پالایشگاه تبریز از سال ۵۶ مجوز قیرسازی دارد / نتایج بررسی آلایندگی کاوه سودا تا ۳ ماه آینده اعلام می‌شود

پالایشگاه تبریز از سال 56 مجوز قیرسازی دارد / نتایج بررسی آلایندگی کاوه سودا تا 3 ماه آینده اعلام می‌شود

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی با بیان اینکه پالایشگاه تبریز از سال ۵۶ مجوز قیرسازی دارد، گفت: نتایج بررسی آلایندگی کاوه سودا تا ۳ ماه آینده اعلام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، حمید قاسمی ظهر امروز در نشست خبری با خبرنگاران که به مناسبت هفته محیط زیست در این اداره ک ل برگزار شد، با اشاره به اینکه طبق اصل 50 قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست وظیفه همگانی است و به کسی اجازه تخریب محیط زیست داده نمی‌شود، اظهار داشت: اکنون خوشبختانه مردم نسبت به مسائل زیست محیطی حساس هستند و این موضوع در فضای مجازی بسیار ملموس است.

وی 13 درصد از مساحت آذربایجان شرقی را منطقه حفاظت شده اعم از پارک ملی، اثر طبیعی ملی و پناهگاه و پارک ملی دانست و گفت: در این مناطق چهارگانه 36 پاسگاه وظیفه حفاظت از این مناطق را برعهده دارند که در این راستا 4 نفر شهید محیط بان و 3 جانباز محیط بان در آذربایجان شرقی داریم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی مساحت جنگل‌های ارسباران را 180 هزار هکتار عنوان کرد و افزود: از مجموع 180 هزار هکتار، 80 هزار هکتار از جنگل‌ها تحت مدیریت و حفاظت محیط زیست استان است.

وی برخی از چالش‌های زیست محیطی استان را برشمرد و گفت: عدم اجرای سند آمایش سرزمین، اعطای حق آبه رودخانه و تالاب‌ها، عدم انجام تعهدات اصلاح میانگذر دریاچه ارومیه، عدم اطلاع کافی افکار عمومی از وظایف و اقدامات سازمان‌، توسعه و بهره برداری از برخی معادن و عدم تناسب نیروها با حجم عظیم مأموریت را از جمله چالش‌های این سازمان عنوان کرد.

قاسمی با تاکید بر اینکه به ازای هر هزار هکتار باید یک محیط بان باشد و ما از نظر نیروی انسانی کمبود مشکل داریم ابراز داشت: ما اکنون 650 نفر پست سازمانی داریم ولی کل مناطق حفاظت شده را با 200 نفر اداره می‌کنیم و یک محیط بان بازای هر هزار هکتار محقق نمی‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی با انتقاد از اینکه در مناطق حفاظت شده جاده کشی‌های بی‌رویه انجام می‌گیرد که به نوعی بحث‌های دادگاهی و دادسرا دارد، گفت: متاسفانه امروز هم خبر رسید که رئیس اداره محیط زیست اهر به خاطر حمله گرگ به یک روستایی، بازداشت بود و الان با وثیقه آزاد شده است و این در حالی است که حیات وحش جزو اموال سازمان محسوب نمی‌شود و ما صرفاً وظیفه حفظ آنها را داریم.

وی وضعیت نهایی دریاچه ارومیه را یادآور شد و گفت: به برکت بارش‌ها، این دریاچه اکنون وضعیت خوبی دارد، طبق اعلام تراز 19 خرداد، تراز این دریاچه در حدود 1271/90 است که ارتفاع سطح آب دریاچه نسبت به اول سال آبی جاری یک متر و 6 سانتی متر افزایش تراز داشته است.

قاسمی با تاکید بر اینکه استان آذربایجان‌شرقی با 7 هزار واحد صنعتی و معدنی، یک استان‌ صنعتی است که 12 واحد تصفیه‌خانه احداث شده و 15 واحد هم در دست ساخت است گفت: فاز اول تصفیه خانه تبریز جوابگوی نیازهای 600 هزار نفر که پیگیر تکمیل مدول دوم تصفیه‌خانه تبریز هستیم. از سوی دیگر، اکنون روزانه 2200 تن زباله در تبریز تولید می‌شود که برای این منظور به دستگاه‌های مختلف وظایفی تعریف شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی تعداد روزهای سالم را در سال گذشته، 334 روز سالم و پاک عنوان کرد و گفت: اکثر آلودگی مربوط به خودروهاست که از اواخر سال 92 اقدام به تولید و توزیع سوخت با کیفیت انجام دادیم. در طرح LEZ نیز بر اساس مصوبه هیات وزیران محدوده تعریف شده است تا خودروهای فاقد معاینه فنی وارد محدوده بافت مرکزی تبریز نشوند.

وی تولید و رهاسازی پسماند توسط مردم در مناطق گردشگری به ویژه منطقه ارسباران را یکی از چالش‌های جدی زیست محیطی استان دانست و گفت: آتش‌سوزی و عدم مدیریت دام در مرتع نیز باید مورد توجه قرار گیرد چراکه متاسفانه پروانه چرای در مراتع متناسب با توان اکولوژی هر منطقه نیست و موجب تخریب خاک، گونه‌های گیاهی و... می‌شود.

قاسمی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا واحد آلاینده‌ای مجوز فعالیت می‌گیرد و پس از آن با آن واحد به دلیل اشتغال ایجاد شده با تساهل و تسامح رفتار می‌شود؟ گفت: نباید اشتغال و توسعه بهانه‌ای برای آلایندگی محیط زیست باشد. در توسعه پایدار باید سه ضلع محیط زیست، اقتصاد و اشتغال مورد توجه قرار گیرد، ما هم مخالف تولید و اشتغال نیستیم ولی واحدها باید در راستای توسعه پایدار حرکت کنند. ضوابط محیط زیست اکنون به حدی قوی است که هیچ مدیر و یا نماینده‌ای برای اعمال فشار امکان ندارد و ما بدون توجه به فشارها ضوابط محیط زیست را اعمال می‌کنیم.

وی در مورد پتروشیمی و پالایشگاه هم با تاکید بر اینکه این صنایع ذاتاً پتانسیل آلایندگی دارد، همیشه مورد اعتراض بوده ولی اقدامات زیست محیطی‌ای که در این دو واحد رخ داده در مقایسه با هم ردیف‌های خود بسیار خوب بوده است گفت: فشاری که برای رعایت محیط زیست در استان وجود دارد، در سایر استان‌ها وجود ندارد لذا اقدامات زیست محیطی در این مجموعه‌ها خوب بوده ولی کافی نیست.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی با اشاره به اینکه ایرادی که برخی می‌گیرند، به دلیل این است که چرا آلاینده اعلام نکرده‌اید؟ گفت: واحدهای نفتی اتوماتیک وار آلاینده است و باید عوارض آن بدون اعلام محیط زیست اخذ شود ولی ما مسئول اخذ عوارض نیستیم.

وی در مورد کاوه سودا هم با بیان اینکه نتایج آزمایشات پساب این کارخانه باید با منبع پذیرنده مقایسه شود تصریح کرد: امکان نفوذ پساب به آب‌های سطحی و زمین‌های کشاورزی نیز باید بررسی شود، ضمن اینکه امکان آلودگی آب‌های زیرزمینی از طریق این کارخانه هم در دست بررسی توسط یک گروه علمی دانشگاهی است و در طول 120 روز مهلت کارشناسی، هم احتمال آلایندگی را بررسی خواهند کرد و در صورت آلاینده بودن، راه‌های رفع آلودگی هم مورد توجه قرار می‌گیرد.

قاسمی با اشاره به اینکه اگر ضوابط محیط زیستی در صنایع اعمال شود، باید بسیاری از واحدهای تولیدی تعطیل شوند گفت: در بسیاری از مواردبا اخذ تعهدات لازم، متناسب با حجم کاری کارخانه‌ها مهلت اصلاح داده می‌شود که در غیر این صورت به مراجع قضایی و سازمان مالیات معرفی می‌شوند.

وی در پاسخ به سوالی در مورد آلایندگی چرمشهر هم گفت: چرمشهر 3 تصفیه خانه دارد و این شهرک زمانی به وجود آمد که محدوده تبریز به این حد بزرگ نشده بود. چرمشهر 350 واحد دارد که برخی غیر فعال هستند اما تعدادی از واحدهای آلاینده یا تعطیل شدند، یا به دادگاه معرفی شدند، یا به اخذ جرائم زیست محیطی محکوم شدند. اما خروجی این مجموعه‌های تولید چرم، سه تصفیه خانه فرسوده دارد که با این شرایط، صنایع مستقر در این شهرک موظف شدند تا اقدامات اصلاحی و اقدامات پیشدستی انجام داده و واحد در حد اصلاح و تقلیل شاخص‌های آلاینده برسد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی با یادآوری اینکه در چرمشهر مشهد اعتبار سنگینی برای احداث تصفیه خانه هزینه شده است، ابراز داشت: باید در این استان هم به عنوان قطب چرم کشور جهت نوسازی و بازسازی تصفیه خانه هزینه شود.

این مقام مسئول زیست محیطی استان، در پاسخ به تسنیم، از روشنگری و شفاف سازی این خبرگزاری در مورد وضعیت آلایندگی صنایع بزرگ استان تقدیر کرد و گفت: باید مانند استانداردهای زیست محیطی اروپا که باعث شده حتی کارخانه پسماند سوز وسط شهر وین مستقر شود، ما هم به این سمت برویم و واحدهایی مانند پالایشگاه و پتروشیمی تبریز که با گسترش شهر، اکنون در داخل محدوده شهری قرار دارند، به حدی از رعایت مسائل زیست محیطی برسند که حسن همجواری با واحدهای مسکونی را رعایت کنند.

وی ادامه داد: موضوع آلایندگی کاوه سودا را هم در ماه‌های اخیر به صورت ویژه در جلسات متعددی بررسی کردیم که در نهایت تصمیم بر این شد که ماجرا را به مراجع علمی ارجاع دهیم و آلایندگی آن بررسی شود تا اگر نفوذی به آب‌های زیر زمینی باشد، طبق مقررات بررسی شده و اقدامات اصلاحی صورت گیرد. در این راستافراخوان به مراکز دانشگاهی دادیم و در چندین جلسه‌ای که در استانداری داشتیم، تعدادی از دانشگاه‌ها از پروپوزال خود دفاع کردند و از این هم خوشحالیم کهاین توان در استان وجود داشت که نقشه و گمانه‌ها را بررسی کنند و راهکارهای اصلاحی را هم ارائه دهند.

قاسمی در مورد تخریب زیست بوم ویژه «قوم تپه» هم گفت: قوم تپه خارج از مناطق حفاظت شده است ولی بعد از تخریب‌های صورت گرفته در حضور دادستان تکلیف‌هایی به بهره بردار داده شد و دستگاه‌های متولی اوقاف، گردشگری و صنعت و معدن برای بهره برداری اصولی و پایدار تعهد دادند.

وی در پاسخ به سؤال دیگری در زمینه مجوز صادره برای قیرسازی پالایشگاه تبریز، با اشاره به اینکه پالایشگاه از سال 56 برای فرآورده‌های نفتی مجوز گرفته است و فرآورده‌های مختلف دارند خاطر نشان کرد: با اینکه پالایشگاه برای پالایش و تولید تمامی محصولات خود مجوز دارد ولی اخیراً جهت برندسازی، برای تک تک محصولات خود درخواست مجوز کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌شرقی با اشاره به اینکه صدور مجوز آسفالت سازی اساساً در داخل پالایشگاه ممکن نیست تصریح کرد: مجوز صادره محیط زیست برای برند سازی صورت گرفته و قبلاً این تولید وجود داشت، ضمن اینکه برخی قیرسازها چون قیر تبریز در بورس عرضه می‌شد، در روند فعالیت قیرسازی پالایشگاه ابهاماتی ایجاد کرده بودند.

وی در پایان خاطر نشان کرد: در فرآیند پالایش نفت خام، مازوت یکی از محصولات بود که به دلایل زیست محیطی، مصرف مازوت در کشور به شدت کاهش یافته است، لذا برای اینکه در انبارها و مسیر پالایش مشکلی ایجاد نشود و از ادامه فروش و تولید مازوت آن جلوگیری کرده باشیم، این پالایشگاه مازوت را به قیر تبدیل می‌کند، در حالی که قیمت مازوت بیش از قیر است ولی با این اقدام مانع آلایندگی شده‌ایم و تبدیل آن به قیر هم برای مصارف مورد نیاز، اقدامی معقول و کاربردی است.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon