توقف عملیات اجرایی پروژه والمان توسط میراث فرهنگی آذربایجان شرقی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت: آثار پدیدار شده در طرح عمرانی والمان خیابان بارون آواک تبریز قابلیت نگهداری و حفاظت ندارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی، مرتضی آبدار در بازدید از طرح عمرانی والمان و سازه قدیمی پدیدار شده به دنبال نشست بخشی از این طرح اظهار داشت: بر اثر نشست قسمتی از خیابان بارون آواک طی عملیات عمرانی، بخشی از بقایای مدفون از یک سازه آجری پدیدار شد که بلافاصله به علت نبود مجوز حفاری دستور توقف عملیات از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان صادر شد.
وی ادامه داد: به دنبال توقف عملیات، کارشناسان میراث فرهنگی استان در محل حاضر شده و با بررسی بقایای حاضر که از یک طاق تشکیل یافته، مشخص شد که قدمت بقایای موجود که احتمالاً مربوط به زیرزمین بنایی مسکونی است، به اواخر دوران قاجار و اوایل پهلوی برمیگردد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی در ادامه خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه 90 درصد اثر حاضر، پیش از این به دنبال عملیاتی نظیر انشعابات فاضلابی و گاز رسانی به منطقه مورد نظر از بین رفته و تنها اثر باقی مانده طاق سردابه بنای مسکونی مذکور بوده، لذا قابلیت نگه داری و حفاظت ندارد.
آبدار با بیان اینکه تداوم عملیات عمرانی خیابان بارون آواک صرفاً با مجوز میراث فرهنگی مقدور خواهد بود، گفت: با توجه به احتمال پدیدار شدن آثاری از این دست در منطقه بارون آواک، ادامه هرگونه عملیات میبایست تحت نظر میراث فرهنگی استان انجام شود.
مسئول باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان نیز در این بازدید با اشاره به اینکه بقایای پدیدار شده در این نشست برخلاف مطالب منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشانی از شهر زیرزمینی تبریز ندارد، افزود: اثر پدیدار شده متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است که قسمتی از سردابه خانهای در آن دوران بوده است.
وی اضافه کرد: آثار تاریخی به نسبت قدمت، مورد نگه داری و مرمت قرار میگیرند اما در خصوص بقایای موجود به علت اینکه اثر ارزش تاریخی نداشته و بخشهای باقی آن طی زمان از بین رفته است، لذا ارزش تاریخی ندارد و اثری تاریخی محسوب نمیشود.
بهرام آجرلو دانشیار باستانشناسی دانشگاه هنر اسلامی تبریز نیز در این بازدید گفت: با توجه به اینکه حد جنوبی آرک علیشاه انتهای بافت تاریخی دارالسلطنه تبریز بوده است لذا محل حاضر در محله قدیمی بارون آواک جزئی از بافت تاریخی دارالسلطنه تبریز محسوب نمیشود.
وی افزود: آثار معماری مدفون در این مکان که بیرون از حصار نجف قلی خان است به دوران میانی قاجار و مابعد آن تعلق دارد و البته آثار تاریخی محله بارون آواک مانند مدرسه تاریخی تومانیان و کلیسای تاریخی سرکیس مقدس تحت نظارت و در وضع مناسب و مطلوب قرار دارند و جای نگرانی نیست.
انتهای پیام/ش