تداوم ‌مهاجرت و حاشیه‌نشینی در خراسان‌جنوبی / سکونت مردم در بافت‌های ناکارآمد

تدوام ‌مهاجرت و حاشیه‌نشینی در خراسان جنوبی / سکونت مردم در بافت‌های ناکارآمد

معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان‌جنوبی از تداوم ‌مهاجرت و حاشیه‌نشینی در خراسان‌جنوبی خبر داد و گفت: مردم پس از مهاجرت در بافت‌های ناکارآمد سکونت می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، یدالله وحدانی‌نیا ظهر امروز در کارگروه پیشگیری از بافت‌های ناکارآمد در خراسان جنوبی اظهار داشت: دومین جلسه کارگروه پیشگیری از بافت‌های نا‌کارآمد را داریم قصه پرغصه‌ای که در هر جلسه آن را یادآوری می‌کنیم.

وی گفت: به‌علت خشکسالی پدیده مهاجرت، حاشیه‌نشینی و سکونت در بافت‌های ناکارآمد را در خراسان جنوبی شاهدیم.

معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی افزود: بحث مهاجرت و تخلیه روستاها موضوعی است که همواره مدنظر است چون روستاهایی در خراسان جنوبی داریم که برخی از آنها به‌طور کامل تخلیه شده و در حوزه پیشگیری از وقوع جرم در تلاش هستیم با برگزاری جلسات مختلف دستگاه‌ها را دور هم جمع کنیم تا در راستای جلوگیری از مهاجرت‌ها برنامه‌هایی را در نظر بگیرند.

وحدانی‌نیا بیان کرد: برنامه‌هایی که پیگیری می‌شود دو هدف دارد یکی پیشگیری از مهاجرت روستاییان و دیگری پیشگیری از تخریب اراضی ملی است.

وی عنوان کرد: وزارت کشور بین 31 استان از هر استان یک شهرستان محروم را شناسایی کرده که از خراسان جنوبی نهبندان به‌عنوان اولویت شناخته شده است و برنامه‌ها با اولویت قرار دادن نهبندان باید اجرایی شود و شهرستان‌های مرزی اعم از درمیان و زیرکوه از دیگر اولویت‌های اجرای این برنامه‌ها است.

معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی گفت: باید استعداد‌سنجی و نیازسنجی روستاها مورد توجه قرار گیرد تا با اقدامات انجام‌شده به جایی برسند که خود مستقل شوند و در انتظار دست یاریگری نباشند.

آب شرط اصلی ماندگاری روستاییان است

معاون برنامه‌ریزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این جلسه با بیان اینکه دبی آب از سال گذشته که 600 مترمکعب بوده امسال به 200 مترمکعب رسیده است اظهار داشت: 6 هزار و 252 رشته قنات در خراسان جنوبی در روستاها وجود دارد که در برخی از روستاها قنات تنها منبع آب شرب، کشاورزی و دامداری است.

بیجاری افزود: آب شرط اصلی ماندگاری روستاییان است که اگر نباشد روستاها تخلیه می‌شوند هرچند احیا و بازسازی قنوات نقش مهمی در ماندگاری روستاها دارند که بیشتر مورد توجه جهاد کشاورزی است.

وی از احداث 7 هکتار گلخانه از ابتدای سال در استان خبر داد و گفت: پرونده 12 هکتار نیز در بانک‌ها است و امسال تفاهم‌نامه احداث گلخانه بالغ بر 750 هکتار منعقد شده که هیچ محدودیتی در این راستا نداریم.

بنیاد برکت معین اقتصادی شهرستان نهبندان است

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی نیز اظهار داشت: با پیگیری‌های اخیر استاندار و اقداماتی که در این حوزه در راستای توانمندسازی شهرستان‌های کمتر توسعه‌یافته که با بحران مهاجرت مواجه هستند طبق پیگیری‌هایی انجام‌شده موفق شدیم تفاهم‌نامه با نهادهای حمایتی انعقاد کنیم تا معین اقتصادی برای شهرستان‌های خراسان جنوبی باشند.

عالیه خواجوی با ابراز اینکه بنیاد برکت معین اقتصادی شهرستان نهبندان است و قرار است الگوی قلعه‌گنج در این شهرستان محقق شود افزود: دستیابی به معیشت پایدار و تثبیت جمعیت در این شهرستان مورد توجه است.

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفت: بسیج سازندگی معین اقتصادی شهرستان زیرکوه است و اولویت کار در این حوزه اجراسازی طرح مقدماتی توسعه سند زیرکوه است که در حال انجام است.

خواجوی با ابراز اینکه درح ضریب محرومیت زیادی دارد و معین اقتصادی آن کمیته امداد است اضافه کرد: برای شهرستان مرزی درمیان نیز پیگیر هستیم تا بنیاد علوی معین اقتصادی و حمایتی برای درمیان باشد.

وی خاطرنشان کرد: هرچند بیرجند مرکز خراسان جنوبی است اما به‌دلیل تعدد روستاها و بعد مسافت و دهستان‌های محرومی که دارد بخش مرکزی بیرجند می‌تواند گزینه‌ای پایلوت باشد تا دستگاه‌های مربوطه اولویت لازم را در نظر بگیرند.

خواجوی افق برنامه‌ها را برای نهبندان 5 سال و برای دیگر شهرستان‌ها دو سال عنوان کرد و افزود: در شهرستان نهبندان علاوه بر اینکه بنیاد برکت معین اقتصادی آن است وزارت کشور هم برای توسعه آن در قالب هر استان یک شهرستان محروم برنامه دارد.

توسعه روستاها باید همه‌جانبه و در همه ابعاد دیده شود

نماینده فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی نیز در این جلسه اظهار داشت: مهارت‌های آموزشی را در بخش‌های مختلف شهری و روستایی آموزش می‌دهیم تا حدودی از مهاجرت‌ها در مناطق روستایی کاهش یابد.

حق‌پرست با بیان اینکه چرخه‌ای که لازم است تا اشغال پایدار در روستاها به اثربخشی برسد این است که هر کدام از دستگاه‌های حاضر از مدل واحد برای توانمندسازی پیروی نمی‌کنند هر کدام بر اساس مأموریت خود برنامه‌ها را دنبال می‌کنند افزود: توسعه روستایی باید خاص همان منطقه باشد و نتایج برای خود آن مردم باشد.

وی اظهار داشت: توسعه باید همه‌جانبه و در همه ابعاد دیده شود که در این راستا در 10 دهستان کار خود را در قالب آموزش‌های فنی و حرفه‌ای انجام می‌دهیم.

الگوی قلعه‌گنج برگرفته از طرح ترسیب کربن در خراسان جنوبی بود

معاون حفاظت و امور اراضی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی نیز بیان کرد: طرح ترسیب کربن پروژه موفقی بود و در واقع قلعه‌گنج الگو از ما گرفت اما زود نتوانستیم به نتیجه برسیم این طرح از ده سال قبل انجام و در استان دو بار تمدید شده است.

باقری اضافه کرد: در حال حاضر در 20 دهستان طرح‌های آبخیزداری در حال اجرا است که در ماندگاری مردم بسیار مفید است و آمادگی وجود دارد تا در هر کجای دیگر که نیاز است اجرایی شود.

معاون حفاظت و امور اراضی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر 14 میلیون و 500 هزار هکتار از اراضی استان عرصه‌های طبیعی است که 97 درصد آن در اختیار منابع طبیعی است.

کمبود نیرو عامل حرکت لاک‌پشتی طرح کاداستر

باقری افزود: کمبود نیروی انسانی سبب شده کاداستر با حرکت لاک‌پشتی حرکت کند و در امر توسعه و توانمندسازی روستاها باید براساس نیاز روستاییان اقدام شود.

وی گفت: اعتبارات طرح‌های آبخیزداری در سال گذشته از محل صندوق توسعه ملی 16 میلیارد تومان بوده که امسال به 31 میلیارد تومان افزایش یافته است.

معاون حفاظت و امور اراضی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار داشت: تاکنون برای بیش از 13 میلیون هکتار، سند مالکیت اخذ شده است و با توجه به موفقیت اجرای طرح در خراسان جنوبی 230 گروه داخلی و خارجی از طربح ترسیب کربن آن بازدید و الگوبرداری کردند.

وی تصریح کرد: اعتبارات ما از صندوق توسعه ملی افزایش یافته و آمادگی داریم در هر دهستان که اعلام شود طرح‌های آبخیزداری را اجرا کنیم. بیشترین عرصه‌ها در اختیارات منابع طبیعی است و بیش از 13 میلیون هکتار سند مالکیت گرفتیم اما متأسفانه کمبود نیروی انسانی سبب شده طرح کاداستر حرکت لاک‌پشتی را داشته باشد.

نماینده سازمان برنامه و بودجه خراسان جنوبی نیز در این جلسه از تهیه سند توسعه روستایی خبر داد و گفت: تدوین بخشی از سند تا آخر امسال به نتیجه می‌رسد و امیدواریم تا برنامه ششم تمام روستاها از این سند برخوردار شوند.

عباسی ادامه داد: مرز و اهمیت حفظ جمعیت مرزی مهم‌ترین شاخص در تدوین سند روستایی است.

به‌جای رفع مشکلات به‌دنبال اجرای پایلوت هستیم

رئیس اداره اشتغال کمیته امداد خراسان جنوبی نیز با تصریح به اینکه "مشکلی اساسی که سبب شده طرح‌ها هرساله اجرا شود اما همچنان شاهد روند مهاجرتها باشیم این است که گاهی از اصل موضوع غافل مانده‌ایم" اظهار داشت: به‌جای اینکه در این سالها مشکلات را حل کنیم به‌دنبال برنامه اجرایی جدید در قالب پایلوت بودیم.

خالدی افزود: از دل کارگروه‌های متعدد پایلوت‌های زیادی در می‌آید و قابلیت ارزیابی شاخصی وجود ندارد که؛ دنباله کار به کجا رسیده است؟ برای مردم چه‌کار به‌دردبخوری انجام شده است؟ این مضوعات شاید یکی از دلایل اصلی آن باشد که روستاها را به‌درستی نمی‌شناسیم.

وی با تذکر اینکه "به‌دنبال اجرای پایلوت‌های مختلف در روستاهای مختلف استان هستیم اما به‌جای این پایلوت‌ها بیاییم گیر مشکلات را پیدا کنیم" ابراز کرد: کارگروهای مختلف ما نتوانسته است ارزیابی کند که یک فرزند روستایی و یک جوان روستایی با جوان شهری چه تفاوت‌هایی دارد و برای ایجاد اشتغال پایدار جوان روستایی چه اقداماتی باید انجام داد.

خالدی با تأکید به اینکه مرکز مدیریت شغلی که ایده‌های نخبه‌پروری داشته باشد در روستاها باید ایجاد شود افزود: مرکزی که شامل افراد حقیقی و حقوقی باشد تا برای جوان بیکار روستایی چاره‌اندیشی کند، از صاحب‌نظران دعوت کند نظریه‌پردازی درست انجام دهند.

وی با اظهار اینکه "نباید از پشت میز در اتاق‌های بسته برای جوان روستایی که نیازهای اصلی او را نمی‌دانیم برنامه‌ریزی کنیم" خاطرنشان کرد: باید موانع کسب‌وکار را بررسی کنیم.

انتهای پیام/ش+

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon