تکامل جنبش علمی و نهضت فرهنگی اسلام مورد تأکید امام موسی کاظم(ع) بود


تکامل جنبش علمی و نهضت فرهنگی اسلام مورد تأکید امام موسی کاظم(ع) بود

استاد حوزه علمیه گفت:هفتمین اختر تابناک ولایت درراه تکامل جنبش علمی و نهضت فرهنگی اسلام تلاش کرد و صدها محدّث و مفسر و مبلّغ تربیت نمود و به کمک آن‌ها توانست از مکتب تشیع پاسداری کند و حرکت آن را تداوم بخشد

حجت‌الاسلام عبدالرضا آقاجری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قم،اظهار داشت:امام موسی کاظم (ع) در نیمه ماه ذی‌الحجه در سال 128 قمری در روستای «اَبواء» میان مکه و مدینه متولّد شد، آن حضرت در سن 20 سالگی پس از شهادت پدرش امام صادق (ع) مسئولیت هدایت امت اسلامی را بر دوش گرفت.

وی افزود: امام موسی کاظم(ع)در طول 35 سال امامت خویش (سالهای  148 تا 183 ه ق ) به اشکال مختلف ، نظام ایده آل سیاسی و اجتماعی اسلام را برای مردم تبیین می‌کرد، ایشان با جمع روایات و احادیث و احکام  به احیای سنن پیامبر اکرم(ص) و پدران گرامی خود می‌پرداخت و آنچه را که در پدرش، امام صادق (ع)، نظم و استحکام یافته بود را حفظ و تقویت می‌کرد و درراه انجام وظایف الهی تا آنجا کوشید که جان خود را فدای آن ساخت.

امام موسی کاظم(ع) گنجینه عظیم علم و معرفت بود

پژوهشگر حوزه و دانشگاه بیان کرد: هفتمین اختر تابناک ولایت از محبوبیت بسیاری در بین اقشار مختلف مردم برخوردار بود، این امام همام که از نسل پیامبر (ص) بود و  گنجینه عظیم علم و معرفت را با خود حمل می‌کرد، به رهبری و هدایت مردم می‌پرداخت و دایره نفوذ امام کاظم (ع) چنان گسترده بود که حتی گاه برخی از درباریان هارون نیز مخفیانه به خدمت آن حضرت می‌رسیدند و وجوهات شرعی و کمک‌های مالی خود را در اختیار ایشان قرار می‌دادند امام نیز این منابع مالی را درمیان مردم به‌ویژه نیازمندان و محرومان تقسیم می‌کرد.

مدرس حوزه و دانشگاه بابیان اینکه امام کاظم (ع) به‌عنوان امام و راهنمای واقعی مردم به ارشاد و هدایت آن‌ها می‌پرداخت،تصریح کرد:این امام همام معارف اصیل و زلال اسلام را به مشتاقان معرفی و هرگونه همکاری با حکومت ستمگر را تحریم می‌کرد، چراکه این همکاری سبب تقویت بنیان‌های ظلم و ستم می‌شد.

استاد حوزه علمیه بیان کرد: هفتمین اختر تابناک ولایت را امام را «کاظم» لقب دادند، چراکه او همواره بر خشم و غضب خویش غلبه می‌نمود، سیره امام کاظم(ع) نشان می‌دهد آنجا که بحث دفاع از دین مطرح است امام تا مرز شهادت پیش می‌رود و ذره‌ای تساهل و سازش نمی‌کند.

آقاجری تصریح کرد: اما آنچه به‌عنوان کنترل بر خشم و مدارا در زندگی امام کاظم (ع) وجود داشته و ایشان را به "کاظم" یعنی فرو برنده خشم مشهور ساخت مربوط به زندگی شخصی و گذشت و ایثار آن حضرت نسبت به مردم است.

وی ادامه داد: بزرگواری ، اخلاق پسندیده و رفتار پرجاذبه امام کاظم (ع)‌ به‌گونه‌ای بود که حتی مأموران زندان نیز باآنکه افرادی بی‌رحم و خشن بودند  تحت تأثیر قرار می‌گرفتند و یکی از زندانبان‌های بصره به مسئولین خود چنین گزارش داده که   "بسیار کوشیدم تا موسی کاظم را ازهرجهت زیر نظر بگیرم  تا جائیکه مخفیانه به دعاهای او گوش می‌دادم  اما او در برابر سختی‌ها و شدائد زندان،  شکیبایی می‌کرد و تنها از خداوند ، رحمت و مغفرت می‌طلبید.

پژوهشگر حوزه ودانشگاه افزود:دوران زندگی امام کاظم (ع) ، مقارن با حکومت چند تن از خلفای بنی‌عباس بود،در دورانی که استبداد و ستمگری حاکمان عباسی  به اوج خود رسیده بود دوران زندگی امام کاظم (ع) ، مقارن با حکومت چند تن از خلفای بنی‌عباس بود و در دورانی که استبداد و ستمگری حاکمان عباسی ، به اوج خود رسیده بود امام کاظم (ع) در برابر ظلم و ستم‌هایی که از سوی خلفای عباسی صورت می‌گرفت ساکت نمی‌نشست.

مدرس حوزه و دانشگاه گفت: درحالی‌که تا پیش از آن، در زمان امام باقر(ع) و امام صادق(ع) حکومت عباسی لرزان و ناپایدار بود و نمی‏توانستند امامان را تحت نظر بگیرند یا مشکل حادّی برای آن‌ها به وجود بیاورند اما در زمان امام کاظم (ع) حکومت آنان ثبات یافت و گسترش پیدا کرد و توانستند بر مردم به‌طور کامل مسلط شوند و امام را نیز مورد ستم قرار دهند.

امام کاظم(ع) ولایت گفتارهای بیدارگرانه‌اش را به گوش حکام ظالم رساند

استاد حوزه علمیه ابراز کرد: امام کاظم (ع) در فرصت‌های مناسب گفتارهای بیدارگرانه خود را به گوش حُکام ظالم می‌رساند  و در یکی از نامه‌های هشداردهنده امام که از زندان به کاخ هارون ارسال نموده ، چنین آمده است "هرروز که از این روزهای سخت بر من می‌گذرد، یکی از روزهای خوشی تو هم سپری می‌شود، تا روزی برسد که من و تو در یکجا به هم برسیم آنجا که اهل باطل به زیانکاری خود واقف خواهند شد. 

استاد حوزه علمیه با اشاره به حدیثی از اهل‌بیت(ع) عنوان کرد:روزی امام موسی کاظم (ع) در کنار خانه خدا نشسته بود وقتی چشم هارون به امام افتاد، گفت تو همان کسی هستی که مردم پنهانی با تو بیعت می‌کنند امام(ع) در پاسخ او به‌آرامی سری تکان داد و فرمود: من امام دل‏ها و تو امام بدن‏ها هستی.

آقاجری بابیان اینکه امام موسی کاظم(ع)پس از پدر نهضت علمی او را دنبال کرد،گفت: امام(ع) پیروانش را که پراکنده‌شده بودند از نو گرد هم آورد و به مجلس درس آن‌ها سروسامان داد البته وضعیت برای این اقدام امام مساعد نبود اما او از هر فرصت و امکانی برای تحقق این هدف سود می‌جست و لحظه‌ای از تلاش و کوشش بازنایستاد.

تکامل جنبش علمی و نهضت فرهنگی اسلام مورد تأکید امام موسی کاظم(ع) بود

وی تصریح کرد: هفتمین اختر تابناک ولایت درراه تکامل جنبش علمی و نهضت فرهنگی اسلام تلاش کرد و صدها محدّث و مفسر و مبلّغ تربیت نمود و به کمک آن‌ها توانست از مکتب تشیع پاسداری کند و حرکت آن را تداوم بخشد،امام موسی کاظم علیه‌السلام هم چون جد بزرگوارشان امام سجاد علیه‌السلام در قالب دعاهایی به هدایت و آموزش مردم می‌پرداختند،آن حضرت در دعاها و اعمال ماه رجب نوع زندگی مطلوب و هدفمند را به زیباترین بیان به تصویر کشیده‌اند.

پژوهشگر حوزه و دانشگاه گفت: امام(ع) فرمودند«خدایا،از تو می‌خواهم که زندگی مرا، زندگی پاک و پاکیزه‌ای قرار دهی، به من گشایش و فراخی و نیز آزادی ورهایی عنایت کنی؛ به من آن زندگانی بخشی که در آن امنیت و تندرستی همراه با فروتنی و قناعت و سپاس‌گزاری باشد و عافیت و پرهیزکاری و پایداری در آن موج زند.

مدرس حوزه ودانشگاه ابراز کرد:امام موسی کاظم علیه‌السلام بابیانی الهام گرفته از وحی الهی، در سفارش به مناجات و عبادت خداوند می‌فرمایند «بکوشید که اوقات خود را به چهار بخش تقسیم کنید بخشی را برای مناجات باخدا، بخشی را برای امور زندگی، و ساعتی را برای معاشرت با دوستان و افراد مطمئن، کسانی که عیب‌های شمارا به شما بشناسانند و در نبود شما، دوستدار شما باشند و بخشی را هم برای تفریحات و لذت‌های حلال خالی کنید که به‌وسیله این تفریحات حلال است که می‌توانید سه برنامه قبلی را درست انجام دهید.

استاد حوزه علمیه عنوان کرد:روزی امام موسی کاظم علیه‌السلام از مسجدالحرام برخاست که بیرون رود وقتی سوار مرکب شد و حرکت کرد، فردی از دیدن شکوهش متحیر شد و پرسید: تو که هستی، امام علیه‌السلام فرمودند: «اگر نسب مرا می‌پرسید من فرزند محمد مصطفی صلی‌الله علیه و آله وسلم حبیب خدایم از نسل اسماعیل ذبیح اللّه و فرزند ابراهیم خلیل هستم. اگر از شهر من می پرسی، من اصالتاً از شهر و دیاری هستم که واجب است مسلمانان در طول عمر یک‌بار برای انجام‌وظیفه [گذاردن حج و مناسک] بدان جا آیند.

آقاجری خاطرنشان کرد: امام موسی کاظم(ع) فرمودند اگر از مفاخر من می‌پرسی، از خاندانی هستم که بینیِ گردن کشان و ستمگران را به خاک مالیده، باعث شدند مردم راه هدایت را بشناسند و به‌سوی توحید روی آرند. اگر شهرت مرا خواهی، من از آل محمدم که خدای دستور داده است که در نماز بر ما درود فرستند.

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon