محدودیت بودجه سدی برای افزایش نشاط اجتماعی در همدان است
کمبود و محدودیت بودجه در بخش اجرای برنامههای هنری و فرهنگی استان همدان سبب کاهش کمی و کیفی سلسه جشنهای مناسبتی و شاد برای جوانان و عموم مردم شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، زمانی میگوییم یک جامعه از نظر مولفههای اجتماعی موفق است که مردم آن احساس رضایت و نشاط داشته باشند و از کنار هم بودن لذت ببرند، اما آیا مردمان شهر ما نیز این گونه اند؟ دنیای تکنولوژی و فناوری در کشور ما نسبت به چند سال گذشته متحول شده و پیشرفتهای زیادی داشته و بسیاری از آرزوهای دست نیافتنی جوانان دهه 50 و 60، امروز به راحتی در دسترس جوانان است که از نمونه آن میتوان به لوازمی مانند موبایل شخصی، خودرو، دوربین، لباس های متناسب با مد روز و غیره اشاره کرد. اما آیا نشاط اجتماعی افراد هم متناسب با این پیشرفت ها افزایش یافته و مردمان ما شاد زیستن را آموخته اند؟
در هفته سلامت روان، دفتر خبرگزاری تسنیم در همدان، اقدام به برپایی یک میز گرد کرده که در آن چندین صاحبنظر و کارشناس در حوزه روانشناسی، جامعه شناسی و ورزش و جوانان، مسئله نشاط اجتماعی را مورد بررسی قرار دادند.
مدیر گروه سلامت روان معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان، در این نشست اظهار داشت: نشاط اجتماعی به معنای یک شادی جمعی، شادی بطنی و پویایی و احساس رضایت از زندگی و امنیت است.
حمید رنجبران با اشاره به قرار داشتن درهفته سلامت روان تصریح کرد: شعار امسال هفته سلامت با عنوان سلامت روان- نشاط اجتماعی انتخاب شده و برنامههای مختلفی در راستای رسیدن به این هدف مهم طراحی شده است.
وی با بیان اینکه شادی "فردی" دارای جنبههای مثبت و منفی است، گفت: مثلا برخی افراد از راه تفریحات ناسالم و مصرف مواد مخدر احساس شادی را تجربه میکنند که بدون شک عمر این لذت بسیار کوتاه بوده و عوارض خطرناکی مانند افسردگی را به دنبال دارد. اما وقتی پای شادی جمعی و نشاط اجتماعی در میان است، افراد جامعه به رشد و بالندگی دست پیدا میکنند.
درصد نشاط اجتماعی در "همدان" پایین تر از میانگین کشوری است
مدیر گروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان ابراز کرد: بر اساس آخرین پایش های گروه سلامت روان از جمعیت 15 تا 55 سال در استان همدان، به این نتیجه رسیدیم که 23.6 درصد این افراد به یک اختلال روانی مبتلا هستند که نیازمند ارجاع به روانشناس را دارند.
رنجبران، لذت نبردن از زندگی، نا امیدی نسبت به آینده، خستگی روانی، و بد بین بودن را از نشانههای جامعه نا شاد دانست و افزود: درصد نشاط اجتماعی در هر منطقه وابسته به میزان سرمایه گذاری است که دولت ها برای آن انجام میدهند.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاری برای پیشگیری از آسیبها بسیار بهتر و با صرفه تر از درمان است، اظهار داشت: وقتی یک دلار برای پیشگیری هزینه میکنیم در واقع 5 دلار در هزینه ها صرفه جویی میشود.
تنها 3 درصد از سرمایه گذاریها به سمت پیشگیری پیش میرود
مدیر گروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان اظهار داشت: متاسفانه در حال حاضر توجه چندانی به سرمایه گذاری در حوزه پیشگیری نمیشود و تنها 3 درصد از سرمایه گذاریها مربوط به پیشگیری است.
رنجبران گفت:در سالهای اخیر اتفاقات مثبتی در حوزه سلامت روان رخ داد و عموم مردم به بحث سلامت روان، امید به آینده، رفاه اجتماعی، حق مشارکتهای سیاسی و اجتماعی توجه بیشتری دارند. ارائه خدمات رایگان روانشناسی در مراکز و پایگاه های بهداشتی و غربالگری سلامت روان مراجعه کنندگان گامی مثبت در جهت حساس سازی نسبت به سلامت روان بوده است.
پوی با تاکید بر اینکه در استان ما تئوری شادی وجود ندارد و مردم نمیدانند کدام شادی مثبت و کدامیک منفی است، ابراز کرد: با تغییر دولت ها، مرز ها هم جا به جا میشود. همه دستگاههایی که درگیر نشاط اجتماعی هستند باید به یک تئوری شادی برسند.
کمترین میزان رضایت از زندگی در زنان متاهل مربوط به همدان است
مدیرگروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان با بیان اینکه بر اساس پیمایشی که در سال 96 انجام شد، پایین ترین میزان رضایت زنان متاهل از زندگی مربوط به همدان بود، عنوان کرد: روز به روز از زندگی ایرانی اسلامی دور میشویم و نقش قناعت در میان خانوادهها بسیار کمرنگ شده است.
آموزش فرزند پروری و مهارت های زندگی در مدارس همدان در راستای افزایش نشاط اجتماعی
رنجبران با بیان اینکه آموزش مهارتهای زندگی به خانوادهها، مدیریت خشم و فرزند پروری جزء برنامههای اجرایی ما در راستای افزایش سلامت روان و نشاط اجتماعی است، گفت: بخشی از این آموزشها در مدارس ارائه میشود.
رسانههای ملی و بومی در راستای افزایش نشاط اجتماعی موفق عمل نکردند
وی با تاکید بر اینکه سهم زیادی از بودجه های فرهنگی ما در اختیار رسانه های ملی است، ابراز کرد: متاسفانه فیلمهای سینمایی و سریالهایی که ساخته میشود نه تنها احساس امید و نشاط را به جامعه تزریق نمیکند بلکه سبب حس نا امیدی و بدبینی در مخاطب نیز میشود.
مدیرگروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان با بیان اینکه باید امید را به جامعه تزریق کنیم، اظهار داشت: احساس امیدواری نسبت به آینده، انرژی و محرکه جامعه است.
یک جامعه شناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی نیز در این میز گرد اظهار داشت: در شرایطی که بخش زیادی از آحاد جامعه در مراودات و روابط بین فردی خانوادگی و اجتماعی احساس خوبی داشته باشند، از کنار هم بودن لذت ببرند و نیازهای منطقی شان پاسخ مثبت داده شود و عواطفشان مورد توجه مسئولین، خانواده و دوستان قرار بگیرد، میتوانیم بگوییم جامعه ما یک جامعه با نشاط است.
همدان شهر شادی نیست
حسین رضایی با بیان اینکه به صورت اختصاصی در تمامی پیمایش ها از همدان به عنوان شهری که شاد نیست، یاد میشود، ابراز کرد: متغیر های مختلفی در شکل گیری این موضوع دخیل است که یکی از آن مربوط به بحث ناکامی در زندگی فردی، اجتماعی و خانوادگی افراد است.
وی با تاکید بر اینکه ناکامی ارتباط مستقیمی با پرخاشگری دارد، گفت: متغیر تاثیر گذار دیگر در بحث کاهش نشاط اجتماعی مربوط به این است که تمرین شاد بودن را یاد نگرفته ایم و هنر تقسیم بندی داشته های محدود خود را نداریم.
این پژوهشگر اجتماعی افزود: در استان ما کارهای جمعی و گروهی کمتر انجام میشود و تمایل مردم به سمت فردگرایی سوق پیدا کرده است. در حالیکه با یک میهمانی و دورهمی ساده هم میتوان شاد بود.
با فرسایش سرمایههای اجتماعی مواجهایم
رضایی با تاکید بر اینکه در این شهر با فرسایش سرمایههای اجتماعی مواجه هستیم، ابراز کرد: وقتی فرد گرایی مطلق حاکم میشود بدون شک روحیه از جمع گریزی در افراد شکل میگیرد و دیگر تمایلی به فعالیتهای اجتماعی ندارند.
وی افزود: ریشه جمعگریزی در کودکی افراد است، در جایی که از لذت های مشروعی که متناسب باشد محرومیم. لذتهایی همچون در جوار دوستان بودن، لذت در کنار خانواد بودن، عضویت در سمنهای محیط زیستی و خیریه را به فرزندانمان آموزش ندادیم.
شبکههای ماهواره ای بنیان خانواده را مورد هدف قرار دادند
این جامعه شناس با بیان اینکه با تعداد زیاد وانفجاری از رسانهها مواجه ایم، اظهار داشت: رسانه انتقال دهنده پیام و یک منبع تاثیرگذار است، بنابراین باید رسانههای ما متناسب با ارزش های ایرانی و اسلامی حرکت کنند.
رضایی با تاکید بر اینکه شبکههای ماهواره ای کانون خانواده را هدف گرفته و به سمت آن شلیک میکنند، ابراز کرد: این شبکهها لذتهای مخرب را تبلیغ کرده و یک سبک زندگی فرد گرایی لذت جوی و رقابت جو را به نمایش میگذارند.
وی گفت: تولیدات محتوایی رسانههای ملی ما به شدت ضعیف است بنابراین مردم به سمت شبکه های ماهواره ای که در آن فاصله طبقاتی و احساس ناکامی موج میزند، گرایش پیدا میکنند.
این پژوهشگر اجتماعی با بیان اینکه تولید رسانههای ما باید متناسب با خواسته جوانان باشد، گفت: تولید بی کیفیت یک محتوا سبب رویگردانی افراد از جامعه میشود.
دور شدن از معنویت از علل کاهش نشاط اجتماعی است
رضایی با بیان اینکه دور شدن از معنویت یکی از علل کاهش نشاط اجتماعی است، اظهار داشت: متاسفانه تحت تاثیر سوء مدیریت داخلی و تهاجم فرهنگی غرب، بخشی از جامعه اعتقادات خود را سست میبینند و تمایل به خودکشی که بریدن رشته های اتصال به خانواده است شکل میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه ریشه اصلی طلاق عاطفی، فقدان مهارت گفتوگو است، ابراز کرد: برای شاد بودن باید گفتوگو کینم، دورهمیهای سالم را گسترش داده و فرهنگ کتابخوانی را در جامعه زنده کنیم.
این جامعه شناس با تاکید بر اینکه شبکه های غربی سبک زندگی "رهایی" را تبلیغ میکنند، اظهار داشت: تولید سریالهای فاخر ما به شدت کاهش یافته است.
حضور زنان در استادیوم، مسئله اجتماعی نیست
رضایی با بیان اینکه حضور زنان در استادیوم به هیچ عنوان مسئله نیست، اظهار داشت: اگر به همین اندازه که رسانهها بر روی موضوع به استادیوم رفتن خانم ها مانور دادند، بر روی مطالبات اصلی خانم که از نمونه آن اشتغال، گرفتن پست های مدیریتی، نگاه جنسیت زده و مرد سالارانه، ازدواج به موقع و امنیت اجتماعی است، متمرکز میشدند بدون شک نشاط اجتماعی هم به دنبال آن حاصل میشد.
وی با تاکید بر اینکه حضور خانمها در استادیوم و یا موتور سواری بانوان هیچ تاثیری در شادی و نشاط اجتماعی ندارد، گفت: رسیدن به این خواستهها فقط شادی مقطعی و لحظه ای را به دنبال دارد.
معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان همدان نیز در این نشست اظهار داشت: معاونت جوانان یکی از دستگاه های متولی ایجاد نشاط و شادی در بین جوانان و جامعه است. نشاط اجتماعی به معنای امید به آینده و زندگی بهتر است.
محرم روزبه افزود: با احساس شادی به هر قیمتی و از هر راهی موافق نیستیم، برخی جوانان تمایل به سلسه شادیهای مخرب دارند که نمیتوانیم آن را بپذیریم. نشاط اجتماعی زمانی حاصل میشود که افراد جامعه از نظر رفاهی، معیشتی، امکانات سیاسی و علمی تامین شوند. وقتی احساس امنیت و رضایت در میان افراد جامعه موج بزند میتوانیم بگویم نشاط اجتماعی در آن جامعه بالاست.
خط قرمز ها مهم است
وی با بیان اینکه در برگزاری جشنها و مراسمات شادی برای جوانان ملزم به رعایت خط قرمزها هستیم، تصریح کرد: چون سلیقههای مختلفی دخالت داده میشوند، بنابراین باید تمام جوانب را رعایت کنیم تا پس از برپایی یک جشن بازخواست نشویم.
معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان با بیان اینکه با محدودیت بودجه مواجه هستیم، ابراز کرد: وقتی میخواهیم هنرمند و شخصیت مورد قبول جوانان را برای اجرای برنامه دعوت کنیم با مشکل هزینهای مواجه ایم، چراکه مبلغ درخواستی این هنرمندان بالای 20 میلیون تومان است.
روزبه اظهار داشت: اداره کل ورزش و جوانان تنها دستگاه مسئول جوانان نیست، اما دستگاهی است میخواهد برای جوانان برنامه ریزی کند.
وی با بیان اینکه هر گاه دشمنان بخواهند به جامعه ضربه بزنند به ستون آن جامعه که خانواده است، حمله میکنند، تصریح کرد: بر این اساس سازمان های مردم نهاد ما در راستای تحکیم بنیان خانواده بر آمدند و با ورود به مناطق حاشیه و آسیب پذیر، مجمع خیرین ازدواج را راه اندازی و تقویت کردند.
آنگونه که باید برای افزایش نشاط اجتماعی در همدان کار نکردیم
معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان همدان با بیان اینکه برای افزایش نشاط اجتماعی کاری نکرده ایم چون ساز و کارش را نمیتوانیم فراهم کنیم، ابراز کرد: ما نتوانستیم آنگونه که باید در اختیار جوانان باشیم.
روزبه از کاهش آمارطلاق خبر داد و گفت: پارسال به ازای هر 3 ازدواج یک طلاق رخ داده، اما امسال این آمار کاهش یافته و در ازای هر 5 ازدواج یک مورد منجر به طلاق شده است.
افزایش مبلغ وام ازدواج آمار جوانان بیکار بدهکار میسازد
وی تصریح کرد: وقتی جوانی شغل ندارد یا از نظر مالی ناتوان است بدون شک افزایش وام ازدواج تاثیری در رفاه حالش نخواهد داشت و از او یک جوان بیکار بدهکار میسازد.
خدمات مربوط به نشاط اجتماعی به حاشیههای شهر همدان کشیده میشود
معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان همدان گفت: اقداماتی انجام دادیم تا بتوانیم در مناطق حاشیه ای شهر زمینی بگیریم و خدمات مربوط به نشاط اجتماعی را در مناطق حاشیه شهر ارائه دهیم.
روزبه افزود: یک سلسله جشن هایی متناسب با روحیه جوانان تدارک دیده شده که پس از ایام صفر اجرا میشود.
انتهای پیام/ ت