسیله شاعران بزرگ حفظ شده و این‌گونه سالم و فصیح به دست ما رسیده است، بنابراین ما باید حرمت زبان را حفظ کنیم و اجازه نداریم با بی‌مبالاتی آن را به دست فلان ترانه‌سرای بی‌هنر بدهیم که الفاظ را خراب کند و بعد نیز با پول بیت‌المال در صداوسیما و دستگاههای دولتی و غیردولتی پخش شود".

رهبر معظم انقلاب در بخش دیگری فرمودند: "راجع به زبان فارسی بنده در حقیقت نگرانم. من از صداوسیما گله‌مندم؛ به‌جای اینکه زبان صحیح و معیار و صیقل‌خورده‌ی کاملاً درست را ترویج کند، زبان بی‌هویت را ترویج می‌کند، زبان بی‌هویتی که گاهی غلط و بدتر از همه پُر از تعبیرات فرنگی و خارجی است. وقتی یک مجری یک تعبیر فرنگی از یک مترجم یا نویسنده را در صداوسیما تکرار می‌کند، موجب عمومی شدن آن لغت و آلوده شدن زبان به زوائد مضرّ می‌شود. ما داریم مفت زبان خودمان را آلوده می‌کنیم".

در صداوسیما بازیگرانند که کار اجرا انجام می‌دهند

شهرام شکیبا مجری و برنامه‌ساز باسابقه تلویزیون که این روزها در مشهد مقدس برنامه سحر و افطار شبکه افق را اجرا می‌کند، شب گذشته در دیدار شاعران با رهبر انقلاب هم حضور داشت. او درباره این دغدغه‌های رهبری به خبرنگار خبرگزاری تسنیم، گفت: فکر می‌کنم که جدی‌ترین دغدغه‌ای است که هر انسانِ عمیقی امکان دارد راجع به زبان فارسی داشته باشد و طبیعتاً انسان‌های عمیق دغدغه‌هایشان همین قدر جدی است. اما یک نکته‌ای وجود دارد، الآن در صداوسیما مجریان که کاره‌ای نیستند. الآن در صداوسیما بازیگرانند که کار اجرا انجام می‌دهند و اینجا دیگر بحث سواد مطرح نیست، دیگر بحث فارسی دانستن مطرح نیست، فقط یک شمایل و چهره مطرح است که آدم‌ها دیده باشند و بشناسند.

حسرت خوردم که نگفتم "آقا، ما کاره‌ای نیستیم"!

وی تأکید کرد: امسال در رمضانِ تلویزیون با پدیده عجیبی مواجه هستیم، دو هنرپیشه را برای اجرای برنامه آورده‌اند و آن‌ها از مجریان دعوت می‌کنند به‌عنوان مهمان کنارشان بنشینند. واقعاً با این وضعیت، مجریان دیگر کاره‌ای نیستند. اتفاقاً خیلی حسرت خوردم کاش خدمت‌شان عرض می‌کردم "آقا، الآن  ما کاره‌ای نیستیم، الآن اسپانسرها تصمیم می‌گیرند چه اتفاقی بیفتد و حتی مدیران کمتر ذی‌مسئله در این موضوعات هستند".

اسپانسر پول می‌دهد فلان بازیگر بیاید

شکیبا اضافه کرد: اسپانسر پول می‌دهد فلان بازیگر بیاید و کسانی می‌آیند که اساساً ریشه مطالعاتی ندارند. کسانی می‌آیند صرفاً یک شمایل و چهره‌‌ای دارند که مردم این‌ها را می‌شناسند، یا در واقع یک هیئتی از چند نقش‌اند، برای همین ما کاره‌ای نیستیم. کاملاً دغدغه‌های ایشان را می‌توان متوجه شد که چه عمقی دارد اما متأسفانه آن‌چه در رسانه شکل می‌گیرد و اتفاقی که می‌افتد این است. در حقیقت امروز مردم در تلویزیون هنرپیشه‌ها را تماشا می‌کنند نه مجریان را! و هنرپیشه‌ها هرکاری در این مملکت دلشان می‌خواهد انجام می‌دهند. هنرپیشه‌ها می‌توانند حکم اعدام صادر کنند و خط بدهند فلانی را در خیابان بزنند، بنابراین ما کاره‌ای نیستیم. ای‌کاش می‌توانستیم برای این دغدغه‌ها پاسخی باشیم.

عامه مردم با ترانه‌ها ارتباط می‌گیرند

مجری و برنامه‌ساز باسابقه تلویزیون در واکنش به فضای مسموم موسیقی‌ها خصوصاً وجود موسیقی‌های سطحی در تلویزیون، اضافه کرد: واقعیت این است که شکلی از ادبیات و شعر که عامه مردم با آن مرتبطند به ترانه‌ها برمی‌گردد، یعنی یک روزگاری در کشور ما و حتی در جهان عرب، مردم بی‌واسطه با خود شعر مرتبط بودند، یعنی شاعران و راویان می‌آمدند و شعر می‌خواندند؛ مردم از این طریق در جریان شعرها قرار می‌گرفتند و بی‌واسطه شعر شاعر را می‌شنیدند اما به هر حال در جهان امروز کمتر چنین اتفاقی می‌افتد.

در جایی هم فرمودند "ترانه‌های زیرزمینی که بماند"!

وی خاطرنشان کرد: در جهان امروز بیشتر رابطه مردم با شعر از طریق ترانه‌ها شکل می‌گیرد و وقتی در ترانه‌ها زبان آلوده‌ای حاکم شود طبیعتاً عامه مردم را از نظر زبانی گرفتار می‌کند. معظم‌له شب گذشته درباره مشکلات ترانه‌ها و موسیقی‌های سطحی فرمایشاتی داشتند، حتی در جایی هم فرمودند "ترانه‌های زیرزمینی که بماند"! طبیعتاً به‌خاطر پایگاهی که دارند شأن‌شان نیست درباره چنین موضوعاتی صحبت کنند. واقعیت ماجرا این است موسیقی زیرزمینی در سطح گسترده‌ای تیشه به ریشه زبان ما زده و هر روز زبان فارسی مقدس و سالم را به نابودی نزدیک می‌کند. واقعاً اگر فکری به حال این فضا و مشکلات نکنیم و از دغدغه ایشان هم پیداست مهمترین سرمایه زنده‌مان در حال فرتوت شدن و رو به اضمحلال است.

"شما را نه از نزدیک و دور نمی‌بینیم"

شکیبا به دیدار با رهبر معظم انقلاب اشاره کرد که ایشان به من گفتند "شما را نه از نزدیک و نه دور نمی‌بینیم"، گفت: شب گذشته در آخرین لحظات دیدار، رهبر معظم انقلاب از کنار ما رد شدند و سلام و علیکی شد و ایشان فرمودند "شما را نه از نزدیک و نه دور نمی‌بینم". وحید جلیلی هم کنار من بود اما آنجا جای گلایه نبود که بگویم "آقا، نمی‌دانید امروز در تلویزیون چه‌خبر است". در حقیقت الآن برنامه‌های ادبی تقریباً و تحقیقاً ساخته نمی‌شود یعنی دو برنامه شاخص وجود دارد که از شبکه آموزش پخش می‌شود یکی «قندپهلو» و دیگری «مشاعره»؛ ما نباید این را فراموش کنیم هر دوی این‌ها بیشتر به تفنن‌های ادبی می‌پردازند، محض ادبیات کمتر در آن‌ها شکل می‌گیرد.

اسپانسر برای ادبیات پول نمی‌دهد، تلویزیون هم ندارد

وی تأکید کرد: آنچه دغدغه اهالی فرهنگ است ادبیات محض است، برای آن برنامه‌ای نداریم به‌خاطر اینکه دیگر اسپانسری نداریم برای ادبیات پول بدهد و تلویزیون هم دست‌کم مدعی است که نمی‌تواند هزینه‌هایش را تأمین کند. واقعیت ماجرا این است که اصلاً برنامه ادبی نداریم و طبیعتاً کسی دغدغه‌‌ای درباره حوزه ادبیات ندارد. یک‌وقتی در تلویزیون در هر شبکه گروه ادب و هنر داشتیم یعنی ادبیات مقدم بوده بر هنرهای دیگر ما، دستِ‌کم در لفظ، اما الآن ما این را نداریم و این گروه‌ها در گروه‌های دیگر ادغام شده و برنامه‌هایی که به هنر می‌پردازد عمدتاً مربوط به سینماست، دیگر جایی برای ادبیات در تلویزیون وجود ندارد.

خواننده‌هایی را به تلویزیون می‌آورند که هیچ اطلاعی از شعر و موسیقی ندارند

مجری برنامه سحرگاهی و افطار شبکه افق با اشاره‌ای به استفاده از خواننده‌هایی که هیچ اطلاعی از شعر و موسیقی ندارند در بهترین زمان‌های برنامه‌سازی تلویزیون، خاطرنشان کرد: شما طراز و برآیند سلیقه خاص و ویژه‌ای که یک شبکه می‌خواهد خرج کند در برنامه سال تحویل می‌بینید که اوج المپیک برنامه‌سازی تلویزیون است، در برنامه‌های سال تحویل چه اتفاقی می‌افتد نگاه می‌کنند آخرین خواننده‌ای که در فضای جامعه مطرح بوده چه‌کسی است او را به یک برنامه تلویزیونی بدون هیچ اطلاعی از شعر و موسیقی، می‌آورند، بعد هم در فضای هجمه و انتقادی که پیش می‌آید پشت‌پرده‌ها نمایان می‌شود و همین نکته را نشان می‌دهد، طرف حتی خواننده نیست و نمی‌تواند روی استیج بخواند و پلی‌بک کند و در استودیو با ابزار خواننده است، برای همین می‌بینید او را با چندین سکه بهارآزادی و چندین میلیون تومان و خیلی بیش از حق و حقوق اساتید اهل فن، روی آنتن می‌برند.

برنامه‌های تلویزیونی حاضرند ده‌ها میلیون خرج کنند تا فلان خواننده بخواند

وی در خاتمه افزود: برنامه‌های تلویزیونی خصوصاً در مناسبت‌ها حاضرند ده‌ها میلیون خرج کنند تا یک خواننده‌ای که صرفاً به‌واسطه کنسرت‌گذاران روی کار آمده و چند آهنگ مشهور دارد ده دقیقه روی آنتن باشد، حتی شبکه‌ها از روی رقابت بر سر آوردن او به برنامه خودشان دعوا دارند. اینجا تلویزیون و رسانه نیست که خط می‌دهد و از کف جامعه خط می‌گیرد، کنسرت‌گذاران که خواننده می‌سازند همین کف جامعه هستند، در صورتی که زمانی از خواننده‌هایی که به‌واسطه دانایی هنری‌شان رشد کرده‌اند، روی آنتن بودند. تأسف می‌خورم امروز دعوا بر سر خوانندگانی می‌شود که به‌واسطه سرمایه‌گذاران پاپ روی کار آمده و هیچ عرض‌اندام هنری هم ندارند.

انتهای پیام/*

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران