خراسان رضوی| سایه سنگین کم‌آبی بر روستاهای سبزوار؛ ۵۷ روستا با کم آبی دست و پنجه نرم می‌کنند

خراسان رضوی| سایه سنگین کم‌آبی بر روستاهای سبزوار؛ 57 روستا با کم آبی دست و پنجه نرم می‌کنند

تعداد ۵۷ روستا در شهرستان سبزوار در حال حاضر با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم می‌کنند و باید تمهیدی برای آنها اندیشیده شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سبزوار، شهرستان سبزوار دارای 158 روستا است که از این تعداد 119 روستا زیر پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب روستایی قرار دارد و 39 روستا در این شهرستان هنوز با تانکر آبرسانی می‌شوند. 155 مخزن با حجم 17 هزار و 570 متر مکعب، 41 ایستگاه پمپاژ و 38 تاسیسات کلرزنی برای تصفیه و انتقال آب روستائیان شهرستان سبزوار وجود دارد.

57 روستای شهرستان سبزوار در ایام مختلف سال با مشکل کم‌آبی یا بی‌‌آبی دست و پنجه نرم می‌کنند و این چالش امسال بیشتر از دیگر ایام احساس شد و گلایه مندی روستاییان را به دنبال داشته است.

همچنین سکونت‌های غیردائم (افرادی که در تابستان و تعطیلات به روستاها مهاجرت می‌کنند) و کوچک بودن سایز لوله‌های انتقال آبی که در گذشته برای روستاها تعبیه شده و امروز پاسخگوی نیاز آبی جمعیت روستا نیست، از دیگر عوامل کم‌آبی در روستاهای شهرستان سبزوار است.

سکونت حدود 78 هزار نفر از جمعیت شهرستان سبزوار در روستاها لزوم رسیدگی به مشکلات و تنش‌های آبی در روستاهای این شهرستان را بیشتر و حائز اهمیت‌تر می‌کند. اکنون با گذر از فصل تابستان مسئولان شهرستان سبزوار به دنبال راهکارهایی برای مقابله با تنش آبی که در تابستان و فصول گرم سال بیشتر است، هستند تا در سال‌های آینده شاهد مشکلات کم آبی و بی آبی در روستاهای این شهرستان نباشیم.

کمبود آب 8 روستای بخش مرکزی

بخشدار مرکزی سبزوار گفت: برخی از روستاهای سبزوار با مشکل کمبود آب روبه‌رو هستند که این کمبود در روستای «کهنه آب» و «ابارش» سبزوار شدیدتر بود و متاسفانه در برخی از روستاهای بخش مرکزی مسیر خطوط آب پمپاژ نمی‌شود و ساکنان مناطق شیب‌دار روستا دارای آب هستند اما ساکنان مناطق بالاتر روستاها از آب بی‌بهره بوده‌اند.

علیرضا یحیی‌آبادی با اشاره به گلایه‌مندی اهالی روستای کهنه آب در زمینه کمبود آب افزود: برخی از محله‌های روستای «کهنه آب» به دلیل سایز کوچک و قدمت لوله‌های انتقال آب مشکل کمبود شدت داشتند که با تعویض خطوط انتقال آن تا حدودی مشکل برطرف شد.

وی همچنین به تجمع اهالی روستای «استیر» سبزوار در مقابل فرمانداری سبزوار به دلیل کمبود آب اشاره و عنوان کرد: این روستا به همراه 2 روستای همجوار از یک مجتمع آب استفاده می‌کنند که به دلیل افزایش مصرف آب ساکنان روستا با مشکل کمبود آب روبه‌رو شده‌اند.

به گفته وی در ایام تابستان امسال در مجموع هشت روستا در بخش مرکزی سبزوار با جمعیتی حدود سه هزار نفر با مشکل شدید کمبود آب روبه‌رو بودند و گلایه‌مندی ساکنان را به‌دنبال داشته است. همچنین 6 روستای کمتر از 20 خانوار در بخش مرکزی سبزوار با تانکر آبرسانی می‌شوند.

کم‌آبی و بی‌آبی در 57 روستای سبزوار

مدیر اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان سبزوار با بیان اینکه 57 روستای شهرستان سبزوار با مشکل کم‌آبی و بی‌آبی روبه‌رو هستند، گفت: اوج کم آبی امسال در ماه‌های تیر و مرداد بود که نخستین عامل موثر در این امر افزایش دما است زیرا افزایش دما افزایش مصرف مردم را هم به همراه دارد.

عباس واهبی دام و آبیاری فضای سبز خانه‌ها با آب شرب را از دیگر عوامل تشدید کم آبی در روستاها می‌داند. همچنین مراجعه افراد غیرساکن در تابستان به روستاهای حاشیه شهر و ییلاقی بیشتر است و 20 درصد مشترکان در روستاهای کم آب به این صورت هستند.

وی ادامه داد: در چند سال اخیر در روستاهای حاشیه شهر شاهد رشد جمعیت و ساخت و سازهای زیادی بوده‌ایم این در حالی است که لوله‌های طراحی شده برای آبرسانی در گذشته متناسب با جمعیت روز بوده است اما در حال حاضر جمعیت شناور زیاد است بنابراین کمبود زیاد می‌شود.

واهبی با اشاره به فرسودگی و قدیمی بودن شبکه‌های آبرسانی روستایی خاطرنشان کرد: حدود هزار و 400 کیلومتر شبکه روستایی داریم که حدود 50 درصد از این شبکه عمر بالای 30 سال دارند و فرسوده هستند.

وی با بیان اینکه سایز لوله‌هایی که در گذشته گذاشته شده امروز پاسخگوی جمعیت نیست، گفت: در روستای کهنه آب بحث تغییر سایز لوله‌ها مطرح است زیرا جمعیت 8 برابر شده است، همچنین کارگاه‌ها و صنایع در منطقه زیاد شده که مصرف زیاد آب را نیز دارند.

مدیر اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان سبزوار با بیان اینکه تولید آب در شهرستان متناسب با جمعیت فعلی نیست، عنوان کرد: تولید آب در شهرستان بیش از 300 لیتر در شبانه روز برای هر فرد است اما جمعیت شناور در این امر اختلال ایجاد می‌کند.

واهبی با بیان اینکه فرسودگی شبکه‌ها سبب شده هدر رفت آب بیشتر از نرم باشد که کمبود آب در روستاها را تشدید می‌کند اظهار داشت: امسال در بحث بهسازی شبکه‌ها 12 پروژه داشتیم که تاکنون 23 کیلومتر تعویض شبکه با اعتبار حدود از 13 میلیارد ریال انجام شده است. سرانه مصرف آب 157 لیتر تا 160 لیتر در شبانه روز است.

وی با بیان اینکه یکی از بحث‌هایی که در دستور کار قرار دارد مدیریت مصرف است، گفت: در حال حاضر هدر رفت آب از شبکه 35 درصد است که باید حداقل 15 درصد را با بهسازی شبکه کاهش دهیم و به مصرف تبدیل کنیم.

مدیر اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان سبزوار با بیان اینکه باید افرادی که مصرف بی‌رویه دارند مدیریت شوند، تصریح کرد: 28 درصد مشترکان الگوی مصرف را رعایت نمی‌کنند که این تعداد از مشترکان 61 درصد از حجم آب را مصرف می‌کنند.

به گفته واهبی از 30 هزار مشترک در حال حاضر حدود 26 هزار مشترک فعال در روستاهای شهرستان وجود دارد.

وی با بیان اینکه برای کاهش معضل کم آبی باید اشعابات غیرمجاز شناسایی و قطع شوند، گفت: امسال 57 مورد انشعاب غیرمجاز قطع و پلمب شده است.

نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی گفت: بخش عمده‌ای از مشکل کمبود آب در روستاهای سبزوار به گرمای هوا در ایام تابستان بازمی‌گشت.

رمضانعلی سبحانی‌فر افزود: با توجه به اینکه رویکرد امسال روستاییان بیشتر به سمت دامداری بود که روستاییان آب مورد نیاز دام را از آب شرب روستا تامین می‌کردند بنابراین برخی از روستاهای این شهرستان با مشکلات کم آبی روبه‌رو شدند.

وی با بیان اینکه متاسفانه میزان فرسودگی خطوط انتقال آب در روستاها زیاد است اظهار کرد: باید بهسازی لوله‌ها با اختصاص اعتبار مورد نیاز انجام شود.

به گفته وی مخازن ذخیره آب در روستاها به نسبت تعداد نفرات جمعیتی در سال‌های گذشته بوده و هم اکنون پاسخگوی نیاز روستاییان به آب نیست.

وی معتقد است برای حل مشکل کم آبی در روستاهای شهرستان سبزوار باید تا جایی که امکان دارد، فرسودگی خطوط انتقال آب از بین برود و همچنین مخازن نگهداری آب در روستاها ارتقا یابد تا اینکه در ایامی که آب مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، در مخازن آب ذخیره‌سازی شود.

سبحانی‌فر با اشاره به نشست با مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی برای برطرف کردن مشکل کم آبی در روستاهای سبزوار، عنوان کرد: قرار شد برنامه‌ریزی‌های مورد نیاز انجام شود تا اقداماتی برای بهسازی لوله‌های انتقال آب و ارتقاء مخازن ذخیره آب در روستاها انجام شود.

وی ادامه داد: تلاش می‌کنیم روستاهایی که ظرفیت‌هایی بالایی داشته باشند از طریق جهاد کشاورزی شهرک‌های دامی روستایی ایجاد کنیم و جهاد کشاورزی باید به میدان بیاید تا آب شرب بهداشتی از آب مصرفی دامی جداسازی شود. ایجاد شهرک‌های دامی در مناطق روستایی از مشکل کمبود آب در ایام تابستان جلوگیری می‌کند.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon