تالابهای آذربایجان غربی میزبان ۱۵۰ پرنده مهاجر
تالابهای آذربایجان غربی یکی از زیستگاههای اکولوژیکی کشور هستند که تأثیر زیادی در توسعه اقتصادی و اجتماعی استان و کشور دارد و هرساله پذیرای چندین گونه جانوری مهاجر است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی مناطق گردشگری و جاذبههای طبیعی فراوانی دارد که علاوه بر اینکه آلبومی بینظیر از طبیعت خدادادی است یک منبع اقتصادی و اجتماعی برای توسعه شهر و استان به شمار میرود، این استان با داشتن تالابهای فصلی و دائمی متعدد و با داشتن بیشترین تنوع زیستی و ویژگیهای طبیعی و اکولوژیکی از ارزشمندترین و مهمترین اکوسیستمهای کشور است که تأثیر بسزایی در شرایط زندگی افراد از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و سلامت محیطزیست دارد.
از زمانی که دریاچه ارومیه به شکل واقعی و با سرعت شروع به جان گرفتن کرد و آب دریاچه رو به افزایش شد فقط 6 یا 7 ماه میگذرد و در این چندین ماه بارشها توانستند زندگی را نه تنها به دریاچه بلکه به تالابها و جانداران که در آنجا زندگی میکنند نیز جان دوباره داد.
پرآبی دریاچه ارومیه سبب شد برخی گونههای جانوری که چندین سال بود از دریاچه ارومیه مهاجرت کرده بودند دوباره به این پهنه آبی بازگشتند و نگین فیروزهای آذربایجان دوباره به محل زندگی موردنظر گردشگران تبدیل شد.
در آذربایجان غربی 30 تالاب فصلی و دائمی با ارزشهای ملی و بینالمللی وجود دارد که از این تعداد 6 تالاب در قالب 4 سایت در کنوانسیون رامسر به ثبت جهانی نیز رسیده است از جمله این تالابها، تالاب دریاچه ارومیه، قوپی بابا علی، درگه سنگی، یادگارلو، حسنلو و کانی به رازان است.
مساحت تالابهای استان بیش از 70 کیلومتر مربع تخمین زده شده که برخی دارای آب شیرین و برخی آب شور هستند، این تالابها محل زندگی بیش از 130 گونه از انواع مختلف پرندگان آبزی بوده که عمدهترین آنها تالاب آغ گل، بورالان، یاریم قیه، کینگور در ماکو، تالاب ناور در چالدران، تالاب آغ زیارت در سلماس، تالاب جمال آباد در ارومیه، تالابهای حسنلو، سولدوز، یادگارلو، گرده قیط، ممیند شیطان آباد و دورگه سنگی در نقده، کانی به رازان، گروس، قوپی بابا علی در میاندوآب، تالاب سد انحرافی نوروزلو در شاهین دژ هستند.
تالابهای آذربایجان غربی زیستگاه 130 گونه پرنده
معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست آذربایجان غربی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به تالابهای استان، گفت: در آذربایجان غربی 30 تالاب دایمی و فصلی، لبشور یا شیرین، طبیعی و یا انسانساخت وجود دارد که 13 مورد از این تالابها دائمی و 17 تالاب فصلی است و از تالابهای استان 6 تالاب در قالب 4 سایت در کنوانسیون رامسر و دو تالاب با عنوان منطقه حفاظتشده و پناهگاه حیاتوحش به ثبت رسیدهاند.
حجت جباری در این باره افزود: علاوه بر این تالابها تعداد 15 آببند و 20 مورد سد در استان وجود دارد که همه جزو زیستگاههای مهم برای انواع پرندگان بومی و مهاجر هستند.
وی با اشاره به گونههای جانوری که در این تالابها زندگی میکنند، بیان کرد: تاکنون در آذربایجان غربی بیش از 300 گونه پرنده شناسایی و ثبت شدهاند که در این میان تقریباً تعداد 130 گونه از انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی بهعنوان پرندگان بومی یا مهاجر در تالابهای استان زیست میکنند.
به گفته معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست آذربایجان غربی تالابهای استان محل زیست و جوجه آوری گونههای مهم و با ارزشی همچون اردک سرسفید، فلامینگو، خانواده پلیکانها، خانواده غازها و دیگر گونهها است که هرساله به تعداد بسیار زیاد در این استان مشاهده میشوند.
55 درصد گونههای پرندگان در آذربایجان غربی زیست میکنند
رئیس اداره حیاتوحش حفاظت محیطزیست آذربایجان غربی با بیان اینکه پیشبینی میشود 100 تا 150 بال پرنده مهاجر امسال وارد شوند، میگوید: ورود پرندگان مهاجر از اواسط شهریورماه شروعشده است و اولین گروهی که به استان وارد میشوند درنا هستند که تعداد 15 هزار درنا پیشبینیشده است.
امید یوسفی وی با بیان اینکه آذربایجان غربی در مسیر یکی از هفت کریدور مهم پرندگان مهاجر دنیا قرار دارد، میافزاید: تالابهای آذربایجان غربی به دلیل امنیت و شرایطی زیستی مناسبی که برای پرندگان دارد، استراحتگاه بسیار مناسبی برای انواع پرندگان مهاجری است که همه ساله در مسیر پرواز خود وارد آنها میشوند
وی با بیان اینکه 30 تالاب دائمی و فصلی و رودخانههای خروشان در استان وجود دارد، تصریح کرد: این ظرفیت آذربایجان غربی سبب شده است به یکی از قطبهای مهم زمستان گذرانی پرندگان مهاجر باشد.
رئیس اداره حیاتوحش حفاظت محیطزیست آذربایجان غربی با اشاره به اینکه 514 گونه پرنده در کشور شناساییشده که 286 گونه آن در این استان زیست میکنند، بیان کرد: 55 درصد گونههای پرندگان کشور در آذربایجان غربی زیست میکنند.
گزارش از ثمین کاظمی
انتهای پیام/ ع