گزارش| چهره‌های تاثیرگذار اسلامی آسیای مرکزی در سال ۲۰۲۰ چه کسانی هستند؟

گزارش| چهره‌های تاثیرگذار اسلامی آسیای مرکزی در سال 2020 چه کسانی هستند؟

۵۰۰ چهره تاثیرگذار جهان اسلام در سال ۲۰۲۰ در حالی توسط مرکز مطالعات استراتژیک سلطنتی اردن منتشر شده است که از آسیای مرکزی تنها ۴ چهره از جمله امامعلی رحمان، قربانقلی بردی‌محمداف، سیدمکرم عبدالقادرزاده و عثمان علیم‌اف حضور دارند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، مرکز مطالعات استراتژیک سلطنتی (المرکز الملکی للبحوث والدراسات الإسلامیة) که یک مرکز مطالعاتی و پژوهشی وابسته به موسسه آل البیت برای مطالعات اسلامی در شهر امان، پایتخت کشور اردن است، به صورت سالیانه یک ویژه‌نامه تحقیقاتی از تاثیرگذارترین چهره‌های جهان اسلام منتشر می‌کند.

در این ویژه‌نامه میزان نفوذ و تاثیرگذاری چهره‌های اسلامی در میان جوامع جهان اسلام مورد بررسی قرار می‌‌گیرد. این مجله «نفوذ و تاثیرگذاری» افراد را که بر اساس آن این پروژه تحقیقاتی به انجام رسیده است، اینگونه تعریف می‌کند: «هر کسی که قدرت دارد (که می‌تواند فرهنگی، ایدئولوژیک، مالی، سیاسی و یا موارد دیگر باشد) و می‌تواند تغییری ایجاد کند که تاثیر مثبتی بر جامعه مسلمانان داشته باشد».

این نشریه همچنین می‌افزاید که تاثیر مربوطه می‌تواند هم مثبت باشد و هم منفی و در این کار صرف تاثیرگذاری مد نظر بوده، و نه محتوای آن.

نامزدهای بررسی شده در این کار نیز از گروه‌ها و رده‌های مختلف اجتماعی و شغلی نظیر علمی، سیاسی، مذهبی، خیریه، اجتماعی، اقتصادی، علوم و تکنولوژی، فرهنگ و هنر، قاریان قرآن، رسانه، سلبریتی‌ها و ستاره‌های ورزشی و حتی افراط‌گرایان انتخاب شده‌اند. به منظور سنجش میزان نفوذ و تاثیرگذاری شخصیت‌های مذکور نیز در این ویژه‌نامه  حدوده 300 صفحه‌ای تلاش شده تا از روش‌های علمی و آماری و دریافت نظرات کارشناسان در یک رویکرد تلفیقی کمی و کیفی استفاده شود.

 در بخش نخست این ویژه‌نامه، 50 چهره‌ تاثیرگذار و با نفوذ جهان اسلام به تفصیل معرفی شده و سپس 450 چهره موثر بعدی به ترتیب در لیستی آورده‌ شده‌اند. در نسخه سال 2020 این ویژه‌نامه، شیخ محمدتقی عثمانی، دانشمند برجسته پاکستانی در حوزه فقه و مالیه، به عنوان تاثیرگذارترین و بانفوذترین چهره سال انتخاب شده است. وی علاوه بر این که یک دانشمند با 143 کتاب و بیش از 10 هزار دانشجو در دارالعلوم کراچی است، یکی از برجسته‌ترین چهره‌های اهل سنت حنفی و دیوبندیه محسوب می‌شود. حوزه نفوذ و تاثیرگذاری وی در جهان اسلام به دلیل فعالیت‌های علمی وی در این ویژه‌نامه عنوان شده است. به ویژه با توجه به جمعیت پیروان دیوبندیه در شبه قاره، یکی از فاکتورهای تاثیرگذار شمار پیروان وی می‌باشد.

در همین حال، مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان دومین چهره تاثیرگذار و بانفوذ جهان اسلام در این ویژه‌نامه انتخاب شده است. حوزه نفوذ و تاثیرگذاری آیت‌الله خامنه‌ای ابتدا به عنوان یک رهبر مذهبی عهده‌دار جایگاه ولایت فقیه، و سپس چهره سیاسی پرقدرت در این ویژه‌نامه مطرح شده است. در مطالب مربوط به ایشان در ویژه‌نامه مذکور همچنین به فتاوای تاریخی مقام معظم رهبری در حرمت توهین به اهل سنت و دیگر مواضع وحدت‌آفرین که به گفته این ویژه‌نامه مورد تحسین و تمجید شیخ احمد الطیب، رئیس دانشگاه الازهر نیز قرار گرفت، اشاره شده است.

در میان 10 چهره تاثیرگذار اسلامی دیگر به ترتیب در جایگاه‌های دوم تا دهم این ویژه‌نامه نیز شیخ محمد بن زاید (امیر ابوظبی)، ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود (پادشاه عربستان سعودی)، ملک عبدالله (پادشان اردن)، رجب طیب اردوغان (رئیس‌جمهور ترکیه)، ملک محمد ششم (پادشاه مراکش)، آیت‌الله سیدعلی سیستانی (از مراجع عظام تقلید)، شیخ الحبیب عمر بن حافظ (مدیر دارالمصطفی) و سلطان قابوس (پادشاه عمان) حضور دارند.

قربانقلی بردی‌محمداف، رئیس‌جمهور ترکمنستان

در همین راستا از کشورهای آسیای مرکزی نیز چهره‌های تاثیرگذار و بانفوذی در جهان اسلام معرفی شده‌اند. در ترکمنستان، قربانقلی بردی‌محمداف، رئیس‌جمهوری این کشور تنها چهره تاثیرگذار معرفی شده در این ویژه‌نامه است. انتخابات سال 2017 و پیروزی بردی‌محمداف با کسب بیش از 97 درصد آراء، نکته‌ای است که در توضیحات مربوط به وی آمده است.

امامعلی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان

در تاجیکستان اما دو چهره معرفی شده‌اند. در وهله نخست، امامعلی رحمان، رئیس‌جمهوری این کشور یکی از تاثیرگذارترین چهره‌های تاجیک معرفی شده است. تغییر نام وی از رحمان‌اف به رحمان و دستورش برای حذف پسوندهای اسلاویک از اسامی و نیز پیروزی وی در انتخابات سال 2013 از جمله مواردی است که در توضیحات مربوط به رئیس‌جمهور تاجیکستان ذکر شده است. پس از رحمان، سیدمکرم عبدالقادرزاده، رئیس شورای علمای تاجیکستان دومین چهره تاثیرگذار تاجیک است که در دسته علما و دانشمندان اسلامی از او نام برده شده است.

سیدمکرم عبدالقادرزاده، رئیس شورای علمای تاجیکستان

در ازبکستان نیز عثمان علیم‌اف، مفتی اعظم این کشور تنها چهره تاثیرگذار و با نفوذی است که بر اساس این ویژه‌نامه مطرح شده است. یکی از نکات مهم و قابل توجهی که درباره علیم‌اف در متن توضیحات وی مطرح شده است، رویکرد معتدل و میانه وی و مبارزاتش با افراط‌گرایان در منطقه سمرقند می‌باشد. وی همچنین یکی از چهره‌های تاثیرگذار در انتخاب تاشکند به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام توسط آیسسکو در سال 2007 مطرح شده است.

عثمان علیم‌اف، مفتی اعظم ازبکستان

نکته جالب توجه دیگر آن است که از دو جمهوری قزاقستان و قرقیزستان هیچ چهره و شخصیتی در زمره 500 چهره تاثیرگذار جهان اسلام در این ویژه‌نامه ذکر نشده است. حتی روسای جمهور این دو کشور نیز در لیست مذکور قرار ندارد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
خانه خودرو شمال
میهن
گوشتیران
رایتل
triboon
طبیعت