کمیاب شدن تحفه همدان در تعطیلات عید فطر


کمیاب شدن تحفه همدان در تعطیلات عید فطر

در تعطیلات هفته گذشته سوغات همدان از جمله کماج، انگشت پیچ و شیرمال در سطح شهر کمیاب شده بود تا دست بسیاری از گردشگران از خرید تحفه همدان کوتاه بماند؛ اتفاقی بی سابقه که به دلایل مختلفی رخ داد و ارگان های متعددی در بروز آن دخیل بودند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، یکی از لذت‌های سفر به ویژه برای ایرانیان خرید سوغات است. به همین دلیل هر فرد یا خانواده ایرانی که به سفر می‌رود از همان روز اول حضورش در مقصد گردشگری خود به دنبال آشنایی با سوغات آن منطقه و خرید آن به عنوان تحفه سفر، برای بستگان و نزدیکان است.

اما مهمترین وجه سوغات و خرید سوغاتی که از پیامدهای توسعه گردشگری است تأثیر مثبت بر اقتصاد منطقه به ویژه با اشتغالزایی است.

در یک کارگاه تولید صنایع دستی یا کارگاه شیرینی پزی سنتی بین 10 تا 50 نفر مشغول به کار هستند و این در حالی است که بیکاری یکی از معضلات امروز جامعه ما به شمار می‌رود؛ از اینرو فزایش فروش سوغات در یک شهر یا روستا سبب افزایش درآمد صاحب کارگاه، توسعه کارگاه‌های کوچک و در نهایت افزایش تقاضای نیروی کار می‌شود. ضمن آنکه بسیاری از افراد نیز به صورت غیر مستقیم از جمله استخدام در کارگاه‌های بسته بندی و یا شرکت‌های پخش صاحب شغل می‌شوند. 

در حال حاضر اقتصاد بسیاری از کشورهای پیشرو در امر گردشگری و حتی بسیاری از شهرهای توریستی کشور بر محور حضور گردشگر و درآمدزایی از محل فروش صنایع دستی و سوغاتی‌ها به گردشگران می‌چرخد‌، اما این امر متأسفانه در شهر همدان به عنوان یکی از مهم‌ترین مقاصد گردشگران داخلی و بعضاً خارجی مغفول مانده و نادیده گرفته شده است.

صنایع دستی به ویژه سفال و شیرینی‌‌های محلی از جمله کماج، شیرمال، حلوا زرده و انگشت پیچ از مهمترین سوغات‌ پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین محسوب می شود که بسیار هم مورد توجه گردشگران است، اما با وجود تذکر مکرر رسانه‌ها و فعالان گردشگری و صنایع دستی این ظرفیت مناسب همواره از سوی مسئولان امر نادیده گرفته شده و در سایه بی‌توجهی نتوانسته آنطور که شایسته و بایسته است به اقتصاد و امر اشتغالزایی شهر و استان همدان کمک کند.

در سال‌های اخیر فروش محصولات چینی در فروشگاه‌های عرضه صنایع دستی از جمله سفال، عدم برند سازی برای صنایع دستی و سوغات خوراکی و نیز بی‌توجهی به بسته بندی مناسب که به زیبایی بصری و ماندگاری سوغات در بخش خوراکی‌ها از جمله کماج، شیرمال، انگشت پیچ و حلوا زرده بیانجاند  از جمله مشکلات این حوزه بوده است، اما در تعطیلات عید فطر امسال مشکل عجیب و بی‌سابقه‌ای در سطح شهر به وجود آمد که آن هم کمیاب شدن کماج، شیرمال، حلوا زرده و انگشت پیچ بود.

در حالی که مسافران دربه در به دنبال آدرس فروشگاه‌های عرضه این سوغات بودند، در آخر  با صف‌های طولانی برخی شیرینی فروشی‌های شناخته شده، یا درب بسته برخی دیگر از فروشگاه‌های عرضه کننده این محصولات و یا با این جمله که کماج و شیرمال تمام شده است مواجه شدند تا به نارضایتی آنها و نیز بهره نبردن همدان از ظرفیت اقتصادی حضور پرشمار گردشگران بیانجامد.

صنف  بایدبرنامهریزیمی‌کرد

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان در مورد کمبود سوغات‌هایی از قبیل کماج، شیرمال و انگشت پیچ در تعطیلات هفته گذشته اظهار داشت: پیش از تعطیلات نوروز یا تعطیلاتی مانند عید فطر که با پیک مسافر روبرو هستیم هماهنگی‌های لازم در موارد مختلف در ستاد اجرایی خدمات سفر با حضور رؤسای کمیته‌های مختلف صورت می‌گیرد و تذکرات لازم ارائه می‌شود.

علی خاکسار افزود: سوغات‌های خوراکی و شیرینی‌های سنتی به حوزه اصناف و اتحادیه قنادان مربوط می‌شود و در این مورد در ستاد اجرایی خدمات سفر با کمیته نظارت بر تنظیم بازار هماهنگی‌های لازم انجام شد تا رایزنی‌ها و هماهنگی داخلی با زیرمجموعه‌های خود از جمله اصناف و اتحادیه‌ها صورت بگیرد.

وی با اشاره به این که برخی از اصناف همدان از جمله شیرینی فروشی‌ها و عرضه کننده شیرینی‌های سنتی در گذشته در ایام تعطیل که اوج حضور گردشگران بود اغلب تعطیل بودند گفت: با فرهنگسازی در این حوزه وضعیت از گذشته خیلی بهتر شده است. با اینحال این موضوع باید برای بخش خصوصی جا بیافتد که باز بودن فروشگا‌ه‌ها در ایام تعطیل و ارائه خدمات به گردشگران هم به نفع اقتصاد خودشان و هم به نفع اقتصاد استان است.

خاکسار با اشاره به این که در حوزه نظارت بر محصولات فروشگاه‌های عرضه صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بر فروشگاه‌هایی نظارت دارد که نشان اصالت کالا داشته باشند تصریح کرد: در سطح استان صرفا فروشگاه‌‌هایی می‌توانند عنوان کنند تحت نظر و نطارت اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی فعالیت می‌کنند که صنایع د

ستی اصیل به مشتریان خود ارائه می‌کنند.

چند دلیلبرایکمبودشیرمال و کماج در سطحشهر

رئیس اتحادیه قنادان و آجیل فروشان همدان نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان با بیان این که همدان قطب شیرینی‌های سنتی در کشور است اظهار داشت: برخی از شیرینی‌های سنتی همدان بیش از 200 سال قدمت دارند.

محمد ارغوان افزود: شیرینی‌های سنتی همدان در سال 91 و با حضور برخی از سفرای خارجی به ثبت ملی رسید تا بیشتر شناخته شود. از آن زمان به بعد ما درخواست‌های زیادی برای حل مشکلات این حوزه داشتیم اما از سوی مسئولان توجهی نشد تا اتفاقات اخیر رقم بخورد.

وی با اشاره به این که کمیاب شدن سوغاتی مثل کماج، شیر مال و انگشت پیچ و حلوا زرده در تعطیلات هفته گذشته چند دلیل داشت گفت: دلیل اول حضور پرتعداد گردشگران در همدان بود که گواه آن هم ترافیک طولانی در اکثر معابر شهر بود.

ارغوان عنوان کرد: دلیل بعدی نیز همزمانی دو رویداد مهم یعنی رحلت حضرت امام ( ره) و عید سعید فطر بود که باعث شده بود بسیاری از مساجد و حسینیه‌ها برای خیرات و افطار در روز چهاردهم خرداد و برای نماز عید در روز پانزدهم کماج و شیرمال سفارش بدهند. 

وی با اشاره به این که مالکان برخی از کارگاه‌های شیرینی پزی و فروشگاه‌های عرضه شیرینی‌های سنتی نیز در ایام تعطیل خارج از همدان بودند و پخت نداشتند تصریح کرد: از یک سو حجم زیاد مسافر و از سوی دیگر حجم بالای سفارشات باعث شد سوغات همدان در قالب شیرینی‌های سنتی و انگشت پیچ و کماج تا حدی در تعطیلات اخیر کمیاب شوند.

رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار همدان تاکید کرد: بحث مواد اولیه از جمله شکر و روغن نیز یک مشکل سراسری است که همه قنادان کشور با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. البته ما در این تعطیلات کمبود شکر نداشتیم اما برای کارگا‌ه‌ها و قنادی‌هایی که با شکر آزاد کار می‌کنند قیمت فعلی شکر صرف نمی‌کند و همین امر بر کار آنها خلل ایجاد کرده است تا بخشی از ظرفیت تولید خود را از دست بدهیم. 

ارغوان با اشاره به این که 250 تن شکر به قنادان همدان اختصاص یافته و به زودی به نماینده اتحادیه تحویل داده می‌شود گفت: بحث مشکلات سوغات همدان در بخش شیرین‌های سنتی و انگشت پیچ و حلوا زرده فراتر از موارد ذکر شده است و ما از سال 91 این موارد را توصیح دادیم اما توجه جدی به آن نشد.

نداشتن بسته بندیمناسبوسنگ اندازی سازمان غذا ودارو

وی افزود: در این بخش انتظار حمایت از مسئولان استان را داریم، چرا که در کارگا‌های شیرینی پزی استان بیش از 5 هزار نفر مشغول به کار هستند و کمک به تولیدکنندگان باعث افزایش اشتغالزایی در این بخش می‌شود. 

ارغوان تاکید کرد: یکی از مشکلات مهم در راه عرضه شیرینی‌های سنتی استان نداشتن بسته بندی مناسبی است که هم زیبایی بصری داشته باشد و هم ماندگاری محصول را افزایش دهد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر بسته بندی‌های کماج و شیرمال همدان جذابیت بصری ندارند و از آن مهمتر نمی‌توانند ماندگاری و کیفیت محصول را حفظ کند‌؛ به همین خاطر تولیدکنندگان ما نمی‌توانند از چند روز قبل از تعطیلات تولیدات خود را برای اوج شلوغی افزایش دهند و به اندازه فروش روزانه خود کماج و شیرمال طبخ می‌کنند.

ارغوان با اشاره به این که نداشتن یک بسته‌بندی شکیل برای سوغات همدان باعث شده تا تولیدکنندگان ما در بسیاری از نمایشگا‌ه‌ها حاضر نشوند اظهار داشت: پرداخت وام‌های تبصره‌ای با سود پایین از سوی بانک‌ها به تولیدکنندگان می‌تواند راهکار مناسبی برای توسعه بسته‌بندی سوغات همدان باشد.

وی افزود: برای شروع هم لازم نیست به همه قنادی‌ها وام پرداخت شود. به چند تا از کارگا‌ه‌ها این نوع وام‌ها را پرداخت کنند اگر جواب داد به بقیه نیز پرداخت شود.

ارغوان با اشاره به این که با طراحان و فعالان حوزه بسته بندی جلسات متعددی داشتیم و طرحی نیز برای عرضه شیرینی سنتی همدان در بسته بندی شکیل و با خاصیت حفط ماندگاری محصول به ما ارائه کردند تاکید کرد: اگر این وام‌ها به تولیدکنندگان پرداخت شود هم سبب ایجاد شغل و هم باعث افزایش کیفیت سوغات همدان و افزایش تولید می‌شود.

وی بیان این که یکی دیگر از مشکلات ما عدم همکاری سازمان غذا و دارو است گفت: در شهرهای مثل قم و کرمانشاه بسیاری از کارگاه‌ها و فروشگاه‌های عرضه سوهان قم و کاک و نان برنجی کرمانشاه در مغازه‌هایی با متراژ 7 تا 20 متر فعالیت می‌کنند و سازمان غذا و دارو در این استان‌ها به این مغازه‌ها به راحتی کد بهداشتی می‌دهد تا به اقتصاد استان خود کمک کند.

ارغوان افزود: اما سازمان غذا و داروی استان همدان سنگ اندازی می‌کند و برای دادن کد بهداشتی شرط متراژ دارد و می‌گوید باید متراژ مغازه 200 متر باشد.

وی با اشاره به این که با توجه به گرانی مغازه در همدان هیچ قنادی در شرایط فعلی توانایی خرید یا اجاره مغازه 200 متری را ندارد تصریح کرد: جای سوال است که چرا سازمان غذا و دارو با ما همکاری نمی‌کند و کد بهداشتی نمی‌دهد تا گردشگران نیز با خیالت راحت از قنادی‌های سطح شهر سوغاتی از قبیل کماج و شیرمال خریداری کنند؟.

ارغوان با درخواست از استاندار همدان برای مساعدت در بحث اعطای تسهیلات به تولید کنندگان شیرینی‌های سنتی و حل مشکل ارائه کد بهداشتی از سوی سازمان غذا و دارو تاکید کرد: اگر مسئولان در این 2 موضوع با ما همکاری کنند تضمین می‌کنم شیرینی‌های سنتی همدان با بهترین کیفیت و ماندگاری زیاد عرضه شوند و دیگر شاهد مشکلاتی مثل کمبود کماج و شیرمال در تعطیلات و اعیاد نباشیم.

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon