۳۵ روایت از ۴ ساعت گفتوگوی خبرنگار نیویورک تایمز با تروریست داعش در تاجیکستان
خبرنگار نیویورک تایمز که برای ساخت مستند در خصوص حمله داعش به توریستهای خارجی به تاجیکستان و عراق سفر کرده، نخستین یافتههای خود را در صفحه شخصیاش منتشر کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از سامانه اخبار، روکمینی کالیماچی، خبرنگار مجله آمریکایی نیویورک تایمز در صفحه شخصی توئیتر خود 35 روایت کوتاه از نتایج تحقیقات چند ماهه اخیرش درباره حمله تروریستی ماه جولای سال 2018 در ناحیه دنغره تاجیکستان به توریستهای خارجی و تجربیاتش از 4 ساعت گفتوگو با حسین عبدالصمداف (نخوداف)، رهبر گروه 5 نفرهای که 4 توریست خارجی را در دنغره به قتل رساندند، منتشر کرد.
خلاصه تحقیقات روکمینی کالیماچی این است که در پشت کشتار توریستهای خارجی در دنغره داعش ایستاده است، نه حزب نهضت اسلامی تاجیکستان، که مقامات دولت تاجیکستان این حزب اپوزوسیون را به این امر متهم میکرد.
این 35 توئیت روکمینی کالیماچی از تحقیقاتش پیرامون این حادثه تروریستی به شرح ذیل است:
1. سپاس از همراهی شما با من در انتشار نتایج تحقیقات ما در باره قتل جی آستین و لورن جئوجگان، دو نفر از 4 توریستی که ماه جولای سال گذشته در تاجیکستان از سوی افراد وابسته به داعش کشته شدند.
2. ابتدا میخواهم چند نکته برای این زوج خوشبخت بگویم. آنها کار خود با درآمد زیادی در واشنگتن را رها میکنند تا با دوچرخه دور دنیا بچرخند. ولی بعد از چیزی بیشتر از یک سال سفر آنها در تاجیکستان با قتل این دو به پایان میرسد.
3. جی و لورن اول با ماشین مورد اصابت قرار گرفته و سپس با چاقو کشته شدند. به خانوادههای آنها اول خبر دادند که آنها در یک صانحه رانندگی جان باختند. ولی به زودی داعش این حمله را بر عهده گرفت. این اولین عملیات این گروه تروریستی در تاجیکستان بود.
جی آستین و لورن جئوجگان، دو گردشگر آمریکایی کشته شده در حادثه دنغره
4. علاوه بر این که مسئولیت این حمله را داعش بر عهده گرفت، این گروه ویدئویی را با حضور 5 مردی که باور آن میرود کشتن توریستهای خارجی را انجام دادهاند نیز منتشر کرد. من 5 سال است که به تحقیق در مورد داعش مشغولم و هیچ وقت ندیدم که این گروه ویدئوی مهاجمین خود را که داعش در آن حمله دست داشته باشد، منتشر کند.
5. هرچند مقامات رسمی به سیندلی و من گفتند که این یک عملیات «الهام گرفته شده» از داعش بود، یعنی جنایتکاران در باره این گروه تروریستی از اینترنت آگاهی گرفته، تماس عملی با آن داشتند. در تاجیکستان ما تلاش کردیم تا مکانی را که ویدئوی مذکور در آن به ثبت رسیده بود را پیدا کنیم.
6. همکار تاجیک من عبدالمومن شیرخاناف، در ویدئو منظره آبی کبود را شناسایی کرد و گفت این یک منظره معروف در تاجیکستان است: آب انبار نارک، که تا این اواخر تنها آب انبار تاجیکستان بود. او ساعتها دشت به دشت گشت تا آن مکان را پیدا کند و سپس ما را به آنجا برد.
7. وقتی من برای تهیه این گزارش به تاجیکستان رفتم، یک کودک 4- 5 ماهه را باردار بودم و راه رفتن در این کوهستانی سخت و نفسگیر برایم سخت و دشوار بود و همکارانم مهربانانه با من همراه بودند. ولی یافتن این مکان فوق العاده مهم بود.
8. یافتن این مکان به این معنی است که ما را به این که ویدئو در تاجیکستان ثبت شده است، مطمئن میساخت. در اصل، قاتلان جای مخصوصی را انتخاب کردند که تاجیکستان بودن آن را تاکید کنند، مانند آن که اگر ویدئو در روبروی مجسمه آزادی ضبط میشد، همه می دانستند که آن در نیویورک است.
حسین عبدالصمداف، رهبر حمله داعش به توریستهای خارجی در تاجیکستان
9. در پی حمله، مقامات دولت تاجیکستان یک نفر به نام حسین عبدالصمداف را دستگیر کردند و 4 تن از دیگر افراد همراه وی، آن طور که میگویند کشته شدهاند. هنگامی که مقامات نشان دادنشان، کشته شده بودند. آنها عکسهای اجساد کشته شدگان را منتشر کردند. ولی ما در حالی که در نیویورک نشسته بودیم، مگر میتوانستیم مطمئن شومی که اینها درست همان نفراتند که در ویدئو بیعت کرده بودند یا خیر؟
10. سیندلی، تاداشی و من به شهر نارک، واقع در نزدیکی آب انباری که در ویدئو ثبت شده بود رفتیم و خاله دو نفر از حمله کنندگان احتمالی را پیدا کردیم. او خواهرزادهاش را هم در ویدئو و هم در عکسهای اجساد که دولت تاجیکستان منتشر کرده بود، شناخت.
11. اکنون ما میدانستیم که: الف) ویدئوی سوگند و بیعت (با ابوبکر البغدادی) در حقیقت در تاجیکستان ضبظ شده است؛ و ب) افرادی که در آن ثبت شده در حقیقت تاجیک هستند و افرادی که در ویدئو ثبت شده همان نفراتی هستند که پلیس تاکید میکند و از جانب مقامات امنیتی تاجیکستان کشته و یا دستگیر شدهاند. این قدم اول ما بود.
12. اما چیزی که قضیه را برای من روشن کرد، ملاقات با یکی از بازجویی کنندگان اصلی بود. او برای من دلایلی را گشورد و به ما نشان داد که یک نفری که در جریان این ماموریت زنده دستگیر شده، یعنی حسین عبدالصمداف، رهبر گروه بوده است. او تلفنی عبدالصمداف را نیز بیرون آورد.
13. ضبط ویدئو در آن منطقه کوهستانی را حسین انجام داده، و پیش از حمله آن را برای داعش فرستاده بود. ولی مهمتر از این، او همچنین چه گونه گوشتن توریستها را نیز در لحظههایی که کشتار جریان داشت برای ما تعریف کرده است. این ویدئو برای تماشا بسیار وحشتناک است و ما تنها یک تکهای از آن را منتشر کردیم.
14. این یکی از مشکلترین تصمیمات بود برای ما. ما تصمیم گرفتیم که یک بخشی از نوار را منتشر کنیم، چون که این بخش اثبات میکند که همان نفرانی که در ویدئوی بیعت بودند، دقیقا قاتلاناند. حسین کوشش کرده است که آن را به داعش بفرستد، ولی گویا سرعت اینترنت کم بوده است.
15. بازجو همچنین به من مکاتبات برنامه Threema در تلفن حسین عبدالصمداف را نشان داد. این نرمافزار برنامهای موبایلی است که اعضای داعش در این اواخر برای ارتباط گرفتن استفاده میکردند. من مکاتبا او را با یکی از نمایندگان داعش دیدم که در باره چگونه فرستادن ویدئو به تکرار با او مذاکره کرده بود.
نرم افزاری که داعش برای ارتباط با مهاجمین استفاده کرده بود
16. بازجو همچنین ویدئوی دوربینهای نظارتی نقاظ انتقال پول را نشان داد که حسین چگونه قبل از حمله از نفری از روسیه پول میگیرد. ما میدانیم که همه این 5 نفر مدتی در روسیه مهاجر کاری بودند. آنها بخشی از این پول را برای خرید چاقو و تبر از این مغازه استفاده کرده بودند.
17. صاحب مغازه چاقوفروشی در عکسی که ما نشانش دادیم، حسین را شناخت و نقل کرد که حسین از او چاقوی تیز خواست و تیغ کارد را در دستش چنان سخت امتحان کرد که حتی پوست دستش را برد و از آن خون جاری شد.
18. ولی قسمتی که از همه مهم تر بود این دلیل آن است که مقامات به ما گفتند که حسین به سوریه رفته و به داعش پیوسته بود. این چند ماه بعد از آن بود که دولت ادعا میکرد که حمله را نه داعش، بلکه حزب اپوزوسیون نهضت اسلامی انجام داده است.
19. من خواستم با حسین مصاحبه کنم تا نقش او را در درون این گروه تروریستی بفهمیم.
20. ما برای مصاحبه با حسین عبدالصمداف، ماه نوامبر درخواست رسمی دادیم. به ما گفتند که این کار تنها بعد از انجام جلسه دادگاهش امکان دارد. من فکر کردم که ما در نهایت ناکام ماندیم و به نیویورک برگشتم. ولی به دور از تصور من، مقامات ماه دسامبر بلافاصله بعد از محکوم شدن او تصمیم گرفتند و گفتند که ما میتوانیم او را ببینیم.
21. ولی او برای مصاحبه راضی نمیشد. مقامات به من اجازه ندادند که پیش او تنها بمانم و گفتند که او در جریان مصاحبه با دستان بسته مینشیند و دو نگهبان دستان خود را بالای شانههای وی نگه خواهند داشت. ما میبایست مذاکره میکردیم تا او با فاصله کمتری از من بشیند.
22. حسین عبدالصمداف به من گفت او از آن کاری که کرده پشیمان نیست. گفت اگر امکان داشت، باز هم جی و لورن را میکشت. او همچنین گفت که این کار را او با فرمان «دولت اسلامی» انجام داده است. من از او پرسیدم که اگر میتوانست، مرا هم میکشت؟ او گفت، بله. او سفرش به داخل داعش را تعریف کرد برای ما.
بخشی از مکاتبات حسین عبدالصمداف با قاری ناصر
23. او گفت که با اسلام افراطی تحت هدایت مردی به نام قاری ناصر آشنا شده است. قاری ناصر یک روحانی است که حسین اولین بار او را در اواسط سالهای 90 ملاقات کرد. قاری ناصر را عضو حزب نهضت اسلامی مینامند و به همین دلیل دولت تاجیکستان مسئولیت حمله را بر عهده این حزب انداخته است.
24. ولی عضو حزب نهضت اسلامی بودن در سالهای دهه 90 میلادی به این معنی نیست، که اگر آن فرد به داعش پیوسته باشد. (این مثل آن است که اسامه بن لادن قبل از تاسیس القاعده عضو این یا آن گروه سعودی بود). حسین گفت، که همراه قاری ناصر به سوریه رفته بود.
25. من توانستم ادعای حسین درباره عضویت قاری ناصر در داعش را توسط ملاقات با خانواده او در تاجیکستان بسنجم. من همسر اول او را ملاقات کردم و گفت چند سال است از او اطلاعی ندارد و مقامات دولتی آمده و به او گفتهاند که قاری ناصر را در سوریه کشتهاند.
26. من شنیدم که قاری ناصر زن دوم هم داشت که همراه او به سوریه سفر کرده است. من برادر این زن را ملاقات کردم. او گفت کارمندان دولت به او خبر دادهاند که خواهرش در موصل در جریانی از جنایات داعش، توسط نیروهای عراق دستگیر شده است.
27. برای تصدیق این، من به عراق سفر کردم ولی نتوانستم او را در هیچ زندانی پیدا کنم. من از ابوعلی البصری، یکی از نیروهای اطلاعاتی این کشور کمک خواستم. او یک کارمندش را برای این امر گمارد. این کارمند برای یافتن همسر قاری ناصر یک اکس او را در دست داشت.
28. با مقایسهی این زن، کارمند مقامات عراقی با استفاده از تکنیکهای مقایسهای عکسهایی از بین زنان خارجی عضو داعش، زن قاری ناصر را یافت.
29. با استفاده از این تکنیکها، آن مقام عراقی تاکید کرد که زنی که در زندان عراق قرار دارد، دقیقا همسر قاری ناصر است. او رفت و با او در زندان صحبت کرد و همسر قاری ناصر تایید کرد که او و شوهرش برای پیوستن به داعش به سوریه و سپس به عراق آمده بودند. اطلاعات حسین عبدالصمداف دقیق بودند.
30. من برای مصاحبه با حسین 4 ساعت زمان صرف کردم. او تایید کرد که یک بار در سوریه بود و پیش از جنگیدن در سنگرها برای داعش، از جمله در جنگ برای تل اعفر آموزشهای نظامی فرا گرفته بود. او همچنین گفت که در جلب نفرات دیگری از میان روسزبانها از طریق اینترنت نیز برای داعش مشارکت داشته است.
31. او همچنین تایید کرد که عضو مهم شعبه عملیات خارجی داعش بوده، همان شعبهای که حمله هایی را در پاریس و بروکسل انجام داد. سال 2018 در حالی که داعش قلمروش را از دست میداد، حسین را برای انجام عملیاتی تهاجمی علیه پارلمان اروپا راهی کرده است.
32. ولی او گفت که در ترکیه نتوانسته است اسنادش را برای وارد شدن به اتحادیه اروپا آماده کند. ظاهرا به دلیل این که اتحادیه اروپا در نهایت میزان ممکن نظام امنیتیاش را بر روی ورود جنگجویان داعش، در راه بازگشت از سوریه، بسته بود. به همین دلیل حسین گفت که به او فرمان دادند که به تاجیکستان باز گردد.
33. به او فرمان داده شد که به «کافران» حمله کند. مهاجمین در راه کوهستان پامیر، که بین دوچرخهسواران غربی مشهور است، کمین گرفتند. تحقیقات اولیه نشان داد که موقعیت مکانی جیپیاس تلفن حسین و توریستها در صبح روز حمله دقیقا در یک نقطه قرار داشته است.
34. این این مکاتبات تلفنی حسین نشان میدهد که او تلاش داشته است تا ویدئوی کشتن توریستها را به یک نفر از نیروهای داعش به نام «نوهاس» بفرستند. او به من گفت که برای اولین بار با این شخص در تلگرام توسط قاری ناصر آشنا شده است. وقتی که حسین برای انجام حمله به تاجیکستان سفر میکند، نوهاس در سوریه بود.
35. از شما بابت همراهی تشکر میکنم. این مستند به زودی آماده پخش خواهد شد.
یادآور میشود در جولای سال 2018 در منطقه دنغره در جنوب تاجیکستان، چند گردشگر خارجه مورد حمله قرار میگیرند که 4 نفر از آنها در نهایت کشته میشوند. وزارت کشور تاجیکستان ابتدا این واقعه را یک سانحه رانندگی نامید، اما پس از انتشار ویدئوی حمله به این افراد با چاقو، اعلام کردند که یک حادثه تروریستی بوده است. پیش از مشخص شدن ماجرا، طبق معمول حزب نهضت اسلامی تاجیکستان هدف اول پیکان حملات دولت تاجیکستان بود. در گزارش وزارت کشور تاجیکستان حتی عنوان شده بود که نیروهای تحت امر حزب نهضت اسلامی برای ترتیب دادن این حمله در قم و مازندران ایران نیز آموزشهای خرابکاری دیدهاند. این اظهارات واکنش وزارت خارجه کشورمان را با احضار سفیر تاجیکستان در بر داشت. با این حال به زودی داعش مسئولیت حمله را بر عهده گرفت و حتی ویدئویی از بیعت مهاجمین آن با ابوبکر البغدادی منتشر کرد. به هر ترتیب، در نهایت 4 نفر از 5 مهاجم این حمله تروریستی کشته میشوند و تنها یک نفر، حسین عبدالصمداف، زنده میماند. در اواخر سال 2018 جلسه دادگاه وی برگزار شد.
انتهای پیام/